View Single Post
Eski 21-08-2009, 20:04   #11
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Saçı kıbrıs( demir sülfat) uygulamasını ise likapalar, gardenyalar, ahududu ve böğürtlenlen üzerinde denedim.

10 litre suya 2 çay kaşığı demir sülfat. Likapalar hariç herhangi bir sorunla karşılaşmadım.

Likapalarımda ise kök çürüklüğü oluştu. Önce beyaza yakın yaprak sararmaları, ardından bölgemizin kendine has kavurucu sıcaklığı bu bitkilerimi kaybetmeme neden oldu. Ama burada demir sülfat uygulama sıklığının da büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Yapraklardaki sarama belirtisi ile demir sülfat uygulamasını sıklaştırıp bitkilerimi kaybettiğimi düşünüyorum. Asitli toprak elde edeyim derken işi oldukça abartmış olmalıyım. Geçen sene de 2 adet likapa edinip sonunda kaybetmiştim ama hiç kök çürümesi olmamıştı.

Sonra internette konu hakkında bilgi araken demir sülfatın toprak Ph seviyesini düşürme hızının oldukça yüksek olduğu bilgisine ulaştım. Ama dozajı ayarlayamayınca bitkinin kılcal köklerini halletmiştim.

Bence uygulayacağımız her ne olursa olsun (limon tuzu, kükürt, demir sülfat vb) özellikle saksı uygulamalarında, konacak maddeler başka bir yerde harç ile karıştırılıp bir süre bekletilmeli, daha sonra saksıya eklenmeli. Veya bu bekletilmiş harç içine bitki dikilmeli.

Bu süre örneğin kükürtte 2-3 ay, demir sülfatta 1 hafta vb. gibi. Bu maddeler direk saksı harcı içine konulduğunda belki Ph seviyesini düşürüyordur ama bitki köklerine de zarar verdiğini düşünüyorum. Artık deneme yanılma yöntemiyle bir sürü bitki kaybetmiş biri olarak bu tip uygulamalar biraz daha sakin ve temkinli yaklaşıyorum.

Bu arada artık birisi beni durdursun, yoksa duracak gibi değilim Deneyimlerimi yazayım derken sayfa benim sayfam oldu gitti. Galiba Ph kavramı tam bir fobi olmuş durumda benim için

Artık konu hakkında bilgi ve deneyimi olan arkadaşlara bırakıyorum kalemi.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön