![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Bugün hava o kadar güzel ki Cemo Abla, bahar gelmiş gibi ortalık. Şu an kapalı balkonda sedum palmeri, aşkın göz yaşları ve begonvil ve japon gülü çiçekteler. Dün akşam tırtıl kontrolu için balkona göz attığımda çok yoğun bir çiçek parfümü kokusu vardı Cemo Abla. Begonvil ve japon gülü kokmadığına göre geriye iki seçenek kalıyor. Hoş sabah kokladığımda palmeriden de aşkın göz yaşlarından da koku almadım. Bir de limonumun mini mini tomurcuklarını gördüm onlar mı kokuyordu acaba? ![]() Kapalı balkon 8-9 metrekare bir alan ama aksiyon hiç bitmiyor, tırtıl arama maceramız 20 gün sürdü, nihayet buldum. Yan saksıya kazayağına geçmiş, ben diğer saksıda onu ararken kazayağının en taze filizlerini yemiş. Çok kızdım. Tuttuğum gibi bahçeye çıkardım, yanına bir miktarda erzak verdim. Sanırım siyah, kanatlarında kırmızı benekleri olan bir kelebek olacak tabi yaşamayı başarırsa. ![]() Atlaslara gelince, bir kıpırtı yok. Ama buruşmada yok zaten en son kontrolümde yarısının köklendiğini görmüştüm. Artık köklerini karıştırmaktan vazgeçtim. Kaloriferin dibinde duruyorlar. Zaman zaman fısfıslayarak suluyorum. Sizinkiler ne durumda? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Balkonu kapatınca fark ortaya cıkmış sefan olsun ablacım. Benim atlasın 2 saksısını balkona giren kedi deviriverdi. Kök falan yoktu 1 ay önce. 2 tanesi çürür gibi olmuştu, kesip beklettim yeniden diktim, iyiler şimdi. Yanlardan sürgün atmaya başladılar. Köke bakamıyorum tabii )Fotoğraflarını koyacaktım ama sorunu bulamadım ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sürgün varsa kök kesin vardır. Harika bence. Aldığımız atlasları şöyle koca koca saksılar haline getirebilmeyi ve çiçekler açtırabilmeyi çok istiyorum doğrusu. ![]() Bir grupta diatomittte baktığım atlas serim var... Diatomitte hızlı büyüyorlar, bir normal sulama, bir de orkide besinli suyla sulama yapıyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Orkide besini verildiğini bilmiyordum, söylediğin iyi oldu. Yarın besinli su vereyim ben de )güneş camları ısıtıyor ve çelikler cam kenarında. Sürgün vermesi o yüzden sanırım. Güneşsiz günlerde guzineyi yakıyorum, çelikler ve ben üşürüz yoksa ) |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2012
|
Acaba kapalı balkon sıcaklığınız nedir Sayın Sakdağ ? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben kapalı balkonda bakıyorum. Termometre daima asılı duruyor. Gece 10 derece civarı. En düşük 7 dereceyi gördüm. Gündüz güneş varsa 20 derece oluyor bu aylarda, lakin pek güneşli günler yok burada bu sene, sis hakim. Güneş yoksa gündüz 10-13 derece oluyor. Ben zaman zaman sulama yapıyorum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-10-2011
|
Güle güle büyütün atlaslarınızı sizin geçen gün rhipsaliste işaret ettiğiniz şey gerçekten çiçek tomurcuğuymuş çok şaşırdım yaz ve baharda açmayan kışın açıyor.Açarsa paylaşırım çiçeklerini selamlar... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Tomurcuk olmasına çok sevindim Sayın Mmanager, benim bitkimde de çok sayıda o oluşumlardan var. İlk defa açacak, 2 yıldır bakıyorum kendisine. Açma mevsimi bu herhalde, tam tanımadığımız için bitkiyi bilemiyoruz. Bir de Vehibe Hanımda var bu bitkiden ona da sormalı bitkisinin durumunu. Benim bitkimden bir detay: ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
Bendeki biraz tembel sanırım, daha tomurcuk yok. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Aşkın gözyaşları çiçeklerinin tomurcukları açtılar. Kapalı balkondaki yer darlığından ötürü, çiçeklenme bittikten sonra bu bitkiye koleksiyonumda yer vermeyeceğim sanırım. Zaten saksı şu an yerinden hareket ettirilemiyor, duvara yaslanmış vaziyette. Hareket ettirmeye çalıştığım zaman en yüksek bitki devrilecek gibi oluyor. Kademe kademe kesip saksıyı kapalı balkondan çıkarmam gerek. Bu saksının kapladığı alana, başka bitkilerimi koymak için ihtiyacım var. Sağa sola dökülen yavrularla ondan pek kopamayacağım da aşikar görünyor. ![]() Genel görünüm: ![]() Çiçekler arasındaki renk tonu farklılıkları: ![]() Türlerin çiçek-yaprak-yavru karşılaştırmaları. 2 no'lu tür ilginçtir ki; yapraklar dallardayken yavru vermiyor, yaprak toprağa düştükten sonra yavru veriyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Bir de Ünal kaktüs'ten gelen bu tür var. Farklı olduğunu düşünüyorum. ![]() Echeveria ağacım diyeceğim artık ona. 7-8 yıllık, gövdesi uzadı kaldı, bol bol yavru veriyor, yavrular yurdun dört bir köşesine dağılmıştır. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gercekten ağaç gibi duruşu var. Benimkiler enine büyüyor lahana gibi Senin güzellik boya gitmiş. Maşallahhhhhh |
|
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir de sizinkilerin çiçek renkleri ile bendeki farklı sanırım. Bu bulunduğu ortam, ısı ışık faktöründen midir, cins farklılığı mıdır? Fotoğraf ekleyecektim, tümünü silmişim. Kaktüs sayfamda fotoğraflar mevcut, renk farkı açıkça görülüyor. Sevgiyle... Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2012
|
Gözlerim yuvalarından oynadı.. Bu nasıl güzelliktir sevgili sakdag.. önce kocaman bir maşallah, sonra kucak dolusu sevgi ve takdirlerimi sunuyorum, arajmanlarınıza bayıldım.. Uzun süredir uğrayamıyordum, bir bakınayım dedim, girdim çıkamadım valla hi, dizimi bile pas geçtim.. http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-dsc04302.jpg Bu güzeeliğin iki yavrusuda bendeydi ve kocaman olmuşlardı ama birini komşum kaptı, diğeri yaprak yanığı oldu, eşim kurumuş bu diyerek çokça sulayınca erimek üzereydi zavallı, kurtarabildiğim dalları üretime aldım.. Sizinki nasıl böyle ağaç formunu aldı şaştım kaldım sakdagcım.. Çok çok güzel olmuş, defalarca maşallah.. Benim ki küçük bir tabak gibi olmuştu güzel gelişmişti, kışın kapalı balkonuma aldım hiç su vermiyordum, bir baktım yaprakları yanık yanık.. suladım gölgeye aldım ama yavrulayamadan çürüttük.. Komşumun el koyduğu ise şekilsiz büyümüş, saksıdan aşağı doğrı kıvrılmış yavru falan yok, demek ki neymiş, orkide besiniyle besleneceklermiş.. ![]() Ve atlaslarınız.. nasıl muhteşem açmışlar yahuu, dudak uçuklatıyorlar.. Kaktüsler, sukulentler, karışık arajmanlar, bayram etti gözlerim.. Küçük bir sorum olacak ve kaçacağım, turuncu dolespermanın orjinal rengi kırmızıydı demişsiniz, şeker pembeye mi çalıyordu, kan kırmızı mıydı merak ettim? Sevgilerimle... ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Yorumların için teşekkür ederim Sevgili Sudenur. Echeveria ağacım anaç oldu. Yanından sürekli yavru alıp dağıttım. Boyu uzadıkça güneşe doğru yamulma eğilimi gösteriyor, sürekli yönünü ve yerini değiştirip mevcut formunu korumaya çalışıyorum. Delospermaya gelince, kırmızıydı tüm gün güneş gören yerindeyken. Eskilerden bir fotoğrafla bugünkü halinin fotoğrafını yanyana getiriyorum. Fark daha iyi anlaşılıyor. Bu rengini daha çok sevdim sanırım. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
|
Echeveria ne kadar güzel olmuşşş =) |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok yıllık olmasının yanında, deneylerime de maruz kalıyor bu bitki.Bu saksıya çok su vermemeyi tercih ediyorum. Susuz kaldıkça en alt sıradaki yapraklarında bulunan suyu kullanıp, o yaprakları sarartıp-kurutup atıyor gövdeden. Gövde uzamış oluyor, bir de gövde sürekli güneşe yönelme eğiliminde olduğu için sürekli yönü değiştiriliyor. Yoksa yamulup kalacak. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Gidip bir tanesini sökeyim bahçeden saksıya dikeyim ki, bende deney yapayım ![]() Çok beğendim cokk. Elde malzeme olunca, echeveria ağacını dikiverdim saksıya ![]() Sararmış yaprakları alırken yavruları gördüm. Mutluluk iki kat tabii ![]() Saksı istemiyorum artık diyorum, her gördüğüme de sarkıyorum ![]() ![]() ![]() Düzenleyen cemo : 26-01-2014 saat 13:31 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Cemo Abla, echeveria ağacın çok güzel olmuş. ![]() Sdurul Abla, sayfanızdan baktım; sizin gözyaşları bitkiniz benim 1 ya da 3 numara ile belirttiğim türlerden biri sanırım. Güneş alma durumlarına göre renk farklılığı oluşmuş. Bitkinizin yapraklarını göremediğim için net bir şey diyemeyeceğim. Bendekiler balkonun tam köşesindeler, nispeten daha az güneş alıyorlar. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Pek çok sukulent çiçekte, ancak ilk açanlardan biri graptopetalum oldu. Yeni açan çiçeklerinin simetrisi çok güzel... ![]() ![]() ![]() ![]() Pachveria ailesinden olduğunu düşündüğüm, echeveria görünümlü ancak graptopetaluma da benzeyen çok tatlı bir sukulent. Anne bitki kırılmıştı, geriye kalan çubuktan çıkan yavrular. ![]() Rhipsalis elliptica da tomurcuklar epey irileşti, merakla bekliyorum çiçekleri.. ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Açınca tam bir görsel şölen olacak. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sakdağ, Echeveria ağacına hayran oldum. Cemo Abla'daki gibi malzeme de bol değil ki! Sahip olduğum tek echeverianın yapraklarını yolup yolup atasım geldi ![]() ![]() Rhipsalis ellipticanın çiçeklerini büyük bir merakla bekliyor olacağım... ![]() |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ederim Loveforlife. Yolma yaprakcıkları lütfen. Bizim yaşlı echeverianın bu kadar sevileceğini tahmin etmiyordum doğrusu, yavaş yavaş popularitesini kaybediyordu gözümde kendisi. Şöyle alıcı gözüyle bir daha inceleyeyim. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-08-2013
|
Sevgili Sakdag senecio rowleyanusun bakımı ile ilgili biraz bilgi verir misiniz?Küçük bir çeliğim var ve büzüşüp ölmeye başladı Güneş,sulama vs.çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben toprağı kurudukça suluyorum. Çeliğinizi toprağa uzatıp, ilk zamanlarda fısfıslayarak sulayın. Gövdeden havai kökler çıkarıp toprağa yapışacaklardır. Direkt güneşten ziyade sabah veya akşam güneşi daha uygun. Eğer bitkiniz köklü olupta büzüştüyse suya ihtiyacı vardır. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-07-2010
|
hepsi birbirinden güzel maşallah. biryerde okumuştum doğrumu acaba; çiçek açmaları için kışı soğuk biryerde geçirmeleri gerekiyormuş? acaba sizin kaktüsleriniz oda ısısındamı yoksa daha soğuk bir ortamdamı geçiriyorlar kışı? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Cansuyu_yağmur, evet doğru; kaktüslerin çiçek açması için kışı serin bir ortamda geçirmeleri gerekir.Benim kaktüslerim kapalı balkondalar. Açık balkonda her türlü hava şartına maruz kalan türlerde var. Kapalı balkonunuz yoksa kalorifer yanmayan bir oda da durabilirler. Bulunduğunuz iklim ılımansa açık balkonda da durabilirler.(yağıştan korumak şartıyla) |
|
|
|
![]() |
|
|