Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp
...Bir sene bahçede kalan ahududu bitkisi. O sene sonbaharın gelmesi ile birlikte ana dalını kurutur. ...
|
Böğürtlen ve ahududu dallarının iki yıllık oluşları ve kurumaları oldukça belirgin, özellikle ahududu gözlemlediğim kadarıyla iki yıl konusunda çok daha dakik gibi sanki.
Benim merak ettiğim; bu kuruma kararını (yaşamaya devam eden) kök mü veriyor, ve kuruma dalın köke yakın kısmından mı, yoksa dal ucundan mı başlıyor?
Kurumuş dallar ve yeni sürgünler gördüm, ancak hiç kuruma sürecinde rubus dalı hatırlamıyorum! Çok mu dikkatsizim, yoksa kuruma köke yakın başlayıp haliyle çabucak tüm dalın kuruması ile sonuçlandığından mı farkedemedim? Yoksa kuruma zaten meyveler bitip, yaprak döküldüktenk, ben rubusları arayıp sormazken, usulca gerçekleşiyor da mı farkedilmiyor?
Bu arada rubus türleri üzerinde sanki bilimsel çalışmalar, uzun gözlemler yapmış gibi konuştum gibi ama, değil, 2-3 yıl boyunca toplam 4-5 kök çiçek pazarından alınan ahududu tecrübem oldu, onlar da birkaç yılda öldü gitti. Böğürtlen ise yabani olarak sağda solda gördüklerimden ibaret.
Ancak her canlı gibi yaşam savaşı veren bu lezzetli bitkilerin kendi dallarına iki yıl ömür biçip, ötenazi uygulamaları bana çok ilginç ve etkili bir yöntem gibi geliyor. Düşünsenize dallar, yaşarken alabildiğine esnek ve hızlı büyüyebiliyor, ölünce de dal odunsu, kökü canlı olduğundan sonraki dallara iskele(t) görevi görüp hayat yolunda bencilliğin anlamsızlığını, paylaşmayı bilmeyi bize hatırlatıyorlar.
Bir de dalların ölümü acaba hücresel çapta bir son ile mi gerçekleşiyor, yani bir çeşit doğal ölüm mü, yoksa kökün salgıladığı bir kimyasal ile dalın zehirlenmesi sonucu diyebileceğimiz bir kuruma mıdır?
Umarım sorularımı abesle iştigal olarak görmezsiniz, zira sonuçları çok farklı ve bitkileri (dolayısıyla kendimizi) anlamada ayrımların ve nedenlerin sonuçlar üzerinde önemli olduğunu düşünenlerdenim.
Saygılar.
gece
"böğürtlen" isminin, bitkinin yakıcı dikenlerinden geldiğini tahmin edip, çocukluğunda kullandığı "karamuk" ismini tercih eden, karamuk sever, dikene aldırmaz adam...