agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Çilek Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/3170.htm)

ahmetuzunca 18-03-2009 14:04

güneş

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa_29 (Mesaj 382158)
Merhabalar benim köyümde küçük bir evim birde bahçem var.Ama soğuk biraz bahçemde herşey çok güzel büyür.Olurda geçen yaz çilek ekecektim.Çilekleri ektiğimde sararma oldu.Hem yapraklarında hemde kendinde 1 kaç hafta içinde küçücük oldular.Bilmiyorum ne oldu.Çilek büyüten arkadaşlar belki bilirler

Merhaba,
Yeterince güneş alamamış olabilirler. Toprağın üzerini naylon ile kapatıp deldiğiniz deliklere mi diktiniz fideleri? Çilek toprağa değdiğinde kök saldığı için çok fazla yayılmış ve bir çoğu yeterli güneşi alamamış olabilir. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi mi yaptınız ekimi?

http://img208.imageshack.us/img208/6712/veridosyasi.jpg

Selahattin Yılmaz 21-03-2009 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetuzunca (Mesaj 380813)
Aynı başlık altında ikinci defa soruyorum ama uzun zamandır çilek ile uğraşan bir yakınıma açan fotoğraftaki çiçeği gösterdiğimde çiçeğin yanmış olduğunu söyledi.

Çilekleri olan ve çiçek hallerini hatırlayan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırsa çok sevirim. Eğer söylendiği gibi açan çiçekler yanıyorsa başka bir yol izleyeceğim.

Çilekleriniz sanırım soğuktan etkilemiş, ancak yinede bir kısmı döllenmişi parlak parlak görünüyor.

ufuk1255 21-03-2009 18:53

selahattin bey çok sayıda solucan cıktı topragım güzeldi nemliydi geçen seneden gübrelemiştim çok sayıda solucan çıktı neden acaba

Selahattin Yılmaz 21-03-2009 22:48

Solucanın varlığı toprağın olabildiğince güzel yapıda olduğunu gösterir. Solucanın olduğu toprak verimli ve nisbeten organik topraktır.

halil2202 22-03-2009 23:56

selamlar.

Arkadaşlar merhaba ben çorumda beden eğitimi öğretmeniyim lojmanda oturuyoruz ve küçük bi bahçemiz var. Bi arkadaşımızla beraber iki yıldır kabak, domates, biber, tere, ıspanak, salatalık,kavun gibi sebzelerden baçemizden yararlanıyoruz. ayrıca elma,ayva,nar,zeytin gibi ağaçlarda diktik aklımıza bu gece çilek düştü biz niye çilek yetiştirmiyoruz diye. Forumunuzu gördüm çok hoşuma gitti. Bende başlayacağım çilek yetiştirmeye Allah izin verirse. Burda çorumun ortaköy ilçesindeyiz küçük bir yer burda çilek yetiştiren biri var ondan fide isteyeceğim yarın. bakalım bizde bi ucundan başlayalım bahçeyede, saksılarımızada deneyeceğim bi çok değişik fikirler deneyen olmuş. Bizde bi kaç farklı yöntem deneyelim bakalım neyse herkese ii geceler.
sizlerin deneyimlerinizden de yararlanmak istiyorum ****** sorularım ilerleyen zamanlarda gelecektir. SIKI DURUN :))

çelebi 24-03-2009 10:57

Çilek fidelerinden normalde 4 yıl verim alınabilir, peki bu çilekleri topraksız tarımda yetiştirirsek kaç yıl verim alabiliriz?

Oğuz Alper 24-03-2009 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çelebi (Mesaj 385658)
Çilek fidelerinden normalde 4 yıl verim alınabilir, peki bu çilekleri topraksız tarımda yetiştirirsek kaç yıl verim alabiliriz?

Sn.Çelebi; Fidelerin bir sonraki yılda verimliliği ve kalitesi yeni dikilen fideler gibi olmuyor .Hele topraksız kültürde yetiştirmeyi planlıyorsanız bence her yıl yeni fide dikmenizdir.Sevgiler

hizals 24-03-2009 19:00

Dikim yaptığınız dönem bahar ise ilk yıl ve ikinci yıl verim alırsınız sonradan düşmeye başlar. Ancak sonbahar dikimi yaparsanız 1.yıl yüksek verim takibinde düşmeye başlar.

kaktüs 26-03-2009 17:03

1 Eklenti(ler)
Bunlar da bendeki çilekler... Geçen sene Gelibolu'da bahçesinde yetiştiren bir iş arkadaşım bir kök getirmişti. Bu seneki halleri.. Çiçek de açmaya başladılar. Cinslerini bilmiyorum bilmem de pek mümkün değil gibi..

Değişik tür çilekler de bulabilmeyi umuyorum... Aromas ve Osmanlı Çileği deneyeceğim. Yabani çilek de bulmak isterdim ama bu pek mümkün görünmüyor sanırım

kaktüs 27-03-2009 09:14

Teşekkür ederim... Çilek çok ilgi istemiyor bence. Geçen sene yazın sonuna doğru 1 kök olarak geldi. Diktim, o sene bile tek kökten 2 çilek yedim... Bu sene 5-6 kök oldular. Hepsi de çiçek açtı.

Balkonda yetiştirenler çok yok sanırım okuduklarımdan anladığım.. Ben bir sorunla karşılaşmadım şimdilik :)

Koyu yeşil 27-03-2009 09:21

Benim de Güler Hanım'ın hediye ettiği 3 kök Osmanlı çileğim var saksıda. Bir tanesinin yapraklarında siyah beneklenmeler oluştu, acaba mantar olabilir mi? Gelişmesi biraz yavaş, tabii 1 ay önce ektim aslında. Cumartesi koyun gübresi vereceğim biraz.

hosseda 27-03-2009 10:02

Merhabalar,
Çok büyük olmayan ( fındığın biraz irisi büyüklüğünde olan), ancak kokulu ve lezzetli olan çilekler için hangi cins fide aramam lazım.
Teşekkürler.

mandalina 27-03-2009 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 387842)
Merhabalar,
Çok büyük olmayan ( fındığın biraz irisi büyüklüğünde olan), ancak kokulu ve lezzetli olan çilekler için hangi cins fide aramam lazım.
Teşekkürler.

Sanırım aromas çilek deniyor onlara.Bende Selahattin bey'e sipariş verdim nisanın ilk haftası gelecek.Maalesef saksılara dikeceğim.Umarım yetiştirebilirim.Eğer aradığın çilekler benim dediğim çileklerde selahattin beyden alabilirsin.

halil2202 27-03-2009 20:59

bende çileklerimi ektim 4 gün oldu biri birden canlandı küçük bi fideydi bi tanesinin ekemden önce yanlışlıkla üstüne basmıştım o çok sağlıklı durumuyor diğerleri aldığım gibi halan fena değil durumları. Bakalım ne olacak 11 fide aldım. 4 tanesini bahçeme 4 tanesini bidonun yanlarından delik açarak diktim. diğer üçünüde saksıya .
bakalım hayırlısı nasıl olacak.

alaaddin23 29-03-2009 15:56

Merhaba,
Çileklerimi Yangın merdiveninde büyütüyorum (mekan darlığından) camlı kapalı bir yer ama havasız değil güneş de alıyor) ilk çiçeklerini açtılar acaba tozlaşma olayı nasıl gerçekleşecek? ilk çiçeği üfleyerek hallettim ama bir acayip oldu çiçekkeen bile:) Pencereyi açıyorum ama sadec üstten açılıyor.. ya da tozlaşmaya gerek yok mu..

hosseda 29-03-2009 17:58

2 Eklenti(ler)
10 adet fide buldum ve bahçenin en serin yerine diktim onları. Satıcıya cinslerini sordum, suratıma baktı çilek işte abi dedik ya dedi. Peki dedim aldım.

kaktüs 30-03-2009 11:23

Çilekte sanırım tozlaşmaya gerek yok... Benimkiler kendiliğinden çiçek açıyor ve meyve oluyor ben hiçbirşey yapmadım...

Çileklerim saksıdalar. Uzun 11 litrelik bir balkon saksısı

levsel 30-03-2009 16:20

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benim Sn.Nariçinden aldığım çileklerim..Umarım kısa zamanda çiçeklenirler:p

mandalina 30-03-2009 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi levsel (Mesaj 389596)
Bunlarda benim Sn.Nariçinden aldığım çileklerim..Umarım kısa zamanda çiçeklenirler:p

Sn levsel 2.resimdeki saksının toprağı neden yarım biraz daha yükseltebilidin...

levsel 31-03-2009 12:09

Aslında 2-3 parmak kadar bir boşluk var ama burada sanki daha fazla gibi görünmüş.Dün resme bakarken bende fark etmiştim:(Yinede fazlamı acaba bu boşluk Sn.Mandalina ?

ashtead 04-04-2009 14:10

çilek bahçemizde ne yapiyoruz.

çilek yetiştirmeye yaklaşık 10 kök ile başladık. fidelerini ekim ayında toprağa ekmiştik. işlenmiş toprağı yanmış hayvan gübresi ile karıştırdık ve çilekleri ektik. kış boyuca üzerini kapama ihtiyacı hissetmedik . Rakım olarak deniz seviyesinden oldukca yuksek ama sonucta biz kış döneminde ekstra işlem yapmiyoruz.

nisan sonu-mayıs başı çilekleri çapaladık ve boğaz yaptik ve gübre verdik. havanın durumuna göre su ihtiyacını karşıladık. ve haziran ayında çileklerimi yedik. aynı yılın sonbaharinda çileklerimizin uzerinde yine çilekler vardı. :) tabi tüm sezon boyunca cikan otlari elimizle topluyoruz.

kasım ayında , uzayan ve kök salan kısımlarını uygun sartlarda kökü ile çıkartıp çilek bahçemizi biraz daha buyuttuk. yaklaşık 2 m2 ile başladığımız çilek bahçemiz suanda 30 m2civarinda. yukarda anlattıklarım dışında hicbir işlem yapmiyoruz. ilk ekilen çileklerin verimi ise 7 yıllık olmalarına ragmen cok iyiler. üzerine naylon örtmüyoruz **** toprakla temasını engellemek için naylon üstü ekim yapilmadi. Direk toprakla temas ediyorlar.

ashtead 04-04-2009 14:13

hosseda ve mandalina

bahsettiğiniz çilek osmanlı çileğidir. kokulu ve lezzetli. fideleri bende var.

nevsune 04-04-2009 18:24

Çileklerin tam olarak ne istediklerini söyleyebilecek var mı? Güneş mi istiyor, gölge mi? Suyu az mı istiyor çok mu?

Herkesin çok arsızdır dediği çileği ben bir türlü yetiştiremiyorum. Bir yıldır Türkiye'nin her yerinden gelen çileklerin hiçbirini yaşatamadım. Bu sefer Romantik Serseri'nin gönderdiği çilekler kışı gayet güzel atlattı. Tamam oldu diyordum ki, yine kurudular. Nerde ne yanlış yapıyorum bir türlü bulamadım:(

hly999 04-04-2009 18:59

2 Eklenti(ler)
Bunlar Şubat ayında kök şeklinde aldığım çileklerin son durumları...

Diblerine koyun gübresi koydum. Yeni yeni filizlenmeye başladılar.

Resimler güneşten biraz parlak çıkmış.

üzüm 05-04-2009 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 393088)
Çileklerin tam olarak ne istediklerini söyleyebilecek var mı? Güneş mi istiyor, gölge mi? Suyu az mı istiyor çok mu?...

Nevsune Hanım,
Çilek bitkisi nemi sever; toprağı ne kuru ne de ıslak olacak. Ankara'nın iklimi kuru olduğu için sprey sulama ile günde birkaç kere sularsanız iyi olur. (sık sık ve az miktarda sprey sulama yapın)

Çilek bitkisi güneş istemesini rağmen gözlediğim kadarıyla saksısının güneşte olmasından -ısınmasından hoşlanmıyor. Saksıyı gölgede kalacak şekilde yerleştirirseniz iyi olur.

Eğer elinizdeki bitkiler tamamen kurumadıysa tam gölgeye alıp sık sprey sulama ile bir hafta kadar gözleyin; tekrar yaprak verebilirler.

nevsune 05-04-2009 17:51

Sevgili üzüm, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizin yazdıklarınızı okuyunca şimdiye kadar neden çilek yetiştiremediğimi anladım. Güneşte bırakıyorum ben. Daha bir süre öncesine kadar çok iyi durumdaydılar, havalar birden ısınınca demek güneş fazla geldi ve kurumaya başladılar.

Keşke demekten hiç hoşlanmasam da, keşke ilk bozulmalar başladığında sorsaymışım belki kurtarırmışım. Şimdi sanki biraz zor gibi ama yine de dediğinizi yapıp saksıları gölgeye alıp deneyeceğim. Bundan sonra da çileklerimi yarıgölgede yetiştirmeyi deneyeceğim.

Sarıcan 05-04-2009 20:54

1 Eklenti(ler)
Benim çilek ağacımda 9 Marttan beri belki 100 adet çiçek var ama henüz hiç birisi meyveye dönüşmedi. Bir çoğunun taç yaprakları döküldü. Büyük bir ihtimalle meyve tutmayacak. Sebebi ne olabilir? Yapraklar anormal şekilde büyüme gösterdiler.

Selahattin Yılmaz 05-04-2009 22:49

Çileğinizi Hydrotonda yetiştirmişsiniz sanırım besin takviesini iz elementli ve fosfor ağırlıklı gübrelerden seçmelisiniz bence.

Sarıcan 05-04-2009 23:25

Selahattin Bey,

Kudret Bey' den aldığım besin kitini kullanıyorum. Hydroton için daha değişik nasıl bir besin formülü kullanabilirim. Çiçeklerin döllenme yapmaması hangi element eksikliğine bağlıdır.

üzüm 06-04-2009 14:26

Sayın Sarıcan, sorun besin eksikliği değilse:
çilekte döllenme böcek-arı ve rüzgar etkisi ile olur. İç mekanda hava akımı yeterli değilse çilekte meyve tutumu olmaz. Yumuşak bir fırça yardımıyla döllenmeyi sağlayabilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025