agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni101Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-07-2008, 16:04   #1
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Galeri: 69
Yeterince sabrınız varsa birçok uzun boylu ağaçtan da bonsai yapabilirsiniz, ama şansınız varsa karşınıza uygun küçük ağaçlar da çıkacaktır. Meyveli bonsai olarak, Kalamondin ve Cüce nar tavsiye ederim. Aşı izi sorunu yok, çok küçükken dahi meyve veriyorlar. Kumkat da güzel bir ağaç ama hepsi aşılı olduğu için aşı izi belli oluyor. Bodur elma bu yıl diktiğim ama verim alamadığım bir ağaç, seneye elma vermesini umut ediyorum.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 16:09   #2
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Aşı demişken aşı yerinin altından budarsanız elde ettiğiniz ağaç farklı bir tür olacaktır. Zira ağaçlar farklı türler ya da ırklar üzerine aşılanıyor. Örnek olarak limonu aşı yerinin altından budarsanız turunç ağacı elde edersiniz. Aşı izi en az belli olan bir meyve ağacı alın, ya da uygun bir ağaca havai köklendirme yaparak da bonsai elde edebilirsiniz, böylece yine aşı izi sorunu ortadan kalkar. Bunlar size karmaşık gelebilir, lütfen hevesinizi yitirmeyin. Sevgiler.

Eski 10-07-2008, 10:39   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-07-2008
Merhaba,

Tavsiyenize uyarak uzun boylu meyve fidanlarındansa bodur bir incir aldım. Bunun yanında iki adet yayılıcı ardıç ve adını satıcının "Lüks Dürüm" olarak söylediği bir ağaç aldım.(Sanırım bu ismi kendi uydurmuş çünkü nette oyle bir bitki bulamadım.) Bunların fotograflarını birkaç güne kendi çalışmalarım kısmına ekleyeceğim.

Şimdiki sorum şu; ben toprak olarak torf aldım ve inşaat kumu buldum. kumu herhangi bir işlemden geçirmelimiyim torfla karıştırmadan once? ne biliyim yıkamak **** elemek gibi..
Birde hangi oranlarda karışımlar yapmamı önerirsiniz?

KucukveYaşlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 11:02   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Kucukveyasli merhaba aramiza hos geldin.
Aldiginiz agaclarin uzerinde bir calisma yapmadan once resimlerini acacaginiz kendi sayfaniza eklerseniz bircok arkadasin gorus ve onerilerini alabilirsiniz.

Insaat kumu denizden alinan kum ise kullanmaniz dogru olmaz, cunku kum icerisindeki tuz bitkilerinizi olumsuz etkileycektir. Bulursaniz dere kumu kullaniniz. Esit olculerde Torf, dere kumu ve bahce topragi kullanip bir karisim yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 13:37   #5
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KucukveYaşlı Mesajı Göster
Bunun yanında iki adet yayılıcı ardıç ve adını satıcının "Lüks Dürüm" olarak söylediği bir ağaç aldım.(Sanırım bu ismi kendi uydurmuş çünkü nette oyle bir bitki bulamadım.)
Lüksdürüm dediği ağaç, Ligustrum yani kurtbağrı olsa gerek. Ağaçlarınız hayırlı olsun.

Eski 10-07-2008, 13:41   #6
Ağaç Dostu

Aytaç Eroğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vyssera Mesajı Göster
Lüksdürüm dediği ağaç, Ligustrum yani kurtbağrı olsa gerek. Ağaçlarınız hayırlı olsun.
eh karadenizli hemen açıklık getirdi. Daha ne diyeyim.

Aytaç Eroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 17:05   #7
Yeni Üye

Merhaba,

Gerçekten çok güldüm, demek ligustrum olmuş "Lüks Dürüm"... neyse cok güzel bir ağaç umarım ona en iyi şekilde bakabilirim.

Ali Bey dediğiniz gibi deniz kumu kullanımı tuz nedeniyle zararlı olabilir. Ben bu kumu beton harcı için kullanan inşaat işçilerinden aldım.. İşçiler deniz kumu olmadığını söylediler.
Aklıma dere kumunu nasıl deniz kumundan ayırt edebilirim diye bir düşünce geldi.(bunu eminim elektronik bir alet bir şekilde ölçüyordur ama el yöntemleri hakkında biraz beyin cimnastiği yapalım.)

Şuan inşaatla ilgilenmesem de İnşaat Müh. mezunuyum. Ders kitaplarımıza baktığımda kumla ilgili olarak kesinlikle deniz kumunu harç yapımında kullanmamamız belirtilmiş.

Öncelikle deniz kumunun içerisinde deniz kabukları ve tuz kristalleri göze çarpar. Avcunuza alıp bastırarak ovalayınca iğne iğne batar ve avcunuzu çizebilir. Ancak dere kumu daha yuvarlak hatlara sahiptir. Avcunuzda yuvarlandıklarını hissedersiniz. Deniz kumu ıslak iken avcunuza alıp topak yaptığınızda genellikle topak olarak kalmaya çalışır. Her tipi değil ****** ama çoğunluğu diyelim. Dere kumu dağılma eğilimindedir.

Belki uçtuğumu düşünebilirsiniz ancak bilen bilir annelerimiz turşu suyunun belli bir tuz oranına ulaşıp ulaşmadığını anlamak için içine yumurta atar. Eğer yumurta suyun üstüne çıkarsa tuzu yeterlidir derlerdi. Buna benzer bir metodla tuzluluk oranı(aslında yoğunluk buradaki ama anlaşılır olsun diye öyle diyelim.) karşılaştırılabilir veya basitçene dilinizi de değdirebilirsiniz

Kumla ilgili bir test daha anlatalım. Kumum içerisindeki toz haline gelmiş taneciklerin (burada kasıt emin değilim ama 0.1mm civarı olabilir) miktarının toplam kum miktara oranının %5 ten fazla olmaması gerekir çünkü bu küçük tanecikler su tutarak betonun priz almasına engel olurlar. ****** aderansı da düşürüyorlar.

Bu durumun bitki toprağı için de analojisini yaparsak toz halindeki tanecikler suyu tutacak ve aslında bizim kumu karışıma dahil etme nedenimiz olan "geçirgenliği arttırma" ortadan kalkmış olacak.

Peki bu uygunluğu nasıl test edebilirz? Bir avuç kumu alın bir bardağa koyun ve bardağı suyla doldurun. Ardından bir cisimle güzelce karıştırın ve dinlenmeye bırakın. Dinlenme sonrasında kum parçalarının çöktüğünü ve bu çökeltinin üzerinde bir miktar da toz(veya mil) oturduğunu göreceksiniz. Tozun derinliğinin geri kalan kum malzemesinin derinliğine oranı 1/20 den fazla ise kumu elekten geçirebiliriz ve hatta müsaitse yıkayabiliriz. Böylece tozdan kurtuluruz.

Deniz kumunu kaynatarak yıkarsanız da işimize yarar bir kum elde edebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak iyisimi riske girmeyin basitçene yukarıda belirtilen yöntemlerde hoşunuza gitmeyen kumu kullanmayın.

Herkese kolay gelsin

eehbee beğendi.

Düzenleyen KucukveYaşlı : 10-07-2008 saat 20:33
Eski 10-07-2008, 18:42   #8
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Her meslek grubunun bonsai çalışmalarımıza değişik katkıları oluyor, teşekkürler Küçük ve yaşlı

Eski 10-07-2008, 20:43   #9
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-12-2006
Sevgili KüçükveYaşlı,inşaattan aldığın kumu kesinlikle kullanma derim.İlk acemilik dönemimde aynı hatayı yaptım.İnşaat kumu sıva için kullanılan kumdur (İnşaat mühendisine yazdığıma bak) ve bonsaide kullanım için uygun değil.Dere kumundan;suyun drenajı için 3 mm lik küçük taşlar kastediliyor.senin inşşattan aldığın kum ise daha ince ve suyu tahliye (drene) etmediği gibi aksine suyu büsbütün tutuyor(Tecrübeyle sabit) ve bu da kök çürümesine sebep oluyor.

cüce nar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 22:55   #10
Yeni Üye

Sayın cüce_nar tavsiyeler için çok teşekkürler, kumun dere kumu olduğundan neredeyse eminim ancak dediğiniz gibi asıl cevabı ağaçlar vericek

Eski 23-07-2008, 15:45   #11
Ağaç Dostu

Lymyt's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2007
Bir sorum olacaktı. Taş üzeri kök uygulaması yapmayı düşündüğüm bir bonsai adayım var ve bu aday için güzel taş arıyordum. Geçenlerde çok güzel bordo renkli ve parlak bir taş buldum. Bu taşı kullanmayı planlıyordum ama kafama bir soru takıldı. Bu taşı koklayınca kükürt kokusu geliyor yıkamama rağmen geçmedi. Büyük ihtimal kükürt içeren bir taş, sizce bu taşın içerdiği kükürt nedeniyle bitkiye bir zararı olur mu?

Saygılar..

Lymyt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2008, 13:54   #12
Ağaç Dostu

Tasi, bir iki gun su dolu bir kovanin icerisinde birakirsaniz tas uzerinde kukurt varsa suya karisacagini dusunuyorum. Tasin icerisinde kukurt varsa tas kirilmadigi surece kukurt orda kalacaktir.

Yine de icinizde kusku varsa baska bir tas bulup calismanizi onununla yapiniz.

Kolay gelsin.

Eski 24-07-2008, 15:39   #13
Ağaç Dostu

Lymyt's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2007
Cevap için tesekkürler Ali Bey.

Lymyt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 18:41   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-07-2005
Selamlar Ali Hocam yaklaşık 2 sene kadar önce tohumdan yeşerttiğim acer fidemle ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

Geçtiğimiz değil ondan önceki kış evin içinde bir bardakta filizlendi ve yaz gelince daha büyük bir saksıya alıp balkonda direk gün ışığı almayacak bir köşeye yerleştirdim geçen sene hiçbir sorun yoktu. Sonbaharda yapraklarını döktü ve kışın ardından bu bahar tekrar yapraklanmaya başladı birçok dal verdi ve geçen seneye göre daha çok büyüdü. fakat bu yaz yapraklarını dökmeye başladı hatta yazın ortası gibi bütün yaprakları döküldü tam ölüyo derken tekrar yeşerdi ve daha çok yaprak çıkardı ama aynı şekilde kuruma yaprak uçlarından başlayarak tekrar ortaya çıkmaya başladı ve sanırımda yine bütün yapraklarını dökcek. ayrıca verilen sudan sonra 1 hafta 10 gün kadar altındaki toprak kurumuyor devamlı nemli kalıyor sanırım bu gidişle çürüyecek zavallı bitki. gübreleme konusunda ise sıvı bonsai gübresi kullandım ve en fazla 3 kere vermişimdir oda önerilen dozdan daha fazla olmadı. Şu anda direk güneş ışğında değil. Resimleri aşağıya ekliyorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum, acaba daha küçük bir saksıya alıp birazda kök temizlemesi yapmalımıyım. mevsim uygunmudur bilemiyorum saygılar...

chad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2008, 15:31   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chad Mesajı Göster
...ayrıca verilen sudan sonra 1 hafta 10 gün kadar altındaki toprak kurumuyor devamlı nemli kalıyor sanırım bu gidişle çürüyecek zavallı bitki...
Sayın Chad,

Bu hiç normal değil. Kullandığınız kapta yeterli miktarda delik olduğuna inanıyorsanız verdiğiniz su miktar çok fazla demektir. Görüntüden, toprak karışımınızın da, su tutan (torf ağırlıklı galiba) bir hali var. Şu an uyguladığınız sulama yöntemini bırakıp, saksıyı bir sprey yardımıyla nemlendirin. Başlangıç olarak 4-5 fıs deneyin. Bir gün sonra, en kötü iki gün sonra saksınızın kurumuş olması gerek. Eğer kurumuyorsa daha az, çabuk kuruyorsa daha fazla fıs yaparak ideal miktarı bulmaya çalışın. Yoksa bonsaisanın belirttiği gibi sorundan kurtulmanız mümkün değil.

Bir de, gölgede tutmak güneş yanıklarını azaltacaktır. Sizin yapraklarınız yanık değil, dıştan kurumuş gibi. Rüzgara maruz kalmadığına da emin olun. Rüzgar acerlarda en az sıcak kadar su kaybına ve kurumaya neden oluyor.

Düzenleyen Eaglion : 14-08-2008 saat 17:46
Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2008, 14:12   #16
Ağaçsever

öneriler için sağolun fakat 1 hafta önce gittiğim tatilden döndüğümde agac tamamen kurumuştu bazı yaprakları hala yeşil fakat kuru gibi aşağı sarkık bütün yeşil dallar kahverengi olmuş ama kupkuru değil bükünce kırılmıyor eğiliyor. sanırım artık onu kurtarmak için yapılabilecek bişey kalmadı??

Eski 23-08-2008, 15:21   #17
Ağaç Dostu

Iyi gunler, onu saksisindan cikariniz. Curuyen kokler varsa keskin ve temiz bir makasla temizlediktan sonra, suyu suzen bir toprak karisimi kullanip saksiya dikin,(ayni saksiyi kullanacaksaniz saksiyi iyice yikayiniz icinde hic eski toprak kalmasin.) dal uzerinde sadece 1cm lik bir yaprak dalcigi kalacak sekilde, uzerindeki yapraklarin hepsini budayiniz.

Yaliniz sulamasina ozen gosterip onu golge bir yerde tutunuz. Saksinin altinda da suyu toplamak icin baska bir kap olmasin agacinizi suladiktan sonra fazla su suzulup disari ciksin.

Bol sanslar.

Eski 06-08-2008, 19:05   #18
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Sıcaktan zarar görmüş gibi, sanırım demir yetersizliği de var.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 19:24   #19
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Galeri: 18
Sayın chad

Acerlerde ki ne yazıkki en büyük problem bu.
Aşırı sıcak uygun olmayan toprak ve nem sonuçunda acerlerde mantar oluşuyor.
Canlı ve güçlü gelen sürügünler acılıp yaprak oldukdan sonra bir anda kuruyorlar.
Ne az suyu nede fazla suyu sevmiyorlar.
Nerede ise her 20 günde bir mantar için ilaçlama yapsamda aynı şelikde devam ediyor.
Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2008, 22:06   #20
Ağaçsever

cevap için teşekkürederim memet ve bonsaisan.
sıcaktan zarar görmesi mümkün olabilir nekaddar güneşte kalmasada havalar epeyce sıcak. Peki küçük bir saksıya almak için uygun bi dönemmi acaba?

Eski 08-08-2008, 14:09   #21
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Sayın Chad

Acerler özelikle palmatum ve özeliklede kırmızı yapraklı olan türler çok hassaslar.

Biirncisi gelişme dönemi olan mart ayından kasım ayına kadar süren süreçde kesinlikle dalarının budanmaması gerekir çünkü acerler kanayan tür denilen ve budamada kesilen yerden inanılmaz orada su kaybı yaşına ve bu açığı macunla bile kapatsanız.Aşırı derecede geriye doğru o dala kuryana kadar ilerleyen bir kuruma serglerler.

Bu yüzden dal budamalarının şubar mart döneminde yapılması mantıklıdır.

Kök budaması ve bir boy büüyk saksıya **** ufak saksıya aktarım işlemide aynı şekilde şubat mart aylarında **** martın son hafdalarında tomurcuklar patlamadan önce gerçekleşmelidir.

Yok sa ağaç zarar görebilir **** ölebilir.

Şu anda köklerin içinde bulunduğu toprağa dokunmak demek fidanınızı kaybetmeniz demek olabilir.

BU yüzden ufak bir saksıya alamayı denemeyin.

Eski 08-08-2008, 15:16   #22
Ağaçsever

teşekkürler sevgili bonsaisan. marta kadar hiçbirşekilde dokunmuyorum fideye ozaman ama yinede durumu pek ümitli verici değil. kolaygelsin...

Eski 08-08-2008, 16:08   #23
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Şİmdi ümit verici oomayan yeni çıkan sürügünler açıp kuruyorise eğer çok çabuk soluyorsa büüyk ihtimal ile köklerde sorun var demekdir mantar olaması olası.
Bu yüzed kontak etkili bir mantar ileçı kulalanmanız gereke bilir amam neyazıkki bu ilaçlar 500 gr **** 1 kilo olarak satılır ve 10 ytl ve üzerei şeklindedir.
Genede biz bonsai dostları bu ilaçın 20 gr kadar bir miktarını kulanırız ki ben genelde 10 lt suya 6 gr kadar verilen tarife göre kulanıp 30 adet ağacımda kulanıyorum.
Şu anda kadar kulandığım ilacın toplamı 30 gr kadar kulandım 1 kg ialçdan artık siz düşününü ne kadar az bu yüzden maliyetli geleçekdir.

Tavsiyem bu tür mantar ialçı kulanan bir seraçıdan alaçağınız 1 litre taze hazırlanmı ilaçı ağaçınızda kulanamanız **** forumda bu konu hakkında yazılar var ev yapımı ilaçlar kısmında kök çürümesi başlığı altında buradan ev yapımı bir ilaç formülü de kulna bilirsiniz.

Saygılar.

Eski 14-08-2008, 08:45   #24
Ağaçsever

teşekkürler bonsaisan...

Eski 25-08-2008, 19:09   #25
Ağaçsever

Ayseloge's Avatar

Giriş Tarihi: 26-09-2007
Galeri: 7
Sayın Ali H. Ali;
Belki hatırlarsınız iki tür bonsai almıştım dükkanımda satmak için.(zelkova ve gingseng) Zelkovanın yaprakları dökülünce endişelenip size sormuştum.Baharda yapraklanacağını söyleyerek beni rahatlatmıştınız.Şu ana kadar çok sorun yaşamadık aşırı sıcakların dışında.Şu sıralar taze yapraklar geliyor ama yinede pek keyifli görünmüyor. Yaprakları sıklaşmadı. Sık sık suladım ve toprak aşındı.Toprak ilave edeyim mi? Ya da saksısını mı değiştirmeliyim? Ayrıca canlanmasını sağlamak için ne yapmalıyım?
Şu anda fotoğraf yükleyemiyorum mutlaka sonra tekrar deneyeceğim.

Ayseloge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2008, 20:00   #26
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Aşırı sıcaklar bütün bitkileiri zorluyor, bitkinin keyifsizliği bu nedenden kaynaklanıyor olabilir. Gerekli gübreleri vermeye devam edin.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2008, 06:13   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Sayın Ali H. ALI,
orkide ağacından ve bodur akasya ağacından bonsai olurmu?Eğer çok saçma bir soruysa affedin basaiyi yeni tanımaya başlıyorum.

aliş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2008, 10:12   #28
Ağaç Dostu

Ayseloge iyi gunler. Sanirim su an oralarda sicaklar devam ediyor o yuzden, Dusundugunuz saksi degisimini onunuzdeki kis sonuna birakiniz. Saksi degismisken ona kok budamasi da yaparsiniz. Onunuzdeki bahara da istediginiz gibi dallanip budaklanir. Su an saksiya toprak ekliyebilirsiniz bunun bir sakincasi yoktur.

Az miktarda besin veya gubre verebilirsin, sonbaharda artik gubre ve besini kesmelisin, cunku agacin yapraklarini dokup uykuya yatacaktir.

Ekleycegin resimlere bakip daha fazlayardimci olmiya calisacagim.
Kolay gelsin.

Eski 26-08-2008, 10:29   #29
Ağaç Dostu

Iyi gunler Alis, orkide agaci derken orkideleri degil de agacini(Bauhinia) soruyorsun degilmi? orkidelerden bonsai olmaz ama orkide agacindan(Bauhinia) olmamasi icin bir neden yok. Yalniz ilk deneyceginiz agaclarin cevrenizde buyuyen yerli agaclardan olmasini oneririm.

Bodur akasyadan da bonsai yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Eski 26-08-2008, 10:37   #30
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Sayın Ayseloge
ağaclarınızı aşırı sulamayın.
Bu kökleri için sorun oluşturur.
Su yaprakları geliştireçek diye birşey yok.
Aşırı sıcaklık saksı içinde yogun bir nem oluşturaçakdır.Bu ağaçı rahasız edecekdir.
Birde bol suladığınızda toprakda ki toprak ahvası yerinde toprak suyu yogun olaçağı için ağaçın kökleri hava alamaz ve çürüme başlar.
Ağaçı serin bir yere alın.Gübrelemeyi kesin.
Yogun gübre köklerde aynı sorunu tetikler.
Saygılar.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025