Saçı kıbrıs( demir sülfat) uygulamasını ise likapalar, gardenyalar, ahududu ve böğürtlenlen üzerinde denedim.
10 litre suya 2 çay kaşığı demir sülfat. Likapalar hariç herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
Likapalarımda ise kök çürüklüğü oluştu. Önce beyaza yakın yaprak sararmaları, ardından bölgemizin kendine has kavurucu sıcaklığı bu bitkilerimi kaybetmeme neden oldu. Ama burada demir sülfat uygulama sıklığının da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Yapraklardaki sarama belirtisi ile demir sülfat uygulamasını sıklaştırıp bitkilerimi kaybettiğimi düşünüyorum. Asitli toprak elde edeyim derken işi oldukça abartmış olmalıyım. Geçen sene de 2 adet likapa edinip sonunda kaybetmiştim ama hiç kök çürümesi olmamıştı.
Sonra internette konu hakkında bilgi araken demir sülfatın toprak Ph seviyesini düşürme hızının oldukça yüksek olduğu bilgisine ulaştım. Ama dozajı ayarlayamayınca bitkinin kılcal köklerini halletmiştim.
Bence uygulayacağımız her ne olursa olsun (limon tuzu, kükürt, demir sülfat
vb) özellikle saksı uygulamalarında, konacak maddeler başka bir yerde harç ile karıştırılıp bir süre bekletilmeli, daha sonra saksıya eklenmeli. Veya bu bekletilmiş harç içine bitki dikilmeli.
Bu süre örneğin kükürtte 2-3 ay, demir sülfatta 1 hafta
vb. gibi. Bu maddeler direk saksı harcı içine konulduğunda belki Ph seviyesini düşürüyordur ama bitki köklerine de zarar verdiğini düşünüyorum. Artık deneme yanılma yöntemiyle bir sürü bitki kaybetmiş biri olarak bu tip uygulamalar biraz daha sakin ve temkinli yaklaşıyorum.
Bu arada artık birisi beni durdursun, yoksa duracak gibi değilim
Deneyimlerimi yazayım derken sayfa benim sayfam oldu gitti. Galiba Ph kavramı tam bir fobi olmuş durumda benim için
Artık konu hakkında bilgi ve deneyimi olan arkadaşlara bırakıyorum kalemi.