agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/)
-   -   Nakışlarda, yazmalarda, çeyizlerde çiçekler (https://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/5105.htm)

Lalezan 13-08-2009 10:41

1 Eklenti(ler)
Sizlerini yeni takip etmeye başladım yaptıklarınız bir harika ellerinize sağlık.Bende elişlerini ,özelliklede dantel örmeyi çok severim.Çiçek desenli dantel modellerine bayılırım. Bendende sizlere bir dantel modeli....

selis 02-05-2011 19:24

Üzerindeki kabartmalar sonradan mı ekleniyor ki?

cemo 02-05-2011 19:32

Kabartmalar, aynı anda yapılıyor.

mandalinci 02-05-2011 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lalezan (Mesaj 479828)
Sizlerini yeni takip etmeye başladım yaptıklarınız bir harika ellerinize sağlık.Bende elişlerini ,özelliklede dantel örmeyi çok severim.Çiçek desenli dantel modellerine bayılırım. Bendende sizlere bir dantel modeli....

Sn. lalezan,

Ellerinizle işlediğiniz için daha da değerlenmiş. Hem sabır hem yetenek.

Paylaştığınız için teşekkürler.

Ayşe Yıldız 21-09-2012 08:24

İğne oyalı yazmalar.

Düşündüm ki; bu siteden hemen hemen her konuda bilgi ediniyoruz. Bunların dışında insanların yaptıklarından esinlenerek bir takım eşyalar dahi üretiyoruz. Yani doğanın her türlü rengini kullandığımız eşyalara yansıtıyoruz.. Kiminin mutfağında bir kaşık oluyor, kiminin panosunda bir desen, kimi saksısında can veriyor doğaya, kimi katmerli gülü işliyor ahşap üzerüne, kimisi renk renk boyuyor tablolarını... O kadar çok ki örnek, hangi birini sayayım say say bitmez.

Ben de annelerimizin yazmalarını konu etmek istedim. Her birinde ayrı bir çiçek... Kendi yaptığım yazmaları göstermek istiyorum. Daha iki senedir yapıyorum. Bir hırs uğruna öğrendim. Yaparken zorlanıyorum ama sonuçları hoşuma gidiyor. Resimlerini çektikçe buraya yükemek istiyorum ellerinde ola arkadaşlarım da resimlerse çok memnun olurum. Belki bilen bayanlara resimler örnek olur.

Bir yanık türkünün gam nağmesinde
Ağıt ağıt andım kanlı Yemeni
Kara kaş üstüne düşen fesinde
Türkmen kızı sarmış allı yemeni
'Allı yemeni pullu yemeni'
Yavukluna doğru salla yemeni

'Ümran Tomak'

Ayşe Yıldız 21-09-2012 08:33

2 Eklenti(ler)
Çok fazla abartılı olmasalar da ben yapabildiğim için güzel gelen oyalarım.;)

Eklenti 333103
Eklenti 333104

Ayşe Yıldız 21-09-2012 08:36

2 Eklenti(ler)
...

Eklenti 333105
Eklenti 333106

Tura 21-09-2012 08:44

Bakalım daha ne marifetler var sizde.
Bunları yapıyor olmak çok güzel aslında.
Bazen burada kadınlar yapıp pazara getiriyorlar, görüyorum.
Hepsini alasım geliyor...:)
Sabır ve göz nuru bunlar.
Elinize sağlık.

Ayşe Yıldız 21-09-2012 08:50

2 Eklenti(ler)
...

Eklenti 333113
Eklenti 333114

Kiraz 21-09-2012 09:08

Şimdinin seri imalatında, bir kişi tasarlar, program ayarlanır, malzeme temin edilir, sonra düğmeye basılır. Bir dakikada al sana 10-20 m işleme. Sonuçta, çok sayıda hepsi de birbiri ile tamamen aynı, insan eli az değen bir sürü ürün ama ruhu yok.

Genç kızken el işlerini hiç sevmezdim, annemin bana sakladığı ki bir kısmı kendi çeyizinden kalma şeylere ne gerek var ki derdim. Oysa ne kadar yanılmışım, onlarda annemin, anneannemin, kim bilir kaç kadının el emeği, uykusuz geceleri, hayalleri var. Hele bazıları gaz lambasının ışığında yapılmış. Malzemesi bile o gün için çok değerli, Eminönü'nden gönlündeki renkleri seçtiği solmaz iplikler, kendi kaleminden çıkan desenlerde canlanmış. Aslında çok değerliler, şimdi ise kullanmaya kıyamıyorum, torunumun torununa kalsın istiyorum.

Sevgili Ayşe Yıldız, emeğiniz çok değerli ve çok da güzel yapmışsınız. Makineler dakikada metrelerce işlerken siz dakikada hiç kaç cm yapabileceğinizi ölçtünüz mü? Sadece bu emek bile değerini az da olsa gösterir. Umarım bu sayfa bol bol renklenir.

Asiye 21-09-2012 09:22

Sevgili ayşe, yaptıklarınız çok özel şeyler üretmenin insana ne denli keyif verdiğini çok iyi bilirim..Bende özellikle kışın mutlaka evde örgü , işleme yaparak hem kendimi hemde sevdiklerimi mutlu etmeyi sevenlerdenim.

Ellerinize sağlık hepsi çok güzeller. Bunlar bizim geçmişimiz geleneklerimiz yaşatabildiğimiz kadar yaşatmalıyız

Bende bunu yaşatmak adına eski oya ve işlemeleri toplayıp değerlendiriyorum...İnanın çok güzel şeyler çıkıyor ortaya

sakagun 21-09-2012 10:16

5 Eklenti(ler)
Ben de Internet'ten iğne oyası yapmayı öğrenmeye çalışıyorum. Bunlar da bendekiler. Bunları ben yapmadım, komşularımdan aldım.

sakagun 21-09-2012 10:17

1 Eklenti(ler)
Bu da sonuncusu.

selis 21-09-2012 12:26

Keşke ben de yapabilseydim :(
Çok güzeller elinize sağlık..

nılgun_dogan 21-09-2012 12:33

Çok güzel sayfa açmışsınız elinize emeğinize sağlık dediğiniz gibi elsanatlarımızıda doğadan örnek alarak yapıyoruz birebir aynı olmalırı için uğraşıyoruz bu tür sayfalarımızda çoğasa ne güzel olur.

Ayşe Yıldız 22-11-2012 12:01

2 Eklenti(ler)
Yaptıklarımdan...
Eklenti 348072
Eklenti 348073

Ben fakir 22-11-2012 12:27

Gül Oyası

Sevgili Ayşe Yıldız,

Sayfanızı görünce inanın, çok duygulandım.

Geleneksel sanatlarımızın yaşatılması, kültürümüzün bilinmesi en büyük amaçlarımdan oldu her zaman.

İkibinli yılların başında, gül üzerine bir araştırma yapmıştım. Edebiyattan müziğe, inanç hayatından mutfağa kadar akla gelen her alanda "gül" kavramının yeri idi konu.

Bakın iğne oyası konusunu çeyiz bölümünde nasıl görmüşüm:

"...Gelinlik kızın kendi elceğizi ile işlediği oyalı yemenilerin her birinin ayrı birer anlamı olduğunu bilir miydiniz?.. Tümünü saymaya yerimiz yetmeyeceğinden, biz konumuzla ilgili olanlarını sayıverelim. Genelde gül oyası muhabbet simgesidir ama, gül oyasının da öyle türleri vardır ki: gül oyası, beyaz gül oyası, yapraklı çifte gül oyası, ve bademli çifte gül oyası. Nişanlısı gurbete giden kız başına yaban gülü oyalı yazma takar. Ve bir de sürpriz: erkek tarafı da geline iki üç tane çiçek oyalı yazma gönderir ve gelin başı bu çiçek oyalı yazmalarla hazırlanır; elbette gül oyası başta gelir..."

Aman devam!.. Bu hobinizi bırakmayın derim.

Teşekkürler, sevgiler ve selamlar...

Ayşe Yıldız 22-11-2012 12:38

Katmerli katmerli güller yapabilir miyim bilmiyorum ama elimden geldiğince öğrenmeye ve yapmaya çalışıyorum. Teşekkür ederim Sayın Ben Fakir.
Aslında çok zengin bir kültüre sahip bu ülkede yaşamak çok güzel keşfedilecek ve kenarda kalmış o kadar çok ürün var ki yine de iğne oyası bunlar arasında en şanslı olanı. En azından başını örten kadınlar var veya örtmeseler bile bu oyaların emeğine saygı duyanlar var.

selis 22-11-2012 13:41

Ayşe Hanım, çabanıza, isteğinize hayranım.. Youtube da birkaç video eşliğinde yapmaya çalıştım.. Yapmak imkansız gibi :(
Katmerli gül yapmak için, ciddi bir geçmiş gerekli.. Etrafımızda ipliği iğneye takamayan o kadar çok kişi varken, zamanla gül de yaparsınız lale de..
Ama en azından şimdilik yaptıklarınız, benim için şaheser..
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 1052359)
veya örtmeseler bile bu oyaların emeğine saygı duyanlar var.

Saygı duymak bir tarafa, fular olarak kullanmayı herkes gibi ben de severim.

kelebek çalısı 22-11-2012 13:54

Sn. Ayşe Yıldız,

Ellerinize, gözlerinize, emeğinize sağlık. İnsanın ne olursa olsun bir ya da daha fazla hobisi olması çok güzel. Örneklediğiniz, işlediğiniz oyaları görünce doğal olarak ben de çok beğendim.

Ben de beğendiğim renkte ve motifte kenarı oyalı örtüleri başıma olmasa da boynuma dolamayı severim. Ayrıca iğne oyasından yapılmış çiçek motifli bir kolyem var zaman zaman kullandığım. Yine el bileğime dolayarak kullanmayı da severim. Kullanmak istedikten sonra seçenek çok değil mi? ;)

Yine de kullansak da kullanmasak da bu sanata saygı duymamak mümkün değil, elbette ki Anadolu kültürümüzdeki yerini ve anlamını en başta tutarak.

Sevgilerimle, selamlarımla...

arapsabunu 22-11-2012 17:39

Çok güzeller gerçekten. Acaba yapım aşamalarını fotoğraflayarak öğretebilir misiniz bize? Püf noktası nedir, nasıl ip, ne tip iğne gerekir? Tülbenti ne özellikte seçmeli? 2 yıldır yaptığınızı duyunca cesaretlendim. Sayın Selis'in yaptığı gibi youtube'tan bakmalı mutlaka.

Ayşe Yıldız 22-11-2012 22:44

Tarif etmesi çok zor. Ben de yapanları yakından takipleyerek öğrendim. Tekniği sıkı düğümlemek.

Halil Balaban 22-11-2012 23:49

Sayın Ayşe Yıldız,
Ne emekler, ne zahmetler, ne adanmış gönüller, ne dökülmüş göz nurları sergiliyorsunuz. Hayran kalmamak elde değil.
Ancak ben bu sayfada hayranlığımın yanı sıra, daha önemli başka bir konu da buluyorum. Siz milli değerlerimize sahip çıkma açısından da, çok değerli bir projeye imza atmışınız. Candan kutlarım. İğne oyası da daha bir çoğu gibi, kollamamız korumamız gereken, el sanatlarımızdan. Üstünde çalışıp kaybolmaması için hassasiyet göstermek lazım. Bu da sizin gibi becerikli hanımların gönüllü çalışmaları ve üretimleri ile olacaktır. Elinize, emeğinize, gönlünüze, göz nurunuza sağlık. İyi geceler dilerim. Sevgiyle kalın.
Halil Balaban

Sudenur 23-11-2012 01:33

Çeyiz sandığımın en özel bohçasında saklarım iğne oyalı yemenilerimi. Arada çıkarır boynuma fular yapar, mübarek kandillerde başımı kapar, kavurucu sıcaklarda bandana gibi dolarım alnıma. Ablacığımın veya anacığımın el emeği göz nurudur bir çoğu, göz sağlığım elvermediğinden benim elimden gelmiyor, vakti zamanı geldiğinde benim sandıktan kızımın sandığına devredilecek Allah kısmet ederse. :) Gerçi zamane kızları çeyiz sandığını pek gereksiz görüyor şimdilerde ama olsun bizim kız annesi gibi gelenekçi olur belki.. ;)

Elinize sağlık Ayşe hanım, Allah sağlık sıhhat versin, iyi günlerde kullanınız. ;)

Halil Önen 23-11-2012 08:07

Gül oya...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ben fakir (Mesaj 1052354)
Sevgili Ayşe Yıldız,

Sayfanızı görünce inanın, çok duygulandım.

...

SELDA BAGCAN - cemberimde gul oya - YouTube

el emeği, göz nurana; saygı, sevgilerimle...

Ben fakir 23-11-2012 08:23

Sevgili Ayşe Hanım,

Anadolu'da, evinde, dağdaki çadırında çeyizine iş işleyen kızlarımız için bakın ne buldum!..

Bedri Rahmi Eyüboğlu söylemiş:

...
Ömürbillah okul yüzü görmemiş
Bu kadar nakışı nerde bellemiş
Bir çimdik kağıda kalem sürmemiş
Kağıtsız kalemsiz güllere kurban
...

Sevgi ve selamlar...

Ayşe Yıldız 03-12-2012 10:57

1 Eklenti(ler)
....
Eklenti 351097

Lilium 15-12-2012 00:19

İğne oyası ve kaplıcalarıyla meşhur gönenimizin Hasanbey köylü hanımların oya yaparken sohpetleri ve her salı günü kurulan gönen oya pazarından derlenmiş güzel görüntüler.

yaşayan pazarlar gönen - YouTube

almanyalı 17-12-2012 20:22

1 Eklenti(ler)
Merhaba,arkadaşlar forumda bu bölümü görünce çok sevindim.Ben de sizler gibi nineden torunlara emanetçi olanlardanım...burayı görünce bende paylaşayım dedim.
biraz ablamdan,birazı annemden,birazı anneannemdem birazı(en değerlisi de anneannemin annesinden)bana kalanları paylaşmak isterim...bu ablamın benim için yaptığı örtü..Eklenti 355535

almanyalı 17-12-2012 20:23

1 Eklenti(ler)
Eklenti 355536bunuda ben 15yaşında yapmıştım..hiç kullanmadım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025