agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni528Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-03-2010, 18:38   #1051
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Yaşamaz derken sadece killi toprakta demek istedim.Uygun ortamı sağlarsan başarırsın.Neler başarmıyoruz ki.Saksıda bile yaşatabiliyorsak bahçede daha rahat yaparsın.Dediğim gibi harcı güzel yap.

Kum-çakıl-asitli torf-saman- odun talaşı -çam iğneleri-humus -humuk asit -pomza
bunları ekeceiğn kısma harmanla sonra fidanı dikersin.Başarılar.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2010, 20:20   #1052
Yeni Üye

unal45's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2010
çok teşekkürler oğuzhan en kısa zamanda yaptıklarımı paylaşıcam sanada iyi çalışmalar iyigünler.

unal45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2010, 21:24   #1053
Yeni Üye

unal45's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2010
Şimdiden toprak hazırlıklarına başladım çamların altından toprak topladım (çam ibresi deniyor herhalde) ayrıca kendime bahçe yapıcak bölümde ayırdım yarın büyük ihtimalle lipaka fidanım gelecek resimde bahçemin durumunu, ağacı dikmeyi düşündüğüm yeri ve toprağın cinsini paylaşıyorum oğuzhan sanada ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bir hatam yanlışım varsa söyleyin arkadaşlar drenajı iyi olur diye duvar kenarı düşündüm.

Eklenen Resimler

unal45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 09:51   #1054
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Gayet güzel görünüyor.Başarılar.
Ayrıca eğrelti otu bulabilirsen.Ondan da malç yapabilirsin.Toprağı asitlendirir.Fidanları dikmeden yanmış koyun gübresi ile karma yap.Toprak kendine gelsin.Bu ara havalar yağmurlu iyi olur.

Eski 03-04-2010, 20:48   #1055
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Fırçayla tozlaştırsak mı acaba ,tek tek ?

Yanıt alamadım ,
ama bu gün küçük oğlumun eline bir samur fırça verip ,
arı olmakla görevlendirdim .
Bakalım sonuçlar ne olacak .

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 21:25   #1056
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2008
Galeri: 4
Çiçek yapısı yüzünden fırçayla tozlamak zor olsa gerek, dışarda ise gün içinde arılar dolaşmıyormu, arıları çekecek bir yere koysanız.. Blueberry çiçekleri açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tozlaşma olmazsa, daha sonra meyve tutma ihtimali azalıyormuş...

bari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 22:25   #1057
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Dışarıda da ,
tamamen gölge sağlamak için 20mm sunta bir çatı altındalar .
Bu sebeple uzaktan görünürlüğü az . Çiçek nektarı çok tatlı , kokusu çok hafif .
Denedik , hepsi aynı zamanda açmadı zaten belki tozlaşan da olmuştur .
Yerli Likapa açmadı daha , çapraz tozlaşmanın olması mümkün değil .

Eski 03-04-2010, 23:11   #1058
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Bal arıları, Erikten başka bir şey görmemişlerki, bizim sunshineblue'nun beyaz çiçekleri yerlerde geziyordu..

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2010, 23:25   #1059
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

Hhatice's Avatar

Giriş Tarihi: 15-12-2006
Galeri: 2
Vaccinium corymbosum L. Sharpblue

nereden aldınız?

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 00:16   #1060
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Buradan .

Eski 04-04-2010, 22:03   #1061
aer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2007
yardım

Merhaba, bu gün carrefour' dan yaban mersini kurusu aldım.(kg. 19 TL.) Aldığım meyveler tatlı, renk olarak vişneye benziyor. Yaban mersini fograflarını incelediğimde; hepsi mavi renge sahip, şimdi almış olduğum meyve kurusunun fidanını alabilmek için gerçek adını arıyorum.
Ayrıca çoğu yerde tadının ekşi olduğu yazılı, benim aldığım meyveler tatlandırılmış olabilir mi? Bazılarının içinden tohumlar çıktı çimlendirmeye çalışacağım. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 22:37   #1062
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aer Mesajı Göster
Merhaba, bu gün carrefour' dan yaban mersini kurusu aldım.(kg. 19 TL.) Aldığım meyveler tatlı, renk olarak vişneye benziyor. Yaban mersini fograflarını incelediğimde; hepsi mavi renge sahip, şimdi almış olduğum meyve kurusunun fidanını alabilmek için gerçek adını arıyorum.
Ayrıca çoğu yerde tadının ekşi olduğu yazılı, benim aldığım meyveler tatlandırılmış olabilir mi? Bazılarının içinden tohumlar çıktı çimlendirmeye çalışacağım. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
Bende gördüm .. SAtın aldığınızın büyük bir ihtimal cranberry (turna yemişi) olduğunu düşünüyorum.. Bu konuda bir şeyler yapılmalı, ciddi bir aldatma var.. Bir ürüne bir Türkçe isim vermek farklı, farklı bir ürünü başka bir adla satmak farklı.. Cranberry de faydalı, aynı aileden fakat, ikisinin faydaları da farklı..

Yinede kimseyi töhmet altında bırakmayalım, vaccinium parvifolium var kırmızı meyveli yaban mersini sayılır. Bu olma ihtimali var, cranberry de zaten amerikadan ithal ediliyordur diye düşünüyorum. Her ikiside amerikada yaygın ticari üreticiliği var...

Eski 04-04-2010, 22:39   #1063
Ağaç Dostu

bari's Avatar

VAccinium parvifolium, kırmızı meyveli..

Eklenen Resimler

Eski 04-04-2010, 22:53   #1064
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Marketlerde satılan kırmızı yapışkan görünümlü meyve ithal cranberry.

Bugünlerde kg 19 Tl den her yerde görmek mümkün.

Yani blueberry ile ilgisi yok.

Zaten blueberry nin kurutulmuşuna da ben rastlamadım.Bu meyvenin kurusu olmuyor sanırım.

Aslında yaban mersini ismi bana göre sadece murt için kullanılmalı.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2010, 22:58   #1065
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Murt sadece mersin diye anılıyor...

Eski 05-04-2010, 09:22   #1066
aer
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bari Mesajı Göster
Bende gördüm .. SAtın aldığınızın büyük bir ihtimal cranberry (turna yemişi) olduğunu düşünüyorum.. Bu konuda bir şeyler yapılmalı, ciddi bir aldatma var.. Bir ürüne bir Türkçe isim vermek farklı, farklı bir ürünü başka bir adla satmak farklı.. Cranberry de faydalı, aynı aileden fakat, ikisinin faydaları da farklı..

Yinede kimseyi töhmet altında bırakmayalım, vaccinium parvifolium var kırmızı meyveli yaban mersini sayılır. Bu olma ihtimali var, cranberry de zaten amerikadan ithal ediliyordur diye düşünüyorum. Her ikiside amerikada yaygın ticari üreticiliği var...
Teşekkür ederim sayın bari, üzerinde sadece türkçe adı vardı. Satış görevlisi sorduğum sorulara cevap verebilecek bilgiye sahip olmadığını söyleyince mecburen aldım.( Oğlum 3-4 gündür kırmızı meyve suyu diye ağlıyor, buzlukta vişnelerimiz bitince bunlardan denemek istedim.) Aldığım meyveler oldukça tatlı idi. Bir su bardağı suya bir yemek kaşığı meyve kurusu koyup kaynattım, hafif ekşi, rengi bulanık pembe suyu oldu. (Yinede afiyetle içti)

aer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 09:36   #1067
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Beğendik kırmızı olanlarını uzun süre yaban mersini diye sattı şimdi isim değiştirip cranberry diye satıyor. Piyasada bir de yine yaban mersini diye sattıkları mor renkli küçük bir cins var ama onun da tadı aynı normal mersin gibi. Yaban mersinini tatmadığım için doğru mu değil mi bilemiyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2010, 13:51   #1068
Ağaç Dostu

bari's Avatar

İşin enteresan tarafı, cranberry i taze olarak yedim.. Öyle çok tatlı, şekerli değil.. CRanberry' nin kurusunu yemedim ama çok şekerli gözüküyor..

Eski 05-04-2010, 15:24   #1069
Ağaç Dostu

Hımm ramazan ayında satılan bazı hurmalar glikoza bandırılır ve etiketinde glikozlandığı yazar.

Gerçi yazmasa da hurmaların parıl parıl parlamasından glikozlandığı anlaşılır

Acaba cranberide de aynı durum söz konusu mu?

Eğer böyle bir durum söz konusu ise satıcıların uyarması gerek çünkü şeker hastaları bu meyyveyi şifa olsun diye alıyor.

Şifa diye alınan meyve eğer glikozlandı ise şeker komasına sokabilir.

Yine işin ilginç yanı bu cranberry paketlenmiş olarak değil de dökme olarak satılıyor.Yani üzerinde nerde üretildiği, son kullanma tarihi, glikozlanıp glikozlanmadığı gibi bilgiler yok.

Eski 05-04-2010, 16:49   #1070
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Cranberrinin kurutulmuşu öyle çok tatlı değil hafif mayhoş ama şekerlendirilmese o kadar parlak olur mu bilmiyorum. Bir de ele alınca sanki yapış yapış gibi.

Benim şeker hastası bir arkadaşım da ilaç niyetine sürekli yiyor. Doğrusunu öğrenmek iyi olacak.

Eski 05-04-2010, 20:00   #1071
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Çok basit bir örnek verecek olursak, gözlere iyi gelen maviyemiş yani blueberry meyvesini arayan insanlar yabanmersini diye arama yaptıklarında aktarlardan kırmızı renkli, kuru ve şekerlendirilmiş (tatlandırılmış) cranberry yani turnayemişi satın alarak yemektedirler. Turnayemişi yani cranberry şekerlendirilmiş olduğu için kan şekerini yükseltir, şeker hastalarına da yarayan maviyemiş yerine yanlışlıkla tüketildiğinde göz ve şekerden kaynaklanan
rahatsızlıkları artırır. İşte büyük yanlışlık, şekere iyi gelen yani şekeri düşüren maviyemiştir, turnayemişi ise tam tersi etki yapar. Dolayısıyla elma ile armudu ayırmamız lazım.

Linkten alıntı yapılmıştır..

http://www.google.com.tr/url?sa=t&so...H7G7758Vqc1RRg

Eski 05-04-2010, 21:11   #1072
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-05-2009
taze maviyemişlerde 4 çeşit yiyebildim.hepsinin aroması farklı içlerinden en çok spartan ı beğendim.chandler çok iri ama aroması yok...cranberry dünya piyasasında çok rağbet görmediği için amerikalılar bize fazla yolluyorlar galiba)

caturanga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2010, 08:25   #1073
Ağaç Dostu

CRANBERRY-TURNAYEMİŞİ sürünücü bir bitkidir. Yüzey örtücüdür, çok yıllıktır, kollarla yayılır, kısa sürgünler üzerinde meyve verir.

Meyvesi taze tüketilirse çok acı olduğu görülür, taze tüketimi pek tercih edilmez, sanayiye uygundur, meyve suyuna işlenir veya parçalanarak, kurutulduktan sonra tatlandırılarak kuru üzüm gibi satışı yapılır.

Rengi kırmızıdır. Yaban mersini olarak isimlendirilemez. Bu yanlış olur. Maviyemişlerle ilgisi yoktur,

Çok basit bir örnek verecek olursak, gözlere iyi gelen maviyemiş yani blueberry meyvesini arayan insanlar yabanmersini diye arama yaptıklarında aktarlardan kırmızı renkli, kuru ve şekerlendirilmiş (tatlandırılmış) cranberry yani turnayemişi satın alarak yemektedirler.

Turnayemişi yani cranberry şekerlendirilmiş olduğu için kan şekerini yükseltir, şeker hastalarına da yarayan maviyemiş yerine yanlışlıkla tüketildiğinde göz ve şekerden kaynaklanan rahatsızlıkları artırır.

İşte büyük yanlışlık, şekere iyi gelen yani şekeri düşüren maviyemiştir, turnayemişi ise tam tersi etki yapar

http://www.maviyemis.com/hakkinda.html

Evet Sn.Bari'ye kaynak için teşekkürler.Şeker hastaları DİKKAT.

Eski 06-04-2010, 08:30   #1074
Ağaç Dostu

Bu arada lingonberry de kekreyemiş diyelim arkadaşlar.

Eski 06-04-2010, 08:40   #1075
Ağaç Dostu

Açıkçası ben blueberry lerin , bilberry lerin kültüre alınmış türü olarak biliyordum ama Sn.Barinin verdiği kaynakta bilberry nin kültürü olmadığı belirtilmiş.

Yani blueberry başlı başına bir türmüş.

Eski 06-04-2010, 08:46   #1076
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ciddi bir yanlışa dikkat çektiniz. Hadi biz bu bilgilerle yakınlarımızı uyardık ama şeker hastalığına iyi gelecek diye yaban mersinini(!) çare gören binlerce kişiye nasıl ulaşılır? Bir meyve ilgisiz ve bilgisiz kişilerin elinde zehire dönüşüyor.

Eski 06-04-2010, 10:32   #1077
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Ben bu yüzden aktarla kavga ettim.Adam tutturdu benden iyiymi bilecen diye.Gerçekten insanlara doğruyu anlatmak zor.İnşallah alırken araştırıp alırlar.Yoksa gerçekten şeker oranı çok yüksek.

Eski 06-04-2010, 10:40   #1078
Ağaç Dostu

Tarım Bakanlığının olaya el koyması gerek.

Aktarların-kuruyemişçilerin-marketlerin bir ürüne istedikleri bir adı verip satamaması gerekir.

Yine bu ürün paketlenmiş olarak satılmadığından;
üreticisi-ithalatçısı-son kullanma tarihi-GDO lu mısır şurubuyla glikozlanıp glikozlanmadığı da belli değil.

Yani kontrol tamamen tüketiciye bırakılmış.

Nete ulaşamayanların bu devirde işi gerçekten zor.

Eski 06-04-2010, 11:18   #1079
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Birde özel stant açmışlar markette, görevli doktor tavsiyesi diye söylerek satıyordu
Bende görevliyle diyaloğa girdim, baktım beyhude...Bu tip ürünler, daha çok haber kanalları programlarıyla patlıyor satışları, bu da bir reklam.. Her gün bir kanalda bir meyve bir şeye iyi geliyor, bir uzman çıkarıyolar... İnsan sağlığı falan hikaye, her şey para.

Eski 06-04-2010, 11:29   #1080
Ağaç Dostu

Umarım acai ye benzeyen bir ürün çıkmaz piyasaya

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025