![]() |
Sayfalarınıza bakmak, bir botanik müzesini gezmek gibi Sayın AizoaceaeFAN. Artık bu sayfalara yazılacak çok şey anlamsız geliyor. Sadece keyfini sürüyoruz.
Resimlerinize bakınca, bir-iki şeye takıldım. Beher kare saksıyı yaklaşık 10 cm sayarsak, kapladıkları alan itibariyle en uçtaki saksıya bakım için, ayırma için, besin için vb. ulaşmak oldukça zahmetli görünüyor. Mutlaka kolaylaştırıcı bir sistem geliştirmişsinizdir ama bu hissi uyandırıyor işte. Ne kadar titiz biri olduğunuzu bildiğimden soruyorum: 542. mesajınızdaki Clavatum ve Cactiforme'nin toprak yapısı, ihtiyaçları aynı olmakla birlikte, birbirinden farklı görünüyor. Özel bir seçim mi, yoksa farklı koşullar yaratıp denemek mi? Not: Sipariş konusundaki sözlerinizden cesaret alarak Avrupa'daki bir sera ile görüşerek birkaç tür sipariş ettim. İyi bir paketleme yapacağını sanıyorum. Sağlıklı gelir de baharda hızlı gelişim gösterirlerse paylaşmaya çalışacağım. |
Sayın AizoaceaeFAN bitkilerinize ve size diyecek söz yok da; son iki fotoğraf için "dibim düştü" desem yeridir sanıyorum. Çok istediğim türler; ben yalnızca Trichocaulon cactiforme'nin tohumlarını edinebildim. Çok merak ettim nereden temin ettiğinizi bu bitkileri.
|
Teşekkürler sayın lionstone.
Sayın selenn çok sağolun. Elimden geldiğince yeni resimler yüklemeye çalışacağım. Yeni türler geldikçe ve tohumdan çıkanlar oldukça resimlerin arkası gelecek. Uğraşan herkesin emeğinin karşılığını almasını dilerim. Sayın ashiza öncelikle teşekkürler, Trichocaulon ları Macaristan'dan, Pseudolithosları Tayland'dan getirttim. Sayın PlentyPlant sayfamı keyif alarak gezmeniz çok hoş. Yalnız sukulent içeren küçük bir botanik bahçesi diyebiliriz. Kare saksılar, yeni bitkiler aldıkça gittikçe artıyor. 400e yakın kare saksı var, 400 civarı da en küçük yuvarlak saksı var balkonda. 30-40 kadarda daha büyük saksılardan var. Kışın rahat ediyorum, besin ve su ihtiyaçları olmadığından. Ancak yazın çok yorucu oluyor. Mesela conophytumlar yarı gölgede olması lazım dolayısıyla onlara ayrı bir işlem uyguluyorum. Conophytumlar ve diğer mesembler yaz aylarında besin istiyorlar, Lithopslar ilkbaharda, kaktüsler de yaz boyu. Sulamaları ise toprakları kurudukça yani ortalama yazın 2 haftada bir oluyor bazen haftada bire indiği de oluyor. 1000e yakın bitki var. inanın her birinin ihtiyacına göre suyu ayarlayıp veriyorum. Sulama işi tam 6 saatimi alıyor böylece. Trichocaulonlardan birinin kök yapısı daha kısa olduğundan daha ince toprak bir tabaka içine ektim, diğerinin ise kökü uzun olduğundan toprağa yakın yerine suyu toprakta tutmaması için kaba toprak ekledim. Dikkatinizden de birşey kaçmamış:) Sizinde siparişlerinizin en kısa sürede gelmesini ve resimlerini bizlerle paylaşmanızı sabırsızlıkla bekliyorum. |
"Dikkatle izliyorum" diyorsam, dikkatle izliyor ve öğrenmeye ve görmeye çalışıyorumdur Sayın AizoaceaeFAN. :)
|
Sayın AizoaceaeFAN sayfanızın en yakın takipçilerindenim.Hepsi birbirinden güzel bakımlı nadir bulunan türler sayın PlentyPlant in de söylediği gibi bakımları çok zor bence inanılmazı başaran insanlardan birisiniz.Sayfanıza bişeyler yazmasam bile bakmadan atlayamıyorum.Ellerinize yüreğinize sağlık bizleri tanımadığımız türlerle tanıştırdığınız içinde sonsuz teşekkürler...
|
5 Eklenti(ler)
Sayın Hatice Tarhan yorumlarınız için teşekkür ederim. Elimden geldiğince yeni bitkileri sizlere sunmayı sürdüreceğim.
Elimdeki birkaç bitkinin resimleri... Conophytumlar içinde özel olarak üretilen ve nadir bulunan iki tür : Conophytum reconditum 2 farklı hibrit ve Conophytum pellucidum terricolor. Lithopslar içinde en nadir bulunan türlerden biri Lithops steineckeana C388 (kabuğundan sıyrılmış olan) ve Lithops vallis-mariae (en küçük olan). |
Seyretmenin bile zevkini çıkarıyorum Sayın AizoaceaeFAN, teşekkürler.
Bu hafta sonuda nasip ise Antalyadayım. Eksiklerimi tamamlarım diye düşünüyorum. Bahara da az kaldı, değmeyin keyfime... |
Mustafa bey teşekkür ederim. Taner beye benden de selamlar iletin. Aldıklarınızın da en kısa zamanda resimlerini bekliyoruz.
|
Sayın AizoaceaeFAN, her biri harika görünümleri olan bitkileriniz var. Sayfalarda keyifle gezindim. Darısı benim başıma;)
Bol çiçekli ve sağlıklı bitkiler diliyorum. |
Çok teşekkürler sayın nikon, darısı herkese inşaallah.
|
5 Eklenti(ler)
Birkaç sukulentimin bu mevsimdeki halleri...
|
5 Eklenti(ler)
...
|
5 Eklenti(ler)
Biraz da Lithopsların muazzam değişimlerini sizlere sunayım...
İlk iki resim değerli bir tür olan Lithops karasmontana 'Top Red'. Koyu kırmızı renkleri çok hoş bir görüntü sağlıyor. Üçüncü resim ise tek baştan 3 baş oluşturan (Bu durum ender bir durumdur) L. bromfieldii. |
5 Eklenti(ler)
...
|
Hepsi bir harika. Özellikle Lithops Karasmontana 'Top Red' çok güzel bir kırmızıya sahip.
Saksılarda toprakların üzerinde lav taşı kırığı görüyorum. Lav taşları, toprağa salınım yapıyor mu? İçinde barındırdıkları yoğun demir elementinin suya veya toprağa salınım yapabileceğini duymuştum. |
Sayın nikon 'Top Red' çok özel bir üretim, rengi gerçekten diğer lithops türlerinden çok farklı.
Lava taşını yurt dışında pek çok seranın toprak karışımlarında kullandığını biliyorum. Sevgili Taner bey (Antalya Kaktüs Ticaret) senelerdir kullanıyor, bir problem hissetseydi devam etmezdi diye düşünüyorum. Ben de tüm bitkilerimde senelerdir bu lava taşı ve torf karışımını kullanıyorum. Herhangi bir bozulma veya bitkide zarar görmedim. Sizin de bu konuda bilgilerinizi paylaşmanız faydalı olur. Demirin fazlasının (eğer ki lava taşından suya geçiyorsa ) bitkiye ne gibi zarar verebileceğini araştırmak lazım. |
Ben de nasıl kaçırmışım bu forumu, hayret ediyorum kendime. İşyerimde öğlenden beri açık bu sayfa, biraz çalışıp, çokca bakıyorum.
Ellerinize, emeklerinize sağlık. Müthiş bir emek. Tebrik ediyorum. Hepsi muhteşem.. Sevgiler.. |
Sayın AizoaceaeFAN, esasında lav taşı toprağa demir salınımı yapıyorsa, bu birçok bitki için istenen bir katkı olacaktır.
Lav taşının bitki kullanımında ne gibi etkileri olduğu konusunda açıkcası fazla bilgi sahibi değilim. Ancak, akvaryumlarda taban malzemesi olarak kullanımındaki etkilerini paylaşabilirim. Lav taşı, bitkili akvaryumlarda hem pH'ı etkilememesi(nötr) ve hem de suya yavaş bir şekilde demir salınımı yapması nedeniyle tercih edilen bir malzeme. Genellikle tek başına kullanmak yerine, dere kumu ile karıştırılarak kullanılıyor. Özellikle, kırmızı renkli bitkilerde yararlı olduğu söyleniyor. Kaktüslerde bir zararının olabileceğini düşündüğüm için sormamıştım aslında. Sadece, kaktüs gibi mineral yönünden fakir topraklarda yaşayan bitkiler üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu bilmek istiyordum. Zaten siz ve Taner Bey uzun zamandır kullandığınızı ve bir sorunla karşılaşmadığınızı söylediniz. Özellikle kırmızı renk barındıran lithopslarda iyi bir sonuç veriyor olabilir. Tabi bu benim düşüncem, bilimsel bir karşılığı yok. Sağlıklı bitkiler. |
5 Eklenti(ler)
Sayın se-rap çok teşekkür ederim yorumunuz için, keyifli seyirler.
Sayın nikon verdiğiniz bitkiler için çok teşekkür ederim. Biraz da kaktüslerimin resimlerini ekleyeyim dedim... |
5 Eklenti(ler)
...
|
Böyle güzel bir "bahçe"ye evin içinde sahip olmak ne kadar güzel, Sayın AizoaceaeFAN. İki canavar vejeteryan kedimiz olmasaydı, belki biraz şansım olabilirdi. :)
Lithopslarınızın yeni gövdelerine bakınca, bir süredir aklımda olan şeyi sormak isterdim. Sizin de daha önce sayfamda gördüğünüz sıkışık yavruların gövdeleri hafifçe çatladı ve yeni gövdeler gelecek gibi görünüyor. "Ayırma" önerinizi uygulayacağım ama canlanmaya başladıkları bu dönem mi daha iyi sonuç verir sizce, yoksa yaz ortasındaki dinlenme dönemi mi? |
Kaç yaşında bu kaktüsler
|
Sayın PlentyPlant sağolun yorumlarınızı eksik etmediğiniz için. Sizinde 400 den fazla sukulentiniz ve iki kediniz olduğuna göre evinizin cümbüşü bol olsa gerek.
Lithopsları ayırma işini bu dönemde yapmanız daha verimli olur. Çünkü Lithopsların dinlenme dönemi bu zamanlardır. Yani Dormancy (uyku dönemi) deler şu anda. Bitkiye su vermediğiniz için kökler oldukça rahat ayrılabilirler. Lithopslar diğer pekçok sukulent gibi bahar ve yaz aylarında büyürler (kuzey yarım küre için.) Mesemb üyesi pek çok bitki bahar ve yazları büyürler. En önemli istisna conophytumlardır. Zira onlar sonbahar ve kışın büyürler. İlkbahar ve yazın dinlenme dönemine girerler. Sayın sevim.K, her yaştan kaktüs ve diğer sukulentler mevcut elimde. Resimlerde gördüğünüz kaktüsler en az 10 yaşındalar. |
Cevabınız ve bilgiler için teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN. Tavsiyenize uyacağım.
|
5 Eklenti(ler)
7 şubatta ektiğim Lithops-conophytum-ophtalmophyllum ve diğer mesemb tohumlarının bir bölümünün görüntüsü..
Kış vakti açan huernialar ve mammillaria... |
Hemde Erzurumun kışında açmışlar. Sanırım sizin kaktüslerde savaşçı bir ruh var. Soğuğa aldırmadıklarına göre. Tamam kapalı balkondalar ve ısıtma kullanıyorsunuz. Peki ya yeterli güneş ışığı... Yok yok! Bence savaşcı kaktüsler. :)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sayın Sevim.K, umarım bundan sonraki kaktüslerinizi yıllarca kaybetmeden büyütürsünüz ve bizde yıllar sonra onların o muhteşem büyük resimlerini görebiliriz. |
Hurneia ne güzel açmış öyle maşallah. Kışın daha mı çok seviniyor insan onları açmış görünce. :) Kırmızı sı muhteşem görünüyor. Emeklerinize sağlık.
|
5 Eklenti(ler)
Sayın asumandilek teşekkürler,
Kaktüs ve diğer sukulentlerimden seçmeler... Son resim Cristat ve normal formu aynı bitkide barındıran ve bu yönüyle çok değerli olan Euphorbia. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025