![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Iyi gunler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2008
|
Sayın Eaglion bilgiler için tşklerr. Verdiğiniz linkleri inceliyorum.Bir şey sormayı unutmuşum daha doğrusu gözümü korkutan bir sorunum var.Temmuz ve Ağustos ayları şehir dışında olacağım ve balkona koymam gereken şimşiri ev içinde bıraksam sorun olurmu? Bir an önce fidan alıp yerine uyum sağlamasını da istiyorum.Ne dersiniz son baharamı bıraksam bu işi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Tijeen Hanım, Dal ve kök budaması yapmak için artık zon zamanlar. Yakında tomurcuklar patladığında yapacağınız işlemler ağacı daha kötü etkileyecektir. Hem ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur. Sulama problemi hepimizin derdi. Çeşitli alternatifler daha önce forumda farklı yerlerde tartışıldı. Onlara bir göz gezirdikten sonra size en uygun olanını seçmeniz gerekecek. Ama sakın ev içinde bırakmayın. Yazın camlarda kapalıyken ev içi sıcaklık çok yükseliyor. Geçen yaz bizim evde akşam eve döndüğümüzde 50 dereciyi geçtiği oldu. Kimbilir gündüz kaçtı. Dışarıda gölgede en iyisi. Böyle dönemlerde günde 2-3 sulama ve 2-3 spreyleme gerekiyor. Bu nedenle, size en uygun gelen ve en güvenilir yöntemi kendiniz bulmanız gerekiyor. Ben sürekli seyahat ettiğim için,otomatik mikro damla sistemi yaptım. Sistem elektrik kesintisi dışında hiçbir şeyden etkilenmiyor. Benim için en güvenli yol bu. Sulama görevini verebileceğim kimse yok çünkü. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-02-2008
|
Merhaba Ali Bey. Biraz önce bir hata yaptım dün aldığım şimşir ağacımı tellemek istedim. Ama tellerken bir dalım kırıldı. Yapraklarını kopartırken bu kadar üzülmemiştim çünkü ayırdığım o dal o kadar güzel bir yerdeydi ki ne yapacağımı bilmiyorum. Galiba böyle kazalar sizinde başınıza gelmiştir. Birdaha yapmamam gerekiyor. Çünkü bir anda bütün dünyam karardı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2007
|
Merhaba sayın Ali H.Ali bey sal stili bonsai denemesi yapmak istiyorum .Bunun için en uygun ağaç türü hangisidir? Sitede araştırdım bu çalışma hakkında fazla bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Bepsi iyi gunler, evet dusundugunuz gibi buna benzer olaylar yalniz sizin basiniza gelmiyor. benim de istemeden kirdigim dallar olmustur. Kimi agac cinsleri, bukme, egmelere karsi direniyor ve istenmiyen kirilmlar oluyor. Simsir de bu cinsler arasindadir dallari bukerken zorluklar yasanabilir. Dallari telleyip bukmeden once agaci bir iki gun susuz birakirsaniz kirilma sansini en aza indirirsiniz. Ayrica dal bukme bircok deneyimden sonra elde edeceginiz bir beceridir, bu beceriden sonra dallarin ne zaman kirilma noktasina yakin oldugunu anliyabileceksiniz. Kirdiginiz dal sizi bonsai calismalarindan geri birakmasin. Siz en guzel bonsailer yapmayi basarmak icin calismalariniza devam ediniz. Dali kirilan agaciniz uzerinde daha cok guzellikler oldugunu dusunuyorum ve kirilan dal olmadan da agacinizi iyi bir bonsai yapabilirsiniz. Size iyi bonsai calismalari diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Ezgisu merhaba, sal tarzi bir bonsai yapmak icin cok seceneginiz var. Ben size ilk denemenizi yapragini doken agaclardan yapmanizi oneriyorum. Ornegin akcaagac, karaagac, sogut,mese,gibi agaclardan. Bunlari onermemin nedeni de igne yaprakli agaclarda her dalcik altinda olusacak olan koklenmenin uzun bir zaman almasindan(1-2 yil) oturudur. Yapragini doken agaclarda ise bu koklenme daha cabuk olabiliyor(2-6 ay) Yapacaginiz calismalari isminize acacaginiz bir baslik altinda paylasmayi unutmayiniz kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
İyi günler Ali Bey, Burda limondan bonsai olmayacağını yazmışsınız. Benim bahçemde bir kamkat var, onu çalışmalar bölümüne zamanı gelince ekleyeceğim. Diğer narenciye türleri için ne dersiniz. özellikle turunçtan bonsai olur mu ? Kamkat aşılamak için yere diktiğim 40 kadar, 7-8 kadar da halen torbada var. Torbadakiler 1 yaşında (geçen yıl tohum ekmiştim) Turunç toplu gelişen bir ağaç, siz bilirsiniz, ne de olsa Akdenizliyiz. Tekrar teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Mor salkım nasıl sarar?
Merhabalar Ali Bey, Hanım çok sevdiği için, iki hafta önce Tekin Bey'le gittiğimiz fidanlıktan, iki adet de mor salkım aldım. Boyları 2 metreye yakın olduğundan arabama sığmayacaktı. Biz de gövdeleri 20-30'ar cm'lik parçalara böldük. Eve döndüğümde 4-5 saat kadar IBA'lı suda beklettikten sonra yine IBA toza batırıp ektim. Daha on gün dolmadan tomurcukları patladı ve sanki köklenmiş gibi de toprağa tutunmaya başladı. İki ay kadar daha bekledikten sonra 3-4 tanesini birleştirip birbirlerinin etrafında dönen bir gövde yapayım diyorum. Salkımların açık arazide düz, sopa gibi birşey bulduklarında ise onun çevresine sarıldıklarını doğal olarak biliriz. İş şekillendirmeye gelince, bunun mekanizması ve fizyolojisi de gerekli oldu. Sorularım şunlar; 1. Salkım neden sarıyor? 2. Çevresinde sopa olduğunu nasıl hissediyor ve boyutunu nasıl anlıyor? 3. Daha önce düz olan gövde, sopayı bulduğunda kendiliğinde sarabiliyor mu? Yoksa sadece yeni uzayan bölümler mi sarıyor? Bu soruların yanıtları benim için önemli. Elimdeki parçaların çoğu düz. Her ne kadar gövdeleri yumuşak olduğu için telle kolay şekil verile bilse de, bir kaç gövde kaynaştırmak istendiğinde bu teller zorluk çıkarabilir. Gövdeleri birbirine sardırırken istediğim sarılmayı sağlamak için her aşamasına müdahale edip etmemem gerektiğini bilmem gerekiyor. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Izeeterisen iyi gunler, Turuncgilerden bonsai yapilabiliyor. uygun agaclar buldugunuz zaman mutlaka deneyiniz. Bir yerlerde limondan bonsai olmazmi demisim, hatirlamiyorum ama yazmis olabilirim, belki konusu gecen limon fidani icin o agaca, bonsai olmaz demis olabilirim.( bir yerlerde limondan bonsai olmaz demissem ozur dilerim) Her neyse limondan da bonsai yapilabilir. Bonsaiseverin guzel bir limon calismasi var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Eaglion selamlar. Mor salkim da diger sarilicilar gibi herhangi bir seye sarilarak tutunarak buyuyen bir bitki turu. Bunu da sanirim cenetik yapisi ile basariyor. Nasilki bir calinin cenetik yapisi onun bir agac gibi govde yapmasina elvermiyorsa . sarilicilar da kendine ozel sarilarak buyuyorlar. Kimi sarilicilar sarildiklari tutunduklari yere kokcukler salip tunuyor. Kimileri de dikenlerini kullanip yukseliyor kimileri de morsalkim gibi sarilarak. Odunlasmis, kalinlasmis dallar kendi basina sarilamiyor. duz govdelerin sarilmasini istiyorsaniz govdeleri siz saracaksiniz. duz govde uzerinden cikan yeni surgunler ortam buldugu zaman sarilip yukselecektir. Bonsaide her hangi bir bitki agac forumuna sokuldugu icin, sarilicilarda istenilen govde elde edildikten sonra yeni surgunler degerlendirilip agac formuna sokulur surekli budandigi icin de sarilma firsati bulmaz. Morsakimlariniz bol cicekli olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aldığımı fidanlığın bakıcısı 10 yaşından yaşlı olduğunu ve çiçek verdiğini söyledi. Göreceğiz. Okuduğum kadarıyla ana gövde çiçek veriyorsa, buradan alınan çeliklerde veriyormuş. Tüm balkon mosmor olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Ali H. ALI bey; şu adresteki ligustrum'a bakma fırsatınız olur ve fikrinizi söyleyebilirseniz müteşekkir olurum... http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7990 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Sayın Ali H. ALI ; Geçen hafta aldığım Japon karaağacı türündeki bonsaimin yaprakları ve dalları kurumaya başladı.Aldığım günden beri herhangi bir müdahalede bulunmadım. Sadece bugün su dolu bir kovada 10 dk beklettim.Biraz hava kabarcığı çıktı ve toprak yumuşadı. Sulamadan önce toprak kuru ve çok sertti.Ağacın gövdesinden tutup havaya kaldırmıştım hatta kolaylıkla saksının şeklini almış bir şekilde saksıdan çıktı.Yakın bir yerde sera var,toptan çiçek satışı yapıyorlar.Oraya götürüp toprağını değiştirtmeyi düşünüyordum, ilk seferde işi bilenlere yaptırıp tecrübe sahibi olmak istemiştim ama maalesef kısa sürede böyle bir talihsizlik başıma geldi.Acaba bu sulamamın faydası olurmu yoksa ağacım kurumaya devam edecekmi?Götüreceğim sera bonsai konusunda bilgilimidir güvenebilirmiyim bilmiyorum ama elimden gelen en iyi şey şimdilik bu olur. Sizin tavsiyeleriniz varmı acaba . Acilen yapmam gereken bir müdahale gibi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
|
Seracıların bonsai konusunda bilgisi olacağını beklemeyin. Ağaç, siz alana kadar uygunsuz şartlarda beklediği için, sonra da yer değiştirdiği için, kurumalar olmuş olabilir. Bir süre uygun biçimde sulayıp, gelişmeyi beklemeli. Daha sonra, karışımları forumda olduğu gibi toprağı değiştirirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Red baron iyi gunler, seracilar icin Memet bildiklerini soylemis, ben uzaklarda oldugum icin bu konuda Memet benden bilgili ve deneyimlidir. Agaciniz ic mekanda ise disariya cikariniz balkon da olabilir. Uzerindeki kurumus ve yari kurumus tum yapraklari budayiniz, Topragini surekli kontrol edip topragin kurumasina izin vermeyiniz. Saksi altinda altlik varsa su toplanmamasi icin altligi kaldir. Su an agacina hicbir gubre ve besin verme. Bol sanslar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Red Baron, Aramıza hoş geldiniz. Geçen gün yazma fırsatı bulamadım. Marketlerde satılan bonsailerde toprak özellikle kil ağırlıklı olduğu için uygun değil. Esasında toprak değişimi ve biraz kök budaması yapsanız iyi olur. Yaklaşık 1/3 oranında kökü budayıp daha sonra karışıklıkları açıp tekrar saksıya yerleştirdiğinizde agacınız daha rahat edecek ve daha sağlıklı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba arkadaşlar, Sayın Red Baron, yazdıklarınızı okuyunca ben de yaşadığı birşeyi paylaşmak istedim. Umarım faydası olur. Sitedeki bilgiler ışığında tabii... Benim de, önceki yıl aldığım,Ligustrum türü bir bonsaim var. Ben aldığımda bol yapraklı ve sağlıklı olan bonsaim sonradan sararmaya ve hızlı bir şekilde yapraklarını dökmeye başladı. Kuruma belirtileri gösterdi. Çok endişelendim, panikledim ve o durumda sulama, budama hepsi karıştı birbirine. Daha sonra kök budamaya kadar gitti. Ağacımda hiçbir düzelme olmuyordu. Önce kaybettim dedim, çok üzüldüm ama sonra ağacı yeterince tanımadığımı düşündüm. Ağaç hakkında daha çok araştırma yaptım, buradaki ustaların yazdıklarını okudum. Bonsai saksısı bu durumda ağaca uygun olmuyordu. Çünkü ağaç derine doğru kökleniyormuş. Ben de derin bir saksıya aldım. Hava şartlarına rağmen hep dışarıda tuttum. Düzenli suladım. Hatta bir kere devrildi ve tekrar saksıladım. Bakın, 3 aya yakın bir zaman ağaç ölü gibiydi. Ben vazgeçmedim. Çevremdekiler bile atmamı söylediler. Sonunda bahar gelince ![]() ![]() ![]() Düzenleyen minka : 29-03-2008 saat 02:48 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2007
|
Merhaba Ali Bey; nasılsınız? Ali bey dört ay önce hediye aldığım bonsaim ( kurtbağrı) gayet sağlıklı bu güne kadar gelmişti. Hatta sizin sulama ve bakım konusunda yönlendirmelerinizi dinleyerek son derece canlı bir bonsaim vardı. Vardı diyorum çünkü, artık o güzel yapraklardan eser kalmadı ![]() ![]() Saygılar Düzenleyen papatya2 : 30-04-2008 saat 23:08 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Kurtbagri yaprak doken bir cins degildir. Yapraklarini dokuyorsa sorunu vardir. Agac susuzlugun yani sira cok sulamadan da ayni sorunlari yasayabilir. Surekli ic mekanda tutuyorsaniz ondan da olabilir, tropik bitkiler disinda bonsailer dis mekanda olmali. Sogugu, sicagi, gunesi, nemi, havayi yeterince yasiyan agac daha saglikli olacaktir. Agaciniza gecmis olsun imkaniniz varsa ve onu disariya alirsiniz belki sagligi duzelir su an ona gubre vermeyiniz. Iyi gunler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2007
|
İyi günler Ali Bey; Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bonsaim şuan balkonda duruyor umarım en kısa zamanda kendini toparlar. Yaprak dökmüş cılız dalları budamalı mıyım yoksa oldukları gibi dursunlar mı?(Aynı yerden sürgün verme ihtimali varmıdır?) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Papatya2, kurtbagri uzerindeki yapraklari dokulmus ince dalciklar kurumus ise onlari budayabilirsin. Kuruyup kurumadigini anlamak icin kabugu biraz kaziyiniz kazidiginiz yerin alti kahverengi ise dalcik kurumustur. Kahverengi degil de kazidiginiz yer yesilse dalciklari budamayiniz onlarin uzerindeki tomucuklar tekrar acilacaktir. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2008
|
Ali Bey ve arkadaşlar merhaba, Ben ilk defa bonsai yapacağım. Yaklaşık son bir aydır sadece okuyarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Bir kaç kez fidanlık ziyareti yaptım ve kendime ağaç belirlemeye çalıştım. Şuanda söğüt çeliklerim ve simşirim var. Ancak bir de meyveli bir ağaç almak istiyorum. Fidanlıkta armut,şeftali ve erik ağaçları gördüm. Boyları yaklaşık 150-180 cm, gövde kalınlıkları 2-2.5 cm, sağlıklı görünüyorlar. Dallanma üstteki yarım metrelik kısımda mevcut. En alttan 15-20 cm yukarıda aşıları var. Bu aşı düz çıkan alt kısmı köşesi belli olacak şekilde kıvırmış. Resim koyamıyorum ancak tecrubeli olduğunuz için sanırım gözünüzde canlamıştır. Şimdi gelelim sorularıma: 1-) Bu fidanlardan "informal upright" şekilli bonsai çalışması yapabilirmiyim? 2-) Hangi ağaç Ankara iklimine daha uygun olacaktır? 3-) Belirli bir süre serbest büyüme ve alışma evresinden sonra fidanı kısaltıp bonsai saksısına alacağım zaman "informal upright" sitili için aşının neresinden kesmeliyim? Şimdiden teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
|
Sözettiğiniz boy çalışmak için oldukça uzun. Budamalarla alt dallar çıkmasını teşvik etmek denenebilir. Fakat aşının altından çıkacak dallar. eğer böyle bir dallanma olursa, kıvrımlı dik, moyogi tarzını deneyebilirsiniz. Fidanlıklardan aldığıınz fidanlar iklime uygun olacaktır. Ankara'ya uyan fidanları satıyor olduklarını genel olarak düşünebiliriz. Aşının neresinden kesmek gerekeceğine, eğer budamalarla dallanma sağlayabilirsek, o durumda nasıl olduğuna göre karar vermek en iyisi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Yani boyu daha kısa olan fidanlar aramaya devam mı etmeliyim? İki fidanlık gezdim govdesi 2cm olanların boyları hep 1.5 m civarındaydı. Galiba, daha kısası olmuyor diye düşünmeye başlamıştım. Yani yeni başlayacak biri için söğüt ve şimşirin deneme tahtası olduğu düşünülürse armut,elma ve erikten hangisi daha uygun olacaktır? Yoksa bu meyve sevdasından vazgeçmemi ve başka bir şeyler üzerinde çalışmamımı önerirsiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2007
|
İlla da meyve olsun diyorsanız cüce nar deneyebilirsiniz. Hem doğal olarak bodur bir yapıları var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sayın KucukveYaşlı İlkbaşlanğıç olarak önerileçek türlerin başında kışın yapraklarını döken ve dayanıklı türlerin seçilmesi daha mantıklıdır. Örnek olarak verilen fidanlar ile çalışmak zorunda değilsiniz. Fakat temelde dayanıklı türler ile çalışma size pratik bir takım kazançlar sağlayaçakdır. Çiçekli **** meyveli **** çam gibi ibreli türlerde bir takım özel uygulamalar gerekir. Çiçekli ve meyveli türlerde budama sulama ve gübreleme işlemleri diğer türlere oranla daha farklı zaman aralıkları içinde yapıldığı gibi bu türlerin hastalık ve zarar vericiler konusnda daha hassas bir yapısı vardır. İlaçlamaları beslenmeleri diğer türlere oranla özen istediği ayrıcada budama konsunda tecrübe istediği kesindir yanlış yapılan bir budama bu türlerde çiçeklenmenin olmaması **** geç çiçeklenme gibi sorunlar doğura bileçekdir. Diğer sorunuzuda cevaplıyalım. Bir fidançıya gittinzi ve gövde çapı 3 ila 5 cm bir fidan aldınız ama boyu 1.5 ila 3 metre olsun. Üzerinde aşı olan bir fidan ise aşıın üzerinde bir budamaya yapıçaksınız bunu unutmayın. Gövdeti köklere yakın bir mesafeden cap olarak ölçün ve bunu 6 ile çarpın ..... örnek gövde çapı 5 cm olan bir fidanımız var diyelim. 5x6=30cm gibi bir sayı elde ettiğimizde 1.5 cm fidanımı 30 cm kadar kısaltırız. Bu sayede ağaçı 1/3 indirğemiş oluçaz bu kısalık sayesnde fidanımızıda yeni saksına dikerken köklerinide bu oranda azalta bilir yani budaya biliriz. Şimdi bu fidanımızı yeni saksısına dikelim ama geniş ve sığ bir saksı olsun. bol drenaj deliği olan ve drenajı yüksek bir toprak karışımı ile ağaçımızı gelişme döneminde 20 günde bir yani nisan ayından ekim sonuna kadar gübreliyoruz bu sırada budana yerin yanında bir çok yeni sürgün oluşaçak ve bu sürügnler uzamaya başlıyaçakdır. Özelikle meyve fidanlarında bu uzayan sürgünlerden sadece biri tepe nıoktasında lider dal oalrak seçeriz diğerlerini budarız bu işlem sonucunda gövde üzerinde farklı noktalardan sürügnler çıkaçak bu sürgünleri uygun olanı seçip diğerleri uzaklaştırarak ağaçın 1 yılık gelişme süreçini tamamlarız. Lider dal tepe kısmını oluşturaçak burada ki yara zamanla kapanaçak ve ağaçımız 35 ial 40 cm yükseklikde tepe noktası oluşan bodur bir fidanımız olaçakdır. Erik ve elma tavsiye edeceğim türlerdir. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() Aslında ayrıntıları fidanı aldıktan sonrada görsellerle konuşabilirz. Şu an ki asıl problem gövde çapı 2-2.5 cm, boyu 1.5m olan alttan 15-20 cm yukarıda aşı yeri bulunan fidanın, aşıyerinin görsel olarak bir yamukluk yaratması ve boyu nedeniyle bonsai için pek uygun olmayabileceğini düşünüyorum. böyle bir fidan adam edilebilir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-09-2007
|
Sayın küçük ve yaşlı madem meyve ağacı diyorsunuz. özel bir meyveniz yoksa ben de size incir alın diyeceğim hem ufak boyda hemde kalın olarak elde etmek çok kolay nasılmı ? hemen uygun bir dala havai köklendirme yapın göreceksinizki çok kısa sürede köklendirme olmuş ve elinizde istediğiniz ölçülerde bir ağaçcık duruyor. sayın bonsai sanın dediği gib dayanıklı bir tür sayılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|