agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni746Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-08-2021, 17:49   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-10-2020
Bunun meyve dönemi hangi aylar arası bir önceki mesajda dediğim gibi sadece bir tane Gojim çiçeklendi diğerlerinde hareket yok

asdafas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2021, 10:25   #2
Ağaç Dostu

aydemiraydın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asdafas Mesajı Göster
Bunun meyve dönemi hangi aylar arası bir önceki mesajda dediğim gibi sadece bir tane Gojim çiçeklendi diğerlerinde hareket yok

haziranda meyve vermeye başlar kar yağana kadar devam eder fakat aşırı sıcaklarda tam bu aylarda meyve alamıyorum. ceviz ve hünnap gibi suyu seviyor. su yoksa meyvede yok.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2022, 15:05   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2022
Kurt üzümü hastalıkları

Sayın forum üyeleri 4 yıldır benimle olan ve her yıl az da olsa meyve alabildiğim Goji berry fidanım bu yıl hasta hiç çiçek bile açmadı. Yapraklar önce buruşuk bir görünüm alıyor sonrasında üzerinde sarı benekler oluşuyor. Bu hastalık ya da zararlının ne olduğunu ya da çözümünü bilen var mı?

Tülay41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2023, 10:14   #4
Ağaç Dostu

aydemiraydın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tülay41 Mesajı Göster
Sayın forum üyeleri 4 yıldır benimle olan ve her yıl az da olsa meyve alabildiğim Goji berry fidanım bu yıl hasta hiç çiçek bile açmadı. Yapraklar önce buruşuk bir görünüm alıyor sonrasında üzerinde sarı benekler oluşuyor. Bu hastalık ya da zararlının ne olduğunu ya da çözümünü bilen var mı?

Goji safra akarı, zararı olabilir.

aydemiraydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2023, 22:55   #5
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Merhaba
Baya sayfa okudum ancak tatlı ve iri çeşit hangisinin olduğunu bir türlü öğrenemedim.Bilen var mı?
NQ1-NQ3-NQ7 diye gidiyor.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2023, 15:22   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-06-2007
Kaç metreye kadar uzar en son. Bilen varmı?

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2023, 20:33   #7
Ağaç Dostu

yavuz10's Avatar

Giriş Tarihi: 16-07-2022
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 Mesajı Göster
Kaç metreye kadar uzar en son. Bilen varmı?
2 metreden tepe budaması öneriliyor. Ne kadar uzarsa meyveleri beslemesi o kadar zorlaşacaktır.

yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2023, 20:32   #8
Ağaç Dostu

yavuz10's Avatar

Giriş Tarihi: 16-07-2022
yeni öğrendim, gojiberry nin yayılmasını önlemek için; ektikten sonra ilk üç yıl dipten çıkan bütün sürgünleri kesmek, toprağı sürekli çapalamak ve ot mücadelesi yapmak gerekiyormuş. Üçüncü yılın sonunda dip sürgünü vermeyi bırakıyormuş.

yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2009, 08:45   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 3
Angry Limon suyu...

Goji berry nin asitli toprak ortamından hoşlandığını sanmıyorum...Bence sürekli limon suyu sıkarak kök ortamın ph dengesini bozabilirsiniz. O zaman goji berry leriniz bundan olumsuz etkilenecektir...

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2009, 00:49   #10
Ağaç Dostu

Muhsin Kuşcu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Bendekilerde yaprakları dökmeye başladı. Hava koşullarından oluğunu tahmin ediyorum. Aşırı rüzgar ve Antalya için soğuk günler gördü. Yaprakları etli görünüyor. Ekeli 3 ay kadar oldu. Bir tanesi yaklaşık 10 cm kadar büyüdü diğerleri 5 cm altında kaldılar. Umarım baharda toparlarlar. Bendekiler Lycium Chinense Wolfberry türü. Nette okuduğum kadarıyla uygun koşullarda 6. aydan sonra meyve alınabiliyormuş. Bol suyu sever aynı zamanda toprağın gübre ile desteklenmesi gerekmekte. NPK karışımlı gübrenin çok faydası var.
Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir.

Muhsin Kuşcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 10:02   #11
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ssndrgl Mesajı Göster
İkilemin en güzel örneği..
Gojilerin alkalin toprak istediğini yazan siteler var ama asitlisine hiç rastlamadım. Siz limon sıkarak toprağın asitliliğini arttırıp meyve aldığınızı yazmışsınız.

Bu ve başka bir kaç sitede de toprak konusunda seçici olmadığını, sadece iyi drene edilmesi gerektiğini gördüm.

Bilmece gibi bir bitki bu.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 10:14   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-11-2007
Pazarlama sahtekarlığı

Aşağıda linkini verdiğim blog, goji berrynin batı ülkelerinde büyük bir pazarlama sahtekarlığının konusu olduğunu kanıtlarıyla birlikte açıklıyor. Tibet gojisinin Çin wolfberrysinden farklı olduğunu iddia eden, Tibet'te Dalai Lama himayesinde kurulan kooperatif yoluyla organik gojiberry üretildiğini iddia eden gojiberry.com ve tanaduk.com sitelerinin pazarlama sahtekarlığı olduğunu açıklıyor. Gerçekte Tibet köylüleri gojiberryi ya hiç tanımıyorlarmış, **** kuşlara yediriyorlarmış.

In December last year, Simon Parry, a journalist for the South China Morning Post, actually went to Tibet in search of the goji, to the very region advertised as the font of the berry by the Tibet Authentic company. The folk at Tibet Authentic (whose website describes getting a prescription from a certified medical doctor, rather than drinking goji juice, as a "quick fix") refused to take Parry to their goji or tell him where he might find it, so he asked around: Tibetan medicine stores in Lhasa had never heard of Tibetan goji berries; a traditional medicine expert in Nyingtri, while confirming that berries grew in the region, declared it "impossible" that they could be exported on such a scale; an elderly nomadic couple, who had spent 60 years wandering the mountain valleys, did not recognise the goji berries when shown a picture of them.

"A pig farmer who guided us there," wrote Parry, "was perplexed at our interest. 'Sometimes, if there are many berries, we pick them and sell them in the town,' said Penba Niyama, 42. 'But Tibetan people don't buy them ... we just leave them for the birds to eat.' When I told him people in the west paid the equivalent of 140 yuan for a small bag of the berries, he shook with laughter. 'People there must be very strange,' he said."

Yazının tamamı için:Berry bad things

Düzenleyen polatuz : 17-03-2009 saat 14:09 Neden: Link hatası düzeltildi
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2009, 12:37   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-01-2009
bende bi ara baya goji ektim ... kala kala 20 tane felan kaldı.. onlarda ayılıp bayılıyor.. bi dirsekle sabitlemek lazım galiba

erolhas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2009, 23:43   #14
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polatuz Mesajı Göster
Mailinize gelen cevap konusunda bizi de buradan bilgilendirebilirseniz çok iyi olur.
Sayın Polatuz,
EMA' ya buradan ulaşabiliyoruz

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2009, 11:11   #15
Ağaç Dostu.

Romantik's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Nevsun Hanım nasıl birden bu hale dönüştü anlamadım, her şeyide yapmışsınız, artık beklemekten başke çare yok ama bence ( haylaz oğlan ) sizi üzmeyip, geçde olsa kendine gelecektir.

Oysa biz ondan bu sezon meyve vermesini beklerken o bize kötü bir şaka yaptı diye düşünüyorum.

Şakası devam edipde kendine gelmezse de kendisi bilir, ( yeni sezonda ) hazır olacak Gojilerden en sağlıklı ve en formlu olandan size 1 tane hediye ederiz, sorun değil. Yeterki siz üzülmeyin.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2010, 17:06   #16
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi krgz Mesajı Göster
kendinizemi yetiştiriyorsunuz.yoksa satış mı yapıyorsunuz.
dostum kendime yetiştiriyorum çok güzel yetişiyolar bahçe doldu şuan 450-500 adet fidanım var ama bana 100 kadarı fazla onları elden çıkarmaya çalışıyorum diğerleri köye tarlaya dikilecek büyük goji projesi için

rüzgargülü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2010, 22:51   #17
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulşen Mesajı Göster
Afiyet olsun sayın meyvelitepe darısı bızım basımıza dıyecegım ama sanırım benım ıcın cok zor gojıberım nedense kötüye gidiyor
gojımın son durumu tepe budaması yaramadı mı acaba
O duvarın kenarı çok sıcak olabilir, belki de budama değil de bulunduğu yer yaramamıştır.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2010, 23:38   #18
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Afiyet olsun sayın meyvelitepe darısı bızım basımıza dıyecegım ama sanırım benım ıcın cok zor gojıberım nedense kötüye gidiyor
gojımın son durumu tepe budaması yaramadımı acaba
Tape budaması ile alakalı olacağını hiç sanmıyorum, sanırım çim arasında sudan sitrese giriyor.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2010, 15:30   #19
-

Giriş Tarihi: 30-06-2010
Alıntı:
gojımın son durumu tepe budaması yaramadımı acaba
İŞTE YUKARIDA SÖYLEDİKLERİMİN, Bİ ÖLÇÜDE KANITI diyebiliriz bu uygulamaya ...Goji nin böyle erken tepelerinin koparılması bıtkinin normalde gelişimini engellemek değilde NEDİR ACABA? sorum , bu tepe budamasını 30-50-70-80 cm lerde ÖNERENLERE 'dir...ASLINDA burada uygulanan TEPE BUDAMASIDA DEĞİL , TÜM GENÇCECİK SÜRGÜNLERİN TEPELERİNİN KOPARILMASIDIR, AĞAÇCIĞIN BOĞAZLANMASIDIR.........TEPE BUDAMASI APAYRI Bİ KONUDUR, burada GULŞEN HANIMIN dediği , bıldiği vede uyguladığı DEĞİLDİR......GULŞEN HANIM; SIZIN BURADAKİ OLAYINIZ, tepe bana göre fidenizi boğazlamanız yanında fotağraftan algılayabildiğim kadarıyla; bahçede drenajı kotü bi yerde dikim yapmışsınız, DRENAJ ŞARTLARI İYİ OLMAYAN yerde zayıf düşen fideciği bide BOĞAZLAMIŞSINIZ (Tepe budaması yapayım derken).... sorunun çözümü ;uygulama şartlarını iyileştirmenizden geçer, bılmem anlatabildimmi ???

emekl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2010, 15:42   #20
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Sn emekl, goji bitkisinin bahsettiğiniz küçük boylardayken tepesinin alınmasını aslında biz değil, gojinin gerçek anavatanında yetiştirenler öneriyor. Goji bitkisi meyvesini ana dal üzerinde değil de genellikle yan dal üzerinde ve uçlarında verdiğini gözlemledik 3 yıldır. Yan dal oluşumunu teşvik amacıyla kırbaç şeklinde uzayıp giden fidenin uç kısmı koparıldığında( tepe budaması diyor buna dış kaynaklar) kısa süre içinde yan dal oluşuyor ve Sn Meyvelitepe' nin de belirttiği üzere çok erken yaşta bile meyve alınabiliyor.

2 adet bitkiyi sizin dediğiniz gibi kendi haline bıraktım, kamçı fide olarak sadece uzama yapıyor. Tepe budamasını yaptığım tüm goji fidelerim (14 adet) çiçekli ve çok sağlıklı durumda. Bunlar 3 yılda edindiğim gözlemlerim.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2010, 16:15   #21
-

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sn emekl, goji bitkisinin bahsettiğiniz küçük boylardayken tepesinin alınmasını aslında biz değil, gojinin gerçek anavatanında yetiştirenler öneriyor. Goji bitkisi meyvesini ana dal üzerinde değil de genellikle yan dal üzerinde ve uçlarında verdiğini gözlemledik 3 yıldır. Yan dal oluşumunu teşvik amacıyla kırbaç şeklinde uzayıp giden fidenin uç kısmı koparıldığında( tepe budaması diyor buna dış kaynaklar) kısa süre içinde yan dal oluşuyor ve Sn Meyvelitepe' nin de belirttiği üzere çok erken yaşta bile meyve alınabiliyor.

2 adet bitkiyi sizin dediğiniz gibi kendi haline bıraktım, kamçı fide olarak sadece uzama yapıyor. Tepe budamasını yaptığım tüm goji fidelerim (14 adet) çiçekli ve çok sağlıklı durumda. Bunlar 3 yılda edindiğim gözlemlerim.
YİNE KENDİMİ ANLATMADIM ANLAŞILAN!! kardeş yabancı kaynaklar doğru söylemiş vede doğru zamanda doğru uygulamayla işi çözmüşler, bende onu söylüyorum....ben 1,5-2 yaşından evvel yapılacak TEPE BUDAMASININ VERİMLİLİĞİ AZALTACAĞINI SÖYLÜYORUM..... siz erken dallanma ve çiçek dolayısıyla meyve almak istersenız tepe budamasını erken yapın kardeşim, sizin bileceğiniz iş...amma usulune uygun tepe budaması vede yan dal budaması ( yukarıdakı -zannedersem gulşen hanıma - uygulattığınız şekilde değil !!) BİR EVVELKİ YAZIMLA BUNU BIRLİKTE DEĞERLENDİRİN ,SENEYE GÖRÜŞÜRÜZ, OLDUMU ? kardeş..... ah bu arada şunu belirteyim SAYIN MEYVELİTEPE ile hemfikirim tepe budamasındaki uygulamasından yanlış anlamadıysam oda en azından BİR YAŞINDAN SONRA ÖNERİYOR TEPE BUDAMASINI !!!!, yan dal ve piçlerin alınması farklı şey tepe budaması farklı şeyyyy.. KARIŞTIRMAYALM.....

Eski 02-07-2010, 17:15   #22
Ağaç Dostu

gulşen's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2010
Galeri: 5
( yukarıdakı -zannedersem gulşen hanıma - uygulattığınız şekilde değil !!)
ilginize, verdiğinız cevap ve önerilere teşekkür ederim.önerilerinizi en kısa zamanda yerıne getiricem.
yanlız sunu belırtmek ısterım ben hobı amaclı ve ılk defa gojı ile ilgileniyorum hiç kimsenin bana tepe budaması yapın dıye bir önerisi olmadı internetten edindiğim bilgi doğrultusunda böyle bir işleme giriştim...
bunu belirtmek istedim yorumlarınız için teşekkürler

gulşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2010, 16:00   #23
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Gülşen hanımın sorusunu alıp tepe budamasına getirirseniz konu yu değil anlamak daha da anlaşılmaz duruma geliriz, tepe budaması farklı şeydir, kök sistemindeki hatalar farklı şeylerdir.

Ayrıca yazım kurallarına uyarsanız seviniriz.

Eski 02-07-2010, 16:26   #24
-

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Gülşen hanımın sorusunu alıp tepe budamasına getirirseniz konu yu değil anlamak daha da anlaşılmaz duruma geliriz, tepe budaması farklı şeydir, kök sistemindeki hatalar farklı şeylerdir.

Ayrıca yazım kurallarına uyarsanız seviniriz.
Gulşen hanıma verdiğim cevabı ve çözüm önerimi iyi okumanızı , algılamanızı tavsiye ederim...iki ayrı konu ama birbirinle bağlantılı !?

Eski 02-07-2010, 17:03   #25
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emekl Mesajı Göster
Gulşen hanıma verdiğim cevabı ve çözüm önerimi iyi okumanızı , algılamanızı tavsiye ederim...iki ayrı konu ama birbirinle bağlantılı !?
İki ayrı konuysa ki, öyle, tepe budaması ile kök sistemindeki rahatsızlığın bir biri ile bağlantısını anlatırmısınız. Çok özür dilerim algılamam da zayıf olduğu için algılayamadım.

Eski 13-12-2010, 21:23   #26
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-06-2010
uzun bir aradan sonra selamlar goji severler nasılsınız iyimisiniz kış geldi herkes evine çekildi tarla bahçe işleri rafa kalktı köydeki bahçede köstebekler ara vermeden çalışmaya devam ediyolar en son ki sayımda 80 e ulaştı kaybedilen goji fidanı sayısı kaldı 220 tane fidan yaza kadar 50 tane kalsa bari köstebek savar diktim 6 hafta sonra etkisi var yazdı umarım kurtulurum bunlardan yoksa emeklerim heba olacak

rüzgargülü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2010, 15:56   #27
Ağaç Dostu

KAPTANzst's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2009
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rüzgargülü Mesajı Göster
uzun bir aradan sonra selamlar goji severler nasılsınız iyimisiniz kış geldi herkes evine çekildi tarla bahçe işleri rafa kalktı köydeki bahçede köstebekler ara vermeden çalışmaya devam ediyolar en son ki sayımda 80 e ulaştı kaybedilen goji fidanı sayısı kaldı 220 tane fidan yaza kadar 50 tane kalsa bari köstebek savar diktim 6 hafta sonra etkisi var yazdı umarım kurtulurum bunlardan yoksa emeklerim heba olacak

Bu tür cihazdan bende de var 6 hafta çok fazla. Sanki zamanaşimina uğratmak istiyor satıcı
2 hafta yeterli olması lazım. Ben şu an soğanlı çiçeklerimin olduğu alana diktim. Sıkıntım yok

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2010, 20:47   #28
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Giriş Tarihi: 13-05-2010
Galeri: 55
Goji berry hakkında kafa karışıklığını giderbilecek birkaç bilgi buldum umarım faydalı olur...Name:  goji.png
Views: 1531
Size:  43.7 KBReferences: 1.Peterson Field Guides to Western Medicinal Plants and Herbs
2. Texas Native Plants Database

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2010, 20:49   #29
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Örneğin Lycium pallidum Miers kuzey Amerikada yetişiyor ve tadı acı...

Eski 19-12-2010, 20:50   #30
Ağaç Dostu

artemisia10's Avatar

Afrikada yetişen başka bir örnek Lycium ferocissimum Miers
Synonyms
Common Names;
African boxthorn, boxthorn, cape boxthorn
Family;
Solanaceae
Origin;
Native to South Africa
Chinese Boxthorn Lycium barbarum dan farklılıkları L. Barbarum yan dalları çoğunlukla 10mm den kısa ve yapraksızdır ve bitiminde diken yoktur yaprakları yumurta şeklinde meyveleri ise elipsdir. L. Ferocissimum yan dalları 10 mm den uzun dallar yapraklı ve bitiminde diken var yaprakları ters yumurta şeklinde ve meyveler yuvarlak.

Sources & References
Harden GJ (Ed) (2002) 'Flora of New South Wales.' (University of New South Wales Press Ltd: Sydney, Australia)
Parsons WT, Cuthbertson EG (2001) 'Noxious weeds of Australia.' 2nd edn. (CSIRO publishing: Collingwood, Victoria)
Allen S, Nehl D (2002) 'Weedpak - a guide for integrated management of weeds in cotton' www.cotton.crc.org.au
Johnson, S and Mackinnon, L (2002) 'Weedpak - Plant protection interactions with weeds' www.cotton.crc.org.au
The Australian Weeds Committee (2004) 'Noxious weed list for Australian states and Territories' www.weeds.org.au

Prepared by Kylie Pethybridge, 2005
Checked by Carole Campbell, 2005
Updated by Justin KY Chu, July 2005
Checked by Dr Peter Michael, July 2005

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025