agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   no_lina / balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26518.htm)

Cemil B. 23-04-2012 17:07

plastik çim halı yerine , gerçek çim kullansak balkonda, hani hazır olarak halı şeklinde çimler varya , belediyeler falan kullanıyor hemencik koyuyorlar sanki aylardır orda çimenlik varmış gibi oluyor,

Altına ızgara sistemi falan yapmak gerekir degil mi?

toprak 23-04-2012 19:27

Gerçek çim sanırım 10-15 cm toprak ister, drenajdı sulamaydı çok zor gibi görünüyor.
Acaba aramızda bunu gerçekleştiren var mı?
Şimdilerde yeşil çatı diye bir kavram çıkmış
Adamlar çatıyı çim ile kaplıyor.

Ben de bizim apartmanın çatısına çıktım.
Geçen senelerde bir martı ailesi burayı yuva yapmıştı.
Onların gübreleri sayesinde bayağı bir çim çıkmış kiremitlerin arasında:)
Oldu mu size yeşil çatı.
Ama yazın kuruyacaklar yazık.

Benim balkonda ise bir saksı çimim var, çok vefakar.
Kurusa da biraz sulayınca canlanıyor.
Çim biçme zevkimi tatmin ediyorum:)
Bu sene de toprağını tazeledim.

no_lina 23-04-2012 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beka (Mesaj 951621)
Balkonunuz çok sevimli olmuş. Eski evimde bende çim halı yapmıştım. Çıplak ayakla çıkıp dolaşabiliyorduk. Keyifli günler geçirmeniz dileğiyle...

Teşekkür ederim Sn. Beka;)

no_lina 23-04-2012 20:56

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 952242)
plastik çim halı yerine , gerçek çim kullansak balkonda, hani hazır olarak halı şeklinde çimler varya , belediyeler falan kullanıyor hemencik koyuyorlar sanki aylardır orda çimenlik varmış gibi oluyor,

Altına ızgara sistemi falan yapmak gerekir degil mi?

Sn. Cemil,

Bunu yapabilmek için sadece ızgara sistemi değil, önceden o alanın yeşillendirileceği düşünülerek statik hesapları yapılarak uygulanmış olması gerekir. Çünkü çim demek altında en az 20-30 cm kalınlığında toprak demek, sulama yapıldığında üzerine binen yükün neredeyse 2 katına çıkması demek, toprağın altında da su yalıtımı için gereken bir kaç katmanlı döşemeler demek.

Kısacası bunlar düşünülmeden yapılan bir uygulamanın ömrü çok kısa olacaktır ve çok kullanışsız olacaktır. Ayrıca balkona da zarar verecektir. Fikir vermesi açısından çatı bahçesi detayı ekledim.

Örnek çatı bahçesi detayı:

Eklenti 286044

Eklenti 286045

toprak 23-04-2012 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi no_lina (Mesaj 952380)
Sn. Cemil,

Bunu yapabilmek için sadece ızgara sistemi değil, önceden o alanın yeşillendirileceği düşünülerek statik hesapları yapılarak uygulanmış olması gerekir. Çünkü çim demek altında en az 20-30 cm kalınlığında toprak demek, sulama yapıldığında üzerine binen yükün neredeyse 2 katına çıkması demek, toprağın altında da su yalıtımı için gereken bir kaç katmanlı döşemeler demek.

Kısacası bunlar düşünülmeden yapılan bir uygulamanın ömrü çok kısa olacaktır ve çok kullanışsız olacaktır. Ayrıca balkona da zarar verecektir. Fikir vermesi açısından çatı bahçesi detayı ekledim.

Örnek çatı bahçesi detayı:

Eklenti 286044

Eklenti 286045

Şimdi burda toprak ve su asıl ağırlığı oluşturuyor.
Acaba toprak yerine alternatif ve hafif bir malzeme ne olabilir?
Böyle keçe gibi otların kök salabileceği ve kolaylıkla sökülmeyeceği
ve adımlarımız basınca kolayca ezilmeyerek, ot köklerine zarar vermeyecek bişey olmalı.
Ayrıca suyu sevip kendi içine hapsenen, birikinti oluşturmayan,
Ayağımızı ıslatmayan bir şey.
Af buyurun çocuk bezi reklarında dediği gibi.

Ayrıca çim adamlarda olduğu gibi pratik birşey de olmalı bu.

Belki bu konu başka bir başlık altında ele alınmış olabilir.
Önce bir bakalım.

no_lina 24-04-2012 21:22

3 Eklenti(ler)
Sn. Toprak,

Son yıllarda çıkmış olan daha hafif bir uygulama var ama bitkilendirme için değil sadece çime alternatif olarak düşünülebilecek bir alternatif. Uygulanmış alanı bizzat kendim görmediğim için ne derece kullanışlı bilemiyorum ama fikir vermesi açısından bir kaç resim ve yazı ekliyorum;

Eklenti 286544

Eklenti 286545

Eklenti 286546

no_lina 25-04-2012 18:27

Kornişonlar ne kadar da hızlı büyüyor

5 Eklenti(ler)
Bugün kornişonlara bakerken çiçek açtığını gördüm ve çok şaşırdım, çünkü gerçekten çok hızlı gelişiyorlar. Sanırım açan çiçekler erkek çiçek, dilerim dişilerini de görürürüz;)

Eklenti 286902

Eklenti 286903

Eklenti 286904

Eklenti 286905

Eklenti 286906

no_lina 01-05-2012 16:58

kornişonlar meyve mi vermiş ne:)

4 Eklenti(ler)
Gerçekten çok hızlı gelişiyorlar. Bugün şöyle bir bakayım dedim, bir de ne göreyim, minik meyveleri çıkmış:p

Eklenti 289618

Eklenti 289619

Geçen akşam roka ve maydonozlardan topladığım ilk hasatları yedik;)

Eklenti 289620

Bir de fidanlıkta görünce dayanamayıp aldığım sukulent bitkim, henüz tam adını bilemiyorum;)

Eklenti 289621

no_lina 01-05-2012 17:01

2 Eklenti(ler)
Balkonumun yeni misafirleri bodur güllerim;)

Eklenti 289623

Balkonuma masa koydum, sardunyalarımı arttırdım, fakat sardunyalar rüzgardan çok etkileniyorlar..

Eklenti 289624

Garuda 01-05-2012 17:02

Sayin no lina kornisonlariniza bayildim
Elinize emeginize saglik
Saygilar

no_lina 01-05-2012 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Garuda (Mesaj 957296)
Sayin no lina kornisonlariniza bayildim
Elinize emeginize saglik
Saygilar

Teşekkür ederim Sn. Garuda;)

Adalet Yağcı 01-05-2012 18:32

Alıntı:

Balkonuma masa koydum, sardunyalarımı arttırdım, fakat sardunyalar rüzgardan çok etkileniyorlar..
Kornişonları fazla büyütmeden kopartmanızı tavsiye ederim, 6-8 cm. arası olduğunda salatanızı yapabilirsiniz :)
Koparmaya kıyamazsanız çabucak kartlaşacaktır.

Sardunyalı balkon çok şeker olmuş, rüzgar çiçek yapraklarını sürekli balkona süpürecektir, eh bu kadar güzelliğin de o kadar eziyeti olur.

Bodur gülleri fazla sulamayın derim, suyu fazla kaçırırsanız yaprak bitlerinden kurtulamazsınız, yarı gölgede olurlarsa sürekli tomurcuklanacaklardır.
Bol keyifler diliyorum güzel balkonunuzda.

no_lina 01-05-2012 21:27

Teşekkür ederim Sn. Adalet Hanım, tavsiyeleriniz gerçekten çok iyi oluyor benim için;)

Dayanamayıp bir tane koparıp tadına baktım hemen kornişonun. Şimdiden lezzetliler, 6-8cm olmalarını bile bekleyemeyebilirim:rolleyes:

Hatice Tarhan 01-05-2012 23:20

Sayın nolina yeni aldığınız sukkulent Sempervivum fakat tam türünü bilmiyorum.

no_lina 02-05-2012 23:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 957560)
Sayın nolina yeni aldığınız sukkulent Sempervivum fakat tam türünü bilmiyorum.

Sn. Hatice Hanım, bilgilendirme için teşekkür ederim. Bu bilgi ile nette biraz araştırma yaptım. Sempervivumların o kadar çok türü varmış ki, üstelik hepsi de birbirine benziyor. Ben en çok bendeki sempervivumu, sempervivum altum ve sempervivum "Reinhard" ve Sempervivum 'Appleblossom' türlerine benzettim. Bir site buldum, burda bir çok türün fotoğrafı var, güzel bir site;

Sempervivums (A-E)

gilan 03-05-2012 04:17

Sevgili no_lina,

Balkonunuz ne kadar güzel, şehir hayatında yemyeşil bir dünya yaratmışsınız. :) İlk resimlere baktım da nereden nereye...
Çim halı çok yakışmış. Sardunyalar biraz daha büyüyüp serpilince manzaraya doyamazsınız. :)

Yalnız son resimdeki masanın arkasındaki köşe de bir yeşillik istiyor. Artık çalı türü bir bitki mi olur, yoksa yukarı doğru bağlanmış bir sarmaşık mı olur, bilemem. :)

no_lina 04-05-2012 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 958277)
Sevgili no_lina,

Balkonunuz ne kadar güzel, şehir hayatında yemyeşil bir dünya yaratmışsınız. :) İlk resimlere baktım da nereden nereye...
Çim halı çok yakışmış. Sardunyalar biraz daha büyüyüp serpilince manzaraya doyamazsınız. :)

Yalnız son resimdeki masanın arkasındaki köşe de bir yeşillik istiyor. Artık çalı türü bir bitki mi olur, yoksa yukarı doğru bağlanmış bir sarmaşık mı olur, bilemem. :)

Sn. Gilan teşekkür ederim;) Yeşilden uzak kalmak benim için çok zor, bu şekilde bir nebze olsun yeşile uzanabiliyorum.

Balkonum (mini bahçem) için daha uygulamayı düşündüğüm fikirlerim bitmedi. Sarmaşıkla sardırmayı düşündüğüm alanlar var, dediğiniz yer de düşündüğüm alanlardan birisi;) ama her şeyi bir anda yapıp bitirmek istemiyorum, zamanla tadına vararak yapmak istediğim için henüz diğer fikirlerimi uygulamaya geçirmedim:rolleyes:

nuray topcu 04-05-2012 22:43

çim halı ve çitler...ne güzel bir fikir.

beka 07-05-2012 06:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi no_lina (Mesaj 957293)
Balkonumun yeni misafirleri bodur güllerim;)

Eklenti 289623

Eklenti 289624

Sayın No Lina renkli duvar biraz boş kalmış galiba!

no_lina 08-05-2012 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beka (Mesaj 961195)
Sayın No Lina renkli duvar biraz boş kalmış galiba!

Sn. beka, boş kalan kısımlar için fikirlerim var, örneğin o duvara ahşap paravan tarzı bir panel koyup üzerini sarmaşıkla sardırmayı düşünüyorum. Tabi hemen değil, zamanla;)

beka 08-05-2012 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi no_lina (Mesaj 962006)
Sn. beka, boş kalan kısımlar için fikirlerim var, örneğin o duvara ahşap paravan tarzı bir panel koyup üzerini sarmaşıkla sardırmayı düşünüyorum. Tabi hemen değil, zamanla;)

Harika bir fikir

gilan 08-05-2012 21:26

Biz hepberaber takıldık galiba o duvara. :) Yeşillendiğini görmeden rahat etmeyeceğiz. :D

Şaka bir yana her adımı planlayarak ilerlemenizi çok takdir ediyorum. :)

Adalet Yağcı 08-05-2012 21:41

Evet sevgili gilan, ben de takdir ediyorum ama, sevgili no lina mevsimi kaçırıyor.
Sizin balkon duvarı için önerdiğim şöyle bir görüntü çok hoş olurdu orada.

no_lina 10-05-2012 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 962222)
Şaka bir yana her adımı planlayarak ilerlemenizi çok takdir ediyorum. :)

Teşekkür ederim Sn. Gilan, sanırım bu durum mesleğimden kaynaklanıyor;) Burada paylaşmak ve fikirler almak çok güzel, bazen hiç aklımıza gelmeyen fikirleri bir anda biri paylaşıyor ve paylaştıkça daha da güzelleşiyor.

no_lina 10-05-2012 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 962236)
Evet sevgili gilan, ben de takdir ediyorum ama, sevgili no lina mevsimi kaçırıyor.
Sizin balkon duvarı için önerdiğim şöyle bir görüntü çok hoş olurdu orada.

Sn. Adalet Hanım, fikrinizi çok beğendim, dikey aranjman çok hoş bir fikir. Neden olmasın. Ne de olsa duvar çok:rolleyes: Ben bir araştırayım şu dikey aranjmanları;)

Bu arada mevsim Ankara'da bir türlü istediğim gibi olmadı. Bugün sağnak yağış ve dolu yağışı vardı, ofiste sürekli balkonuma çiçeklerime bir şey oldumu ki diye düşünmekten kendimi alamadım, eve girer girmez ilk iş balkona koştum, neyseki fazla bir zarar yok ama hava tüm hafta böyle olacakmış:o

gilan 11-05-2012 02:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi no_lina (Mesaj 963630)
Teşekkür ederim Sn. Gilan, sanırım bu durum mesleğimden kaynaklanıyor;)

Bir peyzaj mimarıyla konuşuyormuşuz da haberimiz yokmuş! :eek:

Bu durumda sevgili no_lina, ne zamandır bir peyzaj mimarına sormak istediğim bir soruyu izninizle size soracağım: :rolleyes:

Bir bahçenin tasarımını yaparken, ilk anda müşteriye çekici görünmesi ile bitkilerin ileride büyüyeceklerini de hesaba katmak arasında kalmıyor musunuz? Müşterilerin genellikle çok bilinçli olmayacaklarını ve bahçeyi teslim alır almaz çok yüksek beklentileri olacağını düşünüyorum. Oysa ki bir bahçenin oturması, bitkilerin gerçek boyutlarına ulaşması yıllar alıyor ve önceden yeterli mesafelerin bırakılması gerekiyor. Bir seçim yapmak durumunda kalıyor musunuz yoksa bu işin bir sırrı mı var? :confused:

no_lina 11-05-2012 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 963760)
Bir peyzaj mimarıyla konuşuyormuşuz da haberimiz yokmuş! :eek:

Bu durumda sevgili no_lina, ne zamandır bir peyzaj mimarına sormak istediğim bir soruyu izninizle size soracağım: :rolleyes:

Bir bahçenin tasarımını yaparken, ilk anda müşteriye çekici görünmesi ile bitkilerin ileride büyüyeceklerini de hesaba katmak arasında kalmıyor musunuz? Müşterilerin genellikle çok bilinçli olmayacaklarını ve bahçeyi teslim alır almaz çok yüksek beklentileri olacağını düşünüyorum. Oysa ki bir bahçenin oturması, bitkilerin gerçek boyutlarına ulaşması yıllar alıyor ve önceden yeterli mesafelerin bırakılması gerekiyor. Bir seçim yapmak durumunda kalıyor musunuz yoksa bu işin bir sırrı mı var? :confused:

Sn. gilan, her mesleğin zorlukları olduğu gibi sanırım bizim mesleğin zorluklarından biri de bu diyebilirim. Çünkü müşteriler genellikle bahçelerini bir anda, gördükleri fotoğraflardaki gibi dolu dolu istiyorlar. Oysa sizin de belirttiğiniz gibi bu zaman alan bir şey. Bu gibi durumlarda müşteriye olabildiğince bu durumu anlatmak düşüyor bize ve onları memnun edebilmek için tek yıllıklar, bazen çalılar vb. aralardaki açıklıkları kapamak için geçici bir çözüm olabiliyor. Tabi bu durum biraz da müşterinin bahçesi için ayırdığı bütçeye de bağlı. Yeterince bütçesi olan bir bahçe için boyutları daha büyük bitkiler kullanarak, istenilen sonuçlara çok daha çabuk ulaşmak da mümkün olabiliyor;)

Açıkcası sırf ilk anda güzel görünsün diye bir bahçeye 2 katı fazla bitkiyi sıkıştırmayı etik olarak doğru bulmuyorum. Ama ne yazık ki doğru planlanmadan yapılan bir çok bahçe, zamana yenik düşüyor ve daha fazla bakım ve onarım ihtiyacıyla karşı karşıya kalıyor.

gilan 11-05-2012 20:50

Detaylı bilgi için çok teşekkürler. ;)

no_lina 16-05-2012 14:56

1 Eklenti(ler)
Geçenlerde minyatür bahçemde değişiklikler yaptım ama bir türlü paylaşma fırsatı bulamamıştım. Biraz ahşap işçiliği yaptım;)

Eklenti 296382

no_lina 16-05-2012 15:48

4 Eklenti(ler)
Bu arada domates biber ve kornişonlar baya büyüdü.

Havaların bir türlü düzelmemesinden dolayı balkona çıkaramadığım bitkilerim salon penceresi kenarında uzadılar, hatta kornişonlarla sırık domatesler kardeş oldu birbirlerine sarmaş dolaş büyümeye başladılar, ben de ayıramadım.

Eklenti 296397

Domatesler de çok boylandı.

Eklenti 296398

Uzunlukta rekor kıran kornişonum, susuz kalmış hemen su vereyim:)

Eklenti 296399

Kıl biberlerim de büyüyor;)

Eklenti 296400

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025