![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-07-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 58
|
Sayın aydemiraydın bende forumları okuyunca sizin gibi seçemedim. Siz geçen sene de bana yardımcı olmaya çalışmıştınız çok teşekkür ederim. Sayın Lonicera sizin de ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Biraz sitemle de olsa kaptım reçeteyi haklısınız ama gerçekten kafam karıştı. Keşke çok büyük bir yerim olsaydı her çeşiti deneyebilseydim. Bu arada ben düşünürken üç böğürtlenim oldu arkadaşım aldı fuardan. Dikensiz uzak durun dediğiniz çeşitlerden kısmet ne yapalım. Birde aronya diye bir bitki daha var açıkçası ilk defa duydum. Biraz küçükler, büyütebilirsem ve meyve alabilirsem yorum yazarım. Dediğiniz çeşitlerden de alacağım.Düzenleyen pin@r : 05-12-2016 saat 22:59 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
Alıntı:
meyvelerini henüz görmedim fakat her çeşit aronya fidanım var. sanırım 2017 de meyvelerini görebilirim. aronya meyvesi tek başına tüketilecek bir meyveye benzemiyor. meyve kokteyline katılıp tüketilibilir veya fermente icecek olarak tüketilebilir. aronya fidanına talep düştü. bizler pahalı fidanlar aldık fakat şu an doku kültürü ile üretim yapan işletmeler aronya fidanlarını 2 liraya satacak yer arıyor. bakmayın hobicilere 50 liraya fidan sattıklarına. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-07-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 58
|
Vallaha moral oldunuz camdan atasım geldi . Şaka yapıyorum atamam tabii ki. Lonicera gözden kaçmadı böğürtlen olarak alınmadı. Arkadaşım almıştı fuarın son günüydü "burda böyle bir bitki de var alayımmı demişti bende bilmiyorum ne olduğumu al deneyeyim" demiştim. Davetsiz misafir demem ondan. Neyse tadını beğenmediklerimi reçel ve sirke olarak değerlenirim artık.Düzenleyen pin@r : 06-12-2016 saat 11:57 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
tadını beğenmediklerinizi kurutun ve kışın çay yapın. Soğuk algınlığına çok iyi geliyor, mis gibi de kokuyor, hafif de mayhoş oluyor. Dondurun pastalarınızda kullanın. Çok sevdiğim ve çok uğraş verdiğim bir meyve grubu. İzmir ikliminde zor yetişiyor sadece ![]() Kolaylıklar. Kaydet |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-07-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 58
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Gözünüzden kaçmış olmalı herhalde, benden başka aronia için tad değerlendirmesi yapan epey arkadaş var. Şimdiye kadar tadı güzelmiş diyen çıkmadı. Bir ara dökülmeye yakın olgun tadına baktığımda fena değil gibi bir yorum yapmıştım. Tabii bu yorum biraz da kendimi teselli için yazılmıştı )) Ama tadı gerçekten de ilaç gibi. İnşallah faydası da ilaç gibi olur. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-08-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 55
|
Bende ekeceğim ama ne tür olmalı? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
karaka black ve reuben sanırım en popüleri. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
İzmir bile olsa bu mevsimde ahududu...Gör de inanma ) |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Alıntı:
))Hatta dokunmadan, tatmadan inanmamak lazım böyle şeylere . Maaşallah, çok güzel görünüyorlar. Erica mıydı bunlar? İnşallah değildir, bendeki meyveyi verdi ardından kurudu gitti. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Heritage Raspberry bir kök kalmıştı, size de ve 3 arkadaşa daha elden verdim. Saksıda olan yaşadı, gerisi çoktan öldü. Gazete almıyoruz. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
|
Benimde bir haftaya önceye kadar ahududum sizinki kadar meyveleri vardı... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn jezebel ve lonisera, bu sayfalarda bir yerde izmir icin uygun cesitlerden bahsettiginizi hatirliyorum, bugun soyle bir bakindim bulamadim. Gecen zaman icinde daha baska tecrubeleriniz de olmustur muhtemelen. Izmir'de degilsek de nihayetinde Ege'ye bakiyoruz O yorede zorlanmayanlarla iyi sonuc aliriz diye dusunuyorum. Sizlerden ricam, deneyimlediginiz cesitler arasindan verim, lezzet, hastaliklara veya iklim sartlarina dayaniklilik soz konusu oldugunda favori cesitlerinizi, bogurtlen, ahududu, bunlarin melezleri veya mutasyonlari farketmez, yazarsaniz sevinirim. Sevgiler, saygilar... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn lonisera'nin İzmir için favorilerini onceki mesajlarda buldum. Tat ve aroma olarak Tayberry ve Karakablack. Hem tat hem ürün bolluğu için Boysenberry. Bir onceki mesajin kriterlerine olgun meyve dayanikliligini eklersek en azindan web ortamindaki genel gecer bilgilere gore "boysenberry" yi elemek gerekiyor, sizlerin de fikri bu yonde mi? Düzenleyen Taşlıbahçe : 21-02-2017 saat 15:50 Neden: ek |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Aynen dediğiniz gibi sn Taşlıbahçe ) |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2016
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 148
|
Reuben
Reuben tomurcuklari cicek acmak uzere |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 220
|
Ankara'dayım ve böğürtlen almak istiyorum.Bauhaus'a baktım black satin diye bir çeşit var.Acaba Ankara'da nerden alabilirim birde buraya uygun güzel bir çeşit var mıdır?Bilgilendirirseniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn Jezebel, maaşallah, çok güzel bakmışşsınız . Görebildiğim kadarıyla dikensiz Loganberry. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2017
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 21
|
Maşallah hepsi çok güzeller. Ben de bahçemde bir 'Berry' ailesi oluşturuyorum. Şimdilik Boysenberry, Japanese Wineberry, Brazos ve Bursa dikensiz böğürtleni türleri var. Bu Bursa dikensizi de 1 ve 2 diye numaralandırmışlar. Tam olarak farklarını bilmiyorum.Tayberry satın alma girişimim ise başarısızlıkla sonuçlandı. Ahududa biraz yavaş kaldım; elimde sadece şu meşhur yediveren cinsiyle Siyah Ahududu türü var. İstanbul'a kargo çok sıkıntılı. Sadece Yalova tarafındaki fidanlıklardan doğru düzgün paketlenmiş kargolar sağlam geliyor. Diğer şehirlerden gelenler ya iyi paketlenmemiş oluyor ya da uzun yollarda kargo firmalarının özensizliklerinden heba olup gidiyor. Allah'tan şimdiye kadar kargoda hasar görmüş fidanların ya parasını geri aldım ya da sağlamlarını göndertmeyi başardım. Fakat bazen sıkıntı ve strese değer mi diye de düşünmüyor değilim. Nihayetinde bu benim için bir hobi... Asıl ilgi alanım Yaban Mersini aslında. Bahçemde onlar için özel bir alan oluşturuyorum; kükürtle pH değerini düşürüyorum. Mayıs ayı içersinde dikim yapacağım kısmetse. Elinde değişik tür böğürtlen ve ahududusu olan varsa tavsiyelerinizi beklerim. Bu iki meyve fidanı hakkında çok okuma-inceleme yapmaya zamanım olmadı, ama tadlarına bayılıyorum ![]() Esen kalın |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Sn Jezebel, bakalım siz bunu hatırlayabilecek misiniz? Hani '' bir zamanlar fakir ama gururlu bir böğürtlen vardı'' ve siz ondan bana köklendirip vermiş , kendinizinkini öldürmüştünüz ))) |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Bingooooo......Ben de kesin ölür diyordum ama şubat ayında cocopeat/perlit /kum karışımı hazırlayıp aktardım. Bakalım dipten yavru verecek mi? Gördüğüm en nazlı böğürtlen diyebilirim. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Tat konusunda beklentiniz çok yüksek olmasın ve mümkün mertebe rengi iyice koyulaşana kadar hasat etmeyin. H Biz taze tüketimden ziyade reçel olarak değerlendirdik ve mükemmel aromalı bir şey oldu. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2016
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 148
|
Saksida Reuben
Reuben bogurtlenin saksidaki performansi da yerdeki gibi cok iyi. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2017
Şehir: Adana
Mesajlar: 39
|
Merhaba, Geçen sene, dededen kalma 15 senedir insan girmemiş ve artık orman sayılabilecek bahçeye en azından insan girebilir hale getirmek için motorlu testere ve ot ilaçları ile saldırmış fakat pek becerememiştim. Özellikle böğürtlen kafamdaki tek düşmandı. Ne yaptım ne ettimse azaltabildim ama kurutamadım. İş yerimde ise dikensiz, meyveleri daha iri fakat ekşimsi bir tür daha var ve iki senedir bu zamanlarda başlayarak bir kaç ay meyvelerini yiyorum. İki sene önce bir dal alıp köklendirerek saksıya ektim. Geçen sene ellemedim, bu sene dallarda seyreltme yaparak ilk önce 3 dal bıraktım ama daha sonra çiçekteyken çıkan bir iki dala daha izin verdim.Bu sene epey çiçek açtı fakat meyveleri henüz oluşmadı. Dalları da zayıf görünüyor. iki hafta önce suda eriterek 20-20 gübre ve seyreltilmiş kuş gübresi verdim. Zayıflığını, dallarının ve üstündeki meyvelerin fazla olması nedeni ile saksının ve beslenmesinin yetersiz olmasına bağlıyorum. Önerileriniz varsa uygulamaya hazırım. ![]() Yine iki sene önce bir kök de aşılı böğürtlen geldi fakat aşının üstü kurudu ve bildiğimiz, geçen sene kökünü kurutmaya çalıştığım yabani böğürtlen ile kalakaldım. Ben de, geçen sene sen beni terbiye ettin, bu sene ben seni terbiye edeceğim diyerek, en güçlü dalı bırakıp, diğerlerini kestim, kalan dalı ipe sardım daha sonra çıkan filizleri kırdım. sulandırılmış 20-20 gübre verdim ve toprağa organik kahve çekirdeği tortusu karıştırdım. Şuan üzeri böğürtlen dolu ve gelişimleri tatmin edici. Meyve tutumundan sonra alttan çıkan filizleri gelişmesi için bıraktım. Böğürtlenleri topladıktan sonra ana dalı kesip, gençlerin önünü açacağım. Aramızı düzeltebilirsek seneye devam, yoksa kışa girerken böğürtlen ile vedalaşacağız. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ahududu, böğürtlen |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|