![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Avusturalya karadutunun satılacak kadar bolca üretildiğini bilmiyordum. Nevsun tanıdığına dutun tadını sorarmısın? Benim Avustralya karadutumun tadı ekşi değildi. Sanki benim dut senede üç mevye yapıyor gibi.. Fidanım Yusuf beyden. Tadının ben çok özlediğim için mi bilmem bizim ekşi karadutumuzla boy ölçüşeceğini sanmıyorum. Ama saksıda yetişiyor, çok kez meyve veriyor, tatlı, şirin, minik bir dut ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yapraklanınca yine görüntülemeye gideceğim. O zaman tadını sorarım, da geçmiş gün hatırlayabilir mi bilmem ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-12-2007
|
Karadut konusunda benbimde aklım karışmış durumda. Ekteki resimlerde bulunan karadutlar kendi üretimimiz ve ilki erken ilkbahar olmak üzere yılda iki kez meyve veriyorlar ve çelikler göz patladığında neredeyse ilk önce meyveler oluşuyor, yeni köklenmiş çelik üzerinde 5-6 meyve tuttuğunu gözlüyorum bazen. Resimlerden ikisi 15 ağustos tarihli ve fidanlarda yeşil ve olgunlaşmış meyveler görünüyor. Şimdi bunlar Avusturalya karadutu mu, yediveren karadut mu, sadece karadut mu? Şu anda seramda 1000 kadar yeni köklenmiş bu karadutlardan var ve köklendirme sehpasında henüz keseye almadıklarım var. Şu an Ankara dayım, Antalya ya dönünce ilk işim yeni fidanların resimlerini de çekip buraya aktarmak olacak. Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
|
Tadı çok hafif mayhoş, meyve tam olgunlaşınca o mayhoşlukta ortadan kalkıyor sanki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
|
Bizim yerli beyaz veya mor dutlarımız kadar sulu değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm Sitesindeki dutun yaprağı siyah olarak görüntülenmiş. Bu dutun yaprağı siyah mı? Siyah olan başka bir dut mu yoksa resimde mi öyle görünmüş? Bir de bu Avusturalya dutunun Pakistan dutu ile akrabalığı var mı? Pakistan dutu için de mullberry olarak geçiyor sanırım. Uzun uzun meyveleri var. Bu Avusturalya dutu Pakista dutunun bodur akrabası mı yoksa? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili Kaktüs, Mulberry dutun ingilizcesi. Pakistan dutu ve Avustralya dutunun ortak özelliği ılıman iklim sevmeleri.. Pakistan dutu şah dutu ve Himalaya dutu olarakta geçiyor.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Hmm şöyle bir göz ucu ile Türkiye'de yetiştirmeyi deneyen olduğunu gördüm sanki. Çok emin değilim ama... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Valla beklediğiniz kabahat sn denizakvaryumu... Baksanıza nasıl da ye beni diye bakıyorlar. Sn iklimsiz sizdeki de mi birinci senesinde meyve tuttu yoksa. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Ne güzel haber ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar , ![]() ![]() ![]() Saksıda ve arazide yetiştirme doğal olarak farklı uygulamalar gerektirdiği kuşkusuz . ve bu konuda 1 , 2 tecrübeyi sizinle paylaşmak isterim .. Avustralya dutu ağaç yapısı bodur olması , büyük boy saksıda yetiştirme için uygun fakat burada bitkinin üretim şekli açısından önemli bir konu ortaya çıkıyor. eyer bitkinin üretim metodu çelik veya havai köklendirme gibi metodlardan biri ise saksıda yetiştirmek için ideal olan bitki gelişimi yavaş ve bodur bir yapı sergilerken , aşı tercih edilen bitkilerde bitki gelişimi kullanılan anaca göre daha gür ve uzun yapı sergiliyebiliyor . sonuçta aşılı bitkinin bodur yapısı bozulabiliyor ve saksıda yetiştirenler açısından istenmeyen görüntüler ortaya çıkabiliyor. tavsiyem ; bitki üretim aşamasında aşı anacı olarak bodur bir anaç kullanılmadı ise (öyle bir anaç olup olmadığını da henüz bilmiyorum.)saksıda üretim için çelik veya havai köklendirme ,gibi metodlarla üretilmiş fidanlar , arazide yetiştirmek için ise bölgeye uygun bir anaç üzerine aşılı veya çelikle üretimiş fidanlar tercih edilmelidir. saygılar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
sn. deniz akvaryumu , iyi niyet temenniniz için teşekkür ederim. babam amatör çapta fidan üreticiliği ile meşkül bana da bu merak ondan geçti . dut fidanlarını bahçemizde bulunan vakti zamanında bir tanıdığından aldığı anaçtan üretiyor . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sn bluecrop, benim fidanım aşılı. Boyu da şimdilik oldukça kısa ve tam istediğim gibi gelişiyor. Fazla yer kaplamayacak diye sevinirken sizin çelik ve aşı arasındaki yetişme farkları ile ilgili yazınızı gördüm. ![]() Peki daha sonraki zamanlarda budama ile istediğim boyda tutmam mümkün olabilecek mi? Bir sorum da, dallar gelişip çelik almaya uygun duruma geldiğinde, çelikleme yöntemiyle aynı özelliklerde dut yetiştirebilecek miyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ikinci sorunuza gelince ;ağustos ayında alınan çeliklerin ne kadar kolay köklendiğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız . ayrıca havai köklendirmeye müsait bir bitkiniz varsa durmayın hemen deneyin .... saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sn bluecrop sizin Avusturalya dutunun saksısının boyutu nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
sn kaktüs .. saksının boyutu yükseklik 35 cm, çap 30cm gelecek yıl biraz daha büyük bir saksı ile değiştirmeyi düşünüyorum..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Merhaba arkadaşlar, Benden fidan temin eden arkadaşlar, Benden temin etdiğiniz fidanların hepsi çelik üretimidir. Bazı fidanların kökü kalın olduğundan, onları aşılı zannetmeyin , onlarda çelik üretimimdir. Avustralya Siyah Dutunu, normal dut çöğürü üzerine aşılamak bitkinin özelliğini bozacağından, bu uygulamayı uygun görmüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-03-2009
|
Merhaba !
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Acaba kışın eve alsam azıp evi kaplar mı diye... Çünkü gerçekten dibi aşılı gibi görünüyordu... Yani bunlar orjinde bodur tipler... Doğrumuyum... ? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Alıntı:
Avustralya Kara Dutlarımız çelik üretimidir. Bitkiyi bu zamanda kartlaşmış dal uçlarını keserek forma sokabilirsiniz. Kışında ev içine alabilirsiniz. Evet bunlar Orjinal bodur tiplerdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Bluecrop ve Romantik Serseri, 2007 ağustosunda Antalya dan saksıda 1,5 mt boyda getirdiğim Avusturalya dutunu üzerinde meyveleri ile toprakla buluşturmuştum.Ayrıca geçen yaz da meyvelerini yedik. Ancak bu sene meyveleri daha 1-1,5 cm yeşilken adeta üzerine kaynar su dökülmüş gibi haşlanmışlar.Zannederim ilkbaharda bir veya bikaç gece çok soğuk oldu.Yoksa başka bir nedeni olabilir mi?Bahçemdeki diğer dut çeşitleri ise daha henüz uyanmadı bile? Sizden **** bilen başka arkadaştan öğrenmek istediğim ; -Dutum yeniden canlanabilir mi? -Bu dut -5 ila -10 derecelere dayanamaz mı? -Durumu sorduğum buradaki bu işlerden anlayan birkısım köylüler, bahsekonu dut ağacının kökünün 2 mt uzağındaki kuyunun yeraltı sularına ulaştığında da olabileceğini söylediler. -Budama yapsam fayda sağlar mı. -Çok fazla üzülmüştüm ancak bu sabah topraktan 30 cm yukarda gövdede kibrit çöpününbaşı kadar 2 tane yeşil tomurcuk ucu gördüm.Ne kadar sevindim bilemezsiniz! Bu konuda beni aydınlatabilirmisiniz lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|