Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Mss2013 iyi gunler.
Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.
Bonsainize duzgun ya da yan bakmaniz! onu guzel bonsai yapmiyor! uzerinde cirkin duran teller var onlari cikartmakla ise basliyabilirsiniz. (tel sarimlari icin bircok bilgi var forumda onlara bir goz atip nasil bir tel sarimi yapmaniz gerektigini ogrenebilirsiniz. Tel sarimlari agacin dallarini ve ya govdesini istenilen bicime ve yone bukmek icin sarilir.) Agaciniz uzerinde kurumus dallari ve govde uzerindeki alt dalari budarsaniz agaciniz daha iyi gorunecek diye dusunuyorum.
Belki bir saksi ve toprak degistirme zamani da gelmistir ama simdi mevsimi degil onun icin boyle bir islem yapmayiniz. Baharian ilk gunlerini bekleyiniz ya da kisin son gunleri, saksi ve toprak degismek icin uygun bir zamandir.
Fukien tea dogruden gunes isinlarini sevmiyor, ozellikle de sabah ve aksam uzeri direk gelen isinlari, buna karsilik bol isik alan mekani sever.
Nemli bir ortam yaratabilirseniz agaciniz o ortami da sevecek.
Agaciniza toprak destegi yapabilirsiniz bir sakincasi yok ama mevsiminde toprak degisimi yapmayi ihmal etmeyiniz.
Size guzel calismalar diliyorum.
|
Merhabalar Hocam,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.. Anladığım kadarıyla şu sıralar ağacın kuru dallarını kesmemde bir sakınca yok? o halde tellerden kurtulup kuru dalları kesiyorum..
Bu arada benimde tellemedeki amacım zaten dalları şekillendirmekti... tam olarak neyi yanlış yaptığımı anlayamadım o noktada (bunu affınıza sığınarak öğrenmek amaçlı soruyorum)
onun dışında güneş ışığını direk sevmiyor ama aydınlığı seviyorsa şuan yeri gayet iyi diyebilirim.. nem olayında ise şöyle bir yol izledim umarım doğru düşünmüşümdür:
park ve bahçelerde süsleme için kullanılan doğal taş görünümlü kesme taşlar var maksimum çapı 1cm geneli 0,5-0,75cm arası ebatlarında şuan ki saksısının altındaki seramik alt tabağının iç yüzeyini tamamen bu taşlarla kapladım ve saksının ayak altlarınada ilaveten 6şar tane daha yükseltmek amaçlı koydum.. böylece direk suya sürekli basmayacak.. hergün en alttaki ilk sıranın tamamen üzerine çıkacak şekilde su dolduruyorum artık gözlemlediğim eskisine göre toprağı artık tıkır tıkır kurumuyor bir gün sulamayınca.. ve yaklaşık günde bir kere fıs fıs iel suluyorum toprağını.. suyunada çiçek çoşturanın " bonsailer için besin" olarak satılan ek besininden koyuyorum azot vs ihtiyacı için..
bunun dışında ise toprağına normal torf karışımlı çiçek toprağı ile ilave yaptım köklerini falan kapattım... 1-2 büyük dışardaki kökü hariç..
bu şekilde bir bakım yaptım kuru dallarıda keser isem ve eğer telleride çıkartın diyorsanız sanırım bakımım en azından şimdilik tamamlanmış olacak değil mi?