agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Amelanchier alnifolia - Saaskaton Berry (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/27051.htm)

aydemiraydın 09-11-2016 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1484952)
İyice olgunlaşan meyveler

2 Ekim 2016' dan
Eklenti 632311


hiç değilse aronya çıktı. :D tadı iyimi? seneye benimkilerde meyve verir.

heyyamola 09-11-2016 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1485318)
hiç değilse aronya çıktı. :D tadı iyimi? seneye benimkilerde meyve verir.

Tadını pek beğenmedim. Sıfır aromalı üvez gibiydi sanki...

Lonicera 10-11-2016 13:08

Daha önce eklemiş olduğum mesajdaki makaleye göre '' Bitki 4°C’nin altında en az 2100 saatlik bir soğuklanma süresine ihtiyaç duymakla beraber meyve olgunlaşması için iyi bir güneşlenme periyodu ister(St-Pierre, 2005)'' imiş. O zaman bizim bundan sonra İzmir veya Antalya ikliminde meyvesini görmemiz hayal desenize:(

aydemiraydın 14-11-2016 07:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1485494)
Daha önce eklemiş olduğum mesajdaki makaleye göre '' Bitki 4°C’nin altında en az 2100 saatlik bir soğuklanma süresine ihtiyaç duymakla beraber meyve olgunlaşması için iyi birgüneşlenme periyodu ister(St-Pierre, 2005)'' imiş. O zaman bizim bundan sonra İzmir veya Antalya ikliminde meyvesini görmemiz hayal desenize:(


bari bey eskişehirde yetiştirdiğine göre bizim burada bursa bilecik hattında olur.

Lonicera 14-11-2016 11:43

Bence de sizin orası daha uygun bizim buralara göre. Önümüzdeki yaz olumlu olumsuz bir sonuç alırız artık.

aydemiraydın 06-01-2017 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1486021)
Bence de sizin orası daha uygun bizim buralara göre. Önümüzdeki yaz olumlu olumsuz bir sonuç alırız artık.

bu seneki kışa göre Saaskaton Berry ler meyve patlaması yapar artık.

Lonicera 06-01-2017 13:32

İnşallah, İzmir'de çok soğuyacakmış. Gerçi bir kaç günlük soğuk bu bitkiye yetmeyecektir. Sitede soğuklama süresini vermiş ama bu optimum koşullar için bahsedilmiştir herhalde. Az da olsa meyve verir diye düşünüyorum ama ığdır şalağı kayısı gibi olursa saskatoon burası için hayalden öteye gidemez. Iğdır şalağı da var bende, her yıl çiçeklenir ama 2-3 adetten fazla meyve tutmadı hiç. Hemen dibinde şekerpare var meyveden dalları sarkıyor resmen.

İnşallah saskatoon da aynı olmaz. Sadece bunu görebilmek için bile bir yılın dolması gerekiyor, çiftçilik zor iş arkadaş.

feast3874 10-03-2017 13:19

ben bu saskaton berry i görünce dedim ki: aha bizim geyik elması bu. benim çocukluğumun geçtiği yaylamızın dağlarında ağustos ayında meyveleri olgulaşan (özür dilerim daha önce yanlışlıkla haziran ayı yazmışım) ve çok severek yediğimiz geyik elması. Bizim yaylamızda dağların kuzey kesiminde boyları yaklaşık en fazla 3 metre olan susuz yetişen, soğuklara çok dayanıklı, meyvesi iri ve sulu bir çalı. Ben burada saskaton berry olduğunu öğrendikten sonra bu sene çelikten çoğaltma çalışmalarına başlayacağım inşallah. Çalışmam olumlu sonuç verirse makul bir fiyattan piyasaya sunacağım. Çünkü çok harika bir meyvedir. yetişdiği yer 1400 metre rakımlı kışları soğuk geçen karasal iklim. Herkesin bahçesine dikmesini ve sahip olmasını isterim.

Lonicera 10-03-2017 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1498477)
ben bu saskaton berry i görünce dedim ki: aha bizim geyik elması bu. benim çocukluğumun geçtiği yaylamızın dağlarında haziran ayında meyveleri olgulaşan ve çok severek yediğimiz geyik elması. Bizim yaylamızda dağların kuzey kesiminde boyları yaklaşık en fazla 3 metre olan susuz yetişen, soğuklara çok dayanıklı, meyvesi iri ve sulu bir çalı. Ben burada saskaton berry olduğunu öğrendikten sonra bu sene çelikten çoğaltma çalışmalarına başlayacağım inşallah. Çalışmam olumlu sonuç verirse makul bir fiyattan piyasaya sunacağım. Çünkü çok harika bir meyvedir. yetişdiği yer 1400 metre rakımlı kışları soğuk geçen karasal iklim. Herkesin bahçesine dikmesini ve sahip olmasını isterim.

Hadi inşallah, gelişmelerden bizleri haberdar edin lütfen.

feast3874 10-03-2017 13:25

yaptığım çalışmaları zaman zaman buradan paylaşacağım inşallah. Resimde yüklemeye çalışırım. Bizim yörenin Haziran Yemişi kendine verimli ayrıca tozlayıcıyada ihtiyaç duymuyor. Buda bizim yemişim ayrı bir artısı.

aydemiraydın 13-03-2017 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1498479)
yaptığım çalışmaları zaman zaman buradan paylaşacağım inşallah. Resimde yüklemeye çalışırım. Bizim yörenin Haziran Yemişi kendine verimli ayrıca tozlayıcıyada ihtiyaç duymuyor. Buda bizim yemişim ayrı bir artısı.


meyvesi iri dediğiniz ne kadar iri? resim yüklerseniz seviniriz. tadları nasıl ?

Lonicera 13-03-2017 13:45

Bendekiler yavaş yavaş uyanmaya başladılar. İlk uyanan ve uçları çiçek tomurcuğu dolu olan ovalis. Spicata da göz kabarmış. Lamarcii hala uyumakta.

feast3874 13-03-2017 14:46

Sayın aydemiraydın; Meyvesinin iriliği iri nohut tanesi kadar veya daha büyük, yetişme ortamına ve yetiştiği yere göre değişir. resim yüklemem için haziran-ağustos ayını beklememiz gerekiyor.

aydemiraydın 15-03-2017 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1498818)
Bendekiler yavaş yavaş uyanmaya başladılar. İlk uyanan ve uçları çiçek tomurcuğu dolu olan ovalis. Spicata da göz kabarmış. Lamarcii hala uyumakta.

lezzetli olan çeşitte lamarcki çeşidi. bendeki çeşitlerde uyanıyor.

Lonicera 25-03-2017 17:11

Lamarcki hala uyanmadı. Ovalis tüm çiçeklerini açmış durumda. Oldukça fazla çiçek oluşturdu ovalis. Spicata da uyandı ama çiçek yok denecek kadar az. İzmir bu yıl son yılların en soğuk kışını geçirdi. Buna rağmen çiçek gözü oluşumu çok az olmuş spicatada. Eğer önümüzdeki yıl da bu şekilde olursa( ki ben böyle devam edeceğini düşünüyorum) spicata ile yolları ayırmak durumunda kalacağız. Lamarcki' yi bekliyorum, onun lezzeti mükmmel. İnşallah çiçeklenme fazla olur. Yoksa yolumuza sadece ovalis ile devam etmek zorunda kalacağız.

Thiessen, smokey gibi çok öne çıkan çeşitleri de denemek lazım.

Sn aydemiraydın, sizin orada son durum nedir?

aydemiraydın 27-03-2017 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500315)
Lamarcki hala uyanmadı. Ovalis tüm çiçeklerini açmış durumda. Oldukça fazla çiçek oluşturdu ovalis. Spicata da uyandı ama çiçek yok denecek kadar az. İzmir bu yıl son yılların en soğuk kışını geçirdi. Buna rağmen çiçek gözü oluşumu çok az olmuş spicatada. Eğer önümüzdeki yıl da bu şekilde olursa( ki ben böyle devam edeceğini düşünüyorum) spicata ile yolları ayırmak durumunda kalacağız. Lamarcki' yi bekliyorum, onun lezzeti mükmmel. İnşallah çiçeklenme fazla olur. Yoksa yolumuza sadece ovalis ile devam etmek zorunda kalacağız.

Thiessen, smokey gibi çok öne çıkan çeşitleri de denemek lazım.

Sn aydemiraydın, sizin orada son durum nedir?

bazı çeşitler erken kimisi geç olmak üzere hepsi tomutcuklandı. bizim buralar geceleri sürekli soğuk olduğu için soğuklanmada sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. henüz çiçek açmadılar fakat açmaları yakındır.

ovalis çeşidi daha çok peyzaj için sanırım. smokey ve diğer çeşitler sanırım lamarcki çeşidinden selecte edilme bendeki forestburg çeşidide hepsinden geççi. bu yıl sonuca göre çoğaltırız.

Lonicera 27-03-2017 18:22

Spicata yalovadaki firmadan geldiğinde üzeri meyve doluydu. Sanırım soğuklama isteği yüzünden böyle oldu. Tek umudum lamarcki artık. Çoğaltma işi de hayli güç bu bitkide. Dipten gelen sürgünle en kolayı. Belki mistleme ile sera içinde çelik köklendirilebilir. Ama profesyoneller için en uygunu doku kültürü. Anca o zaman fiyat makul düzeye inebilir. Yoksa bu kadar çeşide bu fiyatlarla ulaşmak zor.

aydemiraydın 28-03-2017 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500573)
Spicata yalovadaki firmadan geldiğinde üzeri meyve doluydu. Sanırım soğuklama isteği yüzünden böyle oldu. Tek umudum lamarcki artık. Çoğaltma işi de hayli güç bu bitkide. Dipten gelen sürgünle en kolayı. Belki mistleme ile sera içinde çelik köklendirilebilir. Ama profesyoneller için en uygunu doku kültürü. Anca o zaman fiyat makul düzeye inebilir. Yoksa bu kadar çeşide bu fiyatlarla ulaşmak zor.


çoğaltma işine gözünüzde büyütmeyin. haziran sonu koyu gölgede leonarditli torf karışmında pek çok berry çeşitlerini zahmetsizce ürettim. sizde deneyin.

Lonicera 28-03-2017 14:00

İnşallah köklenir. Neredeyse tüm yabancı sitelerde saskatoon' un çelikle köklenmesinin çok zor olduğu yazılmış. Ben 2 kere denedim ama sonuç sıfır. Artık sizden olumlu haber bekliyoruz.

Muda 28-03-2017 14:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500674)
İnşallah köklenir. Neredeyse tüm yabancı sitelerde saskatoon' un çelikle köklenmesinin çok zor olduğu yazılmış. Ben 2 kere denedim ama sonuç sıfır. Artık sizden olumlu haber bekliyoruz.

Buradaki bir tanıdık gilaburu fidanlarını yatırarak toprakla örtüp köklendiriyor. Aynı şekilde daldırma yöntemi ile de kolay bir şekilde yapılabilir. Olmaz ise havai köklendirme yöntemi ile de olabilir.

aydemiraydın 28-03-2017 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1500674)
İnşallah köklenir. Neredeyse tüm yabancı sitelerde saskatoon' un çelikle köklenmesinin çok zor olduğu yazılmış. Ben 2 kere denedim ama sonuç sıfır. Artık sizden olumlu haber bekliyoruz.


çelikler yarı odunsu olsun . torf ve leonarditi karıştırın. içinde giberilik,amino ve naftalin asit barındıran deniz yosunlu gübreler var. misal klm marina gübre gibi sulama suyuna katın sonuç alırsınız.

Lonicera 28-03-2017 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1500676)
Buradaki bir tanıdık gilaburu fidanlarını yatırarak toprakla örtüp köklendiriyor. Aynı şekilde daldırma yöntemi ile de kolay bir şekilde yapılabilir. Olmaz ise havai köklendirme yöntemi ile de olabilir.

Elbette bir sürü yöntem mevcut köklendirmek için. Özellikle daldırma ve havai köklendirme gibi. Bir kaç bitki içinse sorun olmaz dediğiniz gibi. Ama benim derdim daha fazla miktarda bitki elde edebilmenin yolunu bulmak. Çelikleme de bunun en kolay yollarından biri. Diğer taraftan tohumla da çoğaltmak mümkün ama ebeveynlerden sapma olasılığı yüksek. Doku kültürü de masraflı olmasına rağmen iyi bir yol ama biz hobicilerin boyunu aşar.

Lonicera 28-03-2017 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1500682)
çelikler yarı odunsu olsun . torf ve leonarditi karıştırın. içinde giberilik,amino ve naftalin asit barındıran deniz yosunlu gübreler var. misal klm marina gübre gibi sulama suyuna katın sonuç alırsınız.

Zamanı gelince sizin önerinizi dikkate alıp son kez deneyeceğim bakalım, inşallah olumlu sonuç alırız.

Lonicera 05-04-2017 13:56

Lamarckii nihayet uyandı ama çiçek yok denecek kadar az. Belki 3/4 adet meyve verir. Bu bitkiler firmadan geldiğinde her birinin üzerinde abartısız 40/50 adet meyve vardı. Ve her biri 3 litrelik saksılardaydı. Şaka gibi...En lezzetli olanlarda çiçek yok, bir tek ovalis (daha az lezzetli olanı) üzeri meyve dolu. Soğuklama ihtiyacı giderilemedi mi bilemiyorum. Bir kış daha şans tanıyacağım, bu şekilde devam ederse saskatoon defterini kapatmış olacağım.

Ya da ılıman iklimde de meyve verebilen türlerle(varsa tabii) yola devam edeceğim:)))

aydemiraydın 05-04-2017 14:57

bendekiler sırasıyla çiçek açıyor. şimdilik bi şey diyemeyeceğim meyveleri görmeden. burada soğuklanma sıkıntısı olmaz geceleri hala 1 veya 2 derece :))

Lonicera 07-04-2017 18:30

İzmir 2016/17 kış dönemi 912 saat soğuklama gerçekleşmiş. Çok az bu bitki için. Amelanchier' in genel olarak soğuklama isteği 100 gün imiş. Bu arada çeşide göre de farklılık gösteriyor, aynı şeftalide elmada olduğu gibi.

9-b zone değeri için özel tür arayışı içindeyim. Bunlardan biri ovalis. Üzeri şimdiden meyve dolu.

memoli5000 08-04-2017 21:12

arkadaşlar, esflora'dan ballerina, pembina ve forestburg'u aldım. meyve tatları nasıl acaba bilgisi olan var mı?

feast3874 10-04-2017 13:20

@Lonicera
Ovalis türünün resmi var mı? Bizim tarlada yetişen amalencher in cinsini bilmiyorum. Acaba ovalis olabilir mi? Henüz yaprak çıkarmadı ama yeni çıkarmaya başladı.

Lonicera 10-04-2017 14:01

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 (Mesaj 1502463)
@Lonicera
Ovalis türünün resmi var mı? Bizim tarlada yetişen amalencher in cinsini bilmiyorum. Acaba ovalis olabilir mi? Henüz yaprak çıkarmadı ama yeni çıkarmaya başladı.

Tam yapraklanmadılar ama görebildiğim kadarıyla şu halleriyle birbirinden ayırt etmek imkansız gibi. Ancak meyve olgunlaştığında meyveden ayırt edilebilir belki. Bir de sanırım bitkinin formuna göre bir şeyler söylenebilir. Ovalis bodur, lamarckii çok boylu vb. gibi. Bendekilerin boyu en fazla 60/70 cm. civarı. Tam yapraklandığında resim çekerim.

Yukarıdaki mesajınızda bu bitkinin sizin orada da olduğunu belirtip , geyik elması olarak nitelemişsiniz. Şu resimdeki bitkiye benziyor mu sizin oradakiler? Özellikle yapraklarına dikkat edin bakalım.

feast3874 10-04-2017 15:10

@Lonicera
Kesinlikle bu bitki değil. Bizim oradaki biknin yaprağı alnifolia ya daha çok benziyor. Meyvesi aynı Lamarckii, Thiessen, smokey, spicata çeşitlerine çok benziyor. Benim gördüğüm kadarıyla 3 çeşit var bizim oralarda. Ama yaprakları daha küçük ve tüylü gibi. Yapraklarının ve meyvelerinin küçüklüğü belki kurak şartlarda yetiştiği için olabilir. Yetiştiği yer 1400 metre rakımlı, yıllık yağış ortalaması 700 mm nin üzerinde. 3 çeşit çalınında meyvesi birbirine çok benziyor ama boyları ve tatları farklı hatırladığım kadarıyla. en son 10 sene önce yemiştim memleketten uzak olduğum için. kısmetse bu sene bol bol resim çekeceğim. meyvelerinide bol bol yiyeceğim. Birisinin meyvesi iri nohut tanesi kadar ve çok tatlı ve sulu. birisi birz daha küçük, o kadar sulu değil. diğerini hatırlamıyorum. Sizdeki bitkinin yaprakları alıç yaprağına çok benziyor. Bizim bitkilerin yaprağı oval ve uç kısımları tırtıklı. İnşallah alnifolia türlerindendir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025