agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

mdemirbas 27-10-2011 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 873085)
Bu fidenin Lycium barbarum'a benzediği ve ya benzemediğini neresinden anladınız. Ben de öğrenmek isterim.

Eklenti 252605

merhaba sayın Lilium
yaprak yapısından bildim. Bende farklı türlerin fidanları var.Üretimini yapıyorum. Aşağıdaki Web sitem'e göz atabilirsiniz. saygılarımla
http://gojiberryfidanligi.com/

Lilium 27-10-2011 12:44

Sayın mdemirbas, goji berini tohumdan yetiştirmede Lycium barbarumu, NQ-1, Ya da genlerde bulunan başka bir türe çekebiliyor, bende tohumdan yetiştirdim meyvalarını görünceye kadar yaprağından tanımak mümkün olmadı, hepsinin yaprağı fidan yapıları aynı.

mdemirbas 27-10-2011 20:49

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 873465)
Sayın mdemirbas, goji berini tohumdan yetiştirmede Lycium barbarumu, NQ-1, Ya da genlerde bulunan başka bir türe çekebiliyor, bende tohumdan yetiştirdim meyvalarını görünceye kadar yaprağından tanımak mümkün olmadı, hepsinin yaprağı fidan yapıları aynı.

merhaba sayın Lilium
Eklediğim resimdeki fidanları dikkatle incelereseniz bir tanesinin farklı olduğunu göreceksiniz.saygılarımla.

Lilium 27-10-2011 23:46

Onun türü değişik, ben goji beriyy (Lycium barbatum) meyva tohumlarından yetiştirilen goji beriyy fidelerinden bahsediyorum, sanıyorum gülenmelek te bunu soruyordu.
Aynı tohumdan yetişenlerin bazıları NQ-1 özelliğini taşıyor, bunu meyve verdiği döneme kadar tanımak çok zor. Bazıları NQ-1 özelliklerini taşımıyor meyvaları yuvarlak olabiliyor, bazılarının meyvaları daha küçük olabiliyor. Bunları fide döneminde tanımak çok zor.

gülenmelek 28-10-2011 08:08

Ben "acaba bu hangi cins" sorumdan vazgeçiyorum galiba ;) Yaklaşık 30 küsür tür görünce bir yerde, şimdiden anlamak zor olacak galiba diye düşünüyorum. Büyür de meyvesini de görürsem o zaman danışabilirim tür konusunda.
Burada 34 tür görünüyor.

Yakup Ünal 28-10-2011 17:22

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 873730)
Ben "acaba bu hangi cins" sorumdan vazgeçiyorum galiba ;) Yaklaşık 30 küsür tür görünce bir yerde, şimdiden anlamak zor olacak galiba diye düşünüyorum. Büyür de meyvesini de görürsem o zaman danışabilirim tür konusunda.
Burada 34 tür görünüyor.

sorunuzdan vazgeçmeyin bu bir süreç ve bu sürecin sonunda Türkiyede gji bahçelri tesis edilecek okadarki en iyi cinsi bulup geliştirmek için bir biri ile insanlar yarışacak bütün bunların soundada bu güzel değerlere sahip meyveyi pazarlarda halkımız ucuza kaliteli bir şekilde tüketecek
İşallah bir katkıda biz sağlarız.

benim favorimde bu rimdeki NQ-1

Yakup Ünal 28-10-2011 17:25

Alıntı:

Tohumdan çıktığı andan itibaren renk, yaprak büyüklüğü, büyüme hızı v.s ler arasındaki ince farklar sayesinde aşağı yukarı cisi belli oluyor.

tamergulkaya 28-10-2011 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 873730)
Burada 34 tür görünüyor.

Ticari wolfberry bahçelerinde lycium barbarum ve lycium chinense çeşitleri kullanılmakta dünyada.Bunun da çok büyük bir kısmı Lycium barbarum.Medikal faydalar ve ORAC değerleri açısından Lycium barbarumun bariz üstünlüğü var.Meyve büyüklüğü açısından yine lycium barbarum daha iri.
Ning no-1 ile ilgili amerikan kaynaklı bilgilerin doğruluğu konusunda şüphelerimiz var.Özellikle verim konusunda.
30 küsür cins ticari üretimde kullanılmıyor.

tamergulkaya 28-10-2011 20:58

Alıntı:

Ticari wolfberry bahçesinde tohumdan üretilmiş fidanları kullanmak çok akıllıca değil.Fidanlar meyve vermeye başladığında meyve büyüklükleri küçük olanları ve meyve verimleri düşük olanları bahçeden kaldırmak gerekir .Fidan seleksiyonunu bahçeye dikimden önce verim ve meyve kalitesi uygun anaçlardan çelik ya da doku kültürü ile üretilmiş fidanlardan yapmakta zaman.emek ve maliyet açısından fayda var.
Amatör üreticiler için fidan seçiminin çok önemi yok sanırım.

tamergulkaya 28-10-2011 21:55

Ticari kapama wolfberry bahçesi kuracaklar tohum ve fidan satıcılarının abartılmış verim rakamlarını dikkate almadan önce Çin deki üretim alanlarına ve üretim miktarlarına baksınlar.
Sonunda hüsranla karşılaşmasınlar.
Çindeki 2004 yılı wolfberry üretim miktarı 95.000 ton.Üretim alanı 82.000 hektar.Bu üretimin ihracatından elde edilen gelir 120 milyon amerikan doları.
Çin üretim alanları 820 bin dekar ve üretim miktarları 95 bin ton ortalaması,dekar başına 115 kg kuru yaklaşık 500 kg taze goji yapar.Bu üretim rakamları iyi bakım ve iyi seleksiyon şartlarında artırılsa artırılsa iki bilemediniz üç kat artırılabilir.Dekar başına 200 kilo civarı kuru 1 ton civarı wolfberry üretimi iyi bir üretim olur.
Ning no 1 in amerikan kökenli bilgilerinde 1650 kg kuru meyve 8 ton taze meyveden bahsediliyor.Çok afaki bilgi gibi bunlar.Çin ortalamalarının on beş katı neredeyse.
Diğer üzümsü meyvelerde de dekara meyve verimi 500 kg-2 ton civarı.Kirazda 600-1500 kg dekar verimi var.Meyvecilikle uğraşanlar verim rakamlarını bilirler.Gojiyide bu çerçevede değerlendirmek lazım.

tamergulkaya 28-10-2011 22:20

Ticari meyve üretiminde basit hesaplama yöntemi geliştirebiliriz.Ortalama 250 kuru meyveyi 50 gram kabul etsek 1250 adedi bir kilo taze meyve eder.En iyi durumlarda 1 cm taze dalda 1 meyve olduğunu düşünsek 12.5 metre taze goji dalında bir kg taze goji üretebiliriz.Ana ve eski dallar da hesaba katsak yaklaşık 20 metre dal bize yaklaşık 1 kg taze goji meyve verir.
Bu hesaplamalara göre fidan yapısını ve dekara dikilen fidan sayısını dikkate alarak dekar verimini hesaplayabiliriz.Meyve üretimi taze dallarda oluyor.5 kilo taze meyveden 1 kg kuru goji üretebiliriz.Verim rakamları kesin olmamakla beraber yaklaşık ortalama rakamlardır.

Yakup Ünal 29-10-2011 06:53

Sayın Tamergulkaya siz yukardaki açıklamalarınız verdiğiniz bilgiler gayet güzel güzelde
25 000 tae dikecektiniz
doku ve kültür araştırmanızı dışarda yaptırmıştınız
sonuçları neler
ve Ticari bahçe kuracaktınız vazmı geçtiniz

tamergulkaya 29-10-2011 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Ünal (Mesaj 874082)
Sayın Tamergulkaya siz yukardaki açıklamalarınız verdiğiniz bilgiler gayet güzel güzelde
25 000 tae dikecektiniz
doku ve kültür araştırmanızı dışarda yaptırmıştınız
sonuçları neler
ve Ticari bahçe kuracaktınız vazmı geçtiniz

Yakup Bey

Şu an 200 dekarın üzerinde bir alanda wolfberry fidanları dikili ve dikili fidan sayısı 200 bini geçti.2012 yılında farklı bölgelerde wolfberry bahçeleri kuracağız.Önümüzdeki yıllarda wolfberry işlenmesi ile ilgili işletmeler ve bunların ihtiyacını karşılayacak kadar plantasyon alanı kurulacak.Şu an fidan üretimi ile ilgili çalışmalarımız bitmek üzere.
Wolfberry araştırmaları sürüyor pek çok da bilgi birikti yalnız açıklama yapmak gibi bir derdimiz yok , kendi halinde ticari bir işletmeyiz sonuçta.

MeyveliTepe 29-10-2011 10:01

1 Eklenti(ler)
Eklenti 253095

Sizce bunlar ne cinstir?

agozce 29-10-2011 10:47

Gojilerin 1 kilo kadarını kurutnayı denedim. Kurumadı, eridi. Nedeni ne labilir?

Jezebel 29-10-2011 11:18

Sevgili agozce acaba fazla mı sulamıştınız.
Boyumun yetişip toplayamadıklarım dalında kuruyup döküldü.
Kurusunun tadı daha yoğun;)

Lilium 29-10-2011 12:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamergulkaya (Mesaj 873981)
Amatör üreticiler için fidan seçiminin çok önemi yok sanırım.

Neden önemi olmasın anlayamadım, profesyonellikte amatörlükten geçmiyor mu?
Alıntı:

Wolfberry araştırmaları sürüyor pek çok da bilgi birikti yalnız açıklama yapmak gibi bir derdimiz yok
Bilgi paylaşımı olan bir sitede, yapmış olduğunuz paylaşıma teşekkür ederiz.

tamergulkaya 29-10-2011 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 874157)
Neden önemi olmasın anlayamadım, profesyonellikte amatörlükten geçmiyor mu?

Bilgi paylaşımı olan bir sitede, yapmış olduğunuz paylaşıma teşekkür ederiz.

Ticari kapama meyve bahçelerinde dikilecek meyve çeşidinin pazarda aranırlık,verimlilik,hastalıklara dayanıklılık vs. bir çok özelliklerine dikkat edilir.Amatör üretimde bunlara dikkat ederek kaç kişi çeşit seçer bilemiyorum.Hobby maksatlı kolleksiyonlarda pazar değerine bakılmaksızın pek çok çeşit ve tür bulunur.

Yakup Ünal 29-10-2011 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 874118)
Eklenti 253095

Sizce bunlar ne cinstir?

Üstad yapraklarının büyüklüğüne bakılırsa bendeki NQ-1 lere benziyor.
Bir soruda ben zie sorayım
Sizce 1,20 cm sıra aralığı ile bahçe tesis edildiğinde 1 dönümünden nekadar göji hasat edilir 3 yılda ??

MeyveliTepe 29-10-2011 17:25

Verim konusunda bir şey söylemem kolay değil. Haziran ortasından Kasım başına kadar durmadan meyve veriyor. Bu kadar uzun süre meyve veren bir bitki topraktan da inanılmaz oranlarda başta potasyum olmak üzere besin ve diğer iz elementleri kaldırıyor.

Böyle bir sık dikimde gereken her türlü besin ihtiyacı sağlanır ise ve bahçe gojinin sevdiği iklim ve diğer toprak özelliklerine sahipse bence teorik üst sınır 1200 kg civarındadır.

Bu arada fotoğrafını yayınladıklarım bizim bahçedekiler. Açıkçası çeşit nedir bilmiyorum. LB olduğunu var sayıyorum. Fotoğraftaki bitki 3.nesil tohumdan. İlk nesilde 7:3 oranında yuvarlak, daha küçük taneli ama çok verimli bitkiler oldu. İkinci ve üçüncü nesilde büyük çoğunluk böyle.

tamergulkaya 29-10-2011 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 874118)
Eklenti 253095

Sizce bunlar ne cinstir?

Sn.Meyvelitepe

Meyve ile sapın bağlandığı yerdeki yaprakçıklar iki tane ise L.barbarum,beş tane ise L.chinense çeşididir.Sizin bahçenizdeki wolfberryler L.barbarum.

tamergulkaya 29-10-2011 19:37

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamergulkaya (Mesaj 874312)
Sn.Meyvelitepe

Meyve ile sapın bağlandığı yerdeki yaprakçıklar iki tane ise L.barbarum,beş tane ise L.chinense çeşididir.Sizin bahçenizdeki wolfberryler L.barbarum.

l.chinense resimleri

Lilium 29-10-2011 20:19

1 Eklenti(ler)
Bu bilgiyi bilmiyordum, hemen resimlerimi açıp baktım.

Eklenti 253240

Sabah da yuvarlak olan çeşide bakacağım, üzerlerinde inşallah meyva vardır.

Yakup Ünal 29-10-2011 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 874261)
Verim konusunda bir şey söylemem kolay değil. Haziran ortasından Kasım başına kadar durmadan meyve veriyor. Bu kadar uzun süre meyve veren bir bitki topraktan da inanılmaz oranlarda başta potasyum olmak üzere besin ve diğer iz elementleri kaldırıyor.

Böyle bir sık dikimde gereken her türlü besin ihtiyacı sağlanır ise ve bahçe gojinin sevdiği iklim ve diğer toprak özelliklerine sahipse bence teorik üst sınır 1200 kg civarındadır.

Bu arada fotoğrafını yayınladıklarım bizim bahçedekiler. Açıkçası çeşit nedir bilmiyorum. LB olduğunu var sayıyorum. Fotoğraftaki bitki 3.nesil tohumdan. İlk nesilde 7:3 oranında yuvarlak, daha küçük taneli ama çok verimli bitkiler oldu. İkinci ve üçüncü nesilde büyük çoğunluk böyle.

Arkadaşım cçine gıda fuarına gidiyor 20 gün sonra gelir bende 1000 tane NQ-1 siparişi verdim. daha önce posta ile getitirmiştim çok hızlı geliştiler ve devasa boyutlara ulaştılar diğerlerine göre bu sene nisan ayında tarla ile buluşturacağım. gelenleride tohumdan yetiştirip büyük bir tarla yapacağım kısmetse masrafını çıkartırsada hayalim haline gelen goji bahçesini gerçekleştirmiş olacağım.
Dikimi sıra üstüne 1,5 deselerde ben 1,20cm den sıra aralığıında kararsızım. Traktörle sürülecek bir aralık bırakıp bırakmamak konusunda bırakırsam 2,50 cm bırakmayı düşünüyorum merte karaye daha çok ağaç sığdırmış olacağım. 1600 civarı en az ağaç sığacak 5000 metreye benim hesabım bu
her ağaçtan ortalama 3 yaşında taze meyve olarak 5 kg taze verse 8 000 kg yapar buda iyi bir rakam masrafı çıkartır. pazar sorunu var tanınmamış bir meyve
ben gerçekleştirinceye kadarda işallah tanınır Boluda şerafettin bey sanırım bahçeyi tesisi etmiş ve sözleşmeli iftcilik modeliyle bahçe tesis edeceklere de yardımcı olacağı doğrultusunda haberler çıkıyor buda sevindirici bir haber.
Goji berry değerleri bukadar güzel olduğuna göre türkiyede temennnim yaygınlaşır ve pazara kadar düşer 5-10 tl ye satılır hale gelir millete rahat rahat tüketir.
BENİMKİSİ HAYALLE BAŞLAMIŞ KARINCA GİBİ AĞIR ADIMLARLA GİDEN BİR YOLCULUK bu sene bir zirahat fakültesindeki hocamıza tohumları verip çalışma yapmasını sağlayacağım aksilik çıkmazsa

yarenimex 29-10-2011 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 874127)
Gojilerin 1 kilo kadarını kurutnayı denedim. Kurumadı, eridi. Nedeni ne labilir?

Ben de kuruttum, fotoğraflarını da forumda paylaştım. Kurutmanın bir seansında yağmur yağdı ve merak ettiğim için bilerek yağmurda bıraktım. Yağmurdan iki gün sonra kontrol ettiğimde bozulmuşlardı.Kurutmayı tamamen direkt güneş altında ve hiç bir kimyasal (potasa kükürt vs.) bulaştırmadan yaptım. Sizinki bir durumla karşılaşmadım. Siz nasıl bir yöntem izlediniz sayın A.Gözce ?

tamergulkaya 29-10-2011 21:35

Yakup Bey
Umarım hayallerinizi gerçekleştirirsiniz.Wolfberry uğraşması zevkli bir bitki.
Bizde de ning no 1 ler var ama düşündüğünüz gibi sonuçlarla karşılaşmayabilirsiniz.En çok kullanılan damaye nin bir klonu sonuçta.L. BARBARUM ile verim farkı% 20-30 gibi.Goji bulunduğu iklimden topraktan çok etkilenen bir bitki.Meyve iriliği, şekli ve verim daha çok ortam iklim ve toprak ile ilgili.Toprak zayıfsa verim düşer.Organik üretim yapmayacaksanız kolayca toprağı desteklersiniz.Organik üretimde toprak besleme biraz daha uğraştırıcı.
Ticari bahçe kurarken sıra aralarını 3 metre bırakmak daha akıllıca.Biz ilk dikimlerde 2,5 metre bıraktık toprak işlemede sıkıntı yaşadık.Fidan araları 1.2-1.5 metre bırakmakta bi fark olmaz.Zamanla fidan ara boşluğunu kapatır.Fidan araları 1,5 metre daha uygun.Fazla fidan kullanılmamış olur.3m x 1.5 m iyi bir dikim uygulaması.Dekara 222 fidan dikersiniz.
Verim açısından 5. yılı baz alsanız daha iyi olur.üçüncü yıl meyve ağaçlarının verime oturmaya başlayacağı ilk yıl.Şekillendirme budamasının yapılacağı yıl.verim 3kilo yerine 1 kiloda olabilir.hesabı fidan başı 1. yaşta 0 kg, 2. yaşta 0.3 kg ,3. yaşta 1 kg,4. yaşta 3 kg,5, yaşta 5 kg alırsanız denenmiş rakamları kullanmış olursunuz.sizin hesabınız bir yıl gecikmiş olur.

mdemirbas 29-10-2011 22:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Ünal (Mesaj 873896)
Tohumdan çıktığı andan itibaren renk, yaprak büyüklüğü, büyüme hızı v.s ler arasındaki ince farklar sayesinde aşağı yukarı cisi belli oluyor.

size katılıyorum yakup bey.Fidanlarda cinsleri ile ilgili farklıkıklar görülebiliyor.

Kurumuş meyveler ya vakumlu poşetlerde ya da buzdolabında saklanmalıdır.Aksi halde kurtlanıyor.Bu durumu kurutma yapan arkadaşların dikkatine sunuyorum.Benim tohumluk için kuruttuğum ilk partide bahsettiğim durum oluştu.Daha sonrakileri buzdolabına aldım.

tamergulkaya 29-10-2011 22:27

Ticari wolfberry bahçesi kuracak arkadaşların organik üretim sertifikası almalarında fayda var.
Sonuç ta wolfberry tıbbi faydaları için kullanılan bir bitki.İnsan sağlığı açısından organik üretim çok önemli bir konu.Fiyat konusunda da dünya fiyatlarını takip etmekte fayda var.Her bakımdan kolay bir bitki gibi görülse de emek yoğun bir bitki.Özellikle meyve toplama işçiliğin fazla olduğu bir konu.Dünya pazarına çıktığında ürün pestisit,aflotoksin ve içerik analizlerinden geçeceğinden bu konular da da hassas olunmasında fayda var.

fatih-batal 30-10-2011 15:01

merhabalar. ben istanbulda bahçemde goji yetiştirmek istiyorum. bununla alakalı biçok fidanlığa sordum bilmeyenler var. hiçbi yerede bulamadım. burada bana yardımcı olacak var mı? 2 adet istiyorum...

mdemirbas 30-10-2011 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih-batal (Mesaj 874641)
merhabalar. ben istanbulda bahçemde goji yetiştirmek istiyorum. bununla alakalı biçok fidanlığa sordum bilmeyenler var. hiçbi yerede bulamadım. burada bana yardımcı olacak var mı? 2 adet istiyorum...

merhaba sayın fatih-batal
aşağıdaki siteden fidan seçimi yapıp adresinizi özel'den yazarsanız kargo ile kapıda ödemeli gönderebilirim.

Goji,Goji berry fidan,fidan sat,her boy fidan

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025