![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Teşekkürler gerçekten çok güzeller.Benim bahçe yok.Saksıda olanlardan bulabilirsem hemen almak isterim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Parriotun saksıda yetiştiğine dair nette bir bilgi bulamadım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() Ben de kaç gündür nerelerdesiniz diye merak ediyordum. Meğer hasada yatmışsınız. Sn NTuran, afiyet olsun çok güzeller. Bakmak bile yeter şunların güzelliklerine. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Göle bir damla maya çalmaya uğraşıyoruz. Umarım gerisi gelir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Ankara'da toprak pH sı nasıl düşürülür?
Bugünkü seçim sonuçlarından sonra bu konuda yazma ihtiyacı duydum!Toprağın asit oranının arttırılması diğer bir deyişle pH değerinin düşürülmesi için elbette tarımsal kükürt, amonyum sülfat vb. kimyasalların kullanılması mümkün. Ben de daha küçük ambalajını bulamadığım için 25 kiloluk kükürt almıştım, ancak bunu kullanmak hiç içimden gelmedi. Yaklaşık 15 m2 alan için eser miktarda (10-15 gr kadar) kullandım. Oysa bu yöntem bana çok doğru gelmiyor. Çok yapay bir müdahale olarak görünüyor. İşin doğal yöntemini Yusuf Ustaoğlu söylemişti. Yaban mersini konusundaki literatürde de bolca sözü geçtiği için ben de aynı yöntemde yoğunlaşıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, toprağın asitliğini yükseltmek için çam ağacının kabuğu, kozalağı ve iğnelerinden yararlanılıyor. Ben de bu üç farklı malzemeye şu an oturmakta olduğum ev çok yakın olduğu için ODTÜ ormanınan elde ettim. Tek sorunum bunların öğütülmemiş, yani toprağa kolayca karışabilecek durumda olmaması. Dün ve bugün yaptığımsa biraz daha farklı. Yine ormana gittim ancak bu kez ne kabuk, ne kozalak ne de iğne topladım. Ağacın dibindeki yerde bir tabaka oluşturan ve son bir yılın yaprakları olduğu belli olan iğneleri kaldırdım. Bunların altında kırılmış, ufalanmış ve hatta kalıplaşmış, toprakla karışmış başka bir tabakanın olduğunu fark ettim. Bu tabaka yaklaşık 3 cm kalınlığında ve tamamen olmasa da büyük oranda çürümüş iğnelerden ve onların tozlarından oluşuyor. Dün hızımı alamayıp 6 küçük çuvalı bu tabakayla doldurdum. Bugün de bahçede 2x1 m.lik bir alanda bu malzemenin 2 çuvalını mevcut toprakla harmanlayıp belledim. Bu toprak ve çam iğnesi karışımını arada bulabildiğimiz kadarıyla sulayarak kasım ayına kadar yeni getirteceğim yaban mersinlerini dikeceğim çukurlara hazır edeceğim. Ankara'da asitli toprağın en önemli bileşeni aslında yanıbaşımızda duruyor. İster ODTÜ ormanında, ister Beynam ya da Kızılcahamam'da... Fazla değil 3 çuval size yeter. O zaman ortancalar, orman gülleri ve elbette yaban mersinleri için en önemli koşulu sağlamış olacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Eğrelti otu asitliği arttırıyor.
Ercaceous compost adı verilen ve asit ortam seven bitkiler için önerilen kompostun hazırlanmasıyla ilgili kaynaklara baktığımda eğrelti otunun da turba yosunu yerine asitlik arttırıcı element olarak kullanılabildiğini öğrendim. Yolunuz Karadeniz kıyılarına düştüğünde bolca göreceğiniz bu bitkinin yapraklarından toplayıp bahçenizdeki diğer malç malzemesiyle karıştırabilirsiniz. http://observer.guardian.co.uk/magaz...581065,00.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Toprağın asidini yükseltmek , bazı bitkiler için mi gerekli yoksa her bitkinin bu tür toprağa mı gereksinimi var. Yanlış hatırlamıyorsam, bir bitki anlatılırken asitten hoşlanmadığı yönünde bir açıklama vardı. Ben de evimin yakınlarında olan birkaç çam ağacının altından o toprak katmanlarından aldım bir iki kez ve torf ve bahçe toprağıyla karıştırdım. Ama sonra içime bir kurt düştü. Yanlış bitkiye yanlış şey mi yapıyorum diye. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Asit ortamı seven bitkilerin başında orman gülü (rhododendron), açelya gibi süs bitkileriyle yaban mersinleri geliyor. Sizin hangi bitkiler için kullandığınızı bilmiyorum, ancak diğer bitkiler ve çoğu meyva ağacının asit oranı yüksek toprak isteği yok. Tersine çoğu bitkide asitliğin düşürülmesi gerekiyor, ki bunun için de ortama kireç ilave ediyor ve alkalitenin artmasını sağlıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Bende(balkonda) şu anda, limon, pepino, kaz üzümü, yer elması, pembe domates, biber,salatalık gibi sebze ve meyveler ile fesleğen, maydanoz ve bir türlü yetiştirmeyi beceremediğim kekik var. Neyse çam iğnelerini az ilave etmiştim. Gerçi toprak düzenleyicisi kullanıyorum, sanırım o işe yarıyordur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Yusuf Bey'de 3 çeşit var.Hepsi saksıda oluyormuş. 25 YTL . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Bir başka öneri ise; likapa-frenk üzümü-böğürtlen-ahududu- ve her nevi üzümgillerle ilgilenen Ankara grubu olarak 1 dönüm hadi olmadı 500 m2 yer alacağız ayrı ayrı olabileceği gibi ortak tek bir yer de olabilir(bu konuda çok ciddiyim) ... Önemli olan aynı dili konuşan 4-5 kişi bir araya gelmek... Saksı derdinden kurtulacağız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() İsterseniz şimdilik tohum bulma yoluna gidelim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Güvenlik-yardımlaşma vs. konularda aynı dili konuşan insanların bir arada olmalarında fayda var... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
|
Alıntı:
Golbasında ne tarafta almayı dusunuyorsunuz. Benımde 1000 m2 (net 710m2) yerım var. Icınde 25 adet 3 yasında cesıtlı meyve fıdanı mevcut. Yer konusunda ne dusunuyorsunuz, arastırdıgınız yerler varmı, Yaban mersınıne uygun ? Bende yaban mersını dıkebılırım belkı, eger verım alabılırsem (Verım= ben ve cocuklarımın tadabılecegı kadar) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yaban mersini için toprak tahlili şart ama n_turan beyin yaptığı gibi özel bir çalışma ile toprak ayarlanabilir. Ya da özel torf satın alınarak...ancak kökler daha derine inince ne olacak bilmiyorum...Ankara'da n_turan bey bir ilki deniyor bizler de merakla bekliyoruz... Gölbaşında özellikle aradığım bir yer yok yeterki ilerde apartmanların pıtrak gibi bitmediği bir yer ve suyu olsun (tabi bir de aynı dili konuşacağımız 1-2 insan)...zaten bazı yerlerde fiyatlar almış başını gitmiş bu yerlere yaklaşmak bile mümkün değil... Yaban mersinini Ankara da bulamazsınız...böğürtlen ahududu gibi fidanlar ise ya karşıyaka mezarlığının karşısındaki fidancılardan veya n_turan beyin bizlere önerdiği bizim de memnun kaldığımız bentderesindeki fidancı Adem'den bulabilirsiniz. Ben Adem'den alın derim aynı zamanda gübre, torf vs. de var ancak aradığınız ph ı düşük torf yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
late blue Yusuf Bey'in elinde olanlar.. early bule spartan patriot Deniz Akvaryumu hangileri saksıda daha verimli olur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Saksıda hepsi olur olmasına ama verim olmaz... saksıda sadece sunshine blue nun iyi olduğu yazılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar Yaban mersini ev ortamında olmazmış.Ev duvarlarından 4 m ilerde olması gerekiyormuş.Yusuf Bey ev **** balkon için önermiyor.Hayaller suya düştü.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-07-2007
|
Arkadaşlar zonguldak'ın yenice ilçesinde yaklaşık 15 dönüm tarlam var.Burada likapa yetiştirip meyvesini pazarlamak istiyorum.Fakat hangi çeşidi o bölge için uygundur bilemiyorum.Tabi bu arada pazar payı da önemli.Yani ürün elimde patlasın da istemiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2007
|
Sn n_turan, Bogurtlen, Ahududu ve Yaban mersini fidanını Ankara'da nereden alabilirm. Ekim zamanı ne zaman dır. Bilgi verirseniz sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sürpriz şu: Farklı kanallarla bizimle irtibat kurarak yaban mersininin fidanıyla bahçe kurmak isteyen müşterilerim var ve yurt dışından getireceğimiz damızlık bitkilerle ekonomik çeşitlerden doku kültürü ile fidan üretimi yaptıracağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |