agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

Lonicera 05-12-2016 17:15

Sn pın@r, Aronya dediğiniz çeşit böğürtlen değildir herhalde. Burayı inceleyin dilerseniz.

pin@r 05-12-2016 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1488752)
Sn pın@r, Aronya dediğiniz çeşit böğürtlen değildir herhalde. Burayı inceleyin dilerseniz.

Böğürtlen değil biliyorum çeşit yazınca öyle anlaşılmış düzelttim şimdi. Siz yetiştirmişsiniz berbat tadı varmış. Tahmin etmiştim meyvesinin faydalararı yazılmış ama tadından bahsedilmemiş çoğu yerde. Davetsiz misafir kendisi kabul ettik artık tadı kötü de olsa sonbahar yaprakları için bile dikilir diye düşünüyorum.

Lonicera 06-12-2016 06:34

Gözünüzden kaçmış olmalı herhalde, benden başka aronia için tad değerlendirmesi yapan epey arkadaş var. Şimdiye kadar tadı güzelmiş diyen çıkmadı. Bir ara dökülmeye yakın olgun tadına baktığımda fena değil gibi bir yorum yapmıştım. Tabii bu yorum biraz da kendimi teselli için yazılmıştı:))) Ama tadı gerçekten de ilaç gibi. İnşallah faydası da ilaç gibi olur.

aydemiraydın 06-12-2016 07:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pin@r (Mesaj 1488741)
Sayın aydemiraydın bende forumları okuyunca sizin gibi seçemedim. Siz geçen sene de bana yardımcı olmaya çalışmıştınız çok teşekkür ederim.

Sayın Lonicera sizin de ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Biraz sitemle de olsa kaptım reçeteyi haklısınız ama gerçekten kafam karıştı. Keşke çok büyük bir yerim olsaydı her çeşiti deneyebilseydim. Bu arada ben düşünürken üç böğürtlenim oldu arkadaşım aldı fuardan. Dikensiz uzak durun dediğiniz çeşitlerden :p kısmet ne yapalım. Birde aronya diye bir bitki daha var açıkçası ilk defa duydum. Biraz küçükler, büyütebilirsem ve meyve alabilirsem yorum yazarım. Dediğiniz çeşitlerden de alacağım.

şu an dikili karaka böğürtlenim var. bursa fuarından dikensiz böğürtlende almıştım. yorumları daha evvel görseydim almazdım. 2 adette Reuben böğürtlenim geliyor. beğendiklerimi çoğaltacağım. beğenmediklerimide imha ederim.

meyvelerini henüz görmedim fakat her çeşit aronya fidanım var. sanırım 2017 de meyvelerini görebilirim. aronya meyvesi tek başına tüketilecek bir meyveye benzemiyor. meyve kokteyline katılıp tüketilibilir veya fermente icecek olarak tüketilebilir.

aronya fidanına talep düştü. bizler pahalı fidanlar aldık fakat şu an doku kültürü ile üretim yapan işletmeler aronya fidanlarını 2 liraya satacak yer arıyor. bakmayın hobicilere 50 liraya fidan sattıklarına.

pin@r 06-12-2016 10:25

Vallaha moral oldunuz camdan atasım geldi :p. Şaka yapıyorum atamam tabii ki. Lonicera gözden kaçmadı böğürtlen olarak alınmadı. Arkadaşım almıştı fuarın son günüydü "burda böyle bir bitki de var alayımmı demişti bende bilmiyorum ne olduğumu al deneyeyim" demiştim. Davetsiz misafir demem ondan. Neyse tadını beğenmediklerimi reçel ve sirke olarak değerlenirim artık.

aşkkuşu 07-12-2016 07:44

Bende ekeceğim ama ne tür olmalı?

aydemiraydın 07-12-2016 07:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aşkkuşu (Mesaj 1488917)
Bende ekeceğim ama ne tür olmalı?


karaka black ve reuben sanırım en popüleri.

Jezebel 07-12-2016 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pin@r (Mesaj 1488799)
Vallaha moral oldunuz camdan atasım geldi :p. Şaka yapıyorum atamam tabii ki. Lonicera gözden kaçmadı böğürtlen olarak alınmadı. Arkadaşım almıştı fuarın son günüydü "burda böyle bir bitki de var alayımmı demişti bende bilmiyorum ne olduğumu al deneyeyim" demiştim. Davetsiz misafir demem ondan. Neyse tadını beğenmediklerimi reçel ve sirke olarak değerlenirim artık.

Merhaba,
tadını beğenmediklerinizi kurutun ve kışın çay yapın.
Soğuk algınlığına çok iyi geliyor, mis gibi de kokuyor, hafif de mayhoş oluyor.
Dondurun pastalarınızda kullanın.
Çok sevdiğim ve çok uğraş verdiğim bir meyve grubu.
İzmir ikliminde zor yetişiyor sadece :)
Kolaylıklar.

Kaydet

pin@r 07-12-2016 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1488969)
Merhaba,
tadını beğenmediklerinizi kurutun ve kışın çay yapın.
Soğuk algınlığına çok iyi geliyor, mis gibi de kokuyor, hafif de mayhoş oluyor.
Dondurun pastalarınızda kullanın.
Çok sevdiğim ve çok uğraş verdiğim bir meyve grubu.
İzmir ikliminde zor yetişiyor sadece :)
Kolaylıklar.

Kaydet

Konu benim böğürtlenlerle gelen aronya yüzünden biraz yön değiştirdi. Aronyadan mı bahsediyorsunuz böğürtlenlerden mi?

Jezebel 07-12-2016 17:43

Aronyayı yaşatamadım.
Konumuz böğürtlen ve ahududular ;) onlardan bahsettim.

Jezebel 01-01-2017 11:33

1 Eklenti(ler)
An itibarı ile Ahududum


Eklenti 636683


Mutlu yıllar:)

Lonicera 01-01-2017 18:10

İzmir bile olsa bu mevsimde ahududu...Gör de inanma:))

Jezebel 01-01-2017 21:14

3 Eklenti(ler)
Nasıl ikna edelim :)
Çıkıp bahçede gece çekimi mi yapayım ?

Eklenti 636710


Eklenti 636711


Eklenti 636712


:D

dongyul 01-01-2017 21:57

Benimde bir haftaya önceye kadar ahududum sizinki kadar meyveleri vardı...

Lonicera 02-01-2017 05:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1491413)
Nasıl ikna edelim :)
Çıkıp bahçede gece çekimi mi yapayım ?

Eklenti 636710


Eklenti 636711


Eklenti 636712


:D

Ohooo, o takvimlerden bize de verdilerdi Kasım ayında. Günlük gazete önünde çekim de isterdik:)))Hatta dokunmadan, tatmadan inanmamak lazım böyle şeylere:D. Maaşallah, çok güzel görünüyorlar. Erica mıydı bunlar? İnşallah değildir, bendeki meyveyi verdi ardından kurudu gitti.

Jezebel 02-01-2017 06:58

Heritage Raspberry
bir kök kalmıştı, size de ve 3 arkadaşa daha elden verdim.
Saksıda olan yaşadı, gerisi çoktan öldü.
Gazete almıyoruz.

Taşlıbahçe 20-02-2017 21:56

Sn jezebel ve lonisera, bu sayfalarda bir yerde izmir icin uygun cesitlerden bahsettiginizi hatirliyorum, bugun soyle bir bakindim bulamadim. Gecen zaman icinde daha baska tecrubeleriniz de olmustur muhtemelen. Izmir'de degilsek de nihayetinde Ege'ye bakiyoruz :)

O yorede zorlanmayanlarla iyi sonuc aliriz diye dusunuyorum. Sizlerden ricam, deneyimlediginiz cesitler arasindan verim, lezzet, hastaliklara veya iklim sartlarina dayaniklilik soz konusu oldugunda favori cesitlerinizi, bogurtlen, ahududu, bunlarin melezleri veya mutasyonlari farketmez, yazarsaniz sevinirim. Sevgiler, saygilar...

Taşlıbahçe 21-02-2017 14:06

Sn lonisera'nin İzmir için favorilerini onceki mesajlarda buldum. Tat ve aroma olarak Tayberry ve Karakablack. Hem tat hem ürün bolluğu için Boysenberry.

Bir onceki mesajin kriterlerine olgun meyve dayanikliligini eklersek en azindan web ortamindaki genel gecer bilgilere gore "boysenberry" yi elemek gerekiyor, sizlerin de fikri bu yonde mi?

Lonicera 22-02-2017 13:26

Aynen dediğiniz gibi sn Taşlıbahçe:))

esflora 04-04-2017 10:12

Reuben
 
1 Eklenti(ler)
Reuben tomurcuklari cicek acmak uzere

dal 05-04-2017 21:41

Ankara'dayım ve böğürtlen almak istiyorum.Bauhaus'a baktım black satin diye bir çeşit var.Acaba Ankara'da nerden alabilirim birde buraya uygun güzel bir çeşit var mıdır?Bilgilendirirseniz sevinirim.

Jezebel 14-04-2017 19:53

2 Eklenti(ler)
Sn.Lonicera sizden gelen bu böğürtleni yaşatıp çoğaltabildim.
Ancak ismini unuttum.
Hangisi olduğunu resimden tanıyabildiniz mi:confused:


Eklenti 644068


Eklenti 644069


Tekrar teşekkürler.

Lonicera 15-04-2017 06:35

Sn Jezebel, maaşallah, çok güzel bakmışşsınız . Görebildiğim kadarıyla dikensiz Loganberry.

Erdogan Er 20-04-2017 12:35

Maşallah hepsi çok güzeller. Ben de bahçemde bir 'Berry' ailesi oluşturuyorum. Şimdilik Boysenberry, Japanese Wineberry, Brazos ve Bursa dikensiz böğürtleni türleri var. Bu Bursa dikensizi de 1 ve 2 diye numaralandırmışlar. Tam olarak farklarını bilmiyorum.Tayberry satın alma girişimim ise başarısızlıkla sonuçlandı.

Ahududa biraz yavaş kaldım; elimde sadece şu meşhur yediveren cinsiyle Siyah Ahududu türü var.

İstanbul'a kargo çok sıkıntılı. Sadece Yalova tarafındaki fidanlıklardan doğru düzgün paketlenmiş kargolar sağlam geliyor. Diğer şehirlerden gelenler ya iyi paketlenmemiş oluyor ya da uzun yollarda kargo firmalarının özensizliklerinden heba olup gidiyor. Allah'tan şimdiye kadar kargoda hasar görmüş fidanların ya parasını geri aldım ya da sağlamlarını göndertmeyi başardım. Fakat bazen sıkıntı ve strese değer mi diye de düşünmüyor değilim. Nihayetinde bu benim için bir hobi...

Asıl ilgi alanım Yaban Mersini aslında. Bahçemde onlar için özel bir alan oluşturuyorum; kükürtle pH değerini düşürüyorum. Mayıs ayı içersinde dikim yapacağım kısmetse.

Elinde değişik tür böğürtlen ve ahududusu olan varsa tavsiyelerinizi beklerim. Bu iki meyve fidanı hakkında çok okuma-inceleme yapmaya zamanım olmadı, ama tadlarına bayılıyorum :)

Esen kalın

Lonicera 21-04-2017 18:38

1 Eklenti(ler)
Sn Jezebel, bakalım siz bunu hatırlayabilecek misiniz? Hani '' bir zamanlar fakir ama gururlu bir böğürtlen vardı'' ve siz ondan bana köklendirip vermiş , kendinizinkini öldürmüştünüz:))))

Jezebel 22-04-2017 07:48

Bedford Giant olabilir mi acaba. Bendeki öldü :(
Bence bahçenin toprağını sevmedi.

Lonicera 22-04-2017 13:33

Bingooooo......Ben de kesin ölür diyordum ama şubat ayında cocopeat/perlit /kum karışımı hazırlayıp aktardım. Bakalım dipten yavru verecek mi? Gördüğüm en nazlı böğürtlen diyebilirim.

Jezebel 22-04-2017 20:51

3 Eklenti(ler)
Amerikada bunu geliştirmişler-Giant Kiowa Blackberry.
Yok mu Amerikada bize bunu gönderecek kimseler:confused:

Meyve boyu 2", yani 5 cm.


Eklenti 645327


Eklenti 645328


Eklenti 645329


Kokusu ve tadı da güzelmiş diyorlar.

Jezebel 23-04-2017 11:27

1 Eklenti(ler)
Loganberry sevdi yerini.

Eklenti 645368


Tarih veremem ama yakında tadına bakılacak:)

Lonicera 23-04-2017 13:42

Tat konusunda beklentiniz çok yüksek olmasın ve mümkün mertebe rengi iyice koyulaşana kadar hasat etmeyin. H Biz taze tüketimden ziyade reçel olarak değerlendirdik ve mükemmel aromalı bir şey oldu.

Diavolo 23-04-2017 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Diavolo (Mesaj 1459896)
Böğürtlenlerim ve birkaç gün önce sözünü ettiğim ahududu fidem ;)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4-100_6399.jpg

http://i.hizliresim.com/1L3NDG.jpg

Biraz büyüdük :)

Türü nedir acaba merak ediyorum ama sanıyorum meyveyi görmeden söylemek zor.

esflora 01-05-2017 12:05

Saksida Reuben
 
2 Eklenti(ler)
Reuben bogurtlenin saksidaki performansi da yerdeki gibi cok iyi.

Mahmut Ozkur 02-05-2017 12:35

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Geçen sene, dededen kalma 15 senedir insan girmemiş ve artık orman sayılabilecek bahçeye en azından insan girebilir hale getirmek için motorlu testere ve ot ilaçları ile saldırmış fakat pek becerememiştim. Özellikle böğürtlen kafamdaki tek düşmandı. Ne yaptım ne ettimse azaltabildim ama kurutamadım.

İş yerimde ise dikensiz, meyveleri daha iri fakat ekşimsi bir tür daha var ve iki senedir bu zamanlarda başlayarak bir kaç ay meyvelerini yiyorum. İki sene önce bir dal alıp köklendirerek saksıya ektim. Geçen sene ellemedim, bu sene dallarda seyreltme yaparak ilk önce 3 dal bıraktım ama daha sonra çiçekteyken çıkan bir iki dala daha izin verdim.Bu sene epey çiçek açtı fakat meyveleri henüz oluşmadı. Dalları da zayıf görünüyor. iki hafta önce suda eriterek 20-20 gübre ve seyreltilmiş kuş gübresi verdim. Zayıflığını, dallarının ve üstündeki meyvelerin fazla olması nedeni ile saksının ve beslenmesinin yetersiz olmasına bağlıyorum. Önerileriniz varsa uygulamaya hazırım.

Eklenti 646382

Yine iki sene önce bir kök de aşılı böğürtlen geldi fakat aşının üstü kurudu ve bildiğimiz, geçen sene kökünü kurutmaya çalıştığım yabani böğürtlen ile kalakaldım. Ben de, geçen sene sen beni terbiye ettin, bu sene ben seni terbiye edeceğim diyerek, en güçlü dalı bırakıp, diğerlerini kestim, kalan dalı ipe sardım daha sonra çıkan filizleri kırdım. sulandırılmış 20-20 gübre verdim ve toprağa organik kahve çekirdeği tortusu karıştırdım. Şuan üzeri böğürtlen dolu ve gelişimleri tatmin edici. Meyve tutumundan sonra alttan çıkan filizleri gelişmesi için bıraktım. Böğürtlenleri topladıktan sonra ana dalı kesip, gençlerin önünü açacağım. Aramızı düzeltebilirsek seneye devam, yoksa kışa girerken böğürtlen ile vedalaşacağız.

Eklenti 646383

Erdogan Er 12-05-2017 14:15

Hepsi de çok güzeller, maşallah :)

Jezebel 13-05-2017 08:32

1 Eklenti(ler)
İlk meyveyi Loganberryden yedim, darısı diğer berry 'lerin başına :)


Eklenti 647840


Şeker kısıtlaması bulunan şahıslar, benim gibi, rahatlıkla tüketebelirler.
Beğendim, üreteceğim.

dalperen 18-05-2017 12:26

Merhabalar
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 118605)
Stockholm’den bir adet All Gold çeşidi ahududu fidanı aldım ve bahçeme diktim.
Alırken dip sürgünü olan bir fidanı seçtim. En azından gelecek yıl meyve almayı garantilemek istedim.
Sabırsızlıkla yerine alışmasını ve coşmasını bekliyorum.
Fall Gold olarak da bilinen All Gold altın sarısı renkte meyve veren bir ahududu çeşidi. Çok iyi meyve veren All Gold Kore’de geliştirilen bir melez. Dahası, soğuğa dayanıklı... Büyük meyvesi bal gibi tatlı ve taze tüketilmek veya muhafaza için harika. Batıda restoranlarda tabakları süslemek için de kullanılıyor. İlk meyveler haziran ortasında, ikincisi Eylülde olgunlaşıyor.

Ben de kız kadeşimden İstanbuldan üç sürgün getirdim ve Eskişehir'de bahçeme diktim. İkisi tuttu. Ben de dikenli ve dikensiz iki ahududu var. Mayıs ortasında diktim ve diktiğimde 3-4 cm idi. Toprağımda iyi. Sarı imiş ve sonbaharda oluyormuş.Bauhaus'dan almış.( büyük ihtimalle fall)

Benim sorum olacak bilen varsa da söylerse sevinirim.
1- Fall Gold olduğunu nasıl anlarız ?
2- Fall Gold yavaş büyüyor diyorlar. Sizce bitki performansı nasıl ?

latif.07 20-05-2017 00:12

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim bögürtlenlerim saksı olarak su damacanasına dikmiştim saksısında komşu olarak domateslerim de var :p Bu sezon 1 yaşında ve 7-8 tane bögürtlen verdi kokusuda pek hoş :eek:

dalperen 22-05-2017 13:10

Herkesin emeğine sağlık. ben bu meyneleri pek sevdim

yasinmetin 22-05-2017 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dalperen (Mesaj 1507453)
Ben de kız kadeşimden İstanbuldan üç sürgün getirdim ve Eskişehir'de bahçeme diktim. İkisi tuttu. Ben de dikenli ve dikensiz iki ahududu var. Mayıs ortasında diktim ve diktiğimde 3-4 cm idi. Toprağımda iyi. Sarı imiş ve sonbaharda oluyormuş.Bauhaus'dan almış.( büyük ihtimalle fall)

Benim sorum olacak bilen varsa da söylerse sevinirim.
1- Fall Gold olduğunu nasıl anlarız ?
2- Fall Gold yavaş büyüyor diyorlar. Sizce bitki performansı nasıl ?

Ankara'da en hızlı büyüyen ve yayılan fallgold oldu. Çok verimli oldukça tatlı ve aromalı bir tür. heritage, malling promise gibi kırmızı ahudutlarım da var ama en çok sarı ahududu yiyorum. o kadar söyleyeyim. Ayrıca fazladan çıkanları Kütahya'da da denedim sonuç muazzam, tutabilene aşkolsun ;)

pin@r 22-05-2017 19:46

Uzun zamandır böğürtlen yetiştirmek istiyordum buradaki forumdan ve bir iki kişiden fikir alarak bir kaç çeşite karar vermiştim ama satan yer bulamadım, bazı fidancılara da güvenemedim. Bu sene aradığım çeşitleri değil denk gelen üç çeşiti siparişi verdim ve yetiştirmeye başladım. "Arapaho" çeşiti hiç çiçek açmadı. "Brazos" çeşiti meyve verdi ve tadı çok güzel ve iri (tek dezavantajı bu çeşitin dikenli olması). "Bursa dikensiz" yazan çeşitinin olgunlaşmasına biraz daha var ama çok verimli görünüyor. Tadı konusunda tekrar yazacağım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025