agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   albiza / Berberis, Hanımeli, Ardıç, Cotoneaster, Morsalkım, Leylak, Köknar, Ateş dike (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/1631.htm)

bonsaisever 05-11-2006 17:57

Önemli değil :)
Kartopunun ufak olan fidanında Rüzgar tarzını mı uygalayacaksın?

albiza 05-11-2006 18:59

Aslına bakarsan pek aklıma gelmemişti bu.Benim düşüncem Ali hocanın dişbudağında olduğu gibi ikiz gövde ile ilgili bir şeyler yapmaktı.Çiçekli olması nedeniyle rüzgar stili nasıl durur acaba.:confused:

bonsaireef 05-11-2006 21:48

Albiza bence rüzgar stili uygulama, bana göre rüzgar stili her ağaca yakışmıyor. Bu hali çok iyi. İyi bir gelin kaynana stiline doğru gidiyor.
Telleme konusunu aşmışsın, eline sağlık.

albiza 05-11-2006 23:01

Övgüler için teşekkürler Bonsaireef.Öğrenmeye çalışıyorum,Sizlerin de katkıları ile...

oktars 06-11-2006 09:58

Albiza eline sağlık telleme konusunda çok iyi bir iş çıkarmışsın
Çalışmalarında başarılar dilerim

bonsaisever 06-11-2006 11:11

Rüzgar tarzını düşünmediğin iyi oluş :)
Ancak gelin kaynana tarzı için ufak fidanda da bir tepe belirlemen ve budama yaparak Rüzgar tarzını andıran dallarda kısaltma yapman gerekiyor.
Haa ''Dalların ve gövdenin kalınlaşması için bir süre serbest gelişmeye bırakacağım'' diyorsan, söylenebilecek birşey kalıyor;
Ellerine sağlık ;)

bonsaireef 06-11-2006 11:31

Kesinlikle haklısın dalların kısalması gerekli ama sanırım dediğin gibi bonsaisever gövde kalınlaşması için beklemede. **** şöyle olabilir filizlerin çıkmasını bekliyordur sonra filizlere göre kesim yapacaktır. **** şöyle albiza açıklasa daha iyi olur :)

albiza 06-11-2006 12:52

Teşekkürler oktars,bonsaisever ve bonsaireef!
Evet haklısınız sürgün boyları çok uzun farkındayım.Telleme ve eğmede bana göre kolaylık sağlıyor bu durum.Öncelikle ilk sebeb bu.Diğer nedeni ,bonsairef'in de dediği gibi filiz vermesini bekliyorum.Ondan sonra biraz kısaltmalar yapacağım.Uzaklaştırmam gereken dalları da o zaman belirlemeyi düşünüyorum.
Acaba tepe oluşturmadan (Büyükte,kaynana oluyor galiba;küçükte olduğu gibi sarkık olcak şekilde dalları aşağı doğru eğsem şemsiye vari nasıl olur.Aslına bakarsanız bu mesajları okumadan ,öğleden önce bu işlemi yaptım ama sizinde fikriniz almak istiyorum.) bir şekil düşünsek nasıl olur.

murare 06-11-2006 12:53

Şu hafta sonlarını hiç sevmiyorum. Ben gelene kadar çok şey oluyor. Albiza yine coşmuş. Bu kartopu için arkadaşların söylediği dışında ben olsam ikisi birbirine dolar, sağdaki uzun dal kıvıra kıvıra saksıdan aşağı indirirdim. Soldaki kısa dalıda biraz daha kısaltıp yine kıvrımlı bir şekilde soldan yukarı uzatırdım. Tabi bunu çizemiyorum :D ama düşünebiliyorum bana hoş göründü.
Çalışmalarında başarılar.

Ali H. ALI 06-11-2006 13:46

Herkese iyi gunler,
Albiza ellerine saglik, calismalarin bu hizda surerse, dusundugun bonsailere daha erken ulasacaksin, calismalarin dilerim ki diger arkadaslarada ornek olur ve onlarda calismalarini hizlandirip, bizlerle paylasir.

Hanim eli icin Bonsaisevere katiliyorum,o govdeyi ordan kesip cikarirsan yazik olur, bonsaiseverin dediklerini uygularsan kalin govdeli bir agacin olacak ve yeni cikan surgunlerle istedigin tarzi vereceksin. Unutma bonsaide govde en onemli unsurdur.

Bonsaireef in soyledigi gibi agac zaten gelin kaynana tarzinda duruyor. Ruzgar[yatigi] tarzini yapmak icin daha uygun agaclarin olacaktir onlarda denersin.
gelin kaynana icin soyle dusunuyorum, kaynananin geline dogru uzanan, uzun dali budamalisin[simdi deyilse bile ileride] gelinden de kaynanaya dogru uzanan dali yukari dikip kisalta bilirsin[IKi agac govdesinin birbirlerine bakan govde iclerinden dal cikmamali]
Gelinle kaynana sanki birbirlerine dargin gibi mesafeli duruyorlar. Gelinle kaynananin arasina koydugun engeli, kaldirip kaynanayi geline dogru biraz daha eyersen, gelin ve kaynananin sevgisi belli olur.
Kolay gelsin

murare 06-11-2006 14:37

1 Eklenti(ler)
Şuna benzer bir şey hayal ediyorum kartopu hakkında.
Eklenti 4904

Tabi ben hayal ederken daha güzel gözüküyor. Buda benim fikrim. Gelişme var :D

albiza 06-11-2006 15:43

Ali hocam tavsiyeler için teşekkürler.Hanımeli ile ilgili gövdeyi muhafaza edeceğim.
Kartopunda benim gelin ile kaynananın arası açıılmış galiba o yüzden uzak duruyorlar.:D.Gelini kaynanaya biraz açılandırınca daha güzel göründü diye o dalı koymuştum aralarına:o Geline uzanan dalı biraz öne doğru eğmiştim ama resimden pek anlaşılmıyor.tomurcuklar açılsın o zaman budayayım diye düşünüyorum.Porsuk ile ilgili öneriniz ne olur.Sizce nasıl bir budama yapayım ilerideki şekillenme için.?
Murare ;çizim için eline sağlık,teşekkürler.

albiza 06-11-2006 16:08

5 Eklenti(ler)
Ali hocamın sözleri ile şevkim bir kat daha arttı.Yakında Bonsaim olacağı düşüncesi beni umutlandırdı.Bu şevkle birlikte ,yeni bir kurban ile karşınızdayım.
Kaya sarmaşığı veya orman sarmaşığı-Hedera helix.Boyunu kısalttım ama biraz daha kısaltmam gerekiyormu.Bu konu ile genel bir kabul var mı .Örneğin gövde çapının 3-4 katı gibi.....
Eklenti 4907
Eklenti 4908
İşlem yapılmadan önceki hali
Eklenti 4909
Budamadan sonraki hali
Eklenti 4910
Budamadan 40-45 sonraki hali,yeni sürgünler verdi
Eklenti 4911
böyle birşey düşünüyorum,nasıl olur.

bonsaisever 06-11-2006 17:51

Albiza toplam boyu gövde çapının 6 katı olmalı ve ilk dal boyun 1/3 de çıkıp her dal kalan uzunluğun 1/3 de çıkacak şekilde ayarlanmalı deniyor fakat bu oranları tutturmak biraz zor olduğundan dengeyi buna göre yaklaşık bir oranla tutturacaksın :)
Eh bonsai işte, okadar kolay bir iş değil :)
Sarmaşığında da görüldüğü gibi kabuklar olduğu sürece iki dalın kaynaması güçleşiyor.
Hanımelindeki uygulamayı burada da yaparsan çok daha güzel bir gövde olacağından eminim.

Ali hocam ne der bilmiyorum ancak benim kendi edindiğim tecrübe;
Ön bir budama yapmadığın taktirde, tomurcuklanmalar dalların uç kısımlarına doğru oluşuyor.
Bu nedenle ben, hangi seviyenin altından tomurcuklanmasını istiyorsam onun biraz üzerinden ön bir budama yaparak baharı bekliyor ve tomurcuklanma sonrasında bir budama daha yapıyorum.
Tabii bunun için ağacın özelliklerini de bilmek gerekiyor.
Söğüt gibi arsız tiplerde gözün kapalı budayabiliyorsun :)

albiza 06-11-2006 18:11

Bilgiler için teşekkürler Bonsaisever.Yarın elim de cetvel bir bakayım bakalım,bizim sarmaşık bu kurallara ne kadar uyuyor::D
Dediğin gibi gövdenin kaynamasını sağlamak gerekli .Bu biraz beni uğraştıracak ama sonuçta ne çıkacağını tahmin ettiğim için buna değer diye düşünüyorum.(Buna benzer bir resim hatırlıyorum , bulabilirsem yüklerim)Selamlar

bonsaireef 06-11-2006 18:23

Bırak dağınık kalsın. Sarmaşığın gövdeside kaynaşmasın ne olur sanki. Bence bu gövde güzel görünüyor. İlla kaynaştırmaya uğraşma bence.

Çizim için tavsiye; alttan ilk yaprak yığınını iptal etsen daha güzel olur. Hatta ben olsam ikinciyide iptal ederim.

Aklıma çılgın bir şey geldi. Şimdi biz bu ağacın gövdesine esnemeyecek bir şey sarsak ama geniş bant şeklinde bir şey. Ağaç büyüdükçe iz yapmayacak ve büyüdükçe dışa büyüyemeyip aralardaki boşluklar dolacak. Hatta baskıdan kaynaşabilir de. Olur mu ne dersiniz? Doğada örneklerini görüyorum. Hatta geçen bir zeytinde gördüm. Dal büyümeye başlamış ama yer olmadığı için temas ettiği gövdeye kaynamış.

turunç 06-11-2006 18:52

Benim cotoneastere benziyor. Senden kopya çekerim bende ne güzel:)

albiza 06-11-2006 22:40

2 Eklenti(ler)
Benim bir düşencemde de senin söylediğin tarz da sadece üstte yapraklanmayı sağlamaktı.Bunun la ilgili bir örnek bile bulmuştum resimlerimden.
Eklenti 4924
Bunu yapmaktı.
Aslına bakarsan bonsaireef,bu boşluklar yoktu.Budama ile boyunu kısalttığım zaman aradaki kuru dalları çıkarttıktan sonra oluştu bu boşluklar.Gövde kalınlaşması ile birlikte zamanla bunlar kapanacaktır.Ama dediğin gibi sert,geniş kendirden yapılmış ipler ile bağlanırsa boşluklar daha kısa sürede kapanacaktır.Bu tarz ipler bulur bulmaz uygulayacağım ve sizinlede paylaşacağım.Hatta buna benzer bir çalışma yapmıştım.Kerria japonica-Kanarya Gülü fidanımın çoklu gövdesini birbirine örmüş ve gövdenin birbirine kaynaşmasını kolayaylaştırmak için bant şeklindeki bezle sarmıştım.Bezi dallanmanın başlamasını istediğim yerde bitirerek sürgün vermeye engel olmasın istemiştim.Bezle sarmadan önceki resmini yüklüyorum.Kırmızı ile çizilen yere kadar 2 cm genişiliğindeki bezle sarmıştım.Böylece toprağın hemen üzerindeki gövde aralarındaki boşluğuda kapatmış oldum.
Eklenti 4925

bonsaireef 06-11-2006 22:44

Albiza süpersin valla. Senin sarmaşığın aynısını bulmuşsun. :D

albiza 06-11-2006 22:50

Süperim değilmii:D Teşekkürler Bonsaireef,bu iltifatlar beni şımartıyor:cool: Siz böyle yaparsanız ,beni hava ya sokarsanız bir sürü yeni bonsai yaparım.Yapmayın canım...:cool:

bonsaireef 06-11-2006 23:01

Yap yap. Bizde senin bakamadıkların olursa onları alır geçinir gideriz. Senin hızına yetişecek yoktur zaten. 1000 saksı oldumu sorması ayıp. illaki bakamayacakların olacak. O zaman git gel Konya 6 saat.:D

Şule 06-11-2006 23:05

Albiza, senin arka bahçe Amazon Ormanlarına mı bakıyor?:eek: Daha kaç tür ve kaç ağaçla karşımıza çıkacaksın merak ediyorum. Tamam sen yorulmak bilmiyorsun da (maaşallah diyeyim) hele dur bir soluklanalım biz.:D Vallahi benim kafam allak bullak oldu.:o Ben balkonundaki sayısı 15'i geçmeyen ağaçlarla ilgilenip duran zavallı bir bonsaiciyim. Seni takdir etmemek imkansız; bu kadar ağaçla nasıl ilgileniyorsun?;)

albiza 06-11-2006 23:33

Bonsaireef ve Sule öncelikle iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Hani siz değilmiydiniz ne kadar çok fidanla çalışırsanız o kadar iyi olur diye.Alın işte bizde onu yaptık ,sonuç bu oldu:( .Galiba bizde çok abarttık bu işi.Ne yapayım oraya sayı yazmamışınız:confused: ,benim çok anlayışım bu:D 1000 olmadı ama 100 buldu galiba.(Bende merek ettim,yarın bir sayayım bakalım.)****** ,neden vermeyeyim.
Sevgili Sule arka bahçem değil ama ,ön bahçem amazon sayılır.Daha başka türler de var ama zamanla karşınıza çıkarayım diye düşünüyorum.Örneğin Anadolu Sığlası-Huş-Atkestanesi-Akkavak-Çınar-Alt piramit mazı-Meşe-Pinus mugo-Karaçam-Sarıçam-Alıç-Caryopteris-Batı mazısı-Söğüt-Karaağaç vb.Abarttığım zannedilmesin bunların hepsine başaldım ve fotoğraflarını da çektim.Sırası ile siteye yükleyip sizlerin de fikirlerinizi almak istiyorum.Umarım bu durum görmemişlik gibi algılanmaz.Çünkü bu işe girdin mi sonu gelmiyor.İmkan da olunca kendini durduramıyorsun.Gördüğüm her fidana bonsai gözüyle bakıyorum.

Şule 06-11-2006 23:39

Biz iyisi mi senin bahçeyi botanik park sınıfına alalım. Bir gün bir bonsai klubü kurulursa senin botanik bahçeye gezi turları düzenleriz.:D

turunç 07-11-2006 00:03

Önlerden banada yer ayırın :))
Görülmeye değer bir ağaç kolleksiyonu var. Bonsailerininde son hallerine bakarız. Kopya lazım olursa diye de fotoğrafını çekerim valla :)

albiza 07-11-2006 00:13

Sizlere çay ve fidan ikramında bulunurum:D

turunç 07-11-2006 00:25

Çok memnun oluruz. Keşke senin ki gibi yerimiz olsada daha fazla fidan sahibi olabilsek!... Elindeki imkan altın değerinde altın :)) Darısı başımıza, Amin!..

acerpalmatum 07-11-2006 12:54

1 Eklenti(ler)
Üstadım çalışmalarını merakla bekliyoruz. Keşke herkesin 100 değil 1000 bonsai adayı olsa. Sonuçda senin hızın bizi, bizim hızımız, seni ve başkalarını tetikleyecektir. Şu anda bu sitede olanlar Türkiye'de bu işin mimarları bonsai yi Türkiye'ye tanıtacak olanlar bizleriz. Bu temelleri farkındamısınız bilmiyorum ama bizler atıyoruz. Çoğumuz gerçek bir bonsaiyi bırakın yakından inceleme firsatını 100 metre uzaktan bile görmedik. (Alışveriş merkezlerinde satılan prebonsai bile denemeyecek ticari ağaçlar hariç.En azında ben görmedim)

Birde şöyle bir şey düşündüm sarmaşığın dış dallarını ortadaki dallara göre kademeli olarak biraz kısaltsan 1/3 den 1/2 ye doğru biraz daha konik bir gövde elde etmiş olursun. bu ileride ağacın dallanmasında sonra yapacağın budamalarla da pekiştirilirse ağaç daha güzel bir form kazanır diye düşünüyorum.

gallus 07-11-2006 17:01

Bu gövdeyi sarma işini be de hederamda uygulamıştım bunu bu hediye paketlemede kullanılan renkli bağlarla yaptım. ama nedense aradaki dallardan bazıları ölünce noluyo diyerek gövdeyi tekkrar açtım. birde baktım ki dallar küflenmeye başlamış. ben de bir daha sarmadım. galiba daha tam odunsulaşmamış gövdeli ağaçlarda bu küflenme olabiliyor diye düşünüyorum. bunu engellemenin bir yolu varmı ki?

albiza 07-11-2006 19:48

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Acerpalmatum.Umarım ki ileride türkiyede de bir bonsai sergisi açılır da bizlerde senin gibi gerçek bonsaileri görme şansımız olur.
Demiş olduğun kademeli budama gövde kalınlığı fazla olduğu için nasıl durur bilemiyorum.Ben de dikkatini çekmiştir tepeyi ortadan kenarlara doğru eğimli budamıştım ki, tepedeki dallanmada üçgen bir görünüm sağlayabileyim.
Sevgili Gallus gövdenin tamamını sardıysan ondan olabilir.Hava alacak kadar boşluklar bırakmakla bu sorunun çözüleceğini tahmin ediyorum.Birde rafyalar naylon olduğu için havalanmayı tamamen kapatmış olmasın.

Eklenti 4951

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025