![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Sn.Tamergulkaya'yı mazur görmek gerek. Anladığım kadarıyla çok ciddi bir yatırımın tetiği çekilmiş durumda. Üstelik de hiç bir şey şansa bırakılmıyor. Sevindirici bir durum. Kutluyorum. Yapılan çalışmalardan, özellikle bizlere de yarıyacak laboratuar sonuçlarından haberdar edilirsek çok makbule geçer. Dikim şeklinden ve ölçülerden çıkarsadığım telli sistem kullanılacak. Oldukça da mantıklı ve pratik. Goji'yi her gün biraz daha seviyorum. Sebebi meyvesi ve kerametleri değil. Bir bitki olarak seviyorum. Yapılan şeylere bu kadar çabuk ve net tepki gösteren başka bir bitki yok. Adeta sizinle konuşuyor. Ülkemiz toprakları genelde potasyum bakımından oldukça zengindir. Fakat bu denli potasyum kullanımının söz konusu olduğu durumda mutlaka yeterince takviye edilmesi gerekir. Vinas ektresi veya yosundan mamul preperatlar bitkisel kökenli olduğu için organik malzeme kullanımı prensiplerini izleyenlerce kullanılabilir düşüncesindeyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Anlaşılan yakında Isparta; güllerin yanında gojisiyle de ünlü olacak ![]() İslam köy biliyorsunuz babasıyla ünlüdür ![]() Ben Isparta toprağı ve ikliminin goji yetiştirmek için uygun olacağını düşünüyorum. Gojinin piyasada tutulması ile üreticileri de çoğalacaktır. Tabi bu kadar potasyum kullanan bitki için potas ağırlıklı kimyasal gübre ile çözüm arayışına gidilecektir... Yine ben selenyum gibi maddelerin meyve bünyesinde olup olmayacağı konusunda üreticinin ilgileneceğini düşünmüyorum. ![]() Sonuçta eğer organik/ekolojik/doğal tarım yapılacaksa potasyum, selenyum vb nasıl eklenir onun da araştırılması gerek. Sn.tamergulkaya 100 dönümlük goji bahçesinin hiç olmazsa 10 dönümlük alanında kimyasal gübre kullanmadan sürdürülebilir tarım yöntemi ile goji üretmeniz durumunda aradaki farkların görülmesi çok iyi olacaktır. Bu konuda bir denemeniz olur inşallah. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-11-2009
|
konuşulanlar son derece sevindirici gelişmeler ... ancak ben şuraya takılmış durumdayım. meyvelitepe yaklaşık olarak şöyle bir şey söylemişti yanılmıyorsam sayfasında: egeden aldığı fidanlar ile kendi fidanları arasında meyve dökümü açısından bariz bir farkdan bahsediyordu... ben de bu durumu yaşayan birisi olarak meyvelitepenin yazısına kadar gojilerimde bir şey eksik galiba diye düşünüyordum... ama şimdi daha yolun başlangıcında birisi olarak endişelerim arttı... üstelik tahminime göre benim gibi yüzlerce insan olduğu da düşünülürse, neler yapmak gerekir sizce... bu konuyu ciddi bir şekilde ele alabilir miyiz acaba... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Bu konu önemli... Aslında sadece gojide değil tüm fidanlarda bu durum söz konusu... Sn.tamergulkaya da bu durumu teyit etti, 100 dönüme dikilen goji fidanları ne tohumdan yetişme ne de fidan olarak satın alma. Direk tüp bebek ![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
|
http://www.profert.com.tr/urun/altka...proxin-potash/ http://tr.unikim.com/tr/product_display.php?cat=o&pr=orgapot_k Ayrıca alkali olma durumu kükürt ile bertaraf edilirse odun külü kullanılabilir. Şimdilik buralardan iz takip edilebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Organik Potasyum Katı Organik -Proxin Potash Proxin Potash bitkilerden elde edilen organik potasyum, kükürt ve kalsiyum içeren üstün kalitede bir gübredir. Bitkilerden elde edilen doğal bir gübre olduğu için bitkiler tarafından alınımı kimyasal gübrelerden çok daha hızlıdır. Topraktan yıkanması daha zordur. Yüksek pH lı topraklarda pH nın düşürülmesine yardımcı olur. Beslenme için uygun ortam oluşturur. Meyve döneminde bitkinin yüksek derecede ihtiyacı olan Potasyum,Kükürt ve Kalsiyum ihtiyacını organik olarak olarak karşılar. POTASYUM (K) Protein sentezinden bitki su dengesinin ayarlanmasına kadar, bitki gelişimi için gerekli bir çok fizyolojik işlevlerin geniş bir yelpazesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Potasyum eksikliği bitki gelişmesinde durgunluk ve yaprak kenarlarının sararması veya kararması ile karakterize edilmektedir. eksikliğinde,hastalıklara karşı zayıflama ya da direncinin azalması,meyve gelişiminde durgunluk ve meyve iriliğinin oluşmasında gecikme gibi durumlar oluşur. KÜKÜRT (S) Olgunlaşma döneminde etkilidir. Toprak pH sını düşürür ve tuzluluğun giderilmesinde katkı sağlar. KALSİYUM (Ca) Bitkilerde bir çok enzimi aktive eder. Ayrıca hücre duvarlarının yapısal bileşiklerinden biri olup, su hareketi, hücre gelişmesi ve bölünmesi üzerinde de önemli rollere sahiptir. Ayrıca bitkilerin azot ve diğer mineral maddelerinin alınması için gerekli olan bir besin elementidir. Bitkilerde hareketsiz olan bu besin elementi bitki gelişimi için devamlı bitkiye verilmelidir. Bitkiler olmadan büyüyemezler. Kalsiyum,bitkiler tarafından Azot ve Potasyumdan sonra en çok tüketilen bir besin elementidir. PROXİN POTASH ÜRÜNLERİNİZİN DOĞAL VE KALİTELİ OLMASINI SAĞLAR... ------------------------------------ Orgapot K, tamamen bitkisel kökenlidir. Yüksek oranda Potasyum ve kükürdün yanı sıra kalsiyum magnezyum gibi iz elementlerden de eser miktarda ihtiva eder ve bitkinin besin ihtiyacını karşılar. Toprağın pH ını düzenler. Toprakta tuzluluk sorununu giderir. Bitkinin gelişme döneminde ihtiyacı olan potasyumu karşılar. Bitkilerin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Köklerin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Toprağın gevşetir, hava almasını sağlar. Besin alımını arttırır. Bitkinin kalitesini arttırır. Her dönem kullanılabilir ---------------------------------- Sn. MeyveliTepe bu ürünleri bulmanız iyi oldu,teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-10-2009
|
Sn Denizakvaryumu Bu sene 100 dekarla başladığımız ticari goji plantasyonlarını önümüzdeki senelerde çok daha büyük alanlara çıkaracağımızdan kuşkunuz olmasın.İslamköy Türkiye goji plantasyonlarının merkezi olmaya aday.Yeri gelmişken destek ve yardımlarını esirgemeyen ve bize sahip çıkan İslamköylülere teşekkür ederiz. Meyve üretim sistemi olarak organik tarım ve iyi tarım uygulamaları olarak sertifikalı iki üretim şekli tercihimizdir. Gübre ile ilgili olarak çalışmalarımız var.Bölgede mevcut meyve fabrikaları artıklarınının mikrobiyolojik fermentasyonu ile bitkisel gübreye dönüştürülmesi ile ilgili önemli bilgi birikimimiz var.Kimyasal gübrelerin toprağın tuzlanmasına,alkanitesinin ya da asiditesinin artmasına sebeb olması büyük bir sorun.Bu konuda mikrobiyolojik ugulamalarla ilgili de çalışıyoruz. Gojinin en önemli özelliklerinden birisi kök yapısı özellikleri ile çok hızlı bir şekilde toprağı iyileşirmesi mevcut tuzluluğu ve alkaniteyi çok iyi hale getirmesi.Yabani iğde ve goji tuzlu kıraçli verimsiz toprakları değerlendirebilecek bikiler. Potasyumun kaynağı kayaçlar ve bikisel atıklar kullanılıyor.Alkol sanayi atığı şlempe nin potasyum oranı % 4 .Pancar kaynaklı potasyumun bikilerce alımı çok kolay ve iyi.Şarap fabrikaları artığı tortu ve posada potasyum kaynağı olarak kullanılabilir. Ticari goji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu emek yoğun bir biki olması. Toplama maliyeti diğer meyvelere göre oldukça yüksek.Bir işçinin günde oralama 15-20 kg taze meyve toplayabileceği hesaplanmalı. Bizim gojide hedeflediğimiz konuların içinde kıraç toprakların tarımsal üretimde kullanılması ve işsizliğe karşı bir parça çözüm üretmesi. Ticari goji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu iyi fidan kullanmak,uygun çeşiti seçmek.Piyasada satılan her kuru goji meyvesinin tohumundan verimli goji fidanı üretilemez.Kültüre alınmış gojilerin meyvelerin tohumlarında çok yüksek oranda açılmalar olması muhtemel.Yüksek meyve tutumu ve meyve verimi için verimsiz tozlayıcı cinsin kulanılması durumunda üretilen meyvenin tohumları meyve fidanı üretiminde kullanılmaz.Şu an Türkiye de verimsiz ya da dikenli fidan bulunması bu yüzden sanırım.Sayın Meyvelitepe verimli bir çeşit yakalamışken ırk bozulmasına sebeb olabilebilecek yabancı verimsiz çeşitleri verimli gojilerinden uzak tutsa iyi olur diye düşünüyorum.Verimli goji ağaçlarından alınan çelikle ya da doku kütlürü ile fidan üretimi en mantıklı olanı.Dışarıdan fidan temini durumunda damızlık kaynağı bilinen sertifikalı fidanlar tercih edilmelidir. Düzenleyen tamergulkaya : 17-09-2010 saat 19:18 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sn.tamergulkaya bilgiler için teşekkürler, sizin de belirttiğiniz gibi gojide verimli fidan önemli... Acaba doku kültürü ile ürettiğiniz verimli fidanların satışı gündeme gelir mi ? Bu mesajları okuyan herkeste bir şüphe oluştu, acaba satın aldığımız/alacağımız goji fidanı verimli bir tür mü ,değil mi , hangi şartlarda üretildi vs? Kısaca verimli goji fidanları sizden temin edilebilecek mi?Böyle bir çalışmanız var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Sn Denizakvaryumu Ticari meyve fidanı üretimleri ister sert çekirdekli ister yumuşak çekirdekli olsun ya çelikle ya da çöğür(yabani)üzerine aşı ya da kök sürgünü ile.Tohumla üretim yok.Amatörler ve bilimsel çalışmalar dışı tohumdan fidan üretip yetiştiren nadirdir.Benzer mevve fidanları böğürtlen ,ahududu,rosa ruguso üreticileri çelik ya da kök sürgünü ile üretiliyor.Elma şeftali kiraz vs meyveler çöğür üzerine aşı. Dileyen dilediği gibi fidan kullanır. Çinde fidan üretimlerinin tamamına yakını çelikle.Islah çalışmaları sırasında tohum kullanılıyor. Gojiberry dünyada üzerinde en çok spekülasyon yapılan meyvelerden biri.Himalayada bile goji var diyorlar.Himalayalarda goji yok halbuki. Bizim 2011 fidan üretim proğramımız 500 bin çelik 200 bin doku kültürü.Kendi sistemimiz dışına fidan vermeyi henüz değerlendirmedik.Duruma göre yılbaşından sonra değerlendireceğiz. Düzenleyen tamergulkaya : 17-09-2010 saat 19:19 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-06-2010
|
ben köyümdeki bahçeme ektiğimde gururla resimleyeceğim goji tesisimi ancak bu germamyum selenyum olayı canımı sıktı ekeceğim topraktan bir miktar alıp ziraat odasına getirsem ölçtürmek için merak ettim doğrusu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Ziraat odaları bırakın germanyumu, selenyumu demir mangan gibi mikro elementleri bile ölçemez.Size Antalyada faaliyet gösteren Laben firmasını öneririm. Not: Allah aşkına nerden çıktı bu germanyum,selenyum. Mutlak gerekli besin elementleri değil bu elementler.Yarın biri altın ve gümüş gerekiyor derse hiç şaşırmayacağım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Selenyum Nedir ? Selenyumun yararlarını anlamak için, önce selenyum hakkındaki gerçekleri anlamak önemlidir. Selenyum toprakta bulunan bir iz elementtir ve iyi bir sağlığın korunması için küçük miktarlarda gereklidir. Birçok vücut işlevi için gereklidir ve hemen tüm hücrelerde fakat özellikle böbreklerde, karaciğerde, dalakta, testislerde ve pankreasta mevcuttur. Selenyum DNA mıza zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan olarak görev yapar. Kanser, kalp rahatsızlıkları ve hatta yaşlanma ile mücadelede yardımcı olmak üzere C ve E vitaminleriyle sıklıkla dâhil edilir. Viral enfeksiyonlarla mücadelede de kullanılır ve hatta AIDS/HIV in ilerlemesini yavaşlatabilir. Selenyum aynı zamanda normal karaciğer işlevini destekleyerek iyi sağlığa katkıda bulunur. Selenyumun diğer yararları, kalp hastalıklarına karşı koruma, toksik minerallere karşı koruma ve alkol, sigara ve yağların etkilerini nötralize etmektir. Erkeklik gücünün arttırılmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda saçların, cildin ve gözlerin bakımında müdahil olur. Selenyum E vitamini ile birlikte alındığında daha etkilidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Germanyum (Ge4+) ionu halinde Germanyum doğada az miktarda bulunmakla beraber, eser miktarda hücrede bazı önemli roller oynar. Örneğin, yiyeceklerden alındığı zaman dokuların oksijen almasını kolaylaştırır. Çünkü hemoglobin gibi bir oksijen taşıyıcısıdır. Diğer yönden vücuda giren bazı toksinleri ve zehirleri oksidasyonla elimine eder. Son zamanlarda anlaşıldığına göre, germanyum kanser ve hatta aids'in tedavisinde kısmen yardımcı olmaktadır. Kronik viral enfeksiyonları giderir. Kolesterinin yükselmesine mani olur. Germanyumun, supleman olarak günde 100-300 mg. alınması bazı hastalıklara iyi gelir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Biyolojik fonksiyonu itibarıyle demir oksijen taşıyıcı gruplarda bulunan bir elementtir. Hemoglobin miyoglobin katalaz ve sitokromlar demir ionu içerirler. Vücutta elektron transferi ile önemli rol oynar. Bunlar arasında örneğin sitokrom P450 enzimatik hidroksilasyon reaksiyonu yaparak elektronu oksijene taşıyan elementtir. Vücutta oksijenin basamaklı olarak elektron alması ile oluşan H2O2 katalaz denilen enzim ile suya ve oksijene dönüştürülür. 2H2O2 katalaz 2H2O+O2 aynı şekilde oksijenin elektron alması ile oluşan süperoksid radikali süperoksiddismütas enzimi ile peroksid ve oksijene dönüştürülür: 2O2+2H+ --Süperoksiddismutas-- H2O2+O2 Bu reaksiyon hücre için çok önemlidir. Çünkü O2 radikali ve H2O2 yok edilmezse DNA'da mutasyon yaparak kansere neden olabilirler. Diğer yönden kanser hücreleri katalaz ve süper oksiddismutaz enzimlerini içermediği için bu cins hücrelerde peroksid ve radikalik oluşumlar yapan kimyasal maddeler kanser hücrelerini öldürür. Kanın hemoglobininde bulunan Fe2+ ionu havadan gelen O2 ile bir () bağı yaparak bağlanır ve hücrelere taşınır. Oksijeni hücrelere verirken kendisi difosfogliserat halinde tekrar akciğere gider. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Gojinin ORAC değerininin yüksek olmasının sebebi selenyum,germanyum,liyum.demir ve diğer mineralleri yüksek olarak içermesi.Bu minerallerin olmaması gojiyi mucize meyve olmakan çıkarır.Domatesle gojinin bir farkı kalmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 01-03-2010
|
Sayın tamergulkaya mesajlarınızı toplu olarak yazsanız bence daha iyi olur.Bilgiler ayrı ayrı yerlerde olmamış olur.Fakat amacınız 50 mesajı doldurmaksa orasını bilemem. kimse bişey yazmadan arka arkasına 5 mesaj yazmışınız.Bence mesajlarınızı toplu olarak yazsanız daha iyi olur. http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=5046&page=67 bu sayfadaki 1981. ve 2008. mesaja eklediğim resimlerdeki gojinin türünü bilen var mı ? iyi günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
agaclar.net
|
Her mesajda farklı ve önemli bir şey yazılıyor. Böyle gayet iyi ve devam ![]() Selenyum, bağışıklık sistemi sapmalarını nötralize eden, güçlendiren bir elementtir. Bağışıklık sisteminin az ya da çok çalışması durumunda ortaya çıkan pek çok hastalığı önler. Vücuda gerekli olan selenyum diğer elementlerle kıyaslanmamalı. Söz konusu miktarlar çok düşüktür. Toprakta eser miktarda selenyum olması, goji gibi meyvelelerin selenyum ihtiva etmeleri için yeterlidir. Diğer elementler miligram ile ölçülürken selenyum mikrogram ile ölçülür. Selenyumun fazlası zehirleyicidir. Ancak toprakta fazla olsa bile meyveye fazlasının alındığını sanmıyorum. Topraktaki normal makro mikro element analizlerinin içinde selenyum ölçümü yer almıyor. Hangi laboratuarlar selenyum ölçebiliyor bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Desenize, amatörce yetiştirdiğimiz veya yetiştireceğimiz 5 ya da 10 kök gojinin gerekli mikro elementleri içermediğini varsayarsak domatesten farkı kalmıyor. Güz zeytini yetiştirmek daha mı iyi ? Hiç olmazsa likopen domatesten 7 kat fazla. Zaten, öngörülen günlük tüketim 250 gram ise bizlerin de bu rakamlara ulaşması hayal. Yanlışmı düşünüyorum ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sn Gilaburu http://www.plantsystematics.org/cgi-...ium&rank=genus bu web adresinde lycium ların taxsonomilerini bulabilirsiniz.Sizdeki bitki l.chiense http://www.plantsystematics.org/user.../nP9064193.JPG |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sn Sındırgılı Gojiberry tartışmasız en iyi meyve,sakın vazgeçmeyin.Gojiberry izmineralleri çok iyi emen , çok sayıda amino asiti,polisakkariti,vitamini ve organelleri sentezleyip meyvesine aktarabilen mucize bir bitki.Aynı toprağa hangi bitkiyle yanyana dikerseniz dikin hepsinden fazla içeriğe sahip olduğunu görürsünüz.Benim amacım detaya girip gojinin kapasitesini maksimum düzeyde değerlendirebilecek yetişiricilik sistemini yakalamak.Konuya meraklı insanlarla ne,neden,nasıl sorularını sorduğumuzda hiç tahmin edemeyeceğimiz neticelere ulaşabileceğimi düşünüyorum.Amacımız fidanı,meyveyi,cinsi vs kötülemek değil.En iyiyi bulmak.Goji Türkiye tarımı için çok önemli bir bitki olacak.Dünyada ticaret hacmi 2 milyar doların üzerinde.Türk tarımının yaşadığı sıkıntılar düşünülürse mutlaka değerlendirilmesi gereken bir bitki.Bu konuya önderlik eden Meyvelitepe,Denizakvaryumu,Egetropikal gibi arkadaşları herzaman kutlamak gerek.Bir süre sonra açtıkları yol pek çok ailenin gelir kapısı olacaktır.Bizde bu konuda meyve içeriği ve kalitesi yönünden dünya sandartlarına uygun yetiştiricilik tekniklerini bulmaya çalışıyoruz.İhraç kapasitesi çok yüksek ve diğer üreticilerle rekabet ederken meyve içeriğiyle ilgili sorun yaşamayalım istiyoruz. Selenyum açısından insan ihtiyacı yetişkin bayanlarda 55 mcg erkeklerde 70 mcg kadar.Toksik seviye 600 mcg.100 gr kuru goji tüm vucu ihtiyacını karşılayacak kapasitede |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-06-2010
|
valla elimdeki 350 goji fidanıyla bu işe baş koyduk allahım rezil mi eder vezir mi eder bilemiyorum dikeceğiz göreceğiz????? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
agaclar.net
|
Fidanlarınızı ne zaman tohumdan ekmiştiniz? Hali hazırda çiçek açıp meyve veren var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
|
çiçeklenme
goji ne zaman çiçeklenir? baharın bir fidan alıp bahceye diktim. bayramda bahçeye gittiğimde dal uçlarında çiçeklenme olduğunu gördüm. dökülür derken bu hafta sonu gittiğimde meyve tuttuğunu gordüm. bu anomali neden acaba bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
agaclar.net
|
Bu bir anomali değildir. Goji, Haziran başından Ekim sonuna kadar çiçek açıp meyve verir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
|
Alıntı:
Sayın MeyveliTepe, şimdi çiceği olan ne zaman olgunlaşacak bir ay sonra havalar iyice soğuyacak |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
agaclar.net
|
Meyvenin olgunlaşması bir ay sürmez. Muhtemelen tadına bakma şansınız olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |