![]() |
plastik çim halı yerine , gerçek çim kullansak balkonda, hani hazır olarak halı şeklinde çimler varya , belediyeler falan kullanıyor hemencik koyuyorlar sanki aylardır orda çimenlik varmış gibi oluyor,
Altına ızgara sistemi falan yapmak gerekir degil mi? |
Gerçek çim sanırım 10-15 cm toprak ister, drenajdı sulamaydı çok zor gibi görünüyor.
Acaba aramızda bunu gerçekleştiren var mı? Şimdilerde yeşil çatı diye bir kavram çıkmış Adamlar çatıyı çim ile kaplıyor. Ben de bizim apartmanın çatısına çıktım. Geçen senelerde bir martı ailesi burayı yuva yapmıştı. Onların gübreleri sayesinde bayağı bir çim çıkmış kiremitlerin arasında:) Oldu mu size yeşil çatı. Ama yazın kuruyacaklar yazık. Benim balkonda ise bir saksı çimim var, çok vefakar. Kurusa da biraz sulayınca canlanıyor. Çim biçme zevkimi tatmin ediyorum:) Bu sene de toprağını tazeledim. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bunu yapabilmek için sadece ızgara sistemi değil, önceden o alanın yeşillendirileceği düşünülerek statik hesapları yapılarak uygulanmış olması gerekir. Çünkü çim demek altında en az 20-30 cm kalınlığında toprak demek, sulama yapıldığında üzerine binen yükün neredeyse 2 katına çıkması demek, toprağın altında da su yalıtımı için gereken bir kaç katmanlı döşemeler demek. Kısacası bunlar düşünülmeden yapılan bir uygulamanın ömrü çok kısa olacaktır ve çok kullanışsız olacaktır. Ayrıca balkona da zarar verecektir. Fikir vermesi açısından çatı bahçesi detayı ekledim. Örnek çatı bahçesi detayı: Eklenti 286044 Eklenti 286045 |
Alıntı:
Acaba toprak yerine alternatif ve hafif bir malzeme ne olabilir? Böyle keçe gibi otların kök salabileceği ve kolaylıkla sökülmeyeceği ve adımlarımız basınca kolayca ezilmeyerek, ot köklerine zarar vermeyecek bişey olmalı. Ayrıca suyu sevip kendi içine hapsenen, birikinti oluşturmayan, Ayağımızı ıslatmayan bir şey. Af buyurun çocuk bezi reklarında dediği gibi. Ayrıca çim adamlarda olduğu gibi pratik birşey de olmalı bu. Belki bu konu başka bir başlık altında ele alınmış olabilir. Önce bir bakalım. |
3 Eklenti(ler)
Sn. Toprak,
Son yıllarda çıkmış olan daha hafif bir uygulama var ama bitkilendirme için değil sadece çime alternatif olarak düşünülebilecek bir alternatif. Uygulanmış alanı bizzat kendim görmediğim için ne derece kullanışlı bilemiyorum ama fikir vermesi açısından bir kaç resim ve yazı ekliyorum; Eklenti 286544 Eklenti 286545 Eklenti 286546 |
Kornişonlar ne kadar da hızlı büyüyor
5 Eklenti(ler)
Bugün kornişonlara bakerken çiçek açtığını gördüm ve çok şaşırdım, çünkü gerçekten çok hızlı gelişiyorlar. Sanırım açan çiçekler erkek çiçek, dilerim dişilerini de görürürüz;)
Eklenti 286902 Eklenti 286903 Eklenti 286904 Eklenti 286905 Eklenti 286906 |
kornişonlar meyve mi vermiş ne:)
4 Eklenti(ler)
Gerçekten çok hızlı gelişiyorlar. Bugün şöyle bir bakayım dedim, bir de ne göreyim, minik meyveleri çıkmış:p
Eklenti 289618 Eklenti 289619 Geçen akşam roka ve maydonozlardan topladığım ilk hasatları yedik;) Eklenti 289620 Bir de fidanlıkta görünce dayanamayıp aldığım sukulent bitkim, henüz tam adını bilemiyorum;) Eklenti 289621 |
2 Eklenti(ler)
Balkonumun yeni misafirleri bodur güllerim;)
Eklenti 289623 Balkonuma masa koydum, sardunyalarımı arttırdım, fakat sardunyalar rüzgardan çok etkileniyorlar.. Eklenti 289624 |
Sayin no lina kornisonlariniza bayildim
Elinize emeginize saglik Saygilar |
Alıntı:
|
Alıntı:
Koparmaya kıyamazsanız çabucak kartlaşacaktır. Sardunyalı balkon çok şeker olmuş, rüzgar çiçek yapraklarını sürekli balkona süpürecektir, eh bu kadar güzelliğin de o kadar eziyeti olur. Bodur gülleri fazla sulamayın derim, suyu fazla kaçırırsanız yaprak bitlerinden kurtulamazsınız, yarı gölgede olurlarsa sürekli tomurcuklanacaklardır. Bol keyifler diliyorum güzel balkonunuzda. |
Teşekkür ederim Sn. Adalet Hanım, tavsiyeleriniz gerçekten çok iyi oluyor benim için;)
Dayanamayıp bir tane koparıp tadına baktım hemen kornişonun. Şimdiden lezzetliler, 6-8cm olmalarını bile bekleyemeyebilirim:rolleyes: |
Sayın nolina yeni aldığınız sukkulent Sempervivum fakat tam türünü bilmiyorum.
|
Alıntı:
Sempervivums (A-E) |
Sevgili no_lina,
Balkonunuz ne kadar güzel, şehir hayatında yemyeşil bir dünya yaratmışsınız. :) İlk resimlere baktım da nereden nereye... Çim halı çok yakışmış. Sardunyalar biraz daha büyüyüp serpilince manzaraya doyamazsınız. :) Yalnız son resimdeki masanın arkasındaki köşe de bir yeşillik istiyor. Artık çalı türü bir bitki mi olur, yoksa yukarı doğru bağlanmış bir sarmaşık mı olur, bilemem. :) |
Alıntı:
Balkonum (mini bahçem) için daha uygulamayı düşündüğüm fikirlerim bitmedi. Sarmaşıkla sardırmayı düşündüğüm alanlar var, dediğiniz yer de düşündüğüm alanlardan birisi;) ama her şeyi bir anda yapıp bitirmek istemiyorum, zamanla tadına vararak yapmak istediğim için henüz diğer fikirlerimi uygulamaya geçirmedim:rolleyes: |
çim halı ve çitler...ne güzel bir fikir.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Biz hepberaber takıldık galiba o duvara. :) Yeşillendiğini görmeden rahat etmeyeceğiz. :D
Şaka bir yana her adımı planlayarak ilerlemenizi çok takdir ediyorum. :) |
Evet sevgili gilan, ben de takdir ediyorum ama, sevgili no lina mevsimi kaçırıyor.
Sizin balkon duvarı için önerdiğim şöyle bir görüntü çok hoş olurdu orada. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu arada mevsim Ankara'da bir türlü istediğim gibi olmadı. Bugün sağnak yağış ve dolu yağışı vardı, ofiste sürekli balkonuma çiçeklerime bir şey oldumu ki diye düşünmekten kendimi alamadım, eve girer girmez ilk iş balkona koştum, neyseki fazla bir zarar yok ama hava tüm hafta böyle olacakmış:o |
Alıntı:
Bu durumda sevgili no_lina, ne zamandır bir peyzaj mimarına sormak istediğim bir soruyu izninizle size soracağım: :rolleyes: Bir bahçenin tasarımını yaparken, ilk anda müşteriye çekici görünmesi ile bitkilerin ileride büyüyeceklerini de hesaba katmak arasında kalmıyor musunuz? Müşterilerin genellikle çok bilinçli olmayacaklarını ve bahçeyi teslim alır almaz çok yüksek beklentileri olacağını düşünüyorum. Oysa ki bir bahçenin oturması, bitkilerin gerçek boyutlarına ulaşması yıllar alıyor ve önceden yeterli mesafelerin bırakılması gerekiyor. Bir seçim yapmak durumunda kalıyor musunuz yoksa bu işin bir sırrı mı var? :confused: |
Alıntı:
Sn. gilan, her mesleğin zorlukları olduğu gibi sanırım bizim mesleğin zorluklarından biri de bu diyebilirim. Çünkü müşteriler genellikle bahçelerini bir anda, gördükleri fotoğraflardaki gibi dolu dolu istiyorlar. Oysa sizin de belirttiğiniz gibi bu zaman alan bir şey. Bu gibi durumlarda müşteriye olabildiğince bu durumu anlatmak düşüyor bize ve onları memnun edebilmek için tek yıllıklar, bazen çalılar vb. aralardaki açıklıkları kapamak için geçici bir çözüm olabiliyor. Tabi bu durum biraz da müşterinin bahçesi için ayırdığı bütçeye de bağlı. Yeterince bütçesi olan bir bahçe için boyutları daha büyük bitkiler kullanarak, istenilen sonuçlara çok daha çabuk ulaşmak da mümkün olabiliyor;) Açıkcası sırf ilk anda güzel görünsün diye bir bahçeye 2 katı fazla bitkiyi sıkıştırmayı etik olarak doğru bulmuyorum. Ama ne yazık ki doğru planlanmadan yapılan bir çok bahçe, zamana yenik düşüyor ve daha fazla bakım ve onarım ihtiyacıyla karşı karşıya kalıyor. |
Detaylı bilgi için çok teşekkürler. ;)
|
1 Eklenti(ler)
Geçenlerde minyatür bahçemde değişiklikler yaptım ama bir türlü paylaşma fırsatı bulamamıştım. Biraz ahşap işçiliği yaptım;)
Eklenti 296382 |
4 Eklenti(ler)
Bu arada domates biber ve kornişonlar baya büyüdü.
Havaların bir türlü düzelmemesinden dolayı balkona çıkaramadığım bitkilerim salon penceresi kenarında uzadılar, hatta kornişonlarla sırık domatesler kardeş oldu birbirlerine sarmaş dolaş büyümeye başladılar, ben de ayıramadım. Eklenti 296397 Domatesler de çok boylandı. Eklenti 296398 Uzunlukta rekor kıran kornişonum, susuz kalmış hemen su vereyim:) Eklenti 296399 Kıl biberlerim de büyüyor;) Eklenti 296400 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025