agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni2181Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2007, 04:39   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 151
Galeri: 20
Tohumdan ahududu nasıl yetiştirebilirim?

Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 10:08   #2
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştirilmiyorlar.

Ahududu Yetiştirmek için:

Öncelikle bilmeliyiz ki, bir ahududu bitkisi varsa yeni bir bitkinin üretilmesi son derece basit. Çoğu meyvelerden farklı olarak, üzümsü meyveler çok kolay üretilebiliyor. Aslına bakarsak, sizin bir şey yapmanıza bile gerek yok. Onlar kendi kendilerine üremenin bir yolunu bulurlar, ve hatta baş belası olabilecek şekilde çevrelerini işgal edebilirler. Bu yüzden, üretmek kadar üremelerini kontrol etmek de önemlidir.

Kök çelikleri yöntemi:
Kurşunkalem kalınlığındaki kökler 10-15 cm uzunluğunda kesilir ve 5-8 cm derinliğe dikilir. Sıralar arasında 30 cm boşluk bırakılır. Kök çelikleri Ocak-Şubat aylarında gömülür ve Mart-Nisan’da yerlerine dikilir. Kışı sert geçen bölgelerde bu süreler biraz daha ileri alınabilir.
Siyah ve mor ahududu bu üretim tarzının istisnasıdır. Bu türler köklerde yeterince göz vermezler. Bu yüzden uç daldırma yöntemiyle üretilirler. Uzun kollar veren böğürtlenlerde de aynı sorun vardır. Dikensiz böğürtlenler ise kök çeliğinden üretildiklerinde yeniden dikenler çıkar.

Piçlerden üretim.
Aslında kök piçleri doğal olarak üretilmiş kök çelikleri gibidir. Köklerdeki gözler kendiliğinden gelişerek toprak yüzüne çıkar. Tek yapmanız gereken, sonbaharda bunları topraktan sökmek ve makasla kökten keserek bitkiyi yetiştireceğiniz yere dikmektir.

Uç Daldırma:
Bu yöntem siyah ahududu, melez çeşitler, sarılıcı ve dikensiz böğürtlenler için kullanılır.
Yaz sonuna doğru, ahududu veya böğürtlen kamışları çok sayıda sürgün ucu verdiğinde en güçlülerini seçin. Kamışların uçlarını derin olmayan (3-4 cm) bir çukura koyarak U şekline getirdiğiniz bir tel parçasıyla gevşekçe toprağa tutturun ve üzerini kapatın. Çukur açtığınız toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Toprak içinde kalan uçtan başlayarak dal üzerinde yatay kökler oluşacaktır. Bırakın kışı orada geçirsin. Ertesi bahar, topraktan yeni bitkinin sürgün verdiğini göreceksiniz. Ait olduğu dalı 20-30 cm uzunluğunda keserek kazın ve yerine dikin.


Yapraklı dal Çeliği:.
Bütün üzümsü meyveler için kullanılabilecek bu yöntem için özel ortam gerekmektedir. Yarı-odunlaşmış çelikler yaz ortasında alınır ve çok nemli bir ortamda (serada) suyun havaya püskürtülmesiyle (pülverize) köklendirilir. Benim denediğim bir yöntem değildir.


Doku Kültürü.
Laboratuar ortamında, özellikle virüsten arındırılmış bitki temininde kullanılır.

Emine Akman ve Ezgi beğendi.
n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2007, 17:46   #3
Ağaç Dostu
 
n_turan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara-Gölbaşı
Mesajlar: 244
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sgörünüş Mesajı Göster
QUOTE=n_turan;101204]Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştirilmiyorlar.

Uç Daldırma:
Bu yöntem siyah ahududu, melez çeşitler, sarılıcı ve dikensiz böğürtlenler için kullanılır.
Yaz sonuna doğru, ahududu veya böğürtlen kamışları çok sayıda sürgün ucu verdiğinde en güçlülerini seçin. Kamışların uçlarını derin olmayan (3-4 cm) bir çukura koyarak U şekline getirdiğiniz bir tel parçasıyla gevşekçe toprağa tutturun ve üzerini kapatın. Çukur açtığınız toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Toprak içinde kalan uçtan başlayarak dal üzerinde yatay kökler oluşacaktır. Bırakın kışı orada geçirsin. Ertesi bahar, topraktan yeni bitkinin sürgün verdiğini göreceksiniz. Ait olduğu dalı 20-30 cm uzunluğunda keserek kazın ve yerine dikin.

Sayın n-turan ahududu'nu uç sürgünleri ile yetiştiremeyiz.Basedilen uç sürgünü ile yetiştirme yöntemi Sadece böğürtlene ait.



Sayın sgörünüş,
Foruma uzun süredir giremediğim için size şimdi yanıt verebiliyorum.
Sanıyorum bazı bilgiler eksik.
Siyah ahududunu diğer kırmızı ve sarı ahududuyla karıştırmamak gerek.
Bir tür böğürtlen gibi muamele edebileceğiniz siyah ahududu aynen böğürtlende olduğu gibi uç daldırmasıyla üretilebilir.
Size böyle olduğunu gösteren North Caroline State University'ye ait bir sayfanın adresini ve o sayfadan bir alıntıyı sunuyorum. (Maalesef İngilizce)

http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/hil-8701.html

Tip layering is quite similar to simple layering. Dig a hole 3 to 4 inches deep. Insert the tip of a current season’s shoot and cover it with soil. The tip grows downward first, then bends sharply and grows upward. Roots form at the bend. The re-curved tip becomes a new plant (Figure 2). Remove the tip layer and plant it in late fall or early spring. Examples of plants propagated by tip layering include purple and black raspberries, and trailing blackberries.
Figure 2.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ahududu, böğürtlen


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025