agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Balkon ve Terasları
(https)

Beğeni Düzeni7424Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-05-2013, 13:36   #1
Ağaç Dostu

syuksek's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2009
Galeri: 13
Bu görüntülere bayıldım sevgili Gilan...
Rengarenk harika düzenlemeler olmuş..

Acer'in de çok güzel ve sağlıklı görünüyor, yazlığa gidince ilk işim acer dikmek olacak
Acaba İzmir iklimine en uygun hangi türüdür ?

Bu arada balkon demirlerine çiçek asmamak apartman kurallarından dolayı mı ?
Sevgiler

syuksek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2013, 23:10   #2
Ağaç Dostu

alibaba's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2011
Merhaba Gilan,
Hayırlı olsun fireglow'un Çok sevindim. Çok güzel ağaç gerçekten. Sorun yaşamasına üzüldüm. Başka seçeneğin yok muydu peki? Yapraklardaki kuruma susuzluk değilde güneş yanığına benziyor. Seralarda devamlı bir sisleme, fıskıye vs. ortamı olduğu için rutubetli yaprak güneşi görünce 1 günde yanıyormuş.. O nedenle sisleme gerekiyorsa sadece akşam deniliyor. Gerekmedikçe de tabi ki kaçınmak lazımmış. Bizim hava kuru olduğu için ben arada akşamları yapıyorum. Sizin orası nasıldır bilmiyorum tabi nem açısından
Akçaağaçlar enerjiyi simetrik çatallar şekilinde ilerletiyor. o nedenle yaptığın her budamayı, aldığın yaprakları simetrik yapmak lazımmış. Bu konuda forumdan Toukana'nın videoları var Youtube'da ve forumda. Tavsiye ederim. özellikle geri dallanmayı teşvik için uç alımı mevsimi şu an. Yaz ortasında da yapraksızlaştırma yapacağız. Her ne kadar bonsai olmasa da belli boyda maksimum formu oluşturmak için bu teknikler gerekli mutlaka.
Bir kaygım da yeri hakkında. Fireglow'un özelliği güneş vurduğunda acer yaprakların hafif yarışeffaf olmasıyla iyice parlaması. Bu köşede kalınca içinden hiç ışık geçirmeyecekler Acaba sandalyenin soluna mı alsan, çok güneş almayacaksa.
Hem hava akımı açısından da rahat edebililer. Köşedeki durgun hava rutubetle birleşince zararlıları da çağırabilir.

Heuchera uygulamasını nasıl yapıyorsun? Normal dikim seviyesi üstüne ekstra yoğun ponzalı toprak mı ekliyorsun? Sonuçta ağacın köklerinin de hava alması lazım. Buna engel olmuyor mu? Bu konuda tek tavsiye edilen olarak irish moss'u okumuştum çok sığ köklerinden dolayı..

Düzenleyen alibaba : 27-05-2013 saat 23:16 Neden: imla
alibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2013, 23:20   #3
Ağaç Dostu

alibaba's Avatar

Gübre olayını nasıl yapmayı planladın? Yavaş salınım mı düşünüyorsun Gilan?

Eski 28-05-2013, 08:37   #4
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alibaba9 Mesajı Göster
Merhaba Gilan,
Hayırlı olsun fireglow'un. Çok sevindim. Çok güzel ağaç gerçekten. Sorun yaşamasına üzüldüm. Başka seçeneğin yok muydu peki? Yapraklardaki kuruma susuzluk değilde güneş yanığına benziyor. Seralarda devamlı bir sisleme, fıskıye vs. ortamı olduğu için rutubetli yaprak güneşi görünce 1 günde yanıyormuş.. O nedenle sisleme gerekiyorsa sadece akşam deniliyor. Gerekmedikçe de tabi ki kaçınmak lazımmış. Bizim hava kuru olduğu için ben arada akşamları yapıyorum. Sizin orası nasıldır bilmiyorum tabi nem açısından.
Akçaağaçlar enerjiyi simetrik çatallar şekilinde ilerletiyor. o nedenle yaptığın her budamayı, aldığın yaprakları simetrik yapmak lazımmış. Bu konuda forumdan Toukana'nın videoları var Youtube'da ve forumda. Tavsiye ederim. özellikle geri dallanmayı teşvik için uç alımı mevsimi şu an. Yaz ortasında da yapraksızlaştırma yapacağız. Her ne kadar bonsai olmasa da belli boyda maksimum formu oluşturmak için bu teknikler gerekli mutlaka.
Bir kaygım da yeri hakkında. Fireglow'un özelliği güneş vurduğunda acer yaprakların hafif yarışeffaf olmasıyla iyice parlaması. Bu köşede kalınca içinden hiç ışık geçirmeyecekler Acaba sandalyenin soluna mı alsan, çok güneş almayacaksa.
Hem hava akımı açısından da rahat edebililer. Köşedeki durgun hava rutubetle birleşince zararlıları da çağırabilir.

Heuchera uygulamasını nasıl yapıyorsun? Normal dikim seviyesi üstüne ekstra yoğun ponzalı toprak mı ekliyorsun? Sonuçta ağacın köklerinin de hava alması lazım. Buna engel olmuyor mu? Bu konuda tek tavsiye edilen olarak irish moss'u okumuştum çok sığ köklerinden dolayı..
Başka bir Fireglow daha vardı aynı boyda. İki nedenden bunu tercih ettim. Birincisi diğer ağaç tek ana dallıydı, bunun çatalı ve dolayısıyla daha geniş olması hoşuma gitti. İkincisi de buna yazık iyi bakamamışlar, ben alayım da ilgileneyim dedim.

Güneş yanığına benzemiyor. Mesela bendeki minik Emperor 1'da güneş yanıkları var, fotoğraftan da görülebilir. Güneş yanığı lekeli oluyor, bunun kurumuş yapraklarında lekeler yok. Bir de güneş ilk olarak en genç yaprakları yakıyor çünkü en dayanıksız onlar oluyor. Bu ağaçta ise genelde dalların alt kısımlarındaki yaşlı yapraklar kurumuş. Bir de durduğu yerin de oldukça gölge bir yer olduğunu düşünürsek sıcakta susuz kalma açıklaması bana mantıklı geldi. Acer'ler susuzluğa hiç dayanıklı değiller zaten.

Burası iklim olarak çok nemli bir yer değil. Yarımadanın körfez tarafında oturuyorum, dağlar okyanus etkisini azaltıyor sanırım. Kuru da değil, orta karar. Havalanma konusunda balkonun üstü de açık olduğu için sorun olacağını sanmıyorum. Hafif bir esinti de oluyor hep genelde. Sol köşeye de yakışırdı aslında ama sağda beyaz duvarın önünde görüntüsünü çok sevdim. Bir de solda sebze saksılarım dizili, oraya alırsam onlara uygun bir yer bulamam. Ve de güneş durumu var tabii. Sol taraf sanırım 2-3 saat daha fazla direk güneş alır, Acer'e fazla gelebilir. Ama haklısınız, Fireglow ile ilgili hep ilk söylenen şey gün batımına karşı yerleştirilmesi. Neyse, bir rengini alsın bakalım da o zaman tekrar düşünelim bunu.

Heucheraları dikerken Acer'in eski saksısından çıkan toprağının dış taraflarına doğru yerleştirdim, Acer'in toprağını dağıtmadım ve de eski toprak seviyesinin üzerine çıkmadım. O nedenle şu an için kökleri birbirinden ayrı ama kısa zamanda yayıldıkça iç içe geçecektir. O kadar çok düşünmedim açıkcası. Aklımda bulunsun, ağacın keyfi bozulursa tekrar değerlendiririm.

Gübre olarak 5-5-5 organik gübre ekledim toprağa. Satıcı özellikle gübre katkılı olarak bilinen bir marka saksı toprağını kullanmamı söyledi, onun içindeki kimyasal gübreler fazla geliyor, sorun yaşıyorlar dedi. Ben de gübre katkısız, perlitli bir toprak alıp az kalan kompostu ve elimdeki organik gübreden ekledim. Şimdilik bu yeterli olur sanıyorum.

Simetri olayı çok ilginçmiş. Biraz okuyayım bakalım, çok teşekkürler.
Neyse ki ağacın boyunu kontrol altına almam gerekmiyor, o yönden işim kolay. Fireglow bodur bir tür, arazide maksimum boy 3m, saksıda 1.80 deniyor. Bu arkadaş zaten 1.80 boyunda. Ki bence isterse yarım metre kadar daha da uzayabilir, daha bile güzel olur.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2013, 00:33   #5
Ağaç Dostu

alibaba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Fireglow bodur bir tür, arazide maksimum boy 3m, saksıda 1.80 deniyor. Bu arkadaş zaten 1.80 boyunda. Ki bence isterse yarım metre kadar daha da uzayabilir, daha bile güzel olur.
Boyu kontrol altına tutmaktan ziyade enlemesine gelişim sağlamak ağacı da kıymetlendirecek (satacakmışsın sanki gibi oldu ) ve daha estetik gözükmesenini sağlayacaktır bence Gilan.

Mesela bu örnekler doğadan yaşlı acer fireglowlar, hep aşağı dallar enlemesine geniş ve üçgen bir forma sahipler.
Name:  09_06acer1.jpg
Views: 1501
Size:  70.7 KB
Name:  westonbirt_acer_palmatum_600x.jpg
Views: 1315
Size:  69.9 KB
Toukana'nın uç alma videolarında bahçedeki acerlere de yaptığı işlemleri görebilirsin ve ağacın son halinide görebilirsin Bence mutlaka bu konuya eğil.
Çünkü bu çatal formu daha genç bir fidan görseline sahip bence.

Mesela neden böyle olmasın kötü bir fotomontaj ama )
Name:  2013-05-26%2019_39_24 copy.jpg
Views: 1268
Size:  51.5 KB

Eski 29-05-2013, 10:23   #6
Ağaç Dostu

züleyha's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Sayın gilan,

Ankara'daki bahçenizden beri sürekli takipçinizim. Yaptığınız her aranjman, düzenlediğiniz her saksı ve silbaştan doldurduğunuz balkonlarınızi gördükçe, hayranlığım artıyor.
Benim icin her cicek kendi saksısında olmalıydi, bu yüzden de balkonum saksı karmaşasından yıkılıyordu ama sizin aranjman saksılarınızı görünce bu fikrimden vazgeçip, aranjman yapmaya karar verdim. Henüz başarılı olamasamda sizin aranjman calışmalarınızdan ilham alarak önümüzdeki donemde bu karmaşadan kurtulmayı planlıyorum, tabi bu arada balkonunuzun yakın takipçisi olmaya devam edeceğim.
Nacizane bir tavsiye bizim buralarda bulamadığımız hibrid japongullerinden bir tane balkonunuza çok yakışır

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2013, 00:33   #7
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi züleyha Mesajı Göster
Sayın gilan,

Ankara'daki bahçenizden beri sürekli takipçinizim. Yaptığınız her aranjman, düzenlediğiniz her saksı ve silbaştan doldurduğunuz balkonlarınızi gördükçe, hayranlığım artıyor.
Benim icin her cicek kendi saksısında olmalıydi, bu yüzden de balkonum saksı karmaşasından yıkılıyordu ama sizin aranjman saksılarınızı görünce bu fikrimden vazgeçip, aranjman yapmaya karar verdim. Henüz başarılı olamasamda sizin aranjman calışmalarınızdan ilham alarak önümüzdeki donemde bu karmaşadan kurtulmayı planlıyorum, tabi bu arada balkonunuzun yakın takipçisi olmaya devam edeceğim.
Nacizane bir tavsiye bizim buralarda bulamadığımız hibrid japongullerinden bir tane balkonunuza çok yakışır
Çok teşekkürler sevgili züleyha.
Ankara'daki bahçemde yıllar önce saymıştım 89 saksı vardı, sonraları daha bile artmıştı. Çok sayıda saksıyı hem sulamak çok zor oluyor, hem de derli toplu bir görüntüye ulaşmak da zor. O yüzden burada sıfırdan balkon düzenlerken ilk hedefim büyük büyük saksılar almak oldu. Ama dediğiniz gibi ben de bir saksıya birden fazla bitki dikilebileceğini ilk ağaçlar.net'te aranjmanlar başlığında gördüm.

Japon gülünü ben de çok seviyorum ama biliyorsunuz yerim kalmadı. Bu arada ben ilginç olarak en çok her yerde bulunan kırmızı yalınkat japon gülünü seviyorum. Geçen gün bir çiçekçide çektiğim bu fotoğraf sizin için.

(İlk fırsatta balkonunuza ziyarete geleceğim. Elinizdeki bitkilere göre isterseniz aranjman tavsiyelerinde bulunabilirim.)

Hibiscus rosa-sinensis 'Rum Runner':

Name:  2013-05-17 17.23.57.jpg
Views: 1672
Size:  23.7 KB

Eski 31-05-2013, 00:15   #8
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alibaba9 Mesajı Göster
Boyu kontrol altına tutmaktan ziyade enlemesine gelişim sağlamak ağacı da kıymetlendirecek (satacakmışsın sanki gibi oldu ) ve daha estetik gözükmesenini sağlayacaktır bence Gilan.

Mesela bu örnekler doğadan yaşlı acer fireglowlar, hep aşağı dallar enlemesine geniş ve üçgen bir forma sahipler.
Eklenti 411442
Eklenti 411443
Toukana'nın uç alma videolarında bahçedeki acerlere de yaptığı işlemleri görebilirsin ve ağacın son halinide görebilirsin Bence mutlaka bu konuya eğil.
Çünkü bu çatal formu daha genç bir fidan görseline sahip bence.

Mesela neden böyle olmasın kötü bir fotomontaj ama )
Eklenti 411444
Benim ağacımın bunlardan tek eksiği rengi bence.
Şaka bir yana, henüz tam ikna olmadım ama videoları bir izleyeyim bakalım.

Eski 28-05-2013, 07:57   #9
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syuksek Mesajı Göster
Bu görüntülere bayıldım sevgili Gilan...
Rengarenk harika düzenlemeler olmuş..

Acer'in de çok güzel ve sağlıklı görünüyor, yazlığa gidince ilk işim acer dikmek olacak
Acaba İzmir iklimine en uygun hangi türüdür ?

Bu arada balkon demirlerine çiçek asmamak apartman kurallarından dolayı mı ?
Sevgiler
Teşekkürler.

Forumda Acer elçisi oldum son iki senedir.
Fireglow sıcağa dayanıklı türlerden biri olarak biliniyor, uygun olabilir. Ama tabii bir de bulunabilirlik ve fiyat konuları var. Bence ilk olarak hangi türler bulunabiliyor ona bir bakalım, sonra seçenekler üzerinden gideriz. Ama hangisi olursa olsun İzmir'de tam güneşte kavrulur. Ya yarı gölge ya da sabah güneşi alıp öğlen güneşinden korunan bir yer lazım.

Balkon demirlerini bilmiyorum aslında. İç tarafa doğru asamam çünkü tam altında sebzelerim var, onların güneşini keser. Dışarı doğru asmaya izin var mı bir sorayım bakalım. O durumda da rüzgara karşı sabitlemem lazım. Ama mor petunyalarla doldursam ne güzel olurdu, mis gibi de kokarlar.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025