agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

dalperen 23-05-2017 11:16

reuben

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1457800)
İyice olmasını bekleyin.
Herkesin ağız tad algısı farklı, beğeneceksiniz.
Falgoldu da tatma fırsatım oldu, çok lezzetli.
Umarım hepsini çoğaltırız:)
Size verdiğim Bedford Giant nasıl?
Bendeki öldü. Artık Bedford almıyacağım.
Reuben pembeleşti, dört gözle bekliyorum, o da çok uzun süre meyve vermeye devam edenlerden.

Fallgold dikenli mi ?
Reuben dikmemi önerir misiniz ? Uzun süre verimli bir cins istiyorum da. Bi kaç sürgün gönderirseniz de hayır demem mümkünse.

dalperen 23-05-2017 11:26

Fallgold dikenli mi ?
Reuben mi yoksa Logan mı veya Boysenberry mi dikmemi önerir misiniz ? Uzun süre verimli bir cins istiyorum da. Bi kaç sürgün gönderirseniz de hayır demem (mümkünse).

Veya arkadaşlara sorumdur ve ricamdır.
Ahududularım var. Bi de fallgold olduğumdan şüphelendiğim sarı ahududum var.

dal 23-05-2017 16:33

Fall gold arıyorum bulamıyorum Ankara'da satan bir yer biliyormusunuz?Ayrıca dedikleriniz doğru aroma işi kişinin kendine bağlı bir durum.Fall gold sanırım daha hassas bir ahududu çeşidi olacak ki birden öldü fakat klasik ahududular dağıldıkça dağıldı.Benim gözlemim de böyle.Bizim fallgold un tadını çok seviyordum ama ne yazıkki sizlere ömür.Dikenli bir tür olduğu söylenemez ama bol bol meyveli ve tatlı bir aroması var.Tayberry ve loganbery bögürtlen melezi türler biraz daha ekşili tatlılı bir aroması var.Ben mesela tayberry i yiyemiyorum tadını pek beğenmedim.Orijinal ahududu çeşitleri jelibom kıvamında bir aromaya sahipler.Bazıları da bu kadar şekerli olmasını sevmez mesela:)

Jezebel 27-05-2017 19:22

4 Eklenti(ler)
Reuben bile olmuş, Logan çok güzel tatlanmış,Heritage de işte şöyle böyle.
Rengi soluk biraz, derdi ne anlamadım.
Boysenberrynın 1 aya kadar olgunlaşacağı yok.
Artık kimsenin adını aklımda tutasım yok, etiketler kayıp.

Eklenti 649466

Eklenti 649467

Eklenti 649469

Eklenti 649470

.

muratcolak 28-05-2017 09:28

1 Eklenti(ler)
Bahçedeki böğürtlen ocaklarından bir tanesinin yaprakları çok açık renk olarak kaldı...Bir element eksikliğimi acaba.Yanındaki diğer ocaklarda hiçbir sıkıntı yok.

latif.07 28-05-2017 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1508586)
Bahçedeki böğürtlen ocaklarından bir tanesinin yaprakları çok açık renk olarak kaldı...Bir element eksikliğimi acaba.Yanındaki diğer ocaklarda hiçbir sıkıntı yok.

Azot eksik gibi duruyor, bulabilirseniz organik hayvan gübresi verin. Organik bulamazsanız npk 15-15-15 gübre verin 1 çay bardağı kadar sonra sulayın 2-3 haftaya düzelir

muratcolak 28-05-2017 15:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi latif.07 (Mesaj 1508606)
Azot eksik gibi duruyor, bulabilirseniz organik hayvan gübresi verin. Organik bulamazsanız npk 15-15-15 gübre verin 1 çay bardağı kadar sonra sulayın 2-3 haftaya düzelir

Cok tesekkurler

dalperen 14-06-2017 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1508544)

Eklenti 649466

Eklenti 649467

Eklenti 649469

Eklenti 649470

.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1508544)

Eklenti 649466

Eklenti 649467

Eklenti 649469

Eklenti 649470

.

Sayın Jezebel;
Benim de hep cevabını aradığım sorular sizde. Acaba hangisinin aroması daha iyi. Reuben, Boysenberry, Tay., Heritage. Hangisi daha verimli ?

Hangisinin mevsimi daha uzun ve en önemlisi öneriniz ?

Jezebel 14-06-2017 12:52

Aslında İzmir olarak şanssız sayılırız.
Çok sıcak ve nem oranı beklenenin aksine düşük.
Benim kanaatim koleksyon yapılması yönünde.
Böylelikle kendinize uygun olan meyveyi kendiniz seçersiniz.
Hem tüm bu güzel şeyleri şahsen tatsanız fena mı olur.
Satın alacağınız yer önemli, ne sattığını bilmeyen satıcılar da var.
Sertifikalı olması şart.
Bursa 2 de iyi ama meyveleri olgunluğa ulaşmasına daha aylar.
Bahçenin dışına diktim, tam bir orman halini aldı.
Karaka black aroma ve tat olarak mükemmel.
Mayıs boyu yoğun meyve veriyor, ufak dikenleri var,ama yerlinin dikenleri gibi kanca gibi değil.
İşte bazı türlerin ilk yıl her dalda meyve vermesi, bazılarının da ikinci yıl vermesi en önemli fark.
Şahsen diktiğim yıl meyve görmek isterim. Reuben ve Heritage tavsiye etmemin nedeni bu.
Hadi kolay gelsin.

aydemiraydın 17-06-2017 16:18

2 Eklenti(ler)
Eklenti 651968

Eklenti 651969

ruben ve karaka böğürtlenler.

aydemiraydın 17-06-2017 16:20

1 Eklenti(ler)
Eklenti 651970

yediveren ahududular.bu yıl çok meyve verdiler.

Resulgur 18-06-2017 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1511155)
Eklenti 651968

Eklenti 651969

ruben ve karaka böğürtlenler.

Sn. aydemiraydın çelik köklendirme yapıyor musunuz ? Bu bitkilerde köklendirme ne zaman yapılıyor ?

aydemiraydın 18-06-2017 09:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1511204)
Sn. aydemiraydın çelik köklendirme yapıyor musunuz ? Bu bitkilerde köklendirme ne zaman yapılıyor ?

ahududu ve böğürtlenlerden hiç çelikleme yapmadım. sebebide hangi çeşitleri çoğaltacağıma bu yıl karar vereceğim. elimde çok çeşit var. temmuz ayı çelikleme için uygun sanıyorum. farklı metodlarda deneyebilirim. şimdi frenk üzümlerini çelikledim ,kışınki çeliklediklerimde meyveler var. bi parseli frenk üzümlerine ayırdım. ahududu ve böğürtlenler içinde yer düzenliyorum. çilekle uğraşmaktansa ahududu ve böğürtleni tercih ederim.

Resulgur 18-06-2017 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1511205)
ahududu ve böğürtlenlerden hiç çelikleme yapmadım. sebebide hangi çeşitleri çoğaltacağıma bu yıl karar vereceğim. elimde çok çeşit var. temmuz ayı çelikleme için uygun sanıyorum. farklı metodlarda deneyebilirim. şimdi frenk üzümlerini çelikledim ,kışınki çeliklediklerimde meyveler var. bi parseli frenk üzümlerine ayırdım. ahududu ve böğürtlenler içinde yer düzenliyorum. çilekle uğraşmaktansa ahududu ve böğürtleni tercih ederim.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Farklı türler üzerinde yoğunlaştığınızı görüyorum ve çalışmalarınızı merakla takip ediyorum. Saygılar

esflora 19-06-2017 13:42

Karaka Black ve Tupy meyveleri

1 Eklenti(ler)
Karaka Black soldaki ve Tupy sağdakiler

esflora 19-06-2017 13:45

Reuben, Loch Ness ve Tupy

3 Eklenti(ler)
Bugün itibariyle durumları:

Jezebel 19-06-2017 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esflora (Mesaj 1511326)
Karaka Black soldaki ve Tupy sağdakiler

Lezzet klasmanında kim önde :confused:

esflora 24-06-2017 21:32

8 kişiden 7 si Tupy yi daha lezzetli buldu. Tupy bizi çok şaşırttı; bitkisi çok biçimsiz ve gösterişsiz ama meyveler inanılmaz: çok iri, sert, sulu, çıtır çıtır ve tadı da hoş. Raf ömrü çok uzun olur hissi veriyor ve verim yüksek. Bütün Latin Amerika'da ticari yetiştiricilik için neden kullanıldığını anlamış olduk.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1511334)
Lezzet klasmanında kim önde :confused:

nilufers 06-07-2017 16:52

merhabalar,

arkadaşlar, kaliteli Ahududu fidanı alabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz ? internet sitelerinde baktım, çoğunda "stokta yok/ tükenmiş" , o yüzden tecrübe ve bilgilerinize güvenerek buradan sormak istedim

Jezebel 07-07-2017 08:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esflora (Mesaj 1511787)
8 kişiden 7 si Tupy yi daha lezzetli buldu. Tupy bizi çok şaşırttı; bitkisi çok biçimsiz ve gösterişsiz ama meyveler inanılmaz: çok iri, sert, sulu, çıtır çıtır ve tadı da hoş. Raf ömrü çok uzun olur hissi veriyor ve verim yüksek. Bütün Latin Amerika'da ticari yetiştiricilik için neden kullanıldığını anlamış olduk.

Stokta varsa isterim ;)

çiçeksever 07-07-2017 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nilufers (Mesaj 1512577)
merhabalar,

arkadaşlar, kaliteli Ahududu fidanı alabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz ? internet sitelerinde baktım, çoğunda "stokta yok/ tükenmiş" , o yüzden tecrübe ve bilgilerinize güvenerek buradan sormak istedim

esflorada var gözüküyor.

aydemiraydın 07-07-2017 09:43

esflora firmasında tüm sezon ahududu seti de var.

çiçeksever 07-07-2017 09:52

Arkadaşlar böğürtlenle ahududu arasındaki fark nedir?

çiçeksever 07-07-2017 09:55

Ben 2 sene önce 1 arkadaştan 2-3 çelik almıştım. Şu anda kızardı. Fakat ne olduğunu anlayamadım. Ben böğürtlen zannediyordum.Fakat internetten bakınca kafam karıştı.Birbirlerine çok benziyorlar. Yaprak, bitki veya meyve farkı ne acaba?

nilufers 07-07-2017 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1512637)
Arkadaşlar böğürtlenle ahududu arasındaki fark nedir?

En basit ve ilk akla gelen fark ahududu meyvesi - pembe/ kırmızı, böğürtlen- siyahtır (koyu mor).
Fakat bu yanıltabilir, en önemli farkları : böğürtlen 3 metreye kadar uzanabilen, sert dikenli , koyu yapraklı bitkidir, meyvesi koparıldığında sapın beyaz kısmı-ortası içinde kalır, çok tatlı değil, aroması yoktur. Yaklaşık olarak Ağustos sonu olgunlaşır. Tüm olumsuz hava şartlarına dayanıklı bitkidir (uğraşsanız da yok edemezsiniz:))
Ahududu ise ortalama 1,5 metre boyunda, meyvelerin içi boştur, tatlı ve çok lezzetli, hoş kokuludur, aşılanmamış ve doğada kendiliğinden yetişen ahududu az verimlidir, yaklaşık olarak Haziran sonu olgunlaşır

benim bildiklerim şimdilik bu kadar, umarım yardımcı olmuştur:rolleyes:

bu arada, soruma cevap veren tüm arkadaşlara ilgi için teşekkür ederim

Jezebel 07-07-2017 11:29

2 Eklenti(ler)
Ahududu,

Eklenti 653411

Böğürtlen

Eklenti 653410

Çok üzüldüm, hiç tatmamış olmanıza, çok lezzetli.

çiçeksever 07-07-2017 13:27

Bendeki şu anda 1. resimdeki gibi, fakat ilerleyen zamanlarda daha olgunlaşıp kararırsa bilemem.

nilufers 10-07-2017 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1512659)
Bendeki şu anda 1. resimdeki gibi, fakat ilerleyen zamanlarda daha olgunlaşıp kararırsa bilemem.

Ahududunun yaprakları böğürtlene göre daha incedir, boyu da çok uzamıyor. Börütlen sarmaşık gibidir, dalları ve dikenleri serttir, güle benziyor ve koyu yapraklıdır.
Fotoğraf ekleyebilirseniz genel görünümden anlaşılır hangisi olduğu

selamlarla

bari 11-07-2017 07:53

Böğürtlen sapıyla kopar, ahududu sadece meyvesi kopar..

nilufers 11-07-2017 16:20

selamlar,

Esflora'dan Ahududu fidanı sipariş ettim, denemek için fazla almadım, iyi da yapmışım - böyle garip bir paketleme daha önce hiç görmedim :))) - saksılar stretç filmle bantlanmış ve fidanlar file içinde , kutu yok, yapraklar sararmış, muhtemelen güneşten etkilenmişler.
neyse, hayırlısı olsun, umarım iyi bakımla güzel ahududu yetiştirebilirm, fotoğraflarını paylaşacağım.

muratcolak 11-07-2017 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nilufers (Mesaj 1512946)
selamlar,

Esflora'dan Ahududu fidanı sipariş ettim, denemek için fazla almadım, iyi da yapmışım - böyle garip bir paketleme daha önce hiç görmedim :))) - saksılar stretç filmle bantlanmış ve fidanlar file içinde , kutu yok, yapraklar sararmış, muhtemelen güneşten etkilenmişler.
neyse, hayırlısı olsun, umarım iyi bakımla güzel ahududu yetiştirebilirm, fotoğraflarını paylaşacağım.

Tesaduf eseri bursadan bir yerden siparis ettim.Ambalajma teknkleri inamilmaz harikaydi

aydemiraydın 12-07-2017 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1512958)
Tesaduf eseri bursadan bir yerden siparis ettim.Ambalajma teknkleri inamilmaz harikaydi

bursaplant olabilir. çok harika ambalajları var.

muratcolak 12-07-2017 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1512985)
bursaplant olabilir. çok harika ambalajları var.

evet sanırım buydu

nilufers 12-07-2017 13:44

Ben de bursaplant' dan aldım iki tane :) ambalajı güzeldi, bitkiler normal.
Esflora'daki ambalaj yetersiz olmasına rağmen bitkilerin kalitesi iyi gibi, akşam suladım- hemen düzeldiler, hatta bir tanesinde açmak üzre çiçekler bile varmış

muratcolak 12-07-2017 21:08

*** aldigim ahududular cok kalitelydi fakat bogurtlenler icin ayni seyi soyleyeyem

esflora 13-07-2017 09:46

:))) Bu sicak donemde surgundeki ahududu veya herhangi bir bitkiyi Türkiye'deki kargolara teslim ederken cok dusunmek gerekir. Size gelen ahududular cok guclu durumda bitkiler ve kucuk saksida olduklarindan alttan birkac yapragin sari olmasi normaldir. Yari golge ortamdalar.

Saksinin strecle sarilmasi topragin yolda dokulmemesi ve nemin korunmasi icindir. File ise bitkiyi korurken ayni zamanda hava almasini saglamak icindir. Bizim bitkiyi saglikli bir sekilde ulastirmak icin sistemimiz bu ve yillardir sorun yasamadik.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nilufers (Mesaj 1512946)
selamlar,

aydemiraydın 13-07-2017 10:37

aldığımız fidanları saksıda oldukları için toprağa dikene kadar gölge veya yarı gölge ortamda suyuna dikkat ederek koruyalım.
genç fidanlar güneşin altında üstten sıcak alttan zemin beton ise sıcak kavrulur giderler.

esflora 15-07-2017 20:14

Sayin Jezebel

Mesaji yeni fark ettim, evet var sitemizden inceleyebilirsiniz.

Bu arada tum arkadaslara referans olmasi icin hasat zamanlarini paylasmak isterim:

7-8 haziran tupy basladi ve 2-3 gun once sona erdi.

20 haziran civari Reuben in gecen yildan olan dallarinda olgunlasma basladi. Su an toplamaya devam ediyoruz. Muhtemelen 10 gun daha devam edecek gibi. Bu arada bu yilin ilk surgunlerinde meyveler olustu muhtemelen 1 ay sonra olgunlasmaya baslarlar. Daha sonraki surgunleri izliyoruz.

Loch Ness 30 haziran civari olgunlasmaya basladi, halen toplamaya devam ediyoruz, 2 hafta daha devam edecek gibi gorunuyor.

Thornfree meyveleri orta irilige ulasti muhtemelen 2-3 haftaya olgunlasmaya baslarlar.

Chester cicekleri yeni gecti ve meyve olusumu daha yeni ve cok kucukler. Toplamaya 1 aydan once baslayamayiz gibi gorunuyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1512616)
Stokta varsa isterim ;)

muratcolak 16-07-2017 05:04

Esflora urunler guzel ama kargo bedelinz cok pahali.Bir kargo firmasi ile anlassanz cok iyi olur..

esflora 16-07-2017 11:22

Bu arada tum bilgiler Sapanca icin gecerlidir. Kendi iklim sartlariniza gore uyarlayabilirsiniz. Karaka Black lerde verim dusuk oldugundan cok ayrinti veremiyorum ama 15 Haziran - 15 Temmuz araligi referans alinabilir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025