View Single Post
Eski 24-02-2007, 22:42   #24
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Öncelikle toprak denildiğinde onu tanımak gerektiğini söylemeliym. Milletçe sorunumuz bu "Toprağı Tanımıyoruz". Unuttuk, öğrenmekte istemiyoruz.

Toprak iki kısımdan oluşur:

*Organik
*İnorganik kısım.

Organik kısım toprağın içerisindeki canlı veya cansız çürüyebilen veya çürüyebilecek olan kısmı ifade eder ve yabancı ot tohumları bu kısmın içerisindedir. İnorganik kısım ise toprağın elementer yapısını oluşturur.

Şimdi sorunumuz yabancı otlar olduğuna göre birazda ondan bahsedelim. Yabancı ot toprağın öz evladıdır hatta bununla ilgili "Toprağın öz evladını öldür ki üvey evladına muhabbet beslesin." diye bir atasözümüz bile var. Rüzgar, bitkinin tohumlarını saçması, hayvanların yemek suretiyle dışkılarıyla, kuşların taşımasıyla ve benzeri yöntemlerle tohumlar bir yerden bir yere taşınır. İşte tohumların düştüğü yer yeryüzünün 3/1 ini kaplayan topraktır, zaten topraktan başka yerde de tohum zor çimlenir.

Yukarıda arkadaşlar güzel yöntemler saymışlar. Gerçektende haklı payı olmakla birlikte çoğu da bir iki saksılık ortam için belki toprak ve saksı maliyetinden daha pahalı yöntemler. Oysa basit yöntemlerle bu öz evlatlardan kurtulmak ve üvey evlada sahip çıkmak mümkün. Sayalım:

1. Dikeceğimiz bitki toprağının (torf ve çam ibresi gibi özel işlem görmüş bitki yetiştirme ortamları hariç ) tamamı olabildiğince organik yapıdan uzak olmalı. Mümkün olduğunca derinden alındığı belli olan toprak tercih edilmeli, mümkünse mil yapıda olmalı ki alüvyon ihtiva ettiğinden hem otsuz hemde besin maddelerince zengindir. Üstelik bu toprağı biz kendimiz organik torfla karıştırıp bulaşıksız bahçe **** bitki toprağı yapabiliriz. Çiçekler için ise mutlaka torf tercih etmeliyiz ve hazır bitki besinleri ile gübrelemeliyiz.

2. Eğer bulaşıklı bir toprak almış çok miktarda değilse toprağı bir leğen veya bidon içerisinde iyice ıslatıp çamur halde karıştırırsanız karıştırmayı durdurduğunuzda yabancı ot tohumlarının organik parçacıklarla birlikte üst kısımda biriken suyun üzerinde yüzdüğünü göreceksiniz, bu kitleyi uzaklaştırdığınızda yabancı otların çoğundan kurtulursunuz. Çamurlu bu karışımı daha sonradan organik torfla mutlaka harmanlayın.

3. Toprağı kullanmadan önce bir kenarda 3-5 cm kalınlığında serip ıslatıp üzerini sera etskisi yapacak şekilde naylonla kapatırsanız yabancı ot tohumları 3-5 gün içerisinde çimlenecektir. Henüz çimlenen otları karıştırırsanız toprağa gübre de vermiş olursunuz bu şekilde alt üst yapın 15-20 günde, bir iki defa sulayıp karıştırmakla yaancı ot tohumlarının çoğundan kurtulursunuz.

4. Her tohumun bir çimlenme ısısı olduğu gibi belirli bir sıcaklıkta çimlenmelerini kaybettiği bir sıcaklık değeri vardır. Kısaca toprağınızı yüksek ısıya maruz bırakırsanız (70-80 ºC üzerinde en az 15-30 dakika) içerisindeki yabancı ot tohumları çimlenme kabiliyetlerini kaybedecek ve toprağa gübre olacaklardır.

5. Yakın çevresinde tavuk olanlar için bu toprağı bir leğene koyup tavukları buraya doğru salarlarsa bu tavuklar doğal ayıklama yaparlar.

6. Yabancı ot ilaçları pahalı olmakla birlikte çıkış öncesi seçici olanlarla toprak ilaçlanabilir. Seçici ot ilaçları dar yapraklı yabancı otlar veya geniş yapraklı yabancı otlar içindir. Bu ilaçlardan sizin için olanı hangisiyse bayiden isteyiniz. Ayrıca hiç ot istemeyenler çıkış öncesi herbisitlerde kullanalabilir, bu tür ot ilaçları da yabancı otlar çıkmadan önce toprağa üzerinde yazan dozlara göre verilir ve bu şekilde çimlenen ot ilacı ölür ancak dikkat edin aşırı dozlarda kullanım esas bitkinizi öldürür. Yine de dozunda ilaç sizin yararınızadır.

7. Saksıya bitkinizi dikip yetiştirmeye başladıysanız sık sık saksınızın üst kısmındaki toprağı 2-3 cm derinlikte karıştırın. Bu hem bitkinizin toprağını havalandıracak, köklere faydalı olacak hem de çimlenen yabancı otları kökünden oynattığı için toprağınızın üst kısmı temiz kalacaktır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön