![]() |
Soba fikrinizi beğendim A-NOMAD.Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.Bir yaşıma daha girdim.
|
Alıntı:
Bu soba yönteminin dezavantajı ise gece boyunca birkaç kez yenilemek (ısı düşüşüne göre soğuma hızı değişiyor, takip etmek lazım) gerekiyor ki ben buna seve seve razıyım :rolleyes: |
Sevgili A_NOMAD, sera iyi fikir, soba da öyle. Ancak o su hemen soğur. Hava raporlarına bakarak hareket edin bence, ölmesin yavrucuklar.:)
Bizim burada kar yok fakat çok soğuk. Atlaslarımı ve diğer bazı bitkilerimi bugün çatıya taşıdım. Kaktüslerim hepsi dışarıda. Bu sene açmayan atlasım dahil ya çok açacaklar ya da hakkın rahmetine kavuşacaklar. Şaka şaka hiç kıyamam ben onlara.:p |
Alıntı:
Su henüz ılık ve sera içini 7 derece ölçtüm ki bu harika ;) (çünkü dışarısı -3 derece), 4 dereceye kadar sorun değil aslında ama düşse de düşmese de bir sonraki ölçümle birlikte sobayı yenileyeceğim, riske atamam kızlarımı :D |
:) Rast gelsin inşallah sevgili A-NOMAD'ım...
:( Benim kaktüslerim ne kadar geriye çeksem de yine üzerlerine kar gelmiş. |
Sevgili YeniGine teşekkür ederim.
Benim kaktüslerin üzerine sera naylonu örtmüştüm, sen de en azından şeffaf bir poşet örterek yağışlardan koruyabilirsin, sana da rast gelsin ;) |
Hep diyorum ya komşum rahmetli olunca resmen sokakta kaldık. Geçen sene çok kayıplarım oldu, bu sene de olursa bitkilerime de bana da yazık. Yani yerim yok, yurdum yok ben çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. :( Yazın farklı, kışın farklı sorunlar. E bu sorunların içinde ben ne yapıyorum ya da yapmaya çalışıyorum?
Yine sana dertlendim sevgili A-NOMAD... |
Rica ederim, elbette birbirimizle dertleşeceğiz. Zor şartlarda iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz, elimizden geldiği kadar... İmkan ve olanaklarımızın izin verdiği kadar bitki edin(ebil)sek keşke ama dayanamıyoruz işte, ben kendimi frenlemeyi epey öğrendim, darısı başına :D
Benim kızlar bu sene ilk kez kışı dışarıda geçiriyorlar, o nedenle sürekli diken üstündeyim, neyse ki zaten erken yatan biri değildim de rahat rahat kontrol edip durabiliyorum :D İnşallah hepimiz bu kışı kayıp vermeden atlatabiliriz... |
Don korkusu da sera macerası da (yani atlaslarımın kışı dışarıda geçirebilmeleri umudu) an itibariyle sona erdi.
Şiddetli fırtına, benim serayı balkon kapısına yapıştıracak kadar kuvvet uygulayarak tabiri caizse ''patlatınca'' bu saatte mecburen kızları kullanılmayan odamıza aldık. Canım kocam sağ olsun, onları içeriye taşıdı benim için ;) Dışarıda dondurucu bir soğuk var, şiddetli fırtına sayesinde tipiye dönüşen kar yağışı da cabası... Meteoroloji ısrarla -2 derece diyor olsa da kendi ölçümlerimde en son -7 dereceyi gördüm. Çakma sera sobam da çok iyi iş çıkarıyordu aslında ama kısmet işte, böylesi daha iyi oldu, kaygılanmaktan kurtuldum :rolleyes: İnşallah herkes bu kışı kayıpsız atlatır, gerçekten çetin bir kış olacağa benziyor. Başlangıcı böyle olduğuna göre... |
geçmiş olsun. neyseki çiçeklerinize birşey olmamış. iyiki erken farkettiniz. ben antalyadayım burda hava 10 derece şu anda ve çok soğuk. donuyoruz :)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
10 derecede donuyorsanız çok afedersiniz ama lütfen şu köşeye geçip bir müddet sessizce kendinizden utanın :mad: :D Kar yağışı da şiddetli rüzgar da hala devam ediyor, sıcaklık gündüz dahi sıfırın altında burada... Hanımeli saksım balkonda ve tamamen karla kaplı, sümbüller ve nergisler de aynı saksıda, bakalım kurtulabilecekler mi? Eklenti 590932 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Hanımeli direkt topraktaysa soğuğa, dona hiç aldırmıyor ama benimki saksıda olduğu için biraz tedirgin oldum haliyle... Kar kalkınca bakalım ortaya nasıl bir durum çıkacak, göreceğiz :rolleyes: |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Bugün, balkonumuzu kaplayan kar sonunda tamamen kalktı. 5 gündür kar altında kalmış, üstelik -9 derecelere maruz kalmış olan bitkilerim ''zafer kazanmış komutan edasıyla'' gülümsüyorlardı :rolleyes:
Hanımeli, sümbül, nergis, sempervivumlar falan sürpriz olmadı da dayanamayacağından emin olduğum 'senecio rowleyanus' beni çok sevindirdi ;) Sanırım üstünü tamamen örten kar sayesinde kurtuldu... İşte muzaffer saksılarım: Eklenti 591356 Eklenti 591358 Eklenti 591357 |
Hanımelinin arkasında bir bitki daha görünüyor sopanın yanında ki, -9 u atlatan o bitkiyi merak ettim, testten geçtiğine göre bizlerin de bilmemizde fayda vardır diye düşündüm, hangi bitki acaba?:)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar, buraya göre -3,8 dereceye dayanıklı olarak görülüyor. Sanırım A_NOMAD'ın bitkisi tamamen karla kaplı oluşundan korunmuş.
Ben içeri almıştım.:) |
Ozaman içeriye almakla iyi etmişim öyleyse, teşekkürler sevgili SDurul;)
|
Alıntı:
Sizden gelen sempervivumları ve diğer sukulentleri başlangıçta içeride tuttum biliyorsunuz ama baktım ki içeride hiç mutlu değiller, hepsini balkona çıkarttım ve gerçekten bundan çok hoşlandılar. Kar aniden bastırınca üstleri kısa sürede kar ile örtüldü, o halde içeri alırsam çürüyeceklerini düşünerek yerlerinde bıraktım. Cotyledon'u ise zaten hanımeli saksısına yerleştirdiğim için içeri alma ihtimalim söz konusu olmadı çünkü yoğun tipide o saksıya erişemedik... Dediğiniz gibi muhtemelen karla örtülmüş olmaları onları kurtardı, seneciolarım bile sapasağlam kalmışlar, şaşkın ve sevinçliyim ;) |
Buradan okuduğum tecrübelere dayanarak hemen eve koşup senecio rowleyanusu kapıya atasım geldi. Soğukta ölür diye evin en serin yerine aldık. Ama yeni sürgünleri kurumaya başladı. Dışarı atsam mı acaba?
|
Alıntı:
Yok eğer yeterince havalandıramıyorum diyorsan dışarı alabilirsin elbette ama don konusunda tetikte olmak lazım. Benimkiler karla kaplandıkları için bu donlardan sağ çıkabildiler, üstlerinde kar olmasaydı muhtemelen dayanamazlardı. |
Alıntı:
Sempervivum archnoideum -28,8 derece gibi anladım ben. Sempervivum tectorum -37,2 derece. Bu çok daha düşük sıcaklıklara dayanıklıymış.:) Yaz-kış dışarıda, koruma derdi yok, bu yüzden seviyorum kendilerini.:rolleyes: Sedumlar da öyle.:rolleyes: |
Haberiniz olsun konuşulanları dinliyorum:mad:Ben de seviyorum o soğuktan donmayan şeyleri.:p
|
Bu soğuklara dayanma konusunda benimde bir fikrim var abilerim ablarım :)
Kışın normal plastik saksılarda duran çiçekler soğuğa o kadar fazla dayanamıyor ama çiçekleri toprak(çömlek) saksılara ekince kökleri soğuktan daha az etkileniyor ve çiçekler kışın dayanabiliyor :D |
Alıntı:
|
Kocaman saksılar degilde küçük saksılar için ideal bir yöntem gibi geldi bana :D
Kocamanlarıda muşamba çuval gibi şeylerle mi sarsak acaba belki daha sıcak olurlar kökler donmaz :D |
Alıntı:
Ben bu eve taşındıktan sonra bitki yetiştirmeye başlayabildim, daha öncesinde yaşadığımız ev hiç uygun değildi. Haliyle ilk işim saksı temin etmek oldu ve ilk olarak çömlek saksılar aradım ama bir türlü bulamadım. Daha doğrusu tek bir yerde bulabildim ancak öyle pahalılardı ki mecburen çok kolay ulaşabildiğim ve çok daha uygun fiyatlı olan plastik saksılara yöneldim. Hatırlıyorum da çocukluğumda plastik saksılar çok pahalıydı ve kolay bulunmuyordu. Bu nedenle de evlerdeki saksılar genellikle ya çömlek ya da yağ tenekesinden yapılma olurdu... İşler şimdi tersine dönmüş :rolleyes: |
:) Oh çok şükür sevgili A-NOMAD'ım güzellere bir şey olmamış. Maşallah gayet sağlıklı görünüyorlar.
Benim dışarıda kalanlar ne durumda bilmiyorum, bilmek de istemiyorum. Zira korkuyorum... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025