agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Üzümsü Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=339)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5046)

Sevgi 02-12-2012 20:41

Selamlar arkadaşlar, goji berry ne kadar büyüyor ve nereden temin edebilirim?

mdemirbas 03-12-2012 19:40

Goji kurutması
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1042353)
Bendekilerin tadı da acımsı. Zorla bir avuç ilaç niyetine yiyorum. Evdekiler sevmedi..:)

Bir de kurutmayı deneyen var mı? İki yıldır kurutmaya çalışıyorum, bir türlü kurumuyor, eriyor.

Bu yıl sıcak suya daldırıp çıkardım yine kurumadı. Nasıl kurutabilirim?

Bir fidanın diplerine babam soba külü dökmüş, o fidandakiler zeytin kadar büyümüştü.

merhaba sayın agozce
Sizin gojilerin tatlı olmayışının iki sebebi olabilir.Birincisi chiense cinsinin tadı pek yok.Sizinkilerin cinsi bunlardan olabilir.İkincisi ise barbaryumları da tam olgunlaşmamışkan yerseniz tatsızdırlar.Tatlı olmasını istiyorsanız olgunlaşmasını bekleyiniz.
Kurutuma konusu halldilmiş durumda.Bunun için küçük bir düzeneğe ihtiyaç var.1- Güneş ışığından yararlanarak sıcak bir hava elde etmek. 2- Isınan havayı gojilerin kurutulacağı kapalı bir kabin içerisinde dolaştırmak.
Bir haftada tam kuruluğa ulaşıyor.Ben bu yıl kuruttum. Herkes yapabilir.
Daha ayrıntılı bilgi isteyen olursa sistemin fotografını paylaşabilirim.

Goji nin cinsi ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


http://gojiberryfidanligi.com/goji-b...ma-yontemleri/

agozce 05-12-2012 19:27

Çok teşekürler sayın Mdemirbaş, sistemi buraya yazarsanız arkadaşlar da faydalanır.

Bendekiler bütün çeşitler var, chiense, barbarum, no1 ve eskişehir... :)

Tadı konusunda, hem çok tatlı, aynı zamanda acılık var...))

mdemirbas 06-12-2012 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1061374)
Çok teşekürler sayın Mdemirbaş, sistemi buraya yazarsanız arkadaşlar da faydalanır.

Bendekiler bütün çeşitler var, chiense, barbarum, no1 ve eskişehir... :)

Tadı konusunda, hem çok tatlı, aynı zamanda acılık var...))

Yağışların başlaması sebebiyle sistemi topladım.Hafta sonu hava müsait olursa tekrar kurup resimlerini alıp paylaşacağım.o şekilde daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.
Tepsilerin yapısını ,hava ısıtma bölümünün özelliklerini ve kurutma kabininide mutlaka yapılması gerekenleri ayrı ayrı fotograflarla göstereceğim.
önümüzdeki hafta içerisine yetiştireceğimi umuyorum.saygılar.

denizakvaryumu 06-12-2012 19:10

Sn.Mdemirbas
ağaçlar net üyelerine indirim var mı?

mdemirbas 06-12-2012 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1062239)
Sn.Mdemirbas
ağaçlar net üyelerine indirim var mı?

Merhaba sayın denizakvaryumu
Fidanlar için soruyorsanız,Evet ağaçlar net üyelerine indirim yapabiliriz.Saygılar.

Akhisarlı 14-12-2012 21:25

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yakup Ünal (Mesaj 974551)
geçen haftaki soğuklarda ve rüzgardan bazı gojilerin yaprakları siyahlaştı bile

Sayın Yakup Ünal,

Bu meyveyi sayenizde öğrenmiştim.Soğuklardan etkilenmiyor.

Akhisarda dolaşırken bu meyveyi gördüm. Burada evlerde süs bitkisi olarak bakılıyor, yiyen yok .

Gerçi tatsız diyebilirim . goji olup olmadığından da emin değilim.???

Sonuç olarak, gördüğümde, sizi ve goji yetiştirme çabalarınızı hatırlatıyor.

Kolay gelsin

Eklenti 354743

Eklenti 354744

Eklenti 354745

Eklenti 354746

Eklenti 354747

yasinmetin 15-12-2012 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akhisarlı (Mesaj 1068480)
Sayın Yakup Ünal,

Bu meyveyi sayenizde öğrenmiştim.Soğuklardan etkilenmiyor.

Akhisarda dolaşırken bu meyveyi gördüm. Burada evlerde süs bitkisi olarak bakılıyor, yiyen yok .

Gerçi tatsız diyebilirim . goji olup olmadığından da emin değilim.???

Sonuç olarak, gördüğümde, sizi ve goji yetiştirme çabalarınızı hatırlatıyor.

Kolay gelsin

Eklenti 354743

Eklenti 354744

Eklenti 354745

Eklenti 354746

Eklenti 354747

meyvesi gojiberry ye benziyor ama yaprakları uymuyor, gojinin yaprakları daha ince zeytin yaprağına benziyor...

bari 15-12-2012 07:43

Buda bir lycium barbarum çeşidi bence.

mdemirbas 16-12-2012 08:34

Sayın denizakvaryumu goji berry konusunu forma sizin açtığınızı şimdi gördüm.Türkiye goji berry sevenleri size çok şey borçludur. Başta siz olmak üzere bu meyvenin tanıtımında ve insanliğın hizmetine sunulmasında emeği geçenlere teşekkür ederim.
Benim goji ile ilk tanışmam 2009 yılına rastlar.Çalışmalırımız devam etmektedir.Goji bir tutkudur. saygılar.

mdemirbas 16-12-2012 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1068590)
meyvesi gojiberry ye benziyor ama yaprakları uymuyor, gojinin yaprakları daha ince zeytin yaprağına benziyor...

Meyvenin dışındaki yaprak sayısına bakılırsa chiense gibi görünüyor.Bende de aynısı var yaprakları biraz daha küçük ama kışın yapraklarını döküyor.
Yakup beye selamlar.

ekizilaslan 18-12-2012 14:29

ilginç bir meyve ben de dün tanıştım. ülkemizde üretildiğine göre tohumuna ulaşmak zor olmasa gerek

mdemirbas 03-01-2013 19:25

Goji berry kurutma
 
5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 1061374)
Çok teşekürler sayın Mdemirbaş, sistemi buraya yazarsanız arkadaşlar da faydalanır.

Bendekiler bütün çeşitler var, chiense, barbarum, no1 ve eskişehir... :)

Tadı konusunda, hem çok tatlı, aynı zamanda acılık var...))

Goji berry nasıl kurtulur ?





Goji berry kurutulması diğer meyvelere göre bazı farklılıklar gösterir.



Kurutmanın birçok yöntemi vardır.Bunlardan kısaca bahsettikten sonra benim uyguladığım sistemin ayrıntılarına geçeceğim.



Goji berry'i kurutmanın ilk akla gelen yöntemi doğal yoldan güneşte kurutmak. Bu yöntem goji berry'de fazla işe yaramaz.

Çünkü goji meyvesinin dış yüzeyi güneşte kalan meyvelerin kurumaması için mumsu bir madde ile kaplanmıştır.Bu sebeple

doğrudan güneşte kurutmak zordur.



Bu mumsu madde karbonatlı su ile kaldırıldıktan sonra kurutma işlemine devam edilebilir.Bu süre bir hafta kadardır.Ayrıca

bu süre içerisinde karınca ve diğer zararlıların meyveye saldırısı da cabası.



Bir başka kurutma yöntemi ise ısı kontrollü fırınlarda tepsi içerisinde kurutmak.Sıcaklık derecesi 50 ila 70 derece arasında ayarlanabilen bir fırında 8-10saatte kurutulabilir.

Bunun da ekonomik bir maliyeti vardır.



Benim kullandığım yöntemi yabancı bir sitede gördüm.Aşağıda linki vereceğim.Çok kullanışlı ve uygulamada iyi sonuç veriyor.Güneşin ve havanın durumuna göre 3 ila beş gün arasında kurutma sağlayabilmekte ve başlangıçta kurulum için

yapılan masrafın dışında ısıtmada güneş enerjisi kullanıldığı için ek bir masrafa gerek duyulmaz..Dış hava şartlarının olumsuzluklarından korunaklı özelliğe sahiptir.(toz almaz,karınca ve böcek uzak kalır,kuşlar ulaşamaz.)



Küçük el aletleriyle ev şartlarında yapılabilecek bir düzenek ile herkes kendi gojisini kurutabilir.Aynı düzenek daha büyük boyutta ve modern üretim tesisleri için de uygulanabilir.

Kurutma tepsilerini için bambu hasırını çin malları satılan dükkanlardan tanesini 150 kuruşa alıp dışına bir ahşap çerçeve yaptım.Ölçüleri genişlik 30cm. uzunluk ise 50 cm. Her tepside yarım kilo yaş goji kurutulabilir.

Resimlerdeki sistemin parçalarını mobilya veya ahşap işi yapan bir işletmeden temin edip birleştirmesini kendiniz yapabilirsiniz.



Sistem nasıl çalışır ?



Siyaha boyanmış bir sac levha yardımı ile elde edilen sıcak havanın gojilerin kurutulacağı ünitede dolaştırılması esasına dayalı bir sistem.



Bunun için bir ısıtma sandığı ,kurutma kabini ve alttan hava alabilecek tepsiye ihtiyaç var.Ben dört tepsilik bir ünite yaptım.

Tepsi sayısını arttırarak ve ölçüleri büyütülerek daha çok kurutma sağlanabilir.



Sistemin resimleri aşağıdadır.Bazı kritik bölümlerin fotoğrafını yakından çektim.Daha iyi anlaşılması bakımından.

Sistem ile ilgili anlaşılamayan noktalar olursa telefon ile bilgi alabilirsiniz.
Daha fazla detay ve resim görmek için aşağıdaki web sayfasına bakabilirsiniz.

http://gojiberryfidanligi.com/kurutma.htm



Mahmut Demirbaş 05354732579

lodos_ 14-01-2013 19:22

Yukarıdaki resimdeki meyvelerin gojy olduğunu sanmıyorum meyve benziyor ama yaprak faklı bir meyveyi andırıyor.
Gojy yerini seveese ilk yıl bol miktarda meyve veriyor iki adet 2011 iki adet 2012 de diktim toplam dört adet meyve çok hızlı büyüdüler yaz boyu yedik kuruttuk önümüzdeki yıl istemediğimiz kadar meyvemizin olacağını tahmin ediyorum.

Periyodik sulanmayı seviyor toprağında sık sık havalandırılması gojyi şahalndırıyor her tarafatn köklerinden yeni gojy filizleri fışkırıyor meyveden dal yaprak görünmüyor.

mehmetali 09-02-2013 22:35

Bence gojileri direk camın altına koyarsanız 2 günde %100kurutma sağlarsınız.

kyalcn 16-02-2013 12:38

2 Eklenti(ler)
Eklenti 370238

Eklenti 370239

selim_50 06-03-2013 11:08

kayseriden fidancı arkadaşımızdan temin ettiğim 6 adet fidandan iki tanesini yetiştirdim ve geçen yaz 3 adet meyve verdi, birini oğlum, birini babam ve birini ben yedim, meyveleri küçük oldu ama çok tatlılar, çelikten çoğaltmayı düşünüyorum,

gizsu 15-03-2013 21:14

Goji berry fidanim bitlendi ne uapmam gerekir yardimci olurmusunuz

Yakup Ünal 23-03-2013 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akhisarlı (Mesaj 1068480)
Sayın Yakup Ünal,

Bu meyveyi sayenizde öğrenmiştim.Soğuklardan etkilenmiyor.

Akhisarda dolaşırken bu meyveyi gördüm. Burada evlerde süs bitkisi olarak bakılıyor, yiyen yok .

Gerçi tatsız diyebilirim . goji olup olmadığından da emin değilim.???

Sonuç olarak, gördüğümde, sizi ve goji yetiştirme çabalarınızı hatırlatıyor.

Kolay gelsin

Eklenti 354743

Eklenti 354744

Eklenti 354745

Eklenti 354746

Eklenti 354747

çalışmalar devam eldeki çeşitlerin sayısı arttı ve ülkede güzel gelişmeler var işallah devam edecek çalışmalar

tamergulkaya 18-04-2013 15:18

https://www.facebook.com/photo.php?v...type=3&theater

Gojiberry hasat makinesi

malina 19-04-2013 13:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adembaba1 (Mesaj 1124933)
lycium the genus name, is derived from the ancient southern Anatolian region of Lycia (Λυκία).[5] The fruit is known in pharmacological references as Lycii fructus, which is Latin for "Lycium fruit".

Türkçesini yazmayı unutmuşsunuz.

cetiner 06-05-2013 22:00

Merhabalar gojibery'lere kaolin kili uygulanır mı acaba ?

MeyveliTepe 06-05-2013 22:44

Meyve öncesi uygulanır ama meyveye başladıktan sonra uygulamamak daha iyi.

Yakup Ünal 10-05-2013 11:51

goji beryy çekirdekleri açılık katıyor. çalışmalar devam ediyor yılmak yok yola devam

Yakup Ünal 10-05-2013 11:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1068590)
meyvesi gojiberry ye benziyor ama yaprakları uymuyor, gojinin yaprakları daha ince zeytin yaprağına benziyor...

goji beyy nin birsürü çeşiti var. geniş yaprakılısıda

yasinmetin 10-05-2013 13:43

yakup bey merhaba, NQ1 sözünüzü unutmadınız demi :)

Yakup Ünal 12-05-2013 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinmetin (Mesaj 1152495)
yakup bey merhaba, NQ1 sözünüzü unutmadınız demi :)

bu hafta hava yağışlı diye gitmedim tarlay önümüzdeki hafta sonu getiririm yani 21 inden sonra alabilirsiniz cebimi yazdım gelmeden arayın

torkulu 20-05-2013 14:31

bende barbacum türü mevcut, şu an 40-45 cm gibi boyu var. acaba ne zaman uç budaması yapmam gerek? forumda bazı arkadaşlar 20cm bazıları ise 150 cm de yapmışlar. hangisi en mantıklısı ? budama yapıp fayda **** zararını gören arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba ??

cetiner 20-05-2013 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1157688)
bende barbacum türü mevcut, şu an 40-45 cm gibi boyu var. acaba ne zaman uç budaması yapmam gerek? forumda bazı arkadaşlar 20cm bazıları ise 150 cm de yapmışlar. hangisi en mantıklısı ? budama yapıp fayda **** zararını gören arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba ??

Bu sorunun cevabını bende merak ediyorum budama konusunda bize yardım edebilecek değerli insanlar var bu sitede...

nsbedi 04-06-2013 12:17

bende eskişehir' in bir köyünde oturuyorum. Burada heryerde var goji nin farklı bir türü sanırım. Ben gojinin adını öğreneli 2 gün oldu orjinalini de görmedim ama o parktaki gibiler. bu sene eskişehirden goji tohumunu bulup ekeceğim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024