agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni101Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-08-2008, 13:00   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan Mesajı Göster
Sayın Ayseloge
ağaclarınızı aşırı sulamayın.
Bu kökleri için sorun oluşturur.
Su yaprakları geliştireçek diye birşey yok.
Aşırı sıcaklık saksı içinde yogun bir nem oluşturaçakdır.Bu ağaçı rahasız edecekdir.
Birde bol suladığınızda toprakda ki toprak ahvası yerinde toprak suyu yogun olaçağı için ağaçın kökleri hava alamaz ve çürüme başlar.
Ağaçı serin bir yere alın.Gübrelemeyi kesin.
Yogun gübre köklerde aynı sorunu tetikler.
Saygılar.
Ayseloge, benim yazdiklarim ve bonsaisanin yazdiklari arasinda celiski varmis gibi gorunuyor, bir karisikligi onlemek icin asagidakileri belirtmek geregini duydum.

Ben uzakta oldugum icin mevsimin nasil oldugunu tahmin ediyorum ve havalarin daha sicak oldugundan yola cikarak agacinin uyku donemine girmesine daha zaman var dusuncesi ile agacina az gubre verebilirsin dedim.
Bonsaisan daha yakinlarda oldugu icin ve oradaki mevsimi daha iyi bildigi icin gubreyi kesmenizi onermis(ya da agacinizin asiri sulamadan, sagliginin cok kotu oldugunu dusunerek gubre vermemenizi onermis) olabilir.

Hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2008, 13:06   #2
Ağaç Dostu

Keci boynuzu, sogudunuzu su an bonsai saksina dikmeyi dusunmeyiniz. Onun genis bir saksida ve ya yerde iyice gelisip buyumesini, guzel bir govde gelistirmesini saglayiniz.

Biliyorsunuz oralarda bonsai saksilari her aradiginizda bulunmuyor, oyuzden bir yerlerde bonsai saksisi gorurseniz alip agaclariniz icin saklayain zamani gelince agaclarinizi bonsai saksilarina dikersiniz.

Kolay gelsin.

Eski 26-08-2008, 15:18   #3
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Galeri: 18
Sayın keci boynuzu

Çelikle üretim olsun havai köklendirme olsun.
Gövde altında yetişen kökler kahverengi ve en az 1mm daha kalın bir görünüşe sahip olmadan içinde bulunduğu toprakdan alınıp saksılanmamalılar.

Çünkü henüz güçlenmeyen kökler bu işlem sırasında hasar görürler ve kırılgan olurlar.

Size tavsiyem ki Sayın Ali hocamda bu tavsiyede bulunmuş ağaçın gelişimine bu saksıda devam ediniz.

Saksı derin ve toprak karışımınız eğer su tutan bir cins ise ağacın sulamasına dikkat ediniz.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2008, 01:38   #4
Ağaç Dostu

cemboa's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2005
Aynı türden bende var.Size tavsiyem hiçbir şekillendirme yapmadan mümkün olan en büyük saksıya ekip bir süre gövde ve dallarda gelişme sağlamanızdır.

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2008, 11:00   #5
Ağaçsever

Ayseloge's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2007
Galeri: 7
Cevaplarınız için ayrı ayrı teşekkürler.
Ben hala fotoğraf yükleyemiyorum.Tavsiyelerinize uyacağım, umarım canlanır bonsaim.

Ayseloge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 14:50   #6
Ağaçsever

Ayseloge's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2007
Galeri: 7
Bonsaimin son durumu...sahibinden_Resim 006.jpg

Ayseloge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2008, 15:59   #7
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Galeri: 18
Sayın Ayseloge

Bonsai hiç bir şey yok sağlık açısında sadece uygun zamanda uygun budama yapmadığınız için yukarı doğru sürügn vemiş okadar .Bonsai düzenli budama şarttır bu onun daha sağlıklı ve daha sıkı sürügnler vermesini sağlar Doğru budama yapılmadığı takdirde elinde düzensi ve şekilsiz bir ağaç olur.
Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2008, 13:56   #8
Ağaç Dostu

Sayin Ayseloge'nin fotografini ekledigi bonsaisinin durumu sizlere ornek olmali. Bonsai hazir alinsa bile, Bonsaisanin belirtigi gibi bonsai uzerinde surekli budama gerekiyor. Zamanda yapilmiyan budamalar, agac uzerindeki dallarin uzayip agacin formunu bozarken bu olumsuzluga, bircok surgunun gelismesi de eklenince nerdeyse agac artik bir bonsai olamktan cikiyor.

Agaclariniz uzerinde yapacaginiz budamalarla onlara istediginiz forumu verdikten sonra, yeni cikacak surgunler uzerinde 1-2 cift yaprak birakarak cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini budarsaniz, hem agacin bos yere enerji harcamasini onlersiniz, hem de agcinizin daha fazla kucuk dalciklar cikarip onun saglikli ve guzel bir agac olmasini saglarsiniz.

Dogru zamanda yapilacak bir budamadan cekinmemelisiniz. Budama yapmadan bonsai yapamazsiniz bunu unutmayiniz.

Eski 17-06-2009, 21:33   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-06-2009
merhabalar Ali bey,

bir arkadaşımın geçen yıl almış olduğu bu ağaç saksını değiştirdikten sonra yapraklarını dökmeye başlamış ölmek üzere iken bana verdi ilk işim saksıyı değiştirmek oldu, o saksının su tahliye deliği küçüktü yaklaşık 1 aydır resimdeki saksıda şuanda durumu düzeliyor yeni filizler veriyor fakat bazı dalları kurumuş ve kırılmış dalları var, o kuru dalları budamalımıyım yoksa kendilerini toparlayabilirlermi ? önerilerinizi bekliyorum şimdiden çok teşekkürler...

erdem_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 13:10   #10
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Giriş Tarihi: 11-05-2008
Kamkatım

Öncelikler herkese selamlar; Ben daha önceden arkadaşıma sipariş vermiştim. Elime yeni ulaştı. Bu yüzden siteye yükleme fırsatını yeni bulabildim.. Eğer bonsaiyi yapmamda bana yardım ederseniz beni çok sevindirirsiniz.. Şimdiden teşekkürler.. Bu arada yeni aldığım fidem kamkat. Daha önceden elimde olan fidemse limon. Kamkatımın boyu yaklaşık olarak 50-55 cm. Limonumun boyu ise 1 m'den fazla.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg kamkat.jpg (58.2 KB, 192 views)
Dosya Türü: jpg kamkat (1).jpg (55.1 KB, 189 views)
Dosya Türü: jpg kamkat (2).jpg (54.7 KB, 188 views)
Dosya Türü: jpg kamkat (3).jpg (34.2 KB, 186 views)
Dosya Türü: jpg kamkat (5).jpg (43.9 KB, 187 views)

Düzenleyen zm_sayhan : 03-07-2009 saat 13:16 Neden: Başlık eklemeyi unutmuşum :P
zm_sayhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2009, 13:12   #11
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Bu da limonum Boyu 1m'den fazla sanırım..

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg limon.jpg (45.5 KB, 190 views)
Dosya Türü: jpg limon (1).jpg (43.6 KB, 186 views)
Dosya Türü: jpg limon (2).jpg (42.4 KB, 187 views)
Dosya Türü: jpg limon (3).jpg (45.9 KB, 187 views)
Eski 07-07-2009, 16:52   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

izzeterisen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 66
Bu limon değil turunç sanki. Turunç filizi limonun gelişmesini durdurmuş, limon hiç farkedilmiyor bile.Turuncun aşı yerinin altından çıkan ve boylanan filizini kesin ki limon ortaya çıksın.

Veya turunç daha toplu ve sorunsuz gelişiyor. Turuncu bırakın isterseniz.

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2009, 23:43   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-06-2009
merabalar benim bonsaimin altında bi tutam yosun var gelişsinler diye sık sık spreyle nemlendiriyorum bonsaiye bi etksi olurmu nemlendirmemin

arsenik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2009, 08:15   #14

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Bonsailerin altına yosun konulur sıkça. Eğer yosunu nemlendirmek için sulamayı abartmaz kök çürümesine neden olmazsanız sorun yaşamazsınız.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2009, 18:14   #15
Ağaçsever

zm_sayhan's Avatar

Ben sanırım bi hata yaptım. Ya da bana öyle geliyor
Aşı noktasının üzerinden limonu kestim. Turuncun da tepesini aldım, fazla boylanmaması için. Bilmiyorum doğrumu yaptım.

Eski 19-07-2009, 14:36   #16
Ağaç Dostu

isolet's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2009
Ben bonsai için Red Marple tohumu aldım ve onu şu an soğuk bekletmede tutuyorum dolapta. 2 ay oldu tam olarak dolapta duralı, ben o tohumları alıp şimdi eksem olur mu? Bana satan adam 3 ay beklemesi lazım demişti. Birde ıslak ortamda duruyor tohumlar. Bir zararı olur mu.?

isolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 19:50   #17

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Eğer size tavsiye edilen süre 3 aysa, buna uyun. Tohumların hangi ortamda tutulacağını tarif etmiş miydi tohumu satan?

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 21:06   #18
Ağaç Dostu

isolet's Avatar

Evet demişti. Vermulitli topark içinde buzdolabında 3 ay bekletin. Toprak nemli olsun ıslak olamasın dedi. Bende o ortamı sağladm ama dolapta kendi kendine iyice ıslak bir ortam oluştu ama tohumlara bişe olmadı hatta büyüdüler. Tohumlar patlıcak gibi duruyor. Sizce beklemem lazım demekki bekleyelim bizde o zaman.

Eski 22-07-2009, 10:35   #19
Ağaç Dostu

Isolet asagidaki linkte, Japon akcaagaci tohumu cimlendirmek icin bilgiler bulabilirsin.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=758

Eski 22-07-2009, 16:31   #20
Ağaç Dostu

isolet's Avatar

Çok teşşekkür ederim sayın ali. Çok yaralı oldu bilgiler. Orada 2-3 ay arası yazıyordu. Benim 2 ayı geçti. Bira dahaki hafta sonu ekmeyi planlıyorum tohumlarımı. İnşallah başarılı olurum ve resimlerini sizlerle paylaşabilirim.

Eski 01-09-2009, 01:55   #21
Yeni Üye

Büke's Avatar

Giriş Tarihi: 24-08-2009
Ali bey merhaba;
Türünü bilemediğim bi bonsaim var. Hazır olarak almıştım fakat aldı başını gidiyor. Çalı desem değil garip bir biçimlenmesi var, budamak istiyorum ama zamanı mı değilmi bilemiyorum? Fikrinizi almak istedim.
Teşekkürler..

Büke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 11:11   #22
Ağaç Dostu

Iyi gunler Buke, agacinizin ne oldugunu bilmiyorsunuz, keske bir fotografini ekleseydiniz.

Bonsaide budama esastir. Budanmiyan bir agac kisa bir sure sonra bonsai olmaktan cikacaktir. Onu gereken forumda tutabilmek icin surekli budamaniz gerekiyor. Derin budamalar disinda yeni surgunlerin uclari her zaman budanabilir. Agacinizin basini alip gitmesine izin vermeyiniz. onu uygun bir sekilde duzeltip yola koyunuz.
Kolay gelsin.

Eski 02-09-2009, 00:48   #23
Yeni Üye

Büke's Avatar

Ali bey,
aslında sürgünleri sık sık çimdikleme yöntemiyle buduyorum ama şekil vermek için budamak istiyorum çünkü şeklini beğenmiyorum. Bir sürü dal iç içe girmiş karmaşık görünüyor.
Bitkimin fotoğrafını aslında daha önce foruma koymuştum ama yine de öğrenememiştim cinsini.[IMG]

Eski 02-09-2009, 11:57   #24
Ağaç Dostu

Agacinin cinsi pek secilmiyor. Budama yaparken kesilen yerlerden sut gibi bir sivi akiyorsa bir incir cinsi olabilir.

Birbirine girmis dallari ya telleyip istediginiz yerlere bukersiniz ya da dusundugunuz gibi bir birlerini capraz kesen dallardan istemediklerinizi budarsiniz. Bu ara agacinizin uzerinde kurumus dallar da var onlari da budayip temizlemelisiniz.

Kolay gelsin.

Eski 02-09-2009, 19:43   #25
Yeni Üye

mgt500's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2009
Ali bey,
hediye gelen bir bonsai sahibiyim. fakat biraz sorun yaşıyorum.
bonsai nin yapraklarında kararmalar başladı. kararmalar yaprak üstünde madeni para boyutlarında. ölecek diye endişeleniyorum.
ne yapabilirim bana bilgi verirseniz çok mutlu olucam.

şimdiden teşekkürler. çalışmalarınızda başarılar.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg resim1.jpg (66.8 KB, 371 views)
Dosya Türü: jpg resim2.jpg (50.9 KB, 370 views)
Dosya Türü: jpg resim3.jpg (47.5 KB, 364 views)
Dosya Türü: jpg resim4.jpg (69.4 KB, 363 views)
Dosya Türü: jpg resim5.jpg (55.2 KB, 370 views)
mgt500 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2009, 00:17   #26
Yeni Üye

Büke's Avatar

Ali bey,
yaprakları veya dalları kopardığımda süt çıkmıyor.ağacım gittikçe kuruyor, ya da bana öyle geliyor.tavsiye ettiğiniz gibi öncelikle kurumuş dalları budayacağım.
Buda yapraklara yakın çekim
Türü hakkında bi fikriniz olursa diye..

Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler..

Düzenleyen Büke : 04-09-2009 saat 00:24 Neden: fotoğraf eklemek istedim :)
Eski 04-09-2009, 14:21   #27
Ağaç Dostu

Buke agaciniz saglikli gorunuyor. Kuruyor diye endiselenmeniz gerekmiyor. Gerekli budamalari yaptiginiz zaman agaciniz daha da iyi olacak.

Agacinizin cinsi benim bildigim bir cesit degil. Internette buldugum bilgiler agacinizin yapraklari SAGERETIA yapraklarina benziyor yine de emin degilim Sageretia turkce ne dendigini de bilmiyorum asagidaki linke bakip agacinla karsilastirabilirsin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sageretia

Aslinda herkesin buyuk supermarketlerden ve fidancilardan fidan ve agac alirken israrla aldiklarinin ne oldugunu ogrenmek istemeleri gerekir ki bu israrlar bitki satanlari yonlendirip sattiklari bitkilerin uzerine mutlaka isimlerini yazip etiketlemeri gerektigini ogrensinler.

Eski 04-09-2009, 14:32   #28
Ağaç Dostu

Sayin mgt500 iyi gunler aramiza hos geldiniz.
Inciriniz uzerinde olusan lekeler buyuk bir olasilikla suladiktan sonra gunes altinda kalmasindan oturu olusan yaniklar oldugunu dusunuyorum.

Inciriniz o siyah lekelerden olmez ama o siyah lekeler de yaprak uzerinden kaybolmaz. O lekeler agacinizin goruntusunu bozup sizi rahatsiz ediyorsa yanik yapraklari budayip agactan aliniz budadiginiz yapraklarin yerine yenileri cikacaktir.

Simdi oralarda sonbahar geliyor inciriniz buyumesini yavaslatacaktir. Baharda ise dallarin uclarindan yeni surgunler verip buyumege baslaycak bu yeni surgunleri cimcikleyerek alirsaniz agaciniz, dalarin gerisinden yeni surgunler verip daha toplu ve daga guzel gorunecektir

Kendinizin yapacagi daha bircok bonsainiz olsun.

Eski 04-09-2009, 14:55   #29
Yeni Üye

mgt500's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2009
çok teşekkür ederim ilginiz için.

şuanda da sürgün veriyor bitki.
ben budamasını yaparım.

ilginize emeğinize sağlık
iyi günler çalışmalarınızda başarılar.

mgt500 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2009, 13:24   #30
Yeni Üye

afitap's Avatar

Giriş Tarihi: 22-09-2009
merhabalar,

Bonsaimi haftasonu marketten aldım fakat üzerinde cinsi yazmıyordu.Cinsinin ne oldugunu ögrenebilirmiyim?

Ayrıca kökünün bir kısmı dışarıdaymış gibi duruyor bu normalmidir?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg IMG_0237.jpg (54.9 KB, 340 views)
afitap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025