![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Likapa'ya bi isimde benden, Bizim köyde ( Trabzon/Akçaabat/Işıklar köyü ( Visera)) Yaban mersinine Lifor derler. Reçelini yaptım bu geçen yaz, bambaşka bişey ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-08-2005
|
Benim Likapam
Buda benim likapam. Bu sene diktim. Yusuf beyden aldım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-07-2007
|
Alıntı:
Bende likapa yetiştiriliciğine başlamak istiyorum Rize'nin Gündoğdu Beldesinde 15 dönüme yakın çay bahçem var.çayları söküp likapa dikmeyi düşünüyorum.Yeterli bütçemde var.Sadece merak ettiğim konu ürünün pazarlamasıyla ilgili yani tüm şartları yerine getirip başarırsam ürünün alıcısı kim senin bu konu hakkında çalışmaların nasıl ? yardımcı olabilirsen sevinirim .uygunsan senin bahçenide görüp teknik destek almak isterim..Teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Daha önce dikkatimi çekmemiş. Sn Byzade'nin mesajındaki "sulama istemez" ne anlama geliyor acaba? Zaten yağışlı iklimden dolayı mı su istemiyor? Bildiğim kadarıyla kültür yaban mersinleri kılcal kökleri sürekli nem isteyen bitkiler. Trabzon veya Rize'de doğal ortam sürekli nem sağladığı için mi sulanmıyor? Bizi aydınlatırlarsa sevinirim. Düzenleyen n_turan : 18-07-2007 saat 12:18 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Bugün Mısır Çarşısı'na gittim. Malatya Pazarı'nda Yaban Mersini kurusu vardı. Faydalarını yazmışlar tanıtım kağıdına. Kırmızı, kuru üzüme benzeyen, şekerli ama hafif mayhoş ve çok lezzetli bir meyve kurusu. Oğlum da çok sevdi tadını. Çocuklarınıza şeker veya jelibon niyetine yedirebilirsiniz, gerçekten çok lezzetli. Yaban Mersini-Cranberries yazmışlardı. İlk mesajları okuyunca Blueberry Yaban Mersini oluyor sanırım. Satıcı arkadaş mide hastalıklarına, bağırsak hastalıklarına çok faydalı dedi ama ne derece doğrudur bilemem. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Ankara'nın kurak ve aşırı sıcak yazında bahçemiz biraz kurudu ama yaban mersinlerini yaşatmayı başardık. Ağaçları, domatesi biberi bir tarafa yaban mersinini bir tarafa koyduğumuzda suyu öncelikle onlara vermemiz gerektiğine karar verdik. Yine de hergün sulayamadığımız için uç sürgünler yandı. Çareyi basit bir damlama sulama yönteminde buldum. Üzerlerindeki meyvenin çoğunu kaybettik ama bitkileri kurtardık. Şimdi yeniden sürgün verdiler. "Ellerinizden öperler." Yakında resimlerini de koymaya çalışacağım. Sevindirici olan şey ise ahudutlarının gelişmesi oldu. Yeni diktiğim ve meyvesini yedikten sonra dibinden kestiğim kamışların bazıları hemen yeni sürgünler vermiş ve 1 metreye kadar boy atmışlardı. Geçtiğimiz hafta içinde kuruduğundan şüphelendiğim bazı köklerin 20-30 cm açıklarından yeni hök sürgünleri sanki can havliyle topraktan dışarı çıktılar. Sanırım yaban mersinlerine komşu olmanın avantajını kullandılar. Ahududu yetiştircileri "yazın ıslak, kışın kuru" diyorlar. Bu bitki nemli toprağa bayılıyor, ama bataklıkta yaşamıyor. Bir kez daha şahit oldum. Böğürtlen konusunda da yazdım, Heritage çeşidi olduğundan şüphelendiğim bir kırmızı ahududunu dalı kurumadığı için dipten kesmemiştim. Bu bitkinin çok iri ve lezzetli meyvelerini haziran boyunca yedik. Yeşil dal üzerinden iki hafta hafta önce yeniden çiçeklendi ve sanırım birkaç güne kadar ikinci hasadı yapacağız. Bentderesi'nden aldığım fidanlarda hep bu tür sürprizlerle karşılaşıyorum. Adını sanını bilmediğim için sadece tahminen bir çeşide benzetebiliyorum. Sanıyorum dışarıdan getirtilerek Bursa'da çoğaltılmış ve soyu sopu kaybolmuş bir çeşit ama gözümde değeri birden bire arttı ve çoğaltmanın yollarını arıyorum. Düzenleyen n_turan : 17-10-2007 saat 13:29 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Çeliklerin köklenme şansı çeşitlere göre değişiyor. Aşağıdaki bağlantıda Bluetta, Patriot, Northland, Blueray, Berkeley, Coville, Jersey çeşitlerinin kolay köklendiğini yazıyor. Patriot, Northland ve Blueray benim aradığım çeşitler. Köklenmeyi teşvik için kabuğun kesilmesi de gerekiyor. http://berrygrape.oregonstate.edu/bl...y-propagation/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=n_turan;145336]Ankara'nın kurak ve aşırı sıcak yazında bahçemiz biraz kurudu ama yaban mersinlerini yaşatmayı başrdık. . QUOTE] Frenk üzümlerinin tepkisi ne oldu? Yapraklarda bakır sarısı kuruma var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
|
Ben trabzon'da Yusuf Ustaoğlu'ndan aldım bu fideleri. Benimkiler anaçmış, meyve vermiş geçtiğimiz yaz. 25 liraya aldım tanesini. Aralık ayında yeni fideler gelecekmiş. Sanırım onlar 15 lira civarında olacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2008
|
selamlar likapanın meyve ve yapraklarını ayrı ayrı ekstrakte ederek damar açıcı ve standardize bir ekstre hazırlamak istiyorum. 1 kg civarında yaprakla işe başlayabilirim. Nereden temin edebilirim. Aradığım tür vac. mytillus. Y.Doç.Dr. Kadir Arısoy |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
|
Yusuf Beyin elindeki fidan çeşitleri şunlar: 1)Blue crop-----------------(20-25cm) 2)Darrow---------------------(15-20cm) 3)Patriot----------------------(15-20cm) 4)Jersey----------------------(15-20cm) 5)Duke------------------------(15-20cm) Ödemeyi havaleyle yapıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
http://www.directgardening.com/detai...v=hps&pid=3829 http://www.eburgess.com/prodnav.asp?...~-~Blueberries http://www.greatlakesnurseryco.com/p...71cb0c31cf07af Sn.pepino61 tophat blueberry (yaban mersini-likapa-maviyemiş-çay üzümü) de getirme olanağınız var mı acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Bunlar da benim maviyemişlerim. Northland en iyi uyum sağlayanı. Berkeley de gayet iyi gelişim gösterdi. Bu fidanlar 2. yaşında, fidanları 1 yıllık çelik olarak Rize'deki Sarol fidancılıktan almıştım. Ayrıca geçtiğimiz kış ABD'den açık kök getirttiğim 6 maviyemişin hepsi de tutmuş gözüküyor. Resimde görüldüğü üzere bir kaç tane meyve vermelerine de izin verdim. Maviyemişleri ektiğim toprağın ph'ını ancak kükürt ilave ederek düşürebildim. Şu anda 4-5,5 arası. Toprağın üzerindede bir keresteciden aldığım talaşla toprak örtüsü (malç) yaptım. Ayrıca bahçeden çıkan çim kırpıklarını da malç olarak kullanıyorum. Geçen yazdan tecrübem; sıcak günlerde en az 2 günde bir su istiyor. Aksi halde büyümesi çok yavaşlıyor. Meyveler hafif renk değiştirmeye başladı ama henüz olgunlaşmadı. Büyük bir heyecanla beklemeye devam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Gölcük-Kocaeli'de 100m rakımda sorunsuz yetişiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|