![]() |
Alıntı:
Size keyifli izlemeler diliyorum. Ben de aynı keyifle sizin ve diğer üye arkadaşların kaktüs ve sukulent sayfalarını geziyorum, bazen defalarca foroğraflara baktığım oluyor:) |
Alıntı:
|
Ben içeri dışarı derken birkaç kış kayıplar yaşadım. Şimdi kapalı balkondalar ve kış soğuğuna dayanabiliyorlar balkonda. Ben de rahatladım. Bir ara ağlamıştım çocuklar gibi kayıplar yüzünden.
|
Alıntı:
|
Sevgili Sevim Hanım, haklısınız kayıplar bir hayli sinir bozucu oluyor. Buraya taşındığımızda iklim farkından o kadar çok bitkimi kaybettim ki yaşadığım üzüntüyü anlatamam. Sonra yavaş yavaş ben de, bitkiler de buraya uyum sağlamaya başladık:)
Sevgili Satı Hanım teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim. |
4 Eklenti(ler)
Sedum burritom uzun zamandır keyifsiz gözüküyordu. Önce yaprak renklerinde solgunluk başldadı, bunu yapraklarda büzülmeler takip etti. Sulama miktarını ve sıklığını arttırıp, saksısını direkt güneş alan cam önünden alıp aydınlık bir başka yere taşıdım.
Yeni sürgünler vermeye başladı, rengi canlandı ama tam sağlıklı haline bir türlü dönmedi. Saksı değişimini geçen bahar ertelemiştim. Ertelememdeki sebep de Sedumların en küçük saksı sallantısında yapraklarını dökmeleriydi. Bugün artık saksısını değiştirmeye karar verdim. Yaprak büzüşmelerinin sebebi toprağın taş gibi sertleşmesiymiş. Kökler katılaşan toprakta sıkışıp kalmış, bitki yeterli nemi alamıyormuş meğer. Bir büyük boy saksıya kaktüs toprağı, seramis ve mineral içerikli volkanik taşlardan ilave edip tekrar saksıladım. Tabi bu arada bir sürü yaprak çeliği de elde edildi:) Kopan dallar da Echeveria pallida ve runyonii'ye komşu oldu. Eklenti 343715 Eklenti 343716 Eklenti 343717 Eklenti 343718 |
2 Eklenti(ler)
Mammillaria luethyii'nin gövdesi uzadı ve yeni yavrular kendini göstermeye başladı.
Eklenti 343719 Eklenti 343720 |
2 Eklenti(ler)
Euphorbia obesa gittikçe tombullaşıyor:)
Eklenti 343721 Blossfeldia liliputana şu sıralar süpriz yapma hazırlığında. İlk kez çiçeklerini göreceğim için merakla bekliyorum:) Eklenti 343722 |
1 Eklenti(ler)
|
Sevgili selenn hanim, bu basligi her gördügümde takilip kaliyorum, sayfa sayfa geziyorum ara sira, her defasinda hayranlikla izliyorum, fazla müsait olmadigim icin hep yarida kaliyor malesef.
Bastan sonra kadar incelemekten vaz gectim, cünkü masallah deste deste bak bak bitmez her biri ayri güzel, ben en iyisi son eklenenlerden devam edeyim. Ayrica bitkilerinizin bir coguna bakimi ile ilgili yazdiginiz icin ayri tesekkür etmek isterim, benim gibi sukulent katillerine cok faydali bilgiler bunlar:), emeklerinize saglik, Sevgiler |
selenn'im ne güzel fotoğraflar koymuşsun yine, çakıl taşlı yolun (!) da ne güzel olmuş.
Hoya kerrii 'nin çiçeğini ben de merak ediyorum. |
Selenciğim muhteşem görünüyorlar hele dökülen yaprakların yavrulamış hallerini hayal etmek bile muhteşem:)
|
Selen hanım yine muhteşemler,
Ellerinize sağlık sizde görüp de çok beğendiğim bir kaktüs, Blossfeldia liliputana ,ben de meraktayım netten de bakmadım nasıl bir çiçeği var, Sizdeki açana kadar da bakmayacağım;) Taşlı yolunuz da gerçekten müthiş. Tahminen 100 kadar taş döşemişsiniz.:D Şaka bir yana çok şirinler hem de çok. |
Sevgili incii, güzel sözleriniz için teşekkürler.
Sadece bitkinin resmini ve ismini paylaşmak bana biraz da "bakın bende daha neler var" demek gibi geliyor. Bu nedenle ilk kez eklediğim fotoğraflarında kaktüs ya da sukulent hakkında kendi tecrübelerime dayanan bilgi vermeye gayret ediyorum. Bu şekilde bitkinin fotoğrafının yanında bir iki cümle bilgi daha akılda kalıcı olduğuna inanıyorum:) |
Alıntı:
Hoya kerrii umarım çiçekleniyordur. Tek yaprak olan kerrii senelerdir aynı ama bu bitkiden ümitliyim. |
Alıntı:
Sevgili günebakan teşekkür ederim, yaprakları köklendirmek için toprağa dizerken kulaklarınızı çınlattım:) |
Alıntı:
|
Sayın selenn,
Siz sukulent aranjmanları konusunda oldukça tecrübeye sahipsiniz.Rica etsem bizimle hangi türlerin bir araya ekilmesi,hangilerinin aynı saksıya ekilmemesi konusundaki tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz? |
Seve seve paylaşırım sevgili Tika:)
Önceleri açıkçası aranjman oluştururken sukulentlerin birarada nasıl güzel görüneceğine dikkat ediyordum. Birbirlerine uyumlarına da dikkat etmek gerektiğini sonradan farkettim. Birbirlerine uyumlu türler derken hızlı ve yavaş gelişen türleri kastediyorum. Echeverialar, Graptolar, Haworthia ve Aloeler çok hızlı gelişiyor. Bu hızlı gelişenlerin yanına küçük ebatlı, yavaş gelişen türleri diktiğimde bu bitkiler hızlı gelişenlerin yanında sıkışıp kaldı. Bunu Echeveria minima'da yaşadım. İlk önce kaktüs ve sukulentleri biraraya toplamamaya özen gösteriyorum çünkü bu iki grup farklı su ihtiyacına sahipler. Sonra sukulentleri yazın ve kışın dinlenen türlere göre biraraya toplamaya dikkat ediyorum ki sulamayı rahat yapabileyim. Gerisi görsel zevkinize kalmış. Mesela Crassula ovata ve hobbit boya gidiyor. Onlar uzarken altı boş kalmasın diye sarkıcı türlere de aynı saksıda yer verebilirsiniz. (Ceropegia, Sedum burrito, morganianum vb.) Echeverilar birarada çok güzel gözüküyor. Özellikle sonbaharda rengarenk bir saksı Echeveria tam fotoğraflık oluyor. Aloe ve Haworhialar benzer isteklere sahipler. Direkt güneş almayan bir yerde nispeten daha az su ile birarada hoş gözükürler. Kalanchoelar kışın gelişen gruptalar. Kalanchoelarla Sedumları biraraya getirebilirsiniz. Mesea Kalanchoe longifolia yaprakları kızarır, Sedum nussbaumerianum limon sarısı renk alır. Ya da burada olduğu gibi farklı Kalanchoe türleri de birarada hoş gözüküyor. Bunlar aklıma ilk gelenler. Elinizdeki sukulentlerin birbirlerine uyumu Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması başlığından kontrol edebilirsiniz. Kolay gelsin. |
1 Eklenti(ler)
|
Aman Allahım bu nasıl bir güzellik, tıpatıp bir papatya Bir kaktüsten ilk defa böyle papatyaya benzeyen bir çiçek görüyorum. Çok güzel maşallah. Devamı da gelsin inşallah.
Kimbilir ne kadar mutlusunuzdur. Doya doya izleyin, kokuyor mu sevgili Selen hanım . |
Sevgili selenn, kaktüs ve sukulent türlerini bir iki bulundururdum. Şimdi sizlerin yüzünden bende başladım biriktirmeye, yapmayın böyle, ev dar sığmıyorum. Banada yazık değilmi.:o
Sizlere kızıp,:( bu kadar güzelliği sergilediğiniz için, beğen butonu na bile basmıyorum.:D |
Sevgili Denizardacan, beğendiğinize sevindim.
Bu tür aldığım günden beri aynı şekilde duruyordu. Ne yavru verdi, ne de gövdesi irileşti. Bu nedenle tomurcuk verdiğini görünce hem şaşırdım, hem de sevindim. Kokusu yok çiçeklerin sadece göze hitap ediyor yani:) |
Sevgili Ana gibi, haklısınız bana kızmakta, ben de olsam beğen butonuna basmazdım.
Düşüncesizlik edip de koyuyoruz fotoğrafları işte:) Ev darmış, yer yokmuş hiç düşünmüyoruz. Bakmayın kusuruma artık:) Alemsiniz sabah sabah güldürdünüz beni:)) |
Sabah sabah yüzünüze ,küçükte olsa bir tebessüm getire bilmişsem ne mutlu bana.
Laf aramızda kendimi bazen sadece beğen butonu kullanan üye gibi gördüğüm için kendime dur demeye çalışıyorum. Elimde değil o kadar çok bitkiyi beğeniyor ve sözlere katılıyorum ki ister istemez butona basıyorum. Bütün güzellikleriniz, mutluluğunuz mutluluğum oluyor, hep mutlu kalın. Sevgiler saygılar. |
Sayın Selenn hanım kaktüs ve sukkulentlerinizi gördükçe kıskanmadan edemedim açıkçası hem de evinizin bahçeli olması da çok güzel çiçeksever bir insan için.....Almanya da yaşamanız iklim ve çiçeklerin gelişimi açısından negatif bir etkiyken değişik türleri bulma ve temin etme imkanlarının çok olması da olumlu bir faktör sizin için.Bulunduğum şehirde yapı marketlere ve seracılara her hafta düzenli geziler düzenliyorum değişik türler bulabilmek için ama nafile.Ebay da ara sıra göz gezdiriyorum hemen Türkiye için nakliye mevcut değildir yazıyor.Hele ki bazen 1 eurodan satılan atlas çiçeği çeliklerini gördükçe içim gidiyor.Ben de çözümü değişik tohumlar bulup yetiştirmekte buldum.Bu konuda sizin de yardımınızla atlas çiçeği tohumlarını yeşertebildim.Diğer cinsler için ne derece başarılı olacağım merak ediyorum.Çiçekleriniz çok harika oğlunuza da sevdirmek ve sulama görevini vererek sorumluluk aşılamanız çok güzel.Aynı şeyi ben de kızım için uyguluyorum.Bol çiçekli günler dilerim...Saygılar....
|
Sayın mmanager, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Almanya'ya taşınmadan evvel Bursa'da yaşarken kaktüs ve sukulentlerin bakımı beni pek zorlamıyordu. Kış buradaki gibi uzun, hava bol yağışlı değilken bakım daha kolaydı. Daha çok güneşli, sıcak iklimi özlemiyor değilim.
Buraya taşınma kararı aldığımızda bitkilerimi ne yapacağım aklıma takılan soru oldu. Birçok insan dağıt bitkilerini, Almanya'ya kaktüs mü taşınır diye düşünürken teyzem sağolsun bana destek oldu. Çok emek verdin neden götürmeyesin diye beni yüreklendirdi ve yaklaşık 200 kadar saksıyı buraya naklettik. Bitkiler geldi gelmesine ama yavaş yavaş ölmeye başladılar, iklim değişikliği sebebiyle. Elbette benim de hatalarım oldu, çok bitki dondurdum mesela ilk kış. Sulamayı ayarlayamadım. Bitkilerimin yarısı ölünce karar aldım Türkiye'ye dönene kadar bitki almıyorum, sadece elimdekileri yaşatayım bana yeter dedim. Karar aldım demekle de olmuyor, bu hastalık öyle bir illet ki yine insanın her gördüğü bitki gözüne takılıyor, çiçek tezgahlarının başına defalarca gidip geri döndüğüm çok olmuştur. Burada iklim ve yer sıkıntısı beni en çok zorlayan faktörler oldu. Tabi güzel yanları da yok değil. Mesela Mammillaria luethyii ve Hoya kerrii Türkiye'deyken sahip olmak istediğim ama bir türlü bulamadığım bitkilerdi. Burada onları bulunca çocuk gibi sevindim:) 3 senemizi doldurduk burada ve artık bitkiler de ben de buraya alıştık galiba. Kıskanmayın bitkiler gelişsin, Türkiye'ye dönelim nasıl olsa paylaşırız. Sadece fotoğraflamak olmuyor değil mi:) |
selenncim başlığını bir daha dolaştım. Bitki çeşitlerin, fotoğrafların ve bilgilerine bir kez daha hayran oldum.
Aklıma takıldı, tohumdan yetiştirdiğin kaktüs yavruların ne durumdalar? |
Alıntı:
|
Nevsune Hanım çok teşekkür ederim :)
2010 yılında ektiğim tohumlar güzel çimlendi ama ardından mantar sebebiyle kaybettim. Bu yıl baharda tekrar tohumdan yetiştirmeyi denemek istedim. Yine güzel çimlendiler, bu sefer ölmediler ama gelişimleri oldukça yavaş. Yapay ışıkla aydınlatsam da Almanya'nın güneşsiz günleri onları büyütmeyecek:) Bu son diyorum her seferinde tohumdan kaktüs yetiştirme işi bana göre değil. Sabır gerektiriyor, bense biran evvel büyümeleri için sabırsızlanıyorum. |
Alıntı:
|
Peki hiç aşılı bir kaktüsü aşılı yerinden kesip köklendirmeyi denediniz mi?
|
Hayır denemedim galiba. Galiba dememdeki sebep de şu, kendi aşıladığım Opuntia üzerine Rebutia türünde aşıda sıkıntı yaşamıştım. Anaç olan Opuntia Rebutia'nın gelişimine göre yetersiz kaldı. Galiba Rebutia'yı aşıdan kesip kesi yerini kuruttuktan sonra tekrar dikmiştim ama o bitkilerden birkaçı Almanya'ya taşınırken kayboldu. O sebeple gelişimi hakkında bilgi veremiyorum.
Siz neden sormuştunuz? Bir ipucu veya pratik bir yöntem paylaşacaksanız öğrenmek isterim. |
Bende denemedim ama teorik olarak olabileceğini düşünüyorum.Blossfeldia liliputana üzerinde denemek istiyorum ama cesaret edemiyorum.Önce iyi bir araştırma yapmak gerek.
|
5 Eklenti(ler)
Kış geldi mi sıkıntılı dönem başlıyor bizde. Yer sıkıntısı bir yandan, kışın çetin koşulları diğer yandan sonbahardan sonra her sene strese giriyorum. Tüm saksıları önce kilere taşıyorum, mümkün olduğunca aydınlık yerlere yerleştiriyorum bitkileri.
Kaktüslerin hemen hemen hepsi kilerdeler. Cam içlerinde, raflarda dinlenme dönemlerini geçiriyorlar. Eskiden yetersiz ışık aldıklarından formlarının bozulmasını dert ederdim ama geçen sene özellikle yazın bahçede hızla kendilerini toparladıklarını görünce artık dert etmez oldum. Kışın kaktüs ve sukulent bakımı konusunda forumda son zamanlarda arkadaşların sorularını, çözüm yollarını okudukça ben de bizim kilerdeki durumu fotoğraflamak istedim. Hava ısısı gece 2-3 derece olana kadar bahçedeydi kaktüs ve sukulentler ama 2 dereceye düştükten sonra hepsini kapalı mekana aldım. Boyları uzuyor, form değiştiriyorlar ama dediğim gibi dert değil zira bahardan sonra daha aydınlık günlerde kendilerini besin takviyesi ile toparlarlar. Bitkilerden bir kısmı : Eklenti 355453 Eklenti 355454 Eklenti 355455 Gövdeleri incelip uzayanlar: Eklenti 355456 Eklenti 355457 Kaktüslere kışın hiç su vermiyorum, tamamen kurular ama sukulentlere ayda bir kere çok az miktarda su veriyorum. |
4 Eklenti(ler)
Kışa dayanıklı türler bahçedeler. Kar yağıp eridikten sonra Sempervivumlar yine ortaya çıktılar, gövdeleri küçüldü, kendilerini iyice toprağa çektiler ama baharda onlar da hızlı gelişecekler...
Bakımsız bahçenin bahardaki, yaz mevsimindeki halini gel de arama :) Eklenti 355458 Bu sene Sedum lineare'nin kışa dayanıklılığını ölçmek için saksısından bir çelik alıp bahçede bırakmıştım, ana bitkiyi kilere yerleştirmiştim. Bahçedekinin donacağını düşünüyordum açıkçası. Fakat o beni şaşırttı. Kar altındaki son derece sağlıklı ama buna rağmen kilerdeki cansız, kuru. Kar altındaki Sedum lineare Eklenti 355459 Kar eridikten sonraki durumu Eklenti 355460 Kilerdeki ana bitki Eklenti 355461 |
5 Eklenti(ler)
Evdeki bitkiler genelde sukulentler ama kaktüsler de var. Bunlara mecburen kaloriferli ortamda olduklarından su veriyorum ama çok nadir ve azar azar.
Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus Eklenti 355462 Rhipsalis baccifera subsp. horrida normalde sarkan bir tür ama bendeki henüz küçük olduğundan sarkmaya başlamadı. Eklenti 355463 Cereus peruvianus monstrose Eklenti 355464 Echeveria runyoni cv. topsy Turvy f. cristata Eklenti 355466 Agave quadricolor 3 sene sonra yavru verdi. Geçen baharda büyük boy saksıya almamdan ve toprağını değiştirmemden memnun kaldı sanırım. Eklenti 355465 |
Ellerinize emeklerinize sağlık selenn hanım,bende form bozukluklarını hiç önemsemiyorum,baharda hepsi daha da güzelleşerek geri dönüyorlar.Sevgiler...
|
Sevgili Selen, Rhipsalis'in dal uzatıyor derken bir bakacaksın tomurcuğa dönecek. Benimki bu yıl ikinciye açmaya hazırlanıyor.......
|
sevgili selenn, 799 numaralı mesajınızdaki Cereus peruvianus monstrose isimli kaktüsten ben de edindim. hatta adını da burdan öğrendim şimdi sizin sayenizde. :) çok güzel görünüyor maşallah, acaba çiçek açıyor mu?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025