agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-06-2009, 07:48   #121
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann Mesajı Göster
Sevgili Lonicera ben de P. pruinosa tohumlarından alıp 1 ay önce ektim ancak çimlenen olmadı.Siz çimlendirmeden önce tohumları herhangi bir işleme tabi tuttunuz mu? Mesela limonlu suda bekletmek gibi.
Sevgili tolgahann, oldukça kolay çimlenen bir tohum aslında. Belki almış olduğun tohum kalitesiz veya meyve olgunlaşmadan koparılıp içinden alınan tohumlardandır. Bu yıl hasat yapayım, kendime ayıracağım tohumlardan sana da yollarım, denersin. Tadı ve aroması çok güzel, tam reçellik. Çikolataya batırılarak yendiğini de bir yerlerde okumuştum.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 07:55   #122
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi otugay Mesajı Göster
Ben de bugün ilk defa p. purionasadan topladım. Tadı bana fazla tatlı geldi. Belki reçel için bunları kullanmak daha iyi. Sanki şekere ihtiyacı yok gibi.

Sayın Tolgahann, ben herhangi bir işleme tabi tutmamıştım, bir problem olmadı idi.
Sevgili otugay, aynen dediğin gibi. Ben de bu türün reçelinin çok güzel olacağını sanıyorum. Erkenci olması ise oldukça ayrıcalıklı kılıyor bu meyveyi. Capelerin toprak isteği ise bu meyveyi yetiştirmeye yöneltiyor beni. Tam benim bahçe toprağına göre Özel hiç bir bakım istemeyen, tadı çok güzel, sorunsuz bir bitki. Daha ne olsun yani.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 12:13   #123
Ağaç Dostu

tolgahann's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2008
Galeri: 5
Güzel teklifiniz için teşekkürler Sevgili Lonicera.

tolgahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 12:18   #124
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Meyvası olgunlaştığı zaman zarı üst taraftan açılıyormu? Benimkiler sararmaya başladı. Martılara yedirmeden tadına bakabilsem?

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 12:49   #125
Ağaç Dostu

otugay's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2008
Sayın Sındırgılı, zar açılmıyor. Zar tamamen sarardığında olmuştur. Zaten bendeki erkenci türlerde olan meyve düşüyor.

otugay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 12:54   #126
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Sn. Sındırgılı, meyvasını sakın ola ki olgunlaşmadan yani sararmadan yemeyin. Yeşilken toksik bir madde içeriyor ve zehirlenmeye neden oluyor. Meyve oluştuğunda o kapaklar yani kese açılıyor zaten. Sonra olgunlaşıyor.

Tadı öyle pek ahım şahım değil. Hani yenir de, bir çilek gibi, bir vişne gibi, bir kayısı gibi öyle lezzeti güçlü ve aromatik değil. Zaten ben genelde bu tropik meyvelerin bir kısmında hayal kırıklığı yaşadım. Örneğin pepino gibi. Genelde galiba turta içinde falan tüketiliyor.

Yalnız benim söylediğim peruviana cinsi.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 16:01   #127
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Üzerinde bayağı meyvası var ve sararmaya başlamış.Benim bahçedeki 4 Martı yavrusu daha uçamadıklarından chery domateslerini bitirdiler.Bunlarıda bitirmeden tadına bakmalı.Sn Nevsune Hn. dediğiniz gibi olmamış meyvası toksit.Fakat çok arsız büyüyorlar.Fakat dediğiniz gibi Pepinonun tadıda pek yok..Ham kavun tadı var.Bakalım Passion Fruıt meyvasının tadı nasıl olacak..Allahtan çok güzel tadı olan beyaz dutum var..onla tad duyumuzu tatmin ediyoruz..İstanbul/kadıköy yakasında Duta meraklı olanlar bilirler..Feneryolu/Dünya Göz Hastanesinin yanındaki ekşi Kara Dut olmaya başlamış..Bugün tattım.Hem tatlı hem ekşi [nasıl oluyor demeyin..Tek kelime ENFES] Bu sene ondan çelik alıp arkadaşlara dağıtmalı..

Eski 27-06-2009, 17:01   #128
Ağaç Dostu

otugay's Avatar

Sayın Nevsune, bir yanlışlık olmasın. P. peruviana olgunlaşınca kese açılmıyor. Bildiğim kadarı ile tomatilloda (Physalis philadelphica) lümeyve büyüyerek keseyi yırtıyor.

Eski 27-06-2009, 17:03   #129
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
İstanbul/kadıköy yakasında Duta meraklı olanlar bilirler..Feneryolu/Dünya Göz Hastanesinin yanındaki ekşi Kara Dut olmaya başlamış..Bugün tattım.Hem tatlı hem ekşi [nasıl oluyor demeyin..Tek kelime ENFES] Bu sene ondan çelik alıp arkadaşlara dağıtmalı..
Çelikleri bekleriz efendim. Biz de ekşi-tatlı karaduttan saksıda deneme yapıp tadının nasıl olduğuna bakar, enfes olup olmadığına karar veririz

Eski 27-06-2009, 17:19   #130
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alıntı:
Sayın Nevsune, bir yanlışlık olmasın. P. peruviana olgunlaşınca kese açılmıyor. Bildiğim kadarı ile tomatilloda (Physalis philadelphica) lümeyve büyüyerek keseyi yırtıyor.

İki yıl önce ben yetiştirdim. Benimki beyaz sinek yüzünden sökülmüştü ama anneme verdiğim fide oldukça fazla meyve verdi, oradan biliyorum. Hatta yanılmıyorsam meyve daha yeşilken kese açılıyordu ve sarardığını görüyorduk. Hatta bu başlığı da ben açmışım

Acaba sizinki farklı bir tür olmasın?

Eski 27-06-2009, 19:58   #131
Ağaç Dostu

otugay's Avatar

Sayın Nevsune, sizin ilk mesaja koyduğunuz resim olgun ve kapalı meyveyi gösteriyor.

Eski 27-06-2009, 20:53   #132
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bugün ilk olgunlaşan bir kaç meyveyi yedim. Geçen yetiştirdiklerimden aldığım tohumlarla fide yapmıştım. Aynı lezzette oldular. Tatlı, hafif ananas aromasına benzer aromalı

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 21:41   #133
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Bende sararanları martımdan fırsat bulursam pazar günü tadacağım,sizleri bilgilendirim::Fakat sizlere kara dut çeliği söz! Kışa kısmet:

Eski 28-06-2009, 04:37   #134
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alıntı:
Sayın Nevsune, sizin ilk mesaja koyduğunuz resim olgun ve kapalı meyveyi gösteriyor.

Sn. Otugay, o kese olduktan sonra içi hemen olgunlaşmıyor galiba. Bir süre sonra kese patlıyor ve içinden yeşil meyvesi görünüp, zamanla sararıyor diye hatırlıyorum. Dün acaba ben yanlış mı hatırlıyorum diye anneme sordum. O da aynı şeyleri söyledi.

Yine de yanılma ve yanlış hatırlama olasılığım her zaman için geçerlidir. Aradan 2 yıl geçmiş. En son tadına Meyveli Tepe baktığına, Sındırgılı'da bakacağına göre kendilerine bir soralım. Bu durumda en doğrusunu onlar biliyorlar

Eski 28-06-2009, 09:49   #135
Ağaç Dostu

otugay's Avatar

Sayın Nevsune, ben bu bitkiyi 4 senedir yetiştiriyorum. Hiç bu şekilde kesenin açılmasına rastlamadım. Dediğim gibi bu şekilde açılma tomatillolarda oluyor.

Eski 28-06-2009, 09:50   #136
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Benimkilerde ne geçen yıl, ne de bu yıl keseler patlamadı. Kesenin rengi sarıya döndüğünde içindeki meyve yenebilir hale gelmiş demektir. Bu durumda toplamazsanız bir müddet sonra kese içindeki meyvesiyle birlikte düşebiliyor. Hiç sorun değil. Kese meyveyi her daim hijyenik tuttuğundan yere dökülenleri toplayıp yiyebilirsiniz.

Daha da ilginci, dökülen ya da topladığınız meyvelerin keselerini tüketeceğiniz güne kadar açmayınız. Karanlık ve serin bir yerde (buzdolabı değil), aylarca tazeliğini kaybetmeden durabilir. Mart ayında, keseleriyle birlikte bodrumda sakladığım geçen yılki meyvelerin yarısını yedim, yarısının da tohumlarını çıkardım

Eski 28-06-2009, 15:28   #137
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Sn. Nevsune Hn. Dediğiniz gibi tatsız! Ancak çikolata sosa batırıp öyle tüketilir.Ondada çikolata tadı baskın olur,Pepino bile tatsız olmasına rağmen daha aromatik, resmen hayal kırıklığı!!

Eski 28-06-2009, 17:09   #138
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Sn Otugay, siz haklıymışsınız. Bu kadar kanıttan sonra şapkamı çıkartıp sizden özür dilemem gerek

Demek zaman geçince insan uydurabiliyormuş. Kesenin önce yeşil olup, sonra sararmasını mı biz böyle hatırladık acaba? Sanırım öyle oldu.

Bu yıl laf olsun diye tohumlarını ekmiş ama hiç ilgilenmediğim için çimlenenleri de kurutmuştum. Sn Sındırgılı'nın yazdığı gibi pek de damak zevkime uymamıştı tadı. Geçenlerde bir çelik diktiğim bardaktan demek toprağı değiştirmemişim ki yine bunlar çıkıvermiş. Yine ilgilenmeyecektim ama geç de olsa hadi ben de sizlere uyup yetiştireyim bari. Şu kese işini de iyice bir görürüm hem

Eski 28-06-2009, 17:13   #139
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Sn. Nevsune Hn. Dediğiniz gibi tatsız! Ancak çikolata sosa batırıp öyle tüketilir.Ondada çikolata tadı baskın olur,Pepino bile tatsız olmasına rağmen daha aromatik, resmen hayal kırıklığı!!
Sn Sındırgılı, çikolata sosunu neyin üstüne dökseniz yenir zaten. Ne diye bununla ziyan edelim

Haa, belki içine aromatik bir şeyler katarak reçelini yapmayı bir deneyebilirim. Çeşit olur.

Eski 28-06-2009, 17:34   #140
Ağaç Dostu

otugay's Avatar

Sayın Nevsune, ikna olmanıza sevindim.

Tat konusuna gelince tek başına da yenmeye doyulmayacak bir meyve. Çikolata ile birlikte kesinlikle tatları birbirlerine çok iyi uyuyor. Tatsız bulunanların cinsleri konusunda tereddütüm var.

Sayın Meyvelitepe, daha önce ben de dediğiniz gibi sakladım fakat arada sulananlar oldu ve suyun bulaştığı diğerleri de bozuldu. Sizde böyle bir problem oldu mu?

Eski 28-06-2009, 20:13   #141
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Keseler açılmıyor,sarı rengini alınca zaten kendi düştü! Gelelim tadı mevzuna: galiba ben tatlı aromatik meyvalara güzel diyorum! Yaban mersinı,frenk üzümü,goji kimine göre tatlı tadlar olsa bile bana uzak!

Eski 28-06-2009, 21:39   #142
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
meyveli tepeye

Sayın meyvelitepe tohum çıkardım diyorsunuz.
bir miktar tohum yollama imkanınınz varmı?en azından bizimde denememiz için yollarsanız çok makbule geçer.tabi doğal olarak seneye ekmek zorundayım.şimdi geç oldu.ayrıca sitenizdede yatiştirdiğiniz bir sürü ürünü gördüm doğrusu hayran kaldım.burası konusu değil ama sormadan geçemiyecem.yetiştirdiğiniz hurmalar fuyu cinsimiydi?hemen yenen cinsten yani...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Benimkilerde ne geçen yıl, ne de bu yıl keseler patlamadı. Kesenin rengi sarıya döndüğünde içindeki meyve yenebilir hale gelmiş demektir. Bu durumda toplamazsanız bir müddet sonra kese içindeki meyvesiyle birlikte düşebiliyor. Hiç sorun değil. Kese meyveyi her daim hijyenik tuttuğundan yere dökülenleri toplayıp yiyebilirsiniz.

Daha da ilginci, dökülen ya da topladığınız meyvelerin keselerini tüketeceğiniz güne kadar açmayınız. Karanlık ve serin bir yerde (buzdolabı değil), aylarca tazeliğini kaybetmeden durabilir. Mart ayında, keseleriyle birlikte bodrumda sakladığım geçen yılki meyvelerin yarısını yedim, yarısının da tohumlarını çıkardım

enginnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2009, 00:41   #143
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Enginnaz,
Elbette tohum gönderirim. Ancak sonbahara bırakıp tazelerden göndermek daha iyi olur. Bizim hurma normalde buruk. Olgunlaşmadan yenemiyor. Arada döllenmiş çiçeklerden oluşan meyveler yenebiliyor.

Sn.Otugay,
Sulanma gibi bir şey olmadı. Keseler kuruyor, meyvelerin etrafında boşluk yaratıyorlar. Onlar da hiç bozulmadan, sularını kaybetmeden duruyorlar.

Eski 29-06-2009, 00:49   #144
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Bendekiler tam olarak bu çeşit. Tatlı, ananas gibi bir aroması var.

Eski 29-06-2009, 09:28   #145
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Bendeki de MeyveliTepe'ninkilerle aynı.

Tat konusunda herkesin farklı zevkleri var ya, ben de galiba Sındırgılı gibi daha yoğun şekerli ve aromatik meyveleri sevdiğim için bu fazla hitabetmedi bana doğrusu. Geçen yıl tohumlarını bahçesinde yetiştirmesi için bir arkadaşıma göndermiştim. Kibarlığından bir şey söyleyemedi ama bir daha yetiştirmediğine göre, düşünceleri benden farklı değil galiba.

Bu yüzden de evde tohumları durup duruyor, ekiyorum, yüzüne bakmıyorum gibi kötü muamele yapıyorum garibime Neyse bu yıl ikimize de bir şans daha tanıyacağım

Eski 29-06-2009, 19:26   #146
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
sayın meyvelitepe,

ilginize teşekkürler.sonbaharda adres yollarım.yararlı bilgileriniz için teşekkürler..aldığınız meyveleri nasıl değerlendirdiniz?reçel,komposto vb. yaptınızmı? saygılar..

enginnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2009, 20:27   #147
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Enginnaz,
Geçen sene büyük saksılara ekilmiş sadece dört kök vardı. Temmuz başından Ekime kadar devamlı meyve verdiler. Gelip geçerken olanları yemek suretiyle değerlendirdim

Bu yıl 40 kök kadar var. Artık miktara göre karar vereceğiz. En azından reçelini deneriz diye düşünüyorum. Çok dayanıklı olduğu için uzun bir süre taze de tüketilebilir. Ben tadını ve aromasını seviyorum. Dut kadar olmasa da oldukça tatlı geliyor.

Eski 29-06-2009, 21:03   #148
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Mutlu Beyden aldığım fidan hem meyva veriyor, hemde çiçekleniyor Pazar günü 10 adet olmuşlarını ben dahil ailenin 4 ferdide tattı..İnşallah Passion Fruitlerin meyvalarının tadları güzeldir..Damak tadına saygım var..

Eski 01-07-2009, 20:20   #149
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
bu sene tohumdan ürettiğim kaz üzümüm ilk meyvalarını vermeye başladı. diğerleri henüz meyva tutmadı. istanbul içi tohum almak isteyenler benimle irtibata geçebilirler. markası Sperli, hollandadan aldım.

Eklenen Resimler

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2009, 09:16   #150
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Merhabalar,
bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Fide olarak aldığım Physalis'leri saksılara ektim ve cam balkonuma koydum. Kısa zamanda çok hızlı geliştiler. Bir bitkinin üstü şu an çiçek dolu, fakat sırayla hergün 1-2 tanesi düşüyor. Bitkileri hemen büyük saksılara aldım, fakat çiçekler dökülmeye devam ediyor ve ben kahroluyorum. Ne yapmam gerekiyor, bileniniz var mıdır?

pebbles Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025