![]() |
4 Eklenti(ler)
Bu sabah KediTırnağına yükleyeceğime söz verdiğim Agaveler. Fakat bir tereddütüm var.. Aloe türü ile Agaveleri karıştırıyor muyum? Çünkü özellikle internette isimlerini araştırdığımda Aloe türünün alt üyeleri olarak tespit etmiştim. Oysa Agave olarakta yayınlanan fotograflar var. Sizlerin bilgilerine ihtiyacım olacak. Agave Aloe alt gurubu üyesi midir?
|
4 Eklenti(ler)
Devamı...
Saksıların altında kullandığım beyaz taşların fotograf makinasını çekim esnasında yanılttığını fark ettim. |
Çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız ana hatlarıyla çok güzel bir yol gösterici rehber oldu benim için. Tembellik gibi algılanmasın ama maymun iştahlılığımın da etkisiyle bir çok çeşide yetişmeye çalıştığım için araştırma konusunda zaman yetiştiremiyorum vallahi. KPSS' ye çalışmam lazım ama ben böyle kaçamak yapıyorum:) Ayrı saksılara yaymak mantıklı gerçekten. Hatta belki farklı harçlar kullanmalı. Çimlendirme kabına para harcamasam da şeffaf, kurabiye vs satılan plastik kaplara koysam nasıl olur? Kapaklı oldukları için benzer işe yaramaz mı? Altını delmek gerekir mi? Fısfıslayarak sulamayı düşünüyorum ben. Tohumların kaymasını filan önlemek ve aşırı su vermemek için. Baksanıza ben daha tohumları elime almadan sizin başınıza musallat oldum bile:( Aslında ben bu tohumdan üretim işini kendimden ziyade, ilerde yakınlarıma veya küçük yerlerde yaşayıp kaktüslere ulaşamayanlara göndermek için düşünmüştüm.
|
Alıntı:
Ben agave türlerini gördüğüm bir sitede( unuttum maalesef) sadece çok beğendiğim 25 tane türün adını defterime kaydetmiştim. Dahası da vardı. Bu kadar çok çeşit olduğunu bilmiyordum onları görene kadar. Tabii keşke görmeseydim. Rüyama girer vallahi kesin. Nereden bulacağız yahu? Agave kardeşliği mi örgütlesem acaba:dilli: Ek: Linki buldum. Bakar mısınız şurdaki türlere ne güzeller. http://hobibahcemiz.net/viewtopic.php?f=27&t=8345 Kaynak: hobibahçemiz sitesi |
Alıntı:
|
Sayın MKurtoğlu kaktüsler gerçekten çok güzeller. Emeğinize sağlık.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Haftasonu sakin sakin dolaşırken, tekrar yeni bir kaktüs bulurmuyum umudu ile soluğu bir yapı marketinde aldım. Trafiğin yoğunluğu dahi beni rahatsız etmedi.
Bende olmayan iki kaktüs ve bir sukulent buldum. Fakat kaktüsün 4 bebeklisi bir bayanın elindeydi. Dua etmeye başladım, tezgaha bıraksa da ben alsam diye. Uzun sürmedi o üzgün bir şekilde tezgaha geri bıraktı. Ben tezgahın öbür ucundan bu saksıya süzülürken iki genç çocuk ellerine aldılar. Avımı kaçırmıştım. Toprak bakmak için dış bahçeye çıktım. Kaktüs toprağı tükenmişti. Tezgaha son umut ile tekrar geri döndüm. İnanılmaz bir duygu ile saksının tezgahta olduğunu gördüm. Av artık elimdeydi. Saksıyı alıp marketten ayrıldım. Yoğun trafiğin içerisinde tedavi mi görmeliyim diye düşündüm. Nedir bendeki yadırgadığım bu davranışlar. Bir önerim olacak, kaktüs sevdalıları için "itiraflar" başlıklı bir forum konusu açılmalı. Tahmin ediyorum ki, birçok üyenin içine attığı bu tip anıları vardır. Ara ara bazı üyeler itiraflarını dile getiriyorlar. Bir başka üyenin fotograflarından saksılarına sarkanlar var aramızda.. Sevgilerle, Eklenti 279151 Pilosocereus azureus Eklenti 279152 Faucaria tigrina Eklenti 279153 |
Sitede ''Bitki Delilerinin Delilik Öyküleri ''diye bir bölüm var, Sayın Mkurtoğlu;
dikkatinizden kaçmış galiba. Okuyun çok eğleneceksiniz... |
Alıntı:
Aaaaa, kimmiş onlar....;) |
Ben de haftasonu kendimi tutup yapı markete uğramadım. Akşam üstü kızıma süt almak için mahallemizdeki markete gittim. Bu aralar çok sayıda çiçek te getiriyorlar. Bir Pleiospilos nelii aldım. Azıcık yaralanmıştı ama pek umursamadım.
Apartman arasında komşunun çiçekleri var. Dün pembe açmış bir E. milii farkettim. Üstelik bir kaç tane çelik te vermiş. Gidip alasım var ama sormadan almak istemiyorum :) |
Baharla birlikte bizlerdede bir kıpırdanma oluyor. İnsan kendini tutamıyor. Heryeri çiçeklerde donatmak istiyor. Alışveriş çılgınlığı başlıyor sanırım.
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Almanya'dan 6 değişik kaktüs tohumu dün geldi.
Faucaria trigrina Aloe ferox Echinopsis mirabilis Rebutia / Mischung Ferocactus latispinus Selinecerus grandiforus Tohumlar ile toprağı buluşturma telaşı farklı bir duygu veriyor. Yine umut ile bekleyiş başladı. Tropica firması Almanya'nın Münster şehrinde faaliye gösteriyor. Kaktüs ve sukulent harici her tür bitkininde tohum satışını yapıyor. Paket üzerindeki detay bilgileri Almanca. Her tohum paketine bitkinin fotograflarını yer alıyor. Tohumların çimlenme evrelerini paylaşmaya çalışacağım. |
3 Eklenti(ler)
Devamı...
|
Güzel türlermiş ;) Başarılı olur, güle güle büyütürsünüz umarım.
Gelişim fotolarını izlemek de bize büyük keyif verir ;) |
Alıntı:
|
Sayın MKurtoglu umarım tohumlarınız kolaylıkla çimlenir ve büyürler. Kolay gelsin.
|
Alıntı:
|
Tohumdan yetiştireceğiniz kaktüsler için size sabır ve kolaylıklar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda emeklerinizin karşılığını alırsınız.
|
Alıntı:
|
Kaktüs ve sukulentlerin herbiri için toprak, güneş/ışık, sulama, dış/iç ortam gibi bilgiler önem arz ediyor. Detaylı bilgi için elimde herhangi bir başvuru kitabım olmaması sebebi ile sık sık internete başvuruyorum. Çeşit arttıkça, yer sıkıntısı sebebi ile bu güneşte kalsın, bu gölgede kalsın tercihi ortadan kalkıyor. Ardından sulamada da hatalar oluyor. "Al eline su kabını dön dolaş hepsine aynı oranda suyu dök" felsefesi de arada sulanmaktan hoşlanmayanların canını sıkıyor. Bir internet sitesinde ilgilenenler için, her kaktüs ve sukulnet için sulama, toprak, güneş bilgileri yer alıyor. Tamamıyla bilgiler görsel sunulmuş.
Cactus Jungle, Berkeley: Cactus and Succulents Her arkadaşımın işine yaraması umuduyla. |
Sayın MKurtoglu, çok güzel bilgiler yer alıyor. Hem bitkilerin fotoğrafları olması da ayrıca faydalı. Bitki teşhisinde de, bakım konusunda da faydalı bir site. Paylaştığınız için teşekkürler. Aslında burada belki gözden kaçar ama "Kaktüs Hakkında Bilgiler" başlığında da paylaşırsanız belki daha dikkat çekici olur. Ne dersiniz?
Ahh ahh aslında Almanya yerine Amerika'da yaşamak vardı ya hadi neyse... Sabah sabah bitkilerin çeşitliliğini görünce hiç iyi olmadı:) |
Alıntı:
Bu forumda oldukça yeniyim. Konu sınıflandırmalarını izlerken dağıldığımı fark ediyorum. Hep daha iyisini arayan biriyim. Araştır, bul, geliştir.. Bu düşünce ile hep kafamı rahatsız ediyorum. Bu da gün içindeki zamanı efektif kullanmam için kendimi zorlamama sebep oluyor. Kaktüs hakkında Türkiye'de bir kitaba ulaşamadım. Aslında yurtdışından kitap alıp, çevirisini yapıp, bu eksikliğin giderilmesine ihtiyaç var. Bu bir dizi çalışmayı gerektiriyor. Öncelikle telif hakkı için kitabın yazarı ve basımevi ile görüşmeler, ardından Türkiye'de basımı gerçekleştirecek kitapevi bulmak, satış sonrası basım adetini takip altına alarak, bir diğer kitaba gereksinim olup olmadığına karar vermek gerektiriyor. Günümüzde internet bir adım işleri kolaylaştırdı. agaclar.net bir girişimde bulunarak, yurtdışında aynı amaç için bir araya gelmiş siteler ile irtibata geçerek, ortak databanklar oluşturmalı. Türkçe paylaşıma açabilmeli. Bu da üyelerin ve moderatörlerin ortak çalışmaları ile olacaktır. Biz kaktüs, sukulent ve lithops sevenler elimizdeki avucumuzdaki tüm fotografları paylaşıyor, herbirimiz beğeniyor ya da yorumlar ile tebriklerde bulunuyoruz. Oysa ki gelişime yönelik bilgi paylaşımları oldukça az.. Elimizde ölenler, hastalananlar, çoğalanlar, tohum verenler olmasına rağmen farkında değiliz. Geçmiş olsun, üzüldüm, canın sağ olsun ve temennilerle dolu cümlelerle forum sayfalarımız doluyor. Daha bilimsel çalışmamız gerekiyor. Bilinçlendikçe sevgimiz daha da artacaktır. |
Aslında böyle bir databank agaclar.net bünyesinde hazırlanıyor. Bitki Veritabanında çok kapsamlı bir çalışma hazırlanıyor. Bu hepimize faydalı olacağına inandığım güzel bir çalışma. Tamamlanması biraz zaman ister, zira çok kapsamlı ve her türden bitkilere ait bilgi girişi yapılıyor. Tamamlandıktan sonra hepimiz için çok değerli bir kaynak olacak.
Kaktüsler hakkındaki bende olan kitapları bir başlık açıp paylaştım. Umarım sizin de işinize yarar. Burada. |
Alıntı:
:D evet evet , her gün bakarsınız açmış mı diye. bir gün eve geç gidersiniz o gün de açmış ve siz de kaçırmış olursunuz. |
Aloe ferox tohumları bir hafta içinde 7 adeti çimlendi. Okadar canlı ve koyu yeşiller ki, diğer tohumdan çimlendirdiklerim daha açık yeşildi. Haftasonu fotograflarını sizlerle paylaşacağım. Diğer tohumlarda şu an bir hareketlenme yok. İki günde bir sprey ile nemlendiriyorum.
|
4 Eklenti(ler)
15 gün içerisinde kaktüs tohumları çimlenmeye başladılar. Tohumları bu sefer kum karışımı yerine, Çiçek Coşturan marka kaktüs toprağı ile çimlendirmeyi denedim. Bu toprak karışımı, sulamada hızla suyun drenaj olmasını sağlıyor. Daha parlak ve toprağın üzerinde dik konumda çimlenme gerçekleşti. Daha evvel kum karışımında sürekli toprakta dik konuma getirmek için elimde kürdanlarla çaba sarf ediyordum. Tohumdan yetiştirmeyi düşünen arkadaşlara bu toprak karışımını tavsiye edebilirim.
|
4 Eklenti(ler)
Yapraktan çoğaltmaya bayılıyorum. Ufaklıklar daha minyon ve sevimli oluyorlar. Eş dost bunların peşinde. Farklı bireyler kazandırmak mutlu ediyor.
|
Tohumların çimlenmesine çok sevindim Sn Mkurtoğlu. çok hoş görünüyorlar. Ben hala tohumdan yetiştirme konusunda kendime güvenemiyorum. Allah size kolaylık versin.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025