![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
|
Yabancı Ot Mücadelesi
Alıntı:
Son aldığım toprak Ağaç AŞ'dendi. Bu sabah saksıların dibinden yabancı otları milyonuncu kez ayıklamaya çalışırken, aklıma burada sormak geldi. Toprak alırken verilen beyanata güvenmeyip ne yapacağız? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
agaclar.net
|
Dediğini biliyorum ama toprak görünmeyecek boyutta yabancı ot çıkması hiç keyifli olmuyor :) Hani özel olarak sipariş versen, bu yoğunlukta çıkmaz :) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Malzemeler... Keskin bir bıçak veya bir adet falçata.. Bir küçük tahta parçası.. Bir kutu kibrit.. Bir tüp japon yapıştırıcı.. 15 - 20 cm'lik bir ip.. ----------------------- Tahtanızı alıp, kibrit kutusu büyüklüğünde, kare şeklinde, yaklaşık 1 - 2 mm. kalınlığında bir parça hazırlayın.. Bunun 1/4'ü kadar 3 parça daha hazırlayın.. Sonra, bu küçük parçalardan birisinin iki ucuna 10 - 15 cm'lik iki ip bağlayın.. Diğer parçalara, kibritlerden ayak yapıp, japon yapıştırıcı ile yapıştırın.. Elde ettiğiniz masa ve sandalyeleri çiçeğin altına yerleştirip, salıncağı da çiçeğe zarar vermeden bağlayın.. Otlara dokunmayın, ortama doğal bir hava vereceklerdir.. ![]() Durumu kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.. Tamam tamam, bir fikirdi sadece.. Gittim.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-02-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
/
Giriş Tarihi: 07-04-2019
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Güvenmekten başka yapacak bir şey yok aslında. Saksı için alıyorsanız açıkta satılanlardan değil de paket topraklardan alırsanız daha güvenli olur. Yine de yabani ot çıkıyorsa zirai ilaçlar satan yerlerden veya çiçekçilerden bulabileceğiniz yabani ot ilaçlarından kullanın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-02-2006
|
hazır bitki harcı almısınız yabancı otlardan bahsediyorsunuz gercekten dogru insanlar bahce topragı yerli torf ph 8.5 degeri olan hele yaz gelsin saksının üstünde boceklerde göreceksiniz su an saksınızın üstü galiba kirec rengi gibi beybeyazdır saksının üst topragıda zaten buz gibi sertlesmistir bunlar varsa bana hak verecekseniz ELİKARA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Yabani otla mücadele
Üsküdar Ağaç A.Ş. den iki yıl önce aldığım toprak yüzünden tüm saksılarımda yabani ot var. Düzenli olarak temizliyorum ama onlar da düzenli olarak çıkıyor ![]() Ne yapmak gerek? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Zirai ilaçlar satan yerlerden "herbisit" adı verilen otla mücadelede kullanılan kimyasalları kullanabilirsin... Ama kendi bitkilerine de az da olsa zarar verme riski var vermeye de bilir eger bitkiler için uygun bi ilaç bulabilirsen. Ama bu kimyasalları ucuza ve az miktarda bulabilmen de ayrı bir konu.. En iyisi mekanik mücadele yani yaptıgın gibi koparıp uzaklastırmak. İlk fırsatta da topragını değiştirmek.. : ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
kuşçu
|
ya aslinda kimyasal mucadele yerine mekanik mucadele bence de daha iyi. en azindan benim icin cok zevkli bir is. o otlari sökerken stres atıyorum. değişik bir yaklaşım ama son derece işe yarıyor. hatta hgızımı alamadığım zamanlarda yol kenarları ve diğer bahçelerdeki yabani ot ve dikenlere saldırıyorum. ne kadar buyuk kök sökersem o kadar rahatlıyorum. tabi ana bitkiye verdiğim huzur da bunun bir parçası ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
(sercan)
Giriş Tarihi: 04-04-2006
|
Ticarı herbisit pyasada litresi 7-9 ytl arasında degısen fıyatlarda bulmam mümkün.ancak etıketındekı etkılı bıtkılerı cok ii okumak gerekiyor.aksi halde erty dediği gibi kendi bitkinede zarar verebilirsin.ayrıca herbisit kimi zaman etkili olmuyor.bunuda belirtmeliyim.artık bitkilerınde bagısıklıklarımı gelısıyor bilemem. ![]() Herbisit kullanırken karışıma yaprak gübresi karıştırmak daha etkili oluyor.bunu bir çiftçiden duymustum.denedegımde gercekten daha hızlı sonuç verdi. ancak bunların hepsı gene maddıyada dayalı olan ve topragını son derece kırleten yontemlerdir.bu noktayada değinmeliyim.alan gerçekten küçükse kendin toplayarak devam et.boylelikte topragınıda sevmıs bıtkınıde sevmıs olursun... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2006
|
arkadaşım herbisit kullan derim ama şunu untma kendi bitkilerine de zarar verebilirsin.ayrıca herbisitlerin 2farklı türü vardır.biri köke nüfuz ederek yabancı otları kökten öldürür bunda sonucu 4-5 günde alırsın.diğeri yapraktan kurutan.bunda da sabah atsan öğleden sora yabancı otların kuruduğunu görürsün.ama muhakkak içine bir miktar gübre karıştır.eğer gübre koymazsan yabancı otlar stomalarını kapayarak ilaca karşı savunmaya giriyor ve ilaç etkili olmuyor.gübreli karışımda ise bitki gübreyi almak isterken aldanıyor ve ilacıda beraberinde bolca alıyor bu da ek bilgi olsun.birde toprağını değiştirebilir yabancı ot tohumları bulaşıksız torf karışımlı toprak kullanabilirsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
![]() selam arkadaşlar,ben gurubu uzun zamandır forumlardan takip ediyorum ancak bu gün üye olabildim, konu yabani otlar olunca bir hayli ilgimi çekti bence yabani otların oluşması tamamıyla piyasada satılan özel karışım toprakların hazırlanışında hijyene ve dezenfekte edilmesi olayına yeterince önem verilmemesinden kaynaklanmakta. bu güne kadar almış olduğum paketlenmiş toprakların yüzde sekseni doğada bulunduğu şekliyle paketlenmiş olup bunlarda bir çok yabancı madde ve tohum v.s ihtiva etmektedirler. satıcılar salt çok para kazanma düşüncesiyle ucuz maliyetli ne olduğu belirsiz toprakların satışını karlı olduğu için tercih etmekte. eğer bitkilerimizin her zaman canlı ve sağlıklı olmasını istiyorsak önce normal topraktan vazgeçerek torf ve coco peat karışımı yetiştirme ortamlarını tercih etmemiz gerek. şu an isimlerini hatırlayamadığım iki üç firmanın ürünleri standartlara uygun olup çok iyi neticeler elde edilmekte. bence kimyasala hiç girmeden istenen netice elde edilebilirb arkadaşlarımın yukarda söylediği gibi yerli torf kullanmakta oldukça riskli bence hiç toprak karıştırmadan kullanma amacınıza uygun ithal torf karışımını tercih etmek daha risksiz ve akıllıca görünmekte |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Hoş geldiniz emirhanemir; Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi bize tanıtır mısınız? Üyeler için Kullanım Kılavuzu sayfasında ise forumu verimli kullanabilmeniz ve sorularınıza yanıt alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktaları bulacaksınız. Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanız bizleri çok sevindirir. Tekrar hoşgeldiniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
|
Yabancı Ot Mücadelesi // Ayrık Otu
Herkese iyi akşamlar, Mine Hanım'a danıştım, benı buraya, Sayın Fmt79'a yönlendirdi ![]() ![]() Araziyi sürüp ayrık otunu köklemek kesinlikle bir çözüm değil, eskisinden daha kuvvetli yeniden çıkıyorlar. İmdat!!! Bu konuda ne yapabileceğimiz konusunda bir fikri olan varsa minnettar olurum. Herkese yemyeşil, tertemiz havalı günler dilerim. Sevgiler, UyumSan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2006
|
Ayrık otu mücadelesi
Aslında ayrık otu (Agropyron repens) da çim bitkilerindendir. Bazı yerlerde özellikle çim amacıyla kullanılıyor. Ama istila ettiği yer tarım arazisi, **** ev bahçeleri gibi ayrık otunun istenmediği yerler olunca, o zaman da yabancı ot oluyorlar. Bu yabancı ot ile mücadele, sizin de tecrübe ettiğiniz gibi, oldukça zordur ve sabır ister. Sırf ayrık otundan kurtulmak için tarlayı sürmek, **** ayrıkları koparmak, bitkinin rizomlarını uyaracağı için önerilmez. Tarla sürme **** mekanik olarak koparma işini ancak yanısıra bir kimyasal mücadele uygulanıyor ise öneririz. Şimdi kısaca yapmanız gerekenler şunlar; Öncelikle, yukarıda yazdığım gibi, kimyasal mücadele şart. Ama üzgünüm seçici herbisitlerle bu iş olmaz. Total herbisit kullanmanız gerekecek. Ve bu herbisit öyle birşey olacak ki, rizomlara kadar sistemik olarak ilerleyecek. İlkbahar ve sonbaharda, ayrık otlarının aktif büyüme dönemlerinde mekanik olarak kopartıp üst kısımlarını atacaksınız. Bunun için biçme makinaları kullanacağınız gibi küçük alanlarda el ile de yapılabilir. Bunun amacı, bitkinin yeni tohumlar vermesini egellemektir. Çünkü ayrık otunun tohumları 10 yıla kadar canlı kalabilir. Ve bütün yabancı otların tohumları, kendilerini korumaya alırlar, yani hepsi çimlenmez, çimlenme yüzdesi düşüktür, ve yıllarca toprakta canlı kalırlar, yıllar sonra çimlenebilirler. Bitkinin rizomları aktif hale gelmesin diye sık sürüm yapmamanız gerekiyor. Ayrık otunun üst kısmı biçildikten sonra Total Herbisit ile ilaçlamanız gerek. Total herbisit kullanacağınıza göre, alanı tamamen boşaltacaksınız, yani ilaçlayacağınız bahçe/tarla boş olmalı, **** orada olan bitkileri gözden çıkarmalısınız. Ağaç gibi çok yıllıklar varsa, ilaçlama esnasında üzerlerine gelmesin yeter. Çünkü adından da anlaşılacağı gibi, bitki seçmeden hepsini öldürecektir. Bunun için Syngenta firmasının TOUCHDOWN (Litrede 480 gram Glyphosate-Trimesium) adlı herbisitini öneririm. Bu herbisit sistemiktir, uygulamadan 3 saat sonra yağmur yağsa bile etkilenmez. UYARI: Unutmayın, total herbisitler uygulandıkları tüm bitkileri öldürürler, önlem almadan uygulamayın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
|
![]() Açıklamalarınız çok güzel Fmt79, Diğer mesajlarınız için de teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Aradan bir müddet geçmiş bu konunun ama bizim için çok güncel çünkü bahar dönemi tekrar kendini gösterdi bizim çimde ayrık otları. İlk yıl köklerinden zorlayarak demet demet çıkardığımız ayrık otları şimdi bahçemizin dörtte üçünü sarmış durumda. Sizin dediğinize göre genel herbisit kullanırsak çimler de ölür mü bu durumda? Bizim ağaçlar körpe ve ortam rüzgarlı. O nedenle ağaçlara da zarar vermeden atmak çok zor gözüküyor. Seçici bir ilaç yok mu ki acaba? Gerçi yok demişsiniz ama , doğal alternatif vs ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
|
sevgili devrilgenkayık bu ayrık otları benimde başımın belası fabrikamdaki bahçeme meyve ağaçları dikmiştim 6 yıl önce ama bu ayrık otlarından ne yapsamda kurtulamıyorum.Meyve ağaçları onların yüzünden büyüyemiyoorlar.Evdeki çimlerimede kesin nazar değdi onları ölümden döndürdüm ama geçen cumartesi bahçedeki (affedersiniz) lağım gideri tıkandı ve sucu gidere 75 kg kılruhu denen bir asit dökmemi söyledi.Bende yaptım ama bütün asit kaynayarak çimlerimin üzerine yayıldı tabi onlar yayılıyor ben hüngür hüngür ağlıyorum.Neyse zor bela açtık ben asit yayılan heryeri söktüm toprağını boşalttım ve yeniden çim ektim ama bakalım neler olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2007
|
![]() ![]() Rizomları parça, uyar ki tüm karbonhidraını tüketebilesin. Ve secici herbisit olarak fusiladeyi kullanabiliriz. Tabi ayrık derken agropyron türleride olabilir, C4 bitkileride olabilir. Bilgilerimiz birleştirerek daha doğru sonuca gidebileceğimizi düşünüyorum. Görüşmek üzere hoşçakal.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2007
|
Ayrık otu konsunda fmt79 ilaç önerisine katılıyorum, benimde pratik bir ek önerim olacak glyphospate içeren ilaçlardan birisini (ben round up kullanıyorum) oldukça konsatre halde (ben %30 ilaç %70 su kullanıyorum) geniş ağızlı bir kaba koyup bir fırça yardımı ile öldürmek istediğiniz bitkilere boya yapar gibi sürebilirsiniz (mesala ayrık otu) bu geniş alanlarda pratik değil ama küçük bahçelerde çok etkili ve çevreki bitkilere bir zarar gelmiyor, sadece sürdüğünüz ayrık otu ve çevresindeki 4-5 cm çim ölüyor. Bir hafta içinde bu bölgelere yeniden çim ekebilirisiniz ilacın etkisi kısa sürede yok oluyor. Dikkat etmeniz gereken bu karışımın bir damlası bile çok etkili damladığı yerlerdeki çimde ölür damlatmadan ve ilaç sürdüğünüz yerleredeki ilacı aykabınıza bulaştırmadan kullanın yoksa ayak izi şeklinde ölü çim alanları oluşur. Unutmayın cok etkili değdiği her bitki bir hafta içinde önce sararıp morarıyor sonrada köküyle beraber ölüyor. En son fazla araştırmadan diktiğim ve çok invazif bir tür olan ribbon grass saldırısından bu yolla kurtuldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Ceviz ağacı kolay gelsin, işe olumlu yandan bak, belki toprak çok kireçlidir asit iyi gelmiştir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-03-2007
|
ayrık
Merhaba arkadaşlar! Dozun yüksek kullanılması bitkiyi öldürmez kurutur. nedenmi? bu ilaçların sistemik olması, fotosentes ile köklenlere taşınmasını ve bitkiyi kökten öldürmesi gerekir. Fakat yüksek doz kullanıldığında bitkinin yaprakları hemen kurur ve köklere istediğimiz gibi taşınamaz. Normalde total herbisitin etkisini görmek 10-15 gün kadar sürer. Benim çalışmalarımda dar yapraklılara fusiladenin total herbisitlerden daha etkili olduğu idi. Aralara lokal fırça ile uygulama güzel bir yöntemdir. Bende uyguluyorum gerekirse. Yonca konusuna gelince yoncayı girdiği yerdençıkarmak oldukça zordur. Fakat çıkarılmaz değil. Toprağı ıslah etmeside doğrudur. Alanı ayrıklardan temizlemek için geniş yapraklı bir bitkinin ekilmesi, hem alanaın boş kalmasını engeller hemde istediğiniz gibi secici herbisitleri kullanmanızı sağlar. Yonca yerine ak üçgül daha şık olabilir. Onun görünümü kokusu güzeldir. yeşil alan oluşturmak için iyi bir potansiyeli var aslında. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-08-2007
|
toucdown
glyphosate yanı total herbısıtlerın asıl atası raunduptur. taucdown sadece muadıldır bılgılerınıze |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-07-2007
|
arkadaşlar yanlış bilgi vermeyin lütfen touchdown muadil degildir yapısında glyphosate olmasına rağmen yanıdaki farklı madde içerikleri ile roundup dan ayrılır. Ayrık için total herbisit uygulaması doğrudur boş alanlar için.Fakat etkili bir çözüm arıyorsanız Fusilade Forte kullanmanızı öneririm bu seçici bir herbisttir yani geniş yapraklı otları öldürmez.Çim e atarsanız çimde ölür.Bu ilaç yeni çim alanı tesis edilmeden önce ayrık mücadelesinde kullanılır daha sonra çim ekimi yapılır ya da sebze üretiminde geniş yapraklı kültür bitkisi içindeki dar yapraklı otları öldirmekte etkili emniyetli bir çözümdür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
uygun fiyatlı herbisit adı lütfen!!!
merhabalar. orman bitişiğinde yetişkin meyve ağaçlarının bulunduğu yaklaşık 8 dönümlük arazide inanılmaz derecede eğrelti, diken, böğürtlen vs. otlar çıkıyor. bu otları yok etmek için şu ana kadar roundup kullanıyordum ama çok pahalıya geliyor. 8 dönüm yere bir de çalı ve odunsu bitkiler olduğu için çok ilaç gidiyor. acaba etkili ve uygun fiyatlı bir ilaç var mıdır piyasada. lütfen yardımcı olun, bıktım bu dikenlerden bahçede yürüyemiyoruz bile. iki kısa sorum daha olacak. en etkili ilaçlama zamanı ilkbahar mıdır. bir de acaba ilaçlama yaparken şu tavsiye edilen ilaca gübre karıştırma hangi dozajda yapılıyor, 10 litre suya ne kadar gübre konmalı ve hangi gübre, satıcıdan ne olarak istemeliyim gübreyi. teşekkür eder cevaplarınızı beklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|