agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni746Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-06-2008, 13:43   #241
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
özel bir yontemi yok çimleme kendinden 1 haftada oluştu sadese yüzeye ektim ve her gün suladım okadar ama en az 10 tane ektim 5 veya 6 tanesi çıktı

HAKAN_O Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2008, 14:45   #242
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Kurt üzümü

Su An Buşekildeler Nezaman Başka Saksıya Alınır Nekadar Su Güneş Ister Saksı Buyuk Olmalımı? Bu Sorularıma Cevap Veren Olursa Sevinirim

Eklenen Resimler

Eski 29-06-2008, 04:30   #243
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Bu bitkinin kökü cok kuvvetsiz gözüktü bana. Kesinlikle bir dayanak hazırlamak lazım ilerleyen günler icin yoksa o meyveleri verip o gövde üzerinde duramaz.

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 08:37   #244
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Ben Bunları Zaten Başka Saksıya Alacağım Ozaman Yaparım Ama Ne Zaman Başka Saksıya Alsam Sızce

Eski 01-07-2008, 15:49   #245
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Bence en az 10-15 cm olmasını bekleyin,kökleri de kuvvetlenmiş olur o zamana kadar.Sonra derin bir saksıya alın,benimkiler yoğurt kabındaydı ve kökler altta açmış olduğum deliklerden dışarı çıkmıştı.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 10:39   #246
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Anladım teşekkürler bu bitki ileride daha büyüdüğünde bahçeye ekilse yaşarmı yoksa evdemi yetiştirelim?

Eski 03-07-2008, 13:16   #247
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Bahçenizin toprak yapısı,güneş ,ışık vb. özellikleri bitkinin istekleriyle örtüşüyorsa neden olmasın..

Eski 08-07-2008, 17:12   #248
Ağaç Dostu

osmann's Avatar

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Çocukluğumdan hatırladım bu bitkiyi. İlk mesajdaki çiçeklerinden tanıdım. Çocukken eczacılık oynarken etraftan tohum toplar ve kaplara biriktirirdim. Minik kırmızı yemişlerini de toplar kullanırdım oyun için. Ama çocukken bir yazıda doğada parlak renkleri olan bilinmeyen ot,yemiş ya da meyveler zehirli olur diye okuduğumdan, gördüğümde hiç yemez ya da ağzıma sürmezdim. Trakyada ayçiçeği tarlalarının çit kenarlarında sarılan uzayan bir bitkiydi yanılmıyorsam. Meğer çocukken elimin altında ne cevherler varmış da haberim yokmuş!

osmann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2008, 17:32   #249
Ağaç Dostu

negif's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
inanmıyorum ya daha çiçeğini görür görmez tanıdım meyvelerini görünce emin oldum çocukluğumda evimizin etrafında bu meyvelerden doluydu annemler zehirli diye elimizi sürdürmezlerdi. yanlışlıkla dokunmuşsak hemen gidip elimizi iyice yıkardık. meğer ne kadar faydalıymış

negif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 08:31   #250
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
https://www.baldur-garten.de/storefoundation/index.jsf

Resimdeki bitki olduğuna emin misiniz?

ENERJİİ beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2008, 13:26   #251
Ağaç Dostu

negif's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
kesinlikle eminim

negif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2008, 17:57   #252
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hakan_o Mesajı Göster
su an buşekildeler nezaman başka saksıya alınır nekadar su güneş ıster saksı buyuk olmalımı? Bu sorularıma cevap veren olursa sevinirim
hepsı kurudu 1 tane kaldı onu kurtarmaya calısacagım

Eski 26-07-2008, 10:16   #253
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-07-2008
selam arkadaşlar. bu bitkinin tohumundan bana yollayabilecek arkadaş varmı acaba?. şimdidien *** ederim.

hayal_kahvesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 21:27   #254
Ağaç Dostu

bluecrop's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2008
Galeri: 2
gojiberry

Gojiberrylerde şu sıralar ; ileriki günlerin meyve habercileri çiçek tomurcukları Name:  goji_tomurcuk1.jpg
Views: 1799
Size:  13.1 KB gözlemleniyor ...

ENERJİİ beğendi.
bluecrop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 22:11   #255
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2007
Galeri: 256
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bluecrop Mesajı Göster
Gojiberrylerde şu sıralar ; ileriki günlerin meyve habercileri çiçek tomurcukları Eklenti 43954 gözlemleniyor ...
Gojiberryniz kaç yıllık acaba?

Arzu Kasapoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 14:24   #256
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Bunu kurtardım

Herhalde artık tutar

Eklenen Resimler

Eski 28-07-2008, 16:57   #257
Ağaç Dostu

bluecrop's Avatar

goji

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu Mesajı Göster
Gojiberryniz kaç yıllık acaba?
Gojiberryler 3 adet ve şu an uzunlukları 2m . 2007 yılının Ağustos ayında dal çelikleri ile üretildiler .... Kışı dinlenmeden kapalı bir mekanda 15-20 c sıcaklıkta geçirmelerinden olsa gerek hızlı gelişip meyveye yattılar..
Goji bitkisi aynı yıl içerisinde tek gövde halinde kurşun kalem kalınlığında 3m kadar uzaya biliyor ...Ben 10 lt lık saksılara dikili olan gojilere 2 m de hazıran ayında tepe budaması yapıp yan dal oluşumuna bitkiyi teşvik edip ürün almayı denedim ve sonuç;

Name:  goji1.jpg
Views: 2127
Size:  47.4 KB
Name:  goji_tomurcuk.jpg
Views: 1510
Size:  68.0 KB

ENERJİİ beğendi.
Eski 28-07-2008, 20:12   #258
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Şaşırtma yaptığım goji fidelerinden sadece biri duruyor.

Üç senede meyve verdiği söyleniyordu. Bir yılda bu kadar çabuk büyüyüp meyve verebilmesi çok güzel.

Sizinde elinize sağlık, gojiberrynize çok iyi bakmışsınız.

Eski 02-08-2008, 18:18   #259
Ağaç Dostu

bluecrop's Avatar

goji

Bunun için fazlaca bir çaba göstermediğimi itiraf etmeleyim Daha öncede belirtiğim gibi 1 yıl gibi kısa bir sürede erken meyveye yatmalarında diğer bir çok bitkide olduğu gibi dal çeliklerinden üretilmiş olmalarının etkisi büyük kanısındayım.(tohumla üretimde uzun dönem gençlik kısırlığı bir dezavantaj).......... Eyer havalar böyle giderde çiçeklerin meyveye dönüştüklerini de görebilirsek ki, ağustos ortalarında bekliyorum ; meyvesini de tatmış olacağız ...
Name:  goji_polenatör.jpg
Views: 1909
Size:  54.0 KB

ENERJİİ beğendi.
Eski 02-08-2008, 19:26   #260
Ağaç Dostu

Arzu Kasapoğlu's Avatar

O zaman benim tohumdan büyütmeye çalıştığım goji eğer yaşarsa, meyvesi için beklemem gerekecek

Eski 13-08-2008, 17:51   #261
Ağaç Dostu

HAKAN_O's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HAKAN_O Mesajı Göster
Herhalde artık tutar
bir sorum olacak
biraz büyüdü ama 10 15 cm arası ama çok zayıf neden acaba yoksa daha sonramı güçlenecek

Eski 13-08-2008, 18:18   #262
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Sanırım sonra güçleniyorlar.Benimkiler yaklaşık 1 ayı ya da 1 ayı geçti.Anca toparlandılar.Yalnız susuzluğa dayanmıyor.Bir kısmını kaybettim.Fazla güneş sevmiyorlar sanırım .

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2008, 18:19   #263
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Arkadaşlar,Sn bluecrop goji fidanında tepe budamasından bahsetmiş.Bu konu çok önemli sanırım.Çinde üretilen gojilerde, fidan 6-7 yapraklı olduğunda tepe budaması yapılıp ,yan dal oluşumuna teşvik ediliyormuş.Direk güneş görmesi ve yan dal oluşumuyla bitkinin erken meyve tutumu arasında yakın bir bağ sözkonusuymuş.Ayrıca goji meyveleri taze yenilebildiği gibi kurutulmuşunun daha fazla rağbet gördüğü belirtiliyor.Meyve toplanırken elle değil de dal hafif sarsılarak hasır sepetlere dökülmesi sağlanıyor,sonra yine hasırdan yapılmış örtülere serilip yarı gölgede kurutulmaya bırakılıyor.El ile hasat yapıldığında ise goji meyvesinde siyahlaşma oluşuyormuş.Keşke bizlerde meyve toplama aşamasına gelebilsek bir an evvel

ENERJİİ beğendi.
Eski 13-08-2008, 21:32   #264
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-06-2008
sizce piyasada kuruyemiş olarak goji meyvesi satılmaz mı.yani kuru üzüm gibi ?
bulunursa çimlenme gerçekleştirilir mi sizce.?
çelik yöntemi ile çoğaltmak mı daha kolay olur ...

nesem61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2008, 21:42   #265
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nesem61 Mesajı Göster
sizce piyasada kuruyemiş olarak goji meyvesi satılmaz mı.yani kuru üzüm gibi ?
bulunursa çimlenme gerçekleştirilir mi sizce.?
çelik yöntemi ile çoğaltmak mı daha kolay olur ...
Goji'nin kuru olarak bizim piyasada satıldığını henüz duymadım.Dış ülkelerde satılıyor.snowman77 arkadaş bir ara fidanını satıyordu,sanırım elinde kurutulmuş olan meyvesinden de mevcut olabilir.İsterseniz kendisiyle haberleşin.

ENERJİİ beğendi.
Eski 15-08-2008, 13:13   #266
Ağaç Dostu

bluecrop's Avatar

gojiberry

Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil,v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir,
Goji küçük yumuşak meyve bitkisi, kısmi gölge veya bol güneşi tercih eder; Bol güneşte daha çok Goji meyve üretimiyle sonuçlanacak. Goji bitkisi, seçim yapmaz, yine de sırılsıklam, ıslak koşullarda iyi büyür, bir defa büyümeye başladı mı, göreli olarak kurak yaz günlerini de tölere edebilir. Uç noktadaki sıcaklıkta bazı gölgeleme, soldurmayı engellemek için arzu edilirdir.

Goji bitkileri, güneş ışığını sever, -27 ; + 39 C soğuk ve sıcaklığı hoş görebilir. Goji bitkisinin tohumları, çok küçüktür, domates tohumlarının boyutu kadar. Goji 3 metre uzunluğunda kalın bir çalı görünümü vardır.. Goji bitkisi, çok dayanıklı bitkidir, ve genellikle, büyümek için gerekli besinleri çok iyi emzinleyen yetenekli geniş bir kök sistemi vardır. Bu geniş kök sistemi, kuraklığa çok hoşgörülüdür.
Genelde olduğu gibi genç bitkilerin (1ay-12ay) aşırı su ve sıcağa düşük toleranslı oldukları söylenebilir . Kurak havalarda haftada 3 kez toprak hafif nemli tutulacak şekilde sulanmalı, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
2 yaşında olduğu zaman meyveye başlar. Tam verim 5'e 4 yaşında olan Goji bitkilerinden beklenebilir, 6 aylık genç bitkilerde çiçek ve meyve görülebilir.

Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir.
Eğer sen, Goji bitkisini kapalı alanda büyütmeyi seçersen, çiçekleri el ile tozlaştırman gerekecek, Tozlaştırma için basitçe, tek tek çiçeklere dokunarak, polenlerin bir çiçekten , diğer çiçeğe geçmesini sağlaman gerekecek
En iyi çoğaltma şekli tohumla olmasının yanında , dal çeliği ile çoğaltılan bitkilere nazaran ; tohumla üretilen bitkilerde geç meyveye yatma gibi sakıncaları da göz ardı etmemek gerekir (uzun dönem gençlik kısırlığı).
Tohumla ebeveylerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir, aynı zamanda 2 m den haziran -temmuz gibi yapılan tepe budaması goji bitkisi , yan dal oluşumu ile erken meyveye teşvik edilmiş olur.

Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 lt relik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır. Temmuz Ağustos. Köklenme yüzdesi [78]..

Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah, arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak

Bu bilgiler 1 sene boyunca 10 larca net bilgi kaynağı ... referans alınırak taptik edilen gojiberry üretim denemesi gözlemleri ile harmanlanmıştır.....

http://site.mynet.com/gojiberry/GOJI/index.htm

Eski 15-08-2008, 14:08   #267
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn bluecrop,goji bitkisi kış mevsiminde yaprak döküyor mu?

Eski 16-08-2008, 19:30   #268
Ağaç Dostu

bluecrop's Avatar

Bendeki gojiler kışı kapalı ve ılık bir ortamda geçirdiler , yapraklarını dökmeden kışı tamamladıklarını söyleyebilirim. henüz dış mekanda goji bitkisi kış tecrübem olmasada...
Kaynaklara göre de böyle olması gayet doğal ; Lycium, (Lycium chinense veya Lycium barbarum) çoğunlukla dikenli olan ve ılımlı ve subtropikal bölgelerde büyüyen daima yeşil(evergreen) bir fundadır.
her nekadar goji bitkisi -27 c leri tölere ediyor olsada sıfırın altındaki sıcaklıklara bu kadar narin gözüken yaprakların dayanması zor gibi.....
Ayrıca en çok bilinen iki tür arasınıdaki farkı akademik bir çalışma şöyle açıklamış;

Lycium chinense, Çin'de Hebei vilayetinde yetişir, Beijing'in etrafında . Onun yumuşak meyveleri, küçüktür, portakal rengi ve birçok tohuma vardır, taze tüketim için fazla ekşidir, ve bundan dolayı diğer yiyeceklere eklenir (Mindell-2003).

Daha genellikle faydalanılan goji küçük yumuşak meyvesi, Lycium barbarumdur. Bu bitki, Tibet ve iç Moğolistan'da çıkarır. Anlaşılan, çeşitli yerler, "Dünyanın Goji başkenti"in başlığı için yarışır. Bazı insanlar, bunun, Ningxia olduğunu savunur, sarı nehir boyunca kuzeybatı Çin'de yetişir. Dr. Mindell'e göre, "Ningxia goji küçük yumuşak meyveleri, gerçek bir zevktir. Meyveler, büyük ve tombuldur, güzel derin kırmızı bir renk, az tohum ve zarifçe tatlı bir tat ve sulu ."

ENERJİİ beğendi.
Eski 16-08-2008, 19:48   #269
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Bilgi için teşekkürler.Sanırım bendeki cins Lycium chinense.Tohum alırken bu şekilde sipariş vermiştim.Lycium barbarum'un tohumuna ulaşmak mümkünmüdür acaba?Olmuşken her ikisi de olsa fena olmaz hani.

Eski 16-08-2008, 20:05   #270
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-08-2008
Sayın Bluecrop;
Goji bitkisinin tohum **** fidesini nereden satın alabilirim, küçük seramda denemek istiyorum. sizin elinizde varmı acaba?

ismailkaymaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025