agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   Sakdag / Kaktüs ve Sukulentler (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/25448.htm)

sakdag 17-07-2013 09:55

2 Eklenti(ler)
Setiechinopsis mirabilis, daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim. Bu kaktüsümün çiçeklerini görmeyi çok isterken, gece yarısı bir-iki saatliğine açıp hemen kapanması nedeniyle görememiştim. Üstelik fotoğraf çekmek için o gece içeri almıştım. Tohum kesesi oluşturmuş, nasıl olduysa. :p
Eklenti 427012

Bazı atlas türlerinde hiç başarı yakalayamadım. Bir yıldır toprakta olan ve bir milimetre bile büyümeyen atlasları son çare olarak diatomite aldım, değişim ve gelişim gözlemliyorum sanki. Çift kap yöntemi fazla ıslak kaldığı için tek kap yöntemini kullanıyorum. Diatomit kurudukça suluyorum. Henüz besin takviyesinde bulunmadım, çünkü yeniden, yeni yeni kökleniyorlar.
Eklenti 427013

Muda 17-07-2013 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1180652)
Setiechinopsis mirabilis, daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim. Bu kaktüsümün çiçeklerini görmeyi çok isterken, gece yarısı bir-iki saatliğine açıp hemen kapanması nedeniyle görememiştim. Üstelik fotoğraf çekmek için o gece içeri almıştım. Tohum kesesi oluşturmuş, nasıl olduysa. :p
Eklenti 427012

Bazı atlas türlerinde hiç başarı yakalayamadım. Bir yıldır toprakta olan ve bir milimetre bile büyümeyen atlasları son çare olarak diatomite aldım, değişim ve gelişim gözlemliyorum sanki. Çift kap yöntemi fazla ıslak kaldığı için tek kap yöntemini kullanıyorum. Diatomit kurudukça suluyorum. Henüz besin takviyesinde bulunmadım, çünkü yeniden, yeni yeni kökleniyorlar.
Eklenti 427013

Şimdiye kadar çiçeklenen kaktüslerimde maalesef hiç tohumlanan olmadı. Suni tohumlama yapmak istedim ancak polenler nedense toz polen vermedi. Aynı zamanda açanlardan olursa çarpraz yapmayı deneyeceğim. :) Aşılı kaktüslerden çiçek açmış ama ertesi gün açacağını düşündüğüm ama açmayan yılan kaktüsünün albino gibi açık renkli olanı sanki tohum oluşturacak gibi. Atlaslarınız eğer gördüğüm gibi filizlenmiş iseler köklendiklerini düşünüyorum. Kaktüslerde küçük saksılarda durdukları yeteri kadar su, besin ve güneş ışığı alamadıkları zaman çok fazla gelişemiyorlar nedense. Ben de Güler hanımın getirdiği ve sonradan bir arkadaşımdan bulduğum atlas çeliklerini bir süre beklettikten sonra diktim. Birkaç tanesinde filizlenmeye başlamışlar. Filizlenen saksıyı biraz daha gün ışığı alabileceği bir yere koydum. Diğer saksı halen içeride. Siz de bir kısmının koşullarını değiştirseniz belki daha iyi gelişebilirler. Bende aynı şey yılbaşı çiçeğinde oluyor. Nedense çok gelişmedikleri gibi bir kısmı ölebiliyorlar. En sonunda balkona attım. Daha iyi olacaklar muhtemelen.

sakdag 26-07-2013 21:21

2 Eklenti(ler)
Yeni almış olduğum kaktüsüm de fazla sulamadan etkilenenlerden, saksıyı elime aldığımda sallandığını farkettim.:( Tereddüt etmeden saksıdan çıkardım, kök uçlarında çürüme vardı, ancak gövdeye henüz ilerlememişti, hemen kökleri kesip bir hafta kurumasını bekledim. Sonra diatomite gömdüm. Hemen kökler vermeye başladı, böylece diatomitte kaktüs denememi de gerçekleştirmiş oldum. ;) Saksımız bir su şişesi, özellikle tercih ettim. Şişenin ağzındaki boğaz kısmının darlığı diatomitin ıslaklığını daha iyi dengeliyor. Hoyalarda da bunu tercih ediyorum.

Eklenti 429751

Eklenti 429752

sakdag 26-07-2013 21:25

3 Eklenti(ler)
Gymnocalycium mihanovichii de bu yıl çok çiçek açanlardan.
Eklenti 429753

Balkonda, saksıların içindeki toprakta yaşayan bu minik arıları seviyorum. Kırmızı delosperma çiçeğinin içindeki polen denizinde resmen yüzüyordu. ;)
Eklenti 429754Eklenti 429755

sakdag 26-07-2013 21:44

3 Eklenti(ler)
Tavana ulaşmasına çok az kalan bir gecelik gelinin kolunu kesmeyi düşünüyordum bir süredir. 2,5 metre olduğundan bir desteğe ihtiyaç duymadan dik duramıyordu. Bugün o cesareti gösterip yaklaşık bir metreden kestim. Umarım kesilen parçayı köklendirebilirim. Bu yıl açık balkona çıkarmadım bitkimi, yine de 5 tane tomurcuk oluşumu gösterdi. Ancak evde olamadığım zamanlardaki sulama düzensizliğimden dolayı 4'ü kurudu. Geriye bir tane kaldı, ondan umutluyum. En azından geçen yıl ki gibi bir çiçeği koklamak nasip olur inşallah. ;)

Eklenti 429761Eklenti 429762Eklenti 429764

gürkan63 28-07-2013 18:24

Sayın sakdag kestiğiniz uzun dalı tekrar ortadan kesseniz olmaz mı ?
Birde siz içerde tutuyorsunuz galiba ışık durumu nedir,ben dışar da balkonda tutuyorum sabah güneşini öğle vakti saat 13 -14 e kadar görüyor,o bile yakıyor gölge ye alıyorum bu saferde solgunlaşıyor,ne tavsiye edersiniz.Şimdi den teşekkürler.

sakdag 29-07-2013 13:49

Sayın Gürkan63, kestiğim dal tekrar ortadan kesilebilir tabii. Ancak tutturama ya da çürüme ihtimaline karşı uzun bırakmayı tercih ettim, belki tekrardan ucunu traşlamak gerekebilir.

Benim bitkim geçen yıl açık balkonda durdu, ancak güney cephede olduğu için çok fazla güneş altında kalıyordu ve buna nemsizlikte eklenince yapraklarında buruşma ve yanmalar oldu, bitkiyi kaybedeceğimi sandım. Şu an güney cephedeki balkonumun iç tarafında, sabahleyin bir iki saat direkt güneş alıyor, ama çok aydınlık gün boyu; dışarıya çıkarmamanın tek nedeni nemsizlikten etkilenmemesi.

Gerçi güneydeki illerimizde bu bitkiye sahip olanların bitkileri de çok fazla güneşe maruz kalıyor ama denize yakin olmaları nemi dengeliyor ve bitkinin en başından beri güneşte olması, güneşe alışmasını sağlıyor. Biz kışın içeri almak durumunda kalıyoruz, oda nemi ve dışarısının nem oranlarının farklılığı bitkiyi şoka sokuyor.

Öğlen güneşini direkt almayan bir yere konumlandırın. Sabah bir kaç saat güneş alması yeterli bence.Aslında ağaç gölgesi ne güzel olur, alacalı gölge derler ya. Veya kapalı balkonunuz varsa oraya da koyabilirsiniz. Veya uzun boylu diğer bitkilerinizin arkasına da gizleyebilirsiniz fazla güneşten.

sakdag 03-08-2013 11:40

2 Eklenti(ler)
Stapelia variegata tohumları: Geçen yılın çiçeklerinden oluşan tohumlar nihayet dün sararıp çatlamışlar... Bir süre daha görmeseymişim, uçuşup gideceklermiş. :p

Eklenti 431661

Eklenti 431662

kokett 04-08-2013 10:21

Sevgili sakdag, benim de stapeliamdan bir tanesi böyle tohum oluşturdu. Aynı şekilde bir kaç gün önce çatladıgını farkettim, dokunmadım. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Siz bu tohumları çimlendiriyor musunuz?

sakdag 04-08-2013 10:45

1 Eklenti(ler)
Sevgili Kokett, çatlayan stapelia fasulyesini dalından koparın bir an önce, çünkü tohumlar hem hafifler, hem de rüzgarla dağılmalarını kolaylaştıran paraşütleri mevcut.Tohumları ben aşağıdaki gibi temizledim,siz de öyle yapın. Bir ara ekmeyi düşünüyorum, umarım çimlendirebilirim. Size de başarılar dilerim, kolay çimlendiğini okumuştum.

Eklenti 431810

berçin 07-08-2013 01:44

Yok arkadaş siz herşeyi aşıp tohum yeşillendirmeye geçmişsiniz.:(. Kaktüs ve ya benzerlerinde sabrım yetmez ki! sizlere maşallah diyorum sadece...

sakdag 23-08-2013 16:04

3 Eklenti(ler)
Bu e.milii bir yıldır çiçeksiz yapraksız öyle kuru bir dal gibi durdu. nihayet bir dal yaprak ve bir dal tomurcuğunu gösterebildi.
Eklenti 435446

İlk kez açan mammillaria hidalgensiz dikensiz kaktüsüm.
Eklenti 435447

Lithopslarımdan çiçek bekliyorum bu aralar. Durumları çok iyi.
Eklenti 435448

sakdag 23-08-2013 16:12

3 Eklenti(ler)
Yeşim ağacı fidelerim çok canlı, hediye eden İzmirli arkadaşıma teşekkürlerimle...
Sağ taraftan kadraja giren pitaya ile başım dertte, havai kök çıkarıp duvara yapışıyor sürekli, ben koparıyorum, o yine havai kök yapıp tekrar yapışıyor. Kavga edip duruyoruz işte. ;)
Eklenti 435449

Genel bir görünüm, kaktüs standım...;) Her sabah özenle hepsi tek tek incelenir... Kırmızı örümcek zararından nihayet kurtuluyorum galiba, ilaçlama işe yarıyor. Gelişme noktaları büyümeye başladı.
Eklenti 435450

Sevgili Loveforlife için gelsin bu resimde, kaktüs saksıma saçtığım ipeklerden biri... ;) Ara sıra buduyorum, kaktüsleri iyice örtüyor budamazsam. Saksıyı sahipleniyor sonra.
Eklenti 435451

sakdag 23-08-2013 16:32

4 Eklenti(ler)
Echeveria topsy-turvy açmış... çiçekleri pek hoş.
Eklenti 435466

Eklenti 435467

Aranjmaların da keyfi yerinde...
Eklenti 435468
Eklenti 435469

ykolko 23-08-2013 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1180652)
Eklenti 427012

Eklenti 427013

Setiechinopsis mirabilis tohum kesesi iyice kuruduktan sonra çatlıyor ve tohumlar saçılıyor, tohumları kaybetmeyip çimlendirmek istiyorsanız soğuk katlamaya gerek duymaksızın, hemen çimlendirebilirsiniz. ( bu kaktüsün ömrünün max. 4-5 yıl olduğunu untmayın ) << Haddim olmadan bilgilendirme gereğinde bulunduğum için kusurabakmayınız. >>

sakdag 23-08-2013 17:21

Estafurullah Sayın Ykolko, hepimizin birbirimizden öğreneceği bir şeyler var.
Setiechinopsisin tohumlarını aldım. Geçen yıl sizin sayfanızda bu kaktüsü görüp çok beğenmiştim. Geçen kış edindim, o zamandan beri açmasını bekleyip durdum ama hemencecik açıp soldu. Tohumları hem toprak hem de diatomit ortamda deneceğim, umarım başarılı olurum. Tohumdan kaktüs yetiştirmek hem çok ilgi hem de sabır gerektiren bir iş. Bana göre pek değil gibi... Ama denemeliyim çünkü, ana bitki kırmızı örümcekten en çok zarar gören kaktüslerden, can çekişiyor gibi görünüyor. Hatırlatmanız için teşekkür ederim.

sakdag 24-08-2013 16:25

Sayın Sonerordo, bu yıl kırmızı örümcekler gerçekten çok can sıkıcı durumlar yarattılar. Yılbaşılarımı iç mekanda bıraktım birşey olmasın diye, kırmızı örümcekten lob dökülmeleri yaşadım yine.

Forumda arkadaşlara sorup ilaç isimleri almıştım, zirai ilaçlar satan dükkana gittiğim de, isimlerini verdiğim ilaçların ambalaj miktarları fazla olduğu için oradaki ziraat mühendisi bana 100 ml'lik ambalajdaki Algamek'i önerdi. Üzerinde yazılan doza uygun bir karşım hazırladım. Ziraatçi arkadaş aynı zamanda dozu fazla gelirse yaprak dökmesi, uç filizlerinin kuruması gibi yan etkileri olabileceğini de belirtmişti.

Nitekim birer hafta ara ile 2 doz kullandım, sonuçtan çok memnunum. Balkonumda selluka, sabah sefası, melek borazanı, japon gülü, kiraz ağacı gibi bir çok yapraklı bitkide mevcut. Zaten bunlardan bulaştı kaktus ve sukulentlerime de. Kırmızı örümceklere o kadar kızmıştım ki, bulaşık olan ve olmayan tüm bitkileri ilaçladım. Bir problemle karşılaşmadım. Çok şükür ki büyüme ve gelişmeler tekrardan başladı. ;)

syuksek 26-08-2013 12:53

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1186953)
Sevgili Kokett, çatlayan stapelia fasulyesini dalından koparın bir an önce, çünkü tohumlar hem hafifler, hem de rüzgarla dağılmalarını kolaylaştıran paraşütleri mevcut.Tohumları ben aşağıdaki gibi temizledim,siz de öyle yapın. Bir ara ekmeyi düşünüyorum, umarım çimlendirebilirim. Size de başarılar dilerim, kolay çimlendiğini okumuştum.

Eklenti 431810

Sevgili sakdag,
Geçen hafta çatlayan kapsülden toplandığım tohumları saksının dibine ekmiştim.
1 hafta sonra :
Eklenti 436190
Eklenti 436191

Hiç bekletmeye gerek yok, zahmetsizce çıkıyorlar :)
Sevgiler

hnd76 26-08-2013 17:29

2 Eklenti(ler)
[QUOTE=ykolko;1192356]Setiechinopsis mirabilis tohum kesesi iyice kuruduktan sonra çatlıyor ve tohumlar saçılıyor, tohumları kaybetmeyip çimlendirmek istiyorsanız soğuk katlamaya gerek duymaksızın, hemen çimlendirebilirsiniz. ( bu kaktüsün ömrünün max. 4-5 yıl olduğunu untmayın )

Merhaba ykolko; benim de Setiechinopsis mirabilis kaktüsüm var. Fotoğraflarla aşama aşama gelişmeleri görüntüledim. Çiçeklenme fotoğrafını maalesef zamanlamadan dolayı yakalayamadım. Bu kaktüsün ömrünün kısa olduğunu yazmışsınız, bu konuda hiçbir bilgim yok beni biraz daha aydınlatır mısınız?

Eklenti 436217

Eklenti 436218

berçin 28-08-2013 23:53

Aranjmanlar muhteşem olmuş sevgili sakdağ, ne kadar görkemliler maşallah çok güzel gelişmişler. 888. mesajda ki ilk resimdeki sukulent binlerin annesi yanılmıyorsam, yaprakların kenarındaki minik oluşumlar düştüğü her saksıyı istila ediyor. İlk başlarda fideleri başka saksılarda toplamaya çalıştım ama baş edilebilecek gibi değil, senin ne yaptığını merak ettim arkadaşım:)))

sakdag 30-08-2013 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syuksek (Mesaj 1193180)
Sevgili sakdag,
Geçen hafta çatlayan kapsülden toplandığım tohumları saksının dibine ekmiştim.
1 hafta sonra :
Eklenti 436190
Eklenti 436191

Hiç bekletmeye gerek yok, zahmetsizce çıkıyorlar :)
Sevgiler

Sevgili Syuksek, bebek stepalialar çok şirinler. Ben de daha ekemedim bir türlü. Saksıya saçayım sizin gibi. Tohumdan kaktüs denemelerim oldu ama çok çok yavaş büyüdükleri ve çok hassas oldukları için için gözden çıkardım onları. Biraz sabırsızım galiba. Hemen aklımdayken boş bir saksıya saçıyorum tohumları... ;)

sakdag 30-08-2013 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykolko (Mesaj 1192356)
Setiechinopsis mirabilis tohum kesesi iyice kuruduktan sonra çatlıyor ve tohumlar saçılıyor, tohumları kaybetmeyip çimlendirmek istiyorsanız soğuk katlamaya gerek duymaksızın, hemen çimlendirebilirsiniz. ( bu kaktüsün ömrünün max. 4-5 yıl olduğunu untmayın )

Merhaba ykolko; benim de Setiechinopsis mirabilis kaktüsüm var. Fotoğraflarla aşama aşama gelişmeleri görüntüledim. Çiçeklenme fotoğrafını maalesef zamanlamadan dolayı yakalayamadım. Bu kaktüsün ömrünün kısa olduğunu yazmışsınız, bu konuda hiçbir bilgim yok beni biraz daha aydınlatır mısınız?

Eklenti 436217

Eklenti 436218

Sayın Hnd76, benim de merak ettiğim bir soruyu sormuşsunuz teşekkür ederim. İnşallah Sayın Ykolko bir an evvel görür sorunuzu.

Sizinde kaktüsünüzün çiçeğini görememenize üzüldüm doğrusu.

sakdag 30-08-2013 18:01

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berçin (Mesaj 1194032)
Aranjmanlar muhteşem olmuş sevgili sakdağ, ne kadar görkemliler maşallah çok güzel gelişmişler. 888. mesajda ki ilk resimdeki sukulent binlerin annesi yanılmıyorsam, yaprakların kenarındaki minik oluşumlar düştüğü her saksıyı istila ediyor. İlk başlarda fideleri başka saksılarda toplamaya çalıştım ama baş edilebilecek gibi değil, senin ne yaptığını merak ettim arkadaşım:)))

Berçin Hanımcım, anne saksıyı köşeye biraz yukarı bir yere kaldırdım, rüzgar görmüyor ve kazara elle temasımda pek olmuyor. Çok fazla dökülen olmuyor gibi. Ama bu bitki ve yavrularıları dokuz canlı olduğu için muhakkak bir yerlerden çıkıyor, eğer çıktığı saksı müsaitse bırakıyorum biraz serpilsin büyüsün, saksı müsait değilse yolup atıyorum.

Saksıdaki bitkilerim 4 çeşit, en yükseği 1.5 metre boyunda. Birkaç fotoğraf çektim. ;)

Eklenti 437200

Eklenti 437201Eklenti 437202Eklenti 437203

Bu çeşitte yaprakları resimde görüldüğü renkte olup, renk değiştirmeyen çeşit, Ünal kaktüsten aldığım kaktüslerin toprağına kazara düşmüş bir yavruydu. Büyümeye başladığında farkettim. Acilen başka saksıya alınması gerekiyor.
Eklenti 437204

İlk hali burada...
http://www.agaclar.net/forum/1177521-post861.htm

sakdag 30-08-2013 18:24

2 Eklenti(ler)
Şimdiye kadar hiç cristata formunda kaktüsüm olmamıştı. Artık oldu, hem de iki tane; tesadüfen Tansaş'ta rastladım onlara. Opuntia vestita forma cristata(sağdaki) ve opuntia pachypus forma cristata(soldaki).
Eklenti 437215

Leş kaktüsünün tomurcukları şişmeye başlamış. Bu işin kokusu yakında çıkacak gibi...:dilli::p
Eklenti 437216

sakdag 30-08-2013 18:45

2 Eklenti(ler)
Rhipsalis cassutha, ilk başlarda saksısı dolu doluydu ancak bir türlü memnun edemedim kendisini. İlk önce iç mekandaydı, dökülmeler devam etti, balkona çıkardım yine olmadı en son balkonda iyi gölgeye ve büyük saksıların arkasına çektim. Buranın nemini sevdi sanırım yeniden kol çıkarmaya başladı.
Eklenti 437222

Bu da uyumsuz saksı... Her baktığımda ''seni çirkin'' diyorum. Yaz başında aranjman yaptığımda bu bitkileri bir yerlere uydurup koyamadım. En sonunda hepsini bir araya getirdim. :p Güzelleşiyor gibi artık.

Alacalı crassula yaprağı iki yavru vermişti, biri düz yeşil, biri bembeyazdı. Beyaz olan klorofilsizlikten yaşamadı maaalesef. Düz yeşil olan büyüdükçe alacalı olacak mı merak ediyorum.
Eklenti 437223

hnd76 30-08-2013 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1194609)
Sayın Hnd76, benim de merak ettiğim bir soruyu sormuşsunuz teşekkür ederim. İnşallah Sayın Ykolko bir an evvel görür sorunuzu.

Sizinde kaktüsünüzün çiçeğini görememenize üzüldüm doğrusu.

Sayın Ykolko aklımızı karıştırdı, nasıl olur bir kaktüsün ömrü 5 yıl olur da ölür
mü? Aynen öyleymiş almanca forum yazılarından okuduğumuz kadarıyla ölüm nedeni neden-niçin bilinmiyor. Ömrü kısa olduğundan tohum kesesi çatlayınca muhakkak çoğaltmak gerekiyormuş. Tohum ekiminin diğer kaktüs tohumlarından farkı yokmuş. Tohumdan çoğaltılan kaktüs 2 yaşında çiçekleniyor. Yükseklik 12-15 cm., ama 15 cm. nadiren görülebilir boy ölçüsü... Çiçek borusu 15 cm, çiçek çapı 5 cm. Çiçeğinin kokusu var ama yazılanlardan çok da hoş bir kokudan bahsetmiyor. Memleketi Arjantin dağlık ve kuru yerler.

Sayın sakdag şimdi bize düşen tohum kesesinin çatlamasını bekleyip çoğaltmak. Ama benim bu konuda hiç girişimim olmadı. Yaklaşık 150 kadar kaktüs ve sukulentim var. Sanırım ilk deneyimim olacak. Sağlıcakla kalın.

sakdag 01-09-2013 15:15

Gerçekten çok ilginçmiş bu kaktüsün öyküsü Sayın Hnd76, yazdıklarınızı okuyunca kaktüsümü bir daha detaylı inceledim.

Umarım tohumlarını çimlendirebilirsiniz. Ben çatlayan kesedeki tohumları aldım, tohumdan yetiştirmeyi sevmesem de bu kaktüs için deneyeceğim. Zaten içimde ukte kaldı, çiçeğini açmış halde görememem... ;)

Bu arada 150 çeşit kaktüs ve sukulentiniz olduğunu yazmışsınız, sayfa açabilirsiniz isterseniz. Bizlerde keyifle takip ederiz bitkilerinizi... ;)

sakdag 02-09-2013 11:03

2 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/1184191-post877.htm

Yukarıdaki mesajımda bir gecelik gelinimi çok uzadığı için kesmiştim. Kesilen parçayı 10 gün beklettikten sonra suda köklendirdim nihayet. Birkaç güne kadar toprak ortama alacağım. Ana dal ise yaprak çıkarmaya başladı.;)

Eklenti 438009Eklenti 438010

sakdag 02-09-2013 11:18

3 Eklenti(ler)
Arkadaşım hediyesi bu sedum palmeri saksısı, palmeri çağlayanı sanki... ;)
Eklenti 438011

Paraşütler çok tatlılar, henüz açılmamışı var, açılmışı var, paraşütü sönen var...;) İlginç bir bitki, kolay köklenmiyor ne yazık ki.. Çoğaltmada pek başarılı olamıyorum.:(
Eklenti 438012

Opuntia monacantha kaktüsüm en eskilerden biri, bir gün çiçek açacağı umudunu kaybetmiyorum, taze çıkan dalları sarı, pembe ve beyaz renkler de olabiliyor.
Eklenti 438013

solucan17 04-09-2013 21:17

Sayın sakdag bir de size bir şey sormak istiyorum izninizle. Benim kaktüslerim saat yediden, iki ye kadar güneş altında bu çokmu? Birde köklü yavrular var bunlarıda diğer kaktüsler ile aynı yerdemi yoksa güneş görmeyen aydınlık bir yerdemi tutmalıyım?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025