![]() |
Teşekkürler sevgili alacakaranlık.
Sarmaşık ve gece sefası teklifsiz misafir gibiler, her yıl canlarının istediği gibi girip çıkıyorlar bahçeme :) |
Sizin akşam sefalarınıza oldum olası bayılıyorum Adalet Hanım. ;)
Bundan bir 4 sene kadar önce bana tohum göndermiştiniz aslında. Ama ya benim o zamanki tecrübesizliğimden ya da yanlış zamanda ekmemden çıkmamıştı, bu güzelim çiçeklerini görememiştim. Çocukluğumda el bombasına benzettiğimiz tohumlarıyla o kadar oynardık ki, düz pembelerinin bile benim için anlamı çok. Ama bu ebruliler ömre bedel. :) Bir sonraki bahçeme sıra geldiğinde sizden tekrar tohum isteyebilir miyim? :rolleyes: Bu arada bence de fotoğraflarınız çok çok güzel. :) Foruma fotoğraf eklerken dosya boyutu büyüklük sınırı var (şu an için 70kB). Eğer fotoğraflar bu dosya boyutundan büyükse forum otomatik olarak resmin kalitesini düşürerek dosya boyutunu azaltıyor. Bunun için maalesef forumun kapasitesinin arttırılması dışında yapabileceğimiz bir şey yok. :o Galeri için bu sınır 200kB. Bu nedenle orada daha net fotoğraflar sergileyebiliyoruz. |
Sevgili Gilan hoş geldiniz.
Geçenlerde elime bir defter geçti, tohum gönderdiğim dostlarımın adreslerini ve hangi tohumları istediklerini yazmışım. Size de gönderdiğimi oradan hatırladım. Akşam sefası tohumlarını sizin için toplayıp saklarım, ya da Ankara adresinize postalarım, bu seneki sefalar iki yıl öncesinin tohumlarından çıkmış olmalı, geçen yıl yoktu çünkü. Fotoğraflar konusunda kurs almam gerekecek, madem ki bu işi seviyorum, bilerek yapayım bari, öyle değil mi :) Sevgiler. |
Yok yok, şimdiden saklamayın. Benim bahsettiğim zamanlara nerden baksanız 3-4 yıl var. Ben şimdiden sıraya girmek istedim sadece. :)
Çok çok teşekkür ederim. :) |
pH ayarlama
Sayın Adalet Yağcı,
Sorularınızı burada cevaplamayı uygun gördüm izninizle. Parantez içindeki ifadeler bana ait olmamasına rağmen bütünü ile katılıyorum. Benim belki bir ilavem olabilir ki o da Stearik Asid(sirke asidi)dir. Yani sirke kullanabilirsiniz pH ayarlamasında. Gerçek anlamda kimyasal olarak organik(tarımsal organiğin tarifi farklı) temini, ucuzluğu ve tehlikesiz olması nedeniyle en uygunudur. Sizin ve bizim gibi amatör yetiştiriciler fosforik, Nitrik ve sülfürik asidlerden uzak durmalılar. Özellikle sülfürik asidin seyreltilmesi zor ve tehlikelidir. Ayrıca sülfürik asidin bitkilere kükürt verdiğini düşünmek yanlış. Sülfat bileşikleri suda çok az çözünür ve bu nedenle bitkinin bünyesine girmesi oldukça zordur. Toprağın ve suyun pH ayarlaması oldukça önemli ve yararlı bir işlemdir. Bu konuyu başlık olarak açabilecek birkaç arkadaşımız bu forumda mevcut. Eğer vakit bulabilirsem ben de açabilirim. Ayrıca kolay temin edilecek hassas pH kağıdının fotoğraflarını da (pH skalası görünecek şekilde) açılacak başlıkda paylaşabilirim. Bahçenizde torunlarınızla birlikte sağlıklı, keyifli yıllar dilerim. Her şey gönlünüzce olsun. |
Sayın Osman45;
Vermiş olduğunuz değerli bilgileri kaydettim, her şeyi hatırlamak zor oluyor. İlk işim pH kağıdı alarak suyumun sertlik derecesini ölçmek olacak. Bundan sonra verilecek ilaçlarda ve gübrelemelerde bekletilmiş yağmur suyu kullanacağım. Komşum yağmur sularını biriktirebileceği 25 tonluk bir sarnıç yaptırmıştı evini yaparken. Keşke biz de yaptırsaymışız, şimdi bahçesini sulamak için şebeke suyu kullanmıyor. Yani yağmur suyunu komşumdan bir hortumla alabilirim. Konu ile ilgili başlık açıldığında çok daha fazlasını öğrenebileceğiz inşallah. Sevgiler, selamlar. |
2 Eklenti(ler)
Bunu daha önce görmüştük diyeceksiniz ama, öncekinin göbeği koyu renkti, bunlar açık renk.
Rudbeckhiaları öyle çok sevdim ki, her gün en az iki defa yanlarına gidip seyrediyorum. Eklenti 327910 Eklenti 327911 Mersin toplantısında epeyce fidesini dağıtmıştım, kimselerden ses yok :( |
2 Eklenti(ler)
Minicik bir fideydi, bir komşum verdi.
Üç senedir benimle, hibiscusum çiçeklenmeye karar vermiş, çok sevindim. Eklenti 327916 Geçen yazdan dökülen tohumlarından kendiliğinden çimlenen ekinezyaları Ekim sonunda esas yerlerine alacağım. Eklenti 327917 |
1 Eklenti(ler)
Son olarak;
Dört yıl önce ilk mini toplantımızda sevgili almira'nın kolonya çiçeği(ben öyle hatırlıyorum)olarak verdiği bu güzellik yeni çiçeklendi. Kokusu yok ama görüntüsü çok hoş. Eklenti 327926 |
Alıntı:
Cevabı hemen yazıyorum çünkü, sertlik ile pH değeri arasında hiç denecek kadar az ilişki vardır. Her pH da sert bir sudan söz edilebilir. Hatta pH 7 olsa dahi su sert olabilir. Yağmur suyu ise hem yumuşak(biz böyle deriz) hem pH sı 7 civarında(biraz altında) olan en ideal sudur. Tabii ki konumuz bitkiler. Bu nedenle pH kağıdı talep ederken sertlikden hiç bahsetmeyiniz. Ancak su sertliği de bitkiler için önemli bir konudur. Sertliğin ölçümü ve aşırı sert suyun sertliğinin giderilmesi pH dan daha önemlidir. Konu biraz daha karıştı değil mi? Ayrıca pH sını ölçtüğünüz yağmur suyu veya yumuşak bir suyun içine ilaç veya gübre attıktan sonra pH veya sertliğini merak etmeyiniz. Konuyu başlık olarak açabilmek için çok uzun paylaşım gerekiyor. O yüzden uzun bir boş zamanımı ayırmam gerekiyor. Her şey gönlünüzce olsun. |
Çok teşekkür ederim Osman Bey.
Dört senedir forumdayım ama bu konudan bahsolunduğunu okumadım. Tüm başlıkları taramak imkansız, binlerce bilgi var, tüm bunlara bir de unutkanlık eklenirse işim zor tabii :) İnşallah bu konuyu toparlayıp en kısa zamanda başlığı açarsınız. Bu sene bitti artık, seneye daha iyi bir bahçemin olmasını umut ediyorum. Selam ve sevgilerimle. |
Sayın Adalet hanım,
O keşke diye başladığınız cümle o kadar önemli ki. Benim bahçemde de ayrı sulama suyu hattı olmasına rağmen 4 tonluk olarak yaptırdığım depoyu keşke 40 tonluk yaptırsaydım diye hayıflanıyorum. O zaman oldukça sert olan artezyen sulama suyu hattını çok az kullanacaktım. Konu maliyet değil. Evimin çatısından alacağım yağmur suyunun verdiği bereketi eminim daha fazla görecektim. Selam ve sevgilerimle. Her şey gönlünüzce olsun. |
Alıntı:
|
Rudbeckhiaları ben de çok sevdim, bilesin:cool:
|
Alıntı:
Komşum bütün kış sarnıçta biriktirdiği yağmur suyu ile suluyor bahçesini. Şebeke suyuna para ödemiyor. Her şeyi baştan düşünmek gerekiyor, açlarımızı park ettiğimiz yerler bu iş için ideal, sarnıç yapıldıktan sonra üzerine sağlam bir beton dökülüp, küçük bir dalgıç motorla rahatça kullanılabilir. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Hepside birbirinden güzel ve muhteşem,pembe kolanya çiçeğine de bayıldım.Emeklerinize sağlık,bu güzellikler sizi hiç bırakmasın,sevgilerimle...
|
Bu güzellikler iyi ki var sevgili ipektuğçe, biz onları bırakmadıkça onlar bizi bırakmaz :)
|
Adalet hanım,muhteşem ellerine sağlık sizler olmasaydınız bizler ne yapardık bilmem.
Elinizin deydiği yer güzelleşiyor kolonya çiçeğinin bu rengine bayılıyorum çok güzel. Hep varolun sevgiler. |
Sevim'ciğim, sağolasın canım, sizler, bizler diye bir şey yok, her gün yeni şeyler öğreniyoruz.
Birlikte büyüyüp gelişiyoruz. Öpüyorum. |
2 Eklenti(ler)
Artık benim de lisianthusum var, hem de dört kök :cool:
Tohumdan yetiştirmiştim, çok geç kaldı, yayla havasında kendini saldı ve nihayet açmaya karar verdi. Eklenti 330258 Uç alma işleminden sonra hızla tomurcuk yaptı, mutlaka uç alma yapılmalı lisilerde. Eklenti 330257 |
3 Eklenti(ler)
Asterler önceki seneden dökülen tohumlardan kendiliğinden çimlenmişti.
Hepsi de pembe, olsun varsın, seneye yanına mor ve beyaz arkadaşları da gelecek. Eklenti 330259 Eklenti 330260 Bodur dahlialar, solanum, rudbeckialar ve asterler, bu köşe biraz olsun şenlendi. Eklenti 330261 |
2 Eklenti(ler)
Bahçelerde mavi ve mora bayılırım.
Mor petunya uzun soluklu çıktı, ilk defa bu kadar uzun yaşatabildiğim için mutluyum. Eklenti 330262 Verbena her bahçede olması gereken mütevazı bir güzellik. Havaların biraz serinlemesi ile çiçekleri irileşti. Eklenti 330263 |
2 Eklenti(ler)
Fotoğraflar çok bozuk görünüyorlar, oysa bendekiler çok net.
Boyutları tekrar mı küçültülüyor acaba? Evet, yine rudbeckia :) Tam bir aydır çiçekleri üzerinde, hâlâ taptazeler, güneşin altında da, yarı gölgede de çok mutlular. Eklenti 330264 Bu da kınalısı :) Eklenti 330265 |
2 Eklenti(ler)
Tam sökmeye karar vermiştim ki, 12 yıl sonra ilk defa üzümlerini gösterdi :)
Eklenti 330266 Cinsini hatırlamıyorum, çok lezzetli bir üzüm. Eklenti 330267 |
2 Eklenti(ler)
Hamaratlığım tuttu bu sene salça yaptım.
29 kg. salçalık(kapya) biber aldım, güzelce yıkayıp ayıkladım, makinada çekildi, fırın tepsileri ile güneşe dizdim. Üç günde kurudu, burada salçayı güneşte pişiriyorlar, daha güzel oluyor. Eklenti 330272 Eklenti 330273 |
Ohh salçalar harika görünüyor Ablacı'ğım ellerine sağlık mavi ve mor çiçekli bitkileri bende çok seviyorum:)
|
Sevgili tohumdan yetiştirme kraliçesi, demek lisileri bile tohumdan yetiştirebildiniz. :) Vakti zamanında okumuştum, 100 gün alıyor diye hatırlıyorum lisilerin fide haline gelebilmesi. Ayrıca sıcaklık değişimlerine de çok hassastılar yanılmıyorsam. Ellerinize sağlık. :)
Rudbeckialara ve asterlere ben de bayılıyorum. Hem rengarenk olmaları, hem çiçek açma dönemleri, hem de dona bu kadar dayanıklı olmaları harika. Salça da pek güzel olmuş. Keşke bir parça tadına bakabilseydim. :D |
Sevgili Adalet hanım, tohumdan yetiştirme azminize öyle imreniyor ve özeniyorum ki.. el gönderebilseniz keşke oralardan buralara.. :)
Her şey çok güzel elinize sağlık... salçanızın kıvamı pek lezzetli görünüyor, afiyetle tüketiniz.. ;) |
Sevgili Adalet Hanım; çiçekler çok güzel, salça süper... Ağız tadı ile tüketin inşallah...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Tohumdan yetiştirmek ayrı bir tutku, onlar benim çocuklarım gibi oluyor. İlk çimlenme zamanından çiçeklenmeye geçinceye kadar olan dönem heyecanlı bir bekleyiş içinde geçiyor. Bu heyecan da beni ayakta tutuyor :) Rudbeckiaları da tohumdan yetiştirdim, sayın Zeki Yağlı beyin hediyesiydi. Bana tek yıllık olduklarını söyledi, üzüldüm tabii ama bolca tohum alıp seneye yine bahçemi süslemelerini istiyorum. Vazgeçemeyeceğim mevsimliklilerden biri oldu. Salça harika oldu, keşke size ulaştırabilmenin bir yolu olsa. Oralara gelecek birileri varsa hiç çekinmeden yazın bana, gönderebilirsem çok mutlu olurum. |
Alıntı:
Her tohumda başarılı olamıyorum ben de. Çok yıllık hazeran(Delphinium)larını çimlendirmeyi bir türlü başaramadım mesela. Deneye yanıla öğreniyorum. Tohumdan yetiştirmenin püf noktası "dikkatli takip" bence. Zamanlama, nemlendirme, ısı, şaşırtma da ayrıca önemli, köklerini iyice geliştirmiş bir fideyi şaşırtıp yaşatmak zordur. |
Alıntı:
Salça nefis görünüyor. Şu anda aynısı benim balkonda olmayı bekliyor.:) Biber salçasını çiğden yapmayı yıllar önce bir arkadaşımdan öğrenmiştim, o zamanlar et makinasından çekerdik, şimdi ise robotta. Güneşte olduğu için leziz oluyor ve bozulmadan tüketiliyor. Rudbeckialarınız ve asterlerinize bayıldım, fotoğraflarınız da çok nefis.:) |
Alıntı:
Bundan sonra mevsimlikler yavaş yavaş veda ederler :( |
Alıntı:
Hayatımda ilk defa kendi başıma salça yapabildiğim için öyle yazdım :) Daha önce de komşularımın büyük yardımları ile yapmıştım, bu tamamen benim eserim :cool: Demek siz de güneşte pişiriyorsunuz salçayı. Bazı yörelerde biberi çektikten sonra fırında kurutuveriyorlar, rengini, kokusunu, tadını değiştiriyor fırınlamak. En iyisi güneş. Siz de sağlık ve afiyetle tüketin, sizin yaptıklarınızın yanında benim hamaratlığım çerez kalır :) |
Allı, morlu :)
Mor çiçekler de al al biber salçaları da çok güzel, elinize sağlık. Hiç bu kadar güzel renkli verbena görmemiştim, ben nedense pek yaşatamıyorum. Sizde kışı atlatıyorlar mı? |
Sevgili Kiraz;
Verbenalar kışı rahat atlatıyor, İstanbul ile kıyaslandığında yaylanın kışı daha sert geçiyor. Burada kışı atlatıyorsa İstanbul'da daha rahat atlatır. Verbenaların renk skalası öyle geniş ki, pembesinin bile 4-5 renk tonu var benim gördüğüm. Hastalıklara mukavim, güneşi seviyor, yayılıcı, daha ne olsun. Tohumdan yetiştirmeye gerek yok, baharda her yer verbena :) |
Sevgili Kiraz,Adalet tevazu gösteriyor,verbanalar olagan üstü renkteler.Salça da ;ekmegini al gel ve ye beni diyor:)iyi mi:)))))
|
Canımmm...
Hoş geldin, nihayet nefes alabilcek zamanın oldu. Şimdi ver elini Kapadokya... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025