![]() |
|
![]() |
#212 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Katılım şartları aynen birincide olduğu gibi ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Ağaç Dostu
|
http://212.67.202.182/~blackmoor/ind...1b04e8ecebdd38 http://www.directgardening.com/detai...v=fan&pid=3829 Saksıda mavi yemiş isteyenler bir göz atsın derim ![]() Düzenleyen denizakvaryumu : 28-10-2007 saat 11:27 Neden: yeni link |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bilkent praktikerden bir goldtraube 71 aldım, siz goldtraube ı geçen yıl mı diktiniz? yani bir kış geçirmiş miydi yoksa ilk defa mı Ankara'da kışı geçirecek? Aldığım goldtraube yaklaşık 20-25 cm.lik çelimsiz bir bitki, belki 1 yaşında,bu kışı dışarda geçirmesini önerirmisiniz?Yoksa hiç dışarı çıkarmayıp seneye mi dışarıya atayım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Ağaç Dostu
|
Demek başka meraklıları da varmış Ankara'da likapaların. En sonuncuya yetiştiğinize göre. Balkon yetiştiriciler arasında bu işin öncüsü de siz oluyorsunuz. Nasılsa komşuda pişer, bize de düşer ![]() İyi büyütmeler. Sonuçları merakla bekleyeceğim. Fotoğraf nerde? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Ağaç Dostu
|
Goldtraube yani altın üzüm aslında bir saksı bitkisi değil yani bahçedeki gibi asla olmayacak... ama saksıda da nasıl olacak deneyip göreceğim ![]() ![]() n_turan ın bahçesinde bir tane vardı, foruma şöyle bir göz attım, o da goldtraube ı bu yaz dikmiş, aslında soğuğa çok da dayanıklı değil gibi bir bilgim var ama tam emin değilim... n_turan sanırım bu konuda son sözü söyleyecek.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Sevgili Denizakvaryumu fiyatı ne kadar. Üsteki beyaz saksıdaki gerçekten çok güzel.Keşke o türleri bulabilsek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ben buna da şükür diyorum ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Ağaç Dostu.
|
Bir fiyat bilgisi de benden , 300 gramı İstinye Park'ta 14.99 YTL... Ar-Ge çalışmaları için yararlı olacak her masrafa katlanırım diyerek aldım,Hollanda'dan ithal etmişler. Umarım toprağı ve iklim şartları uyarsa Gökçeada'da yetiştirmek istiyorum.Bunun için yurtdışından fidan araştırıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Ağaç Dostu
|
Sn denizakvaryumu, Goldtraube'unuz hayırlı olsun. Praktiker'e son gittiğimde hemen hiçbir işe yarar şey yoktu. Bunlar ne zaman gelmiş? Goldtraube bir Hollanda çeşidi ve sadece bir sitede soğuğa dayaklı olduğuna dair ifade gördüm. Ben Stokholm'den satın alırken İsveçli satıcı soğuğa dayanıklı olduğunu söylemişti. Stokholm'de kışın göllerin donduğunu biliyorum. Oradaki bahçelere dikilmek üzere ithal edilmiş bir çeşit. Yani, kısacası, gönül bunlar doğru olsun istiyor. Meyve büyüklüğü ve lezzeti açısından eşsiz... Sadece somut olarak bulduğum bilgi çoğu Corymbosum çeşidine göre Godronia hastalığına daha dayanıklı olduğu. Yine de bütün sorularımızın cevabını önümüzdeki Nisan ayında alacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Ağaç Dostu
|
Goldtraube'un soğuğa dayanıklılığını destekleyen bir bilgi de sözünü ettiğim Godronia mantar hastalığına (Godronia cassandrae) karşı dayanıklılık verileri Norveç'te yapılan bir araştırma sonucundan alınma. Bu araştırmadan, Goldtraube'un yanı sıra, Blueray, Patriot, Bluecrop, Bluetta, Earliblue, Hardyblue, Collins ve adını sayamadığımız çeşitlerin Norveç'te yetiştirildiğini anlıyoruz. Hüseyin Hoca'nın kulakları çınlasın. http://www.ulmer.de/Artikel.dll/2_01_s78-84_2929.PDF |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Ağaç Dostu
|
Sn.n_turan teşekkürler. Bu sene fidan çok küçük olduğu için açıkçası dışarda bırakmayacağım,ne olur ne olmaz ... her zaman goldtraube bulamayız ![]() Baharda da sizin goldtraube ın durumu belli olur, buna göre seneye dışarı alıp almayacağım belli olur. Acaba bitkiye kış uykusu geçirtmemek zararlı olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fidanın seneye sağlıklı ve iyi gelişmesi için dışarıya alınması ile çok küçük olduğu için donma tehlikesine karşı içerde durması arasında... İki goldtraube ım olsaydı kararım kolay olurdu ama şimdi zor... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Ağaç Dostu
|
Birden aklıma geldi, faydalı olur mu bilmem. Bitkilerin dışarıda yetişmesi deyince toprakta olmalarını anlıyorum. Saksıyla dışarıda bırakmakla, toprağa dikip bırakmak arasında çok fark var. Gözden kaçmamıştır tabii ama hatırlatmadan duramadım. Saksı her yönüyle soğuğa maruz kalıyor, topraktaki ise korunuyor. Güle güle büyüt altın üzümünü sevgili kardeşim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
[QUOTE=denizakvaryumu;167389]Hımmm, şimdi bir karar vermem gerekiyor... Fidanın seneye sağlıklı ve iyi gelişmesi için dışarıya alınması ile çok küçük olduğu için donma tehlikesine karşı içerde durması arasında... Merhabalar, y.mersinini dış mekanda bahçeye dikmeniz için tereddüt etmenize gerek yok. Sayın N.Turan'ın da dediği gibi Vaccinium corymbosum soğuğa dayanıklı ve hatta soğuklanma isteyen (yaklaşık 1000 saat 7C altı) bir bitkidir. Ben de geçen kış 3 farklı çeşidi (1 yaşında) bahçeme diktim ve şu anda gayet sağlıklılar. Sanırım esas dikkat etmeniz gereken konu toprak ph'ı. Toprak ph'ını mutlaka 4,5-5,5 arasına getirmeniz gerekiyor. Bauhaus'da toprak ph metresi satılıyor. Vaccinium corymbosum genellikle 3-7 iklim bölgelerinde yetişiyor ve aşağıdaki linkte verilen iklim haritasına göre Ankara 7. bölgede. Yani, toprağınızı hazırlayın, ve bahçenize dikin derim. İç mekanda bitki soğuklanamayacaktır. http://www.backyardgardener.com/zone/europe1zone.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Ağaç Dostu
|
http://www.youtube.com/watch?v=chGxZIE1cnA http://www.youtube.com/watch?v=XfzQFqCNRF8 http://www.youtube.com/watch?v=TVyrv47m2ck likapa için bakınız. Düzenleyen denizakvaryumu : 09-11-2007 saat 20:24 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Ağaç Dostu
|
Günaydınlar sevgili Denizakvaryumu, işyerinden youtube sitesini açamadığım için bakamadım. Eğer video değilde resim ise burada bir kare gösterebilirmisiniz. Saksıda likapa bana da uyar, çünküüüüü 27 kasım salı günü inşallah balkonu kapattırmak için randevu alıp sözleşme imzaladık . Sonrasında bende üzümsü bitkilerime kavuşacağım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Ağaç Dostu
|
Şükran Hanım 2 link de video.Ancak 241.mesajda fotolar var... Likapa ve diğer üzümsüleri bence bahçenize dikin, rahatlıkla kışı geçirebilirler... eğer ille de saksıda isterim demezseniz ![]() Bauhausda tayberry, loganberry ve Japon (wine berry-şarap üzümü) böğürtleni yapraklarını henüz dökmemiş, alabilirsiniz...kırmızı frenk üzümleri ise yapraklarını dökmüş...Yine evrgreen thornless yani dikensiz herdaim yeşil böğürtlenler de güzel durumda...kaçırmayın derim.Fiyatlar 5 YTL...eğer yenileri gelirse 20 YTL den aşşağı gelmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar likapanın yaprakları da çay olarak içilip yeniyormuş. ------------------------------------------------------------------ Yazan: arhavisanayi | Konu: Likapa çayı (kachanaka çayı) | Tarih: 13/10/2007 Arhavi'de rakani diye adlandırılan yerlerde sıkça rastlanır. Buralarda suni bir gübreleme ve insan eli değmediğinden, organik besin olarak değerlendirilebilir. Likapa yaprakları yeşil olarak yenilmektedir. Cocukluğumuzda dağda öğle yemeği götürmediğimiz zamanlarda bahçede çalışırken, hem meyvesi ile hem yaprağı ile beslenip, günü kultarıyorduk. Yapraklarının kurutulması ile iyi bir çay elde edilmektedir. Biz yıllarca bu çayı, grip, soğuk algınlığı ve nezle olduğumuzda tüketiyoruz.Aynı zamanda keyifli bir içecek olduğunu da söylemeliyim. http://arhavisanayi.blogcu.com/4218028/ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2006
|
sayın deniz akvaryumu nereden temin edebiliriz ben bi türlü bulamıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Yapraklarının çay olarak içilmesi çok ilginç.Yaprakları için bile yetiştirilebilir.İyice meraklandım şimdi.Çayını deniyen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://pepino61.sitemynet.com/hobim/id4.htm Yusuf Bey,satıyor...(ben Ankara'daki praktiker marketten almıştım..) Bu konuda Yusuf Beyle bağlantıya geçin derim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Acaba dökülen yapraklar da olur mu?yoksa taze mi toplamak gerekir? Üstelik bir de yeniyormuş, bendeki goldtraube 71 in tadına bakacağım ama zaten 8-9 tane yaprağı var ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Ağaç Dostu
|
deniz akvaryumu ne zaman aldınız acaba hala var mı ki praktikerde? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Ağaç Dostu
|
bir de cranberry ile gilaburu aynı şey mi acaba nitekim gilaburu adlı sitede diğer adının cranberry olduğu söyleniyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Ağaç Dostu
|
Hayır kalmadı, Ankara'ya ilk defa gelmişti ve hemen bitti yine kışa dayanıklı kiwi de gelmişti o da bitti... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Cranberry isminde bilinen bitkinin doğada yetişen üç tipi var. Amerikan türleri - Vaccinium macrocarpon, meyvesi daha küçük Avrupa türleri - V.oxycoccux, üçüncü tür olarakta Amerikada Cowberry diye bilinen V. vitis-idaea (tadı çok acı, çiğ yenmesi imkansız gibi sadece pişirilip tüketilmekte). Bitki likapa gibi yaprağını sonbaharda dökmüyor, daimi yeşil bir çalı halinde gelişir. Toprakta 4.5 pH oranına bayılıyor. Doğada bir zaman bataklık gibi su basmış alanlarda kalmaktan hoşlanıyor. Kışın - 45°C soğuğa kadar dayanıklı. Gelişme zamanı tam güneşten biraz gölgeli alanlar istiyor. Genelde budanmıyor. Likapada söz ettiğim kuş saldırısı bu bitki içinde geçerli, ağ ile kurtulabilirsiniz. Eminim Karadeniz bölgesinde uygun yerler bulunsa Cranberry’de yetişir. (İsmi ne olacak peki?) Amerika kıtasında çok önceleri Kızılderililer bu bitkiye tıbbi etkilerinden dolayı çok önem verip yetiştirmişler. Meyvenin kırmızı suyundan kumaşlarını bile boyamışlardır. Cranberry’nin suyu çok kıymetli. C, D vitaminleri,potasyum ve demir ihtiva ediyor. Likapa gibi tatlı olmadığı için şekerle karıştırılarak tüketilebiliyor. Kanserede iyi geldiği söyleniyor. Böbrek hastalıklarına, mesane iltahaplanmalarına, taş düşürmeye, boğazda habisleşmiş iltahaplanmalara iyi geliyor. (Ben Boğazımdakilerden bu sularla kurtuldum, Doktorum hala bana inanmıyor.) Belki duymuşunuzdur **** tatmışınızdır, yılbaşında ve Amerikalıların Şükran gününde pişen hindiye Cranberry sosu dökülür (1620 senesinden beri bu geleneksürmekte). İstanbuldaki bazı marketlerde Ocean Sprey markasıyla satılmakta. Murat Pilevneli. http://bahcevan.com/her-derde-deva-b...yon-dekorasyon Gilaboru için http://www.agaclar.net/forum/showthr...light=gilaboru bakınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
|
Merhaba, ben burada yeniyim.
Herkese merhaba, Ben Fisun. Uzun zamandır bu forumu takip ediyorum, forumunuzdan pekçok yeni şey öğrendim. Bu yüzden forumdaki herkese çok teşekkür ediyorum. İnternette araştırma yaparken yaban mersiniyle tanıştım ve çok sevdim. Şu anda kendisi ilgi alanımda. Uzun yıllardır İstanbul'da yaşamış ve son yıllarda İstanbul'daki bütün stres kaynaklarından nasibini almış ve yılmış biri olarak artık kendimi ait olduğum yerde yani doğada görmek istiyorum. Doğayla ilgilenmek beni gerçekten çok rahatlatıyor. Bu aralar yaban mersini bitkisine merak sardım demiştim ya, yakın zamanda Çatalca'dan 1,5 dönümlük bir tarla alıp orada yaban mersini yetiştirme denemeleri yapmak istiyorum. Bu konuda araştırıyorum şimdilik. Hüseyin Çelik'in Likapa Yetiştiriciliği kitabını aldım ve okumaya başladım. Ayrıca internetten araştırmalar yapıyorum. Özellikle Michigan State Üniversitesi'nin yaban mersini sitesini anladığım kadarıyla okumaya çalışıyorum. Öğrenmem gereken çok şey var. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Öncelikle alacağım tarlanın iyi bir drenaja sahip olması gerekiyormuş. İşimi sağlama almayı çok sevdiğim için öncelikle tarlaya iyi bir drenaj sistemi kurdurmak istiyorum. Bu konuda yardım alabileceğim, konusunda uzman bir şirket veya birini biliyor musunuz? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|