![]() |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Adalet,Gerçeği olmasa da sanalı bahçende olsun istedim.
Bu güzellik senin için,kendisi ile ilgili mesajımı bahçemde anlatacağım. Bu sevda bitmez,bitmesin de zaten. |
Daturalardan tohum almaya çalışacağım sevgili Günebakan :)
Sevgili Hozat, bu narin güzellik bahçeme şeref vermiş, hoş gelmiş sefalar getirmiş. Bana yer örtücü olarak bile kullanılabilirmiş gibi geldi, yanılıyormuyum? |
Adalet Hanım, bu istediğiniz bitkiden bahçemin arkasındaki arazide var. İlk gördüğümde ufacık tek köktü, bu bahar çok çoğalmıştı. Hozatın yazdığı gibi şimdi hiç yok görünürde. Bu bahar kıyamadım ellemeye ama seneye komşumla birer kök alalım diyoruz. Fakat çiçeklenme süresi çok kısa.
|
3 Eklenti(ler)
Sevgili Limon, bu bitkiyi hatırlayamadım, hangisinden bahsetmiştik?
Dün artık bahçemde yetiştirmediğim akşam sefasını fotoğrafladım, kapının girişinde eski tohumlardan çıkmış bir kök. Bir kök çiçek ama her dalında ayrı renkler açıyor, inanılır gibi değil, bazan tek beyaz, pembe, sarı, olurken bazan da iki veya üç dört rengin karışımı olabiliyor bir çiçekte, kokusu ise başka bir alem, akşamları yoldan geçenler soruyor, bu güzel koku nereden geliyor diye. Bir kısmını da galeriye yükledim. |
2 Eklenti(ler)
Bunlar da komşumun bahçesinden, çok kaliteli bir gül tam kesme çiçeklik.
|
Adalet Hanım Bir akşam safası bu kadar mı güzel olur ?
Sizinki bu karma renkleri ile o sıradan çiçeğe bambaşka bir güzellik vermiş. Bence bu türünü kaybetmemeli. Alıntı:
|
Sevgili Adalet,
Bu doğa şaşırtıyor insanı. Akşam sefaları birbirinden etkileniyor ama hiç bukadar alacalısını görmedim. Bende sadece sarı pembe karışımı oluyor. Seninkiler çok güzel olmuş,neşe veriyor insana, varsın kalsınlar kendi hallerince. Sevgiler. |
Akşamsefası harika görünüyor. Komşu sitenin bahçesinde aynı kökte pembe, beyaz, pembe-beyaz benekli açanı gördüm ama sizinki iyice dağıtmış kendini:) Merak ettim, en ilginç renginin tohumu, akşmasefası olmayan bir yere ekilse ne renk çıkar acaba?
|
Bu sene kendiliğinden çıkan Akşam Sefalarım çok fazla boylandılar. 150 cm kadar. Haliyle çok uzayınca devrildiler, bağladım. Yine haliyle çok uzayınca az çiçek açtı. Ama açan o az çiçek bile akşam üstleri o kadar güzel kokuyor ki...
Sizinkilerin renkleri şahane, güller de Ağustos ayında bile böyle coşmuşlar, Maşallah. Akşam Sefasına arsız bitki olduğundan fazla değer verilmiyor ama bence çok güzel bitkilerden. Kokusundan da fazla bahsedilmez değil mi? Oysa ne kadar güzel bir kokusu var. (Bence nazlı Gardenyadan çok daha güzel kokusu) |
Ben biliyorum, Adalet Hanım siz o akşam sefalarını boyadınız, boyadınııız. Bahçenizde sessizce gezerken gördüm, hiç öyle renk çiçek olur mu canım?
|
Bitki delilerini delirtmek bu kadar kolay işte :)
Sevgili dostlar, akşam sefası benim aldığım yerde de böyle çok renkli açıyordu, alırken ona vurulmuştum, ama bir yıl içinde bahçemin neresinden çıkacağını şaşırınca mecburen sınır dışı etmek zorunda kaldım :) İsterseniz, tohumlarından üçer beşer ne kadar çıkarsa, hazeran tohumları ile göndereyim, sizlerde de aynı şekilde açacağından kuşkunuz olmasın. Hazeran çok az tohum verdi, hâlâ açmaya devam ediyor ama nedense çok az tohum oluşturuyor, ben bu senenin fazla yağışlı geçmesine bağlıyorum. Sevgili Limon, akşam sefalarınızı fazla sulamayın, o zaman daha çok çiçek açarlar, şımartılmayı sevmiyorlar. |
Adalet hanım, çılgın akşamsefasının fazla tohumu olursa ben de rica edebilir miyim?
|
Teşekkür ederim Adalet hanım:)
Önce istemeye utandım. Dağ taş akşamsefası zira. Ama dediniz ya tohumunu ilk aldığınız bitki de böyle çılgınmış, bakayım dedim burada da çıldıracak mı? Tamamen deneysel amaçlı yani:D |
Sevgili Defne, tohumlarımız %100 garantilidir, merak etmeyin.
|
Alıntı:
Okulun bahçesinin en bakımsız kalmış köşesinde mavi ve pembe gereniumlar vardı. Yerde beyaz sabah sefası bir ucundan çama sarılmış. Küçük çiçekli, sakin kendi halinde. Doğada açık pembe ve mavi de bulmak mümkün. Arka bahçemizde koyu pembe ve eflatun çiçekli oya ağacı var. Sarı gülümüz vardı bakılmamış, çalılaşmış gibi. |
Adalet Hanım kızlar akşam sefalarının palyaço şapkasına benzediğini söyledi, acaba o şapkalardan bizim de olabilir miymiş? Ben aracıyım onlar sordu da...
|
Adalet Hanım, kuşkum yok:)
Sevim Hanım, ben farkındayım ama yüzsüzlüğe vurdum:) Dediğiniz gibi alıcı gözle bakınca insan çeşit çeşit bitki görüyor kendi kendine yetişen. Sevgili berduray, kızçelere sorun bakalım burada pembe-beyaz benekli palyaço şapkaları var, isterler mi? :) |
Sevgili berduray, elbette gönderirim, dün şöyle bir baktım ama tohumlar daha küçük ve yeşiller, siyahlaştıkları zaman toplarım, yettiği kadar dağıtırım, kızlarınıza benden sevgiler.
Arkadaşlar, şimdilik kara gözlü suzanda tohum oluşumu göremiyorum, ama, yıldız çadırı, hazeran ve gece sefasından tohum alacağım, yavaş yavaş adreslerinizi özelime yazın isterseniz, şimdiden haber vereyim ki, tohumlar olgunlaştığında hemen elinize ulaşsın. Hangi tohumları da arzu ettiğinizi yazın lütfen. |
Alıntı:
Akşam sefasını zaten çok severdim ama sizin resmi görünce bayıldım resmen :) Tablo gibi. Ama kokusunu hiç hatırlamıyorum ben nedense. (Ben aslında ona akşam sefası değil el bombası diyorum küçüklükten kalma alışkanlıkla. Tohumları el bombasına benzemiyor mu sizce de? :D) |
Mümkün olduğunca tohumları dağıtacağım, şimdiden sıraya girin sevgili Gilan :)
Ayrıca el bombası konusunda da çok haklısınız, gerçekten çok benziyor, çocukluğunuzda el bombası hakkında ne gibi fikirleriniz vardı :) dermişim... Bu gün biraz yıldız çadırı tohumu topladım haberiniz ola. |
3 Eklenti(ler)
Böğürtlenlerim oldular, toplayıp reçel yaptım.
Eklenti 98509 Şeftaliler tam kıvamında. Eklenti 98510 Ayak basılmayan bir yerde semizotları büyüyor, yemeğini ve salatasını yapıyorum. Eklenti 98511 Bu günlerde misafirlerim var bu yüzden bahçede fazla kalamıyorum. |
Maşallah, böğürtlenler harika görünüyorlar tabi şeftaliler de. İklim müsait olunca bir de sizin gibi sevgiyle bakan eller olunca bu görüntü kaçınılmaz sanırım.
|
Şimdi anlaşılıyor Adalet Hanımcım niye bizim taraflara gelmediğiniz;) İnsan bu güzel bahçeden çıkmak istemez. Böğürtlenler ne güzel olmuş öyle. Şeftaliler de. Çiçeklerinize sözüm yok hepsi çok güzel. Ne yapsak acaba ikindilerde sizde mi konaklasak yayla daha serin olmadan;)
|
Bögürtlenler nefis... Bana ikinci hamileligimi hatirlatti. Sabah aksam bögürtlen toplamaya cikiyordum her tarafim mosmor olmus bir halde eve dönüyordum. Ardindan tutan kasinti da cabasi... Ama insan o durumdayken her seyi göze aliyor sanirim. Sevgiler...
|
Sevgili Hüsnüyusuf, Sevim.K, Ciceksever70, böğürtlenlerim gerçekten güzel, hem iri hem tatlı hem de dikensiz, bizim bahçemize buyrun, bitmeden toplayın bol bol :)
Şeftaliler sırayla oluyor, ona göre aşı yaptırmıştım, Hâlâ diye bir cins var onlar daha yeşiller, Eylül ortalarına doğru olurlar. Şu hamilelik çok enteresan bir şey, benim de canım yazın ortasında lahana istemişti, 41 yıl önce de yaz günü lahana bulmak imkansızdı, yine de bir yolunu bulup lahana yemiştim, ama garip değil mi, oğlum lahanadan nefret eder. |
Sevgili Adalet Hanım,
Bu kadar zamandır gebelerleyim en az on bin gebe bakmışımdır. Hiç canı lahana isteyen olmamıştı.En sevdiğim reçeli yapmışsınız,olurda İstanbula gelirseniz,ben de isterim dermişim.Sevgiyle kalın. |
Adalet hanım'cığım böğürtlenler ve şeftaliler muhteşem görünüyor Jineop gibi benim'de en sevdiğim reçel türlerinden biridir.Size afiyet olsun
Ayrıca bende topladığınız yıldız çadırı tohumlarına talibim mümkünmü acaba:) |
Birol beyin tavsiyeleri
Sevgili Adalet Yağcı
Sizin yazınızı gördükten beş dakika sonra uzun uzun cevap yazıyordum sonlarına gelmek üzere elektrikler kesildi bütün yazılarım gitti. cevabım geciktiği için özür dilerim, tekrra yazmaya calışacağım. Şeftali ağaçları sizinde bildiğiniz gibi suyu çok sever. Haftada iki kez sulamak yer nemli bile olsa bu mevsimde çok değil. Ağaçlar gelecek senenin meyve gözlerini bu aralar yapmaya başlıyor ( bizim buralarda düvür sürgün yapma derler ) suladıkca göreceksinizki ağaçların üzerinden yeni yeni sürgünler çıkacaktır buda meyve demektir. Kıvrık hastalığının ( yaprak bükmesinin )sulamayla alakası olduğunu sanmıyorum o daha başka bir şey. Şubat aylarında atılan göztaşı kıvrık hastalığı ile direkt ilgili diye biliyorum, başıma daha önceleri geldi, göztaşı ilacını gerektiği kadar ve zamanında atmazsanız kıvrık hastalığı kaçınılmaz oluyor, onun için çok çok önemli. Evet sonbahar budaması bence çokdaha iyi, yapraklar dökülünce gözler ortaya çıkınca güzel bir budama yapılması daha sağlıklı.Ben Subat ayı başlarında yağmursuz rüzgarsız güzel bir havada 400 lt lik ( bir taral ) depoya 12 kilogram göztaşı ve 10 kg kadar sönmemiş kireç atıyorum ( Önce göztaşını bir yerde eritip depoya koyuyorum sonra temiz bir karıştırıcı ile kireci söndürüyorum ve yavaş yavaş birbirine karıştırıyorum. ) ağaçları güzelce yıkıyorum. elektrikler her an gidebilir yine sorun apartmanımızda onun için acele yazıyorum aklıma gelirse ilave yaparım . sağlıcakla kalın. |
Birol beyin tavsiyeleri devam...
Sevgili Adalet Hanım
Doğru söylüyorsunuz benim yaptıklarım ve söylediklerim İzmir için gecerli. Size yanlış bilgi vermemek için bilgim dahilinde secerek yazıyorum yazılarımı. Ben son baharda yapılacak budamanın ( yapraklar iyice döküldükten sonra ) sizin ağaçlarınızı donduracağını sanmıyorum. Benim nacizane tavsiyem bir kaç ağacı sonbaharda budayıp denemeniz. Benim size sormak istediğim bir kaç soru var müsade ederseniz. Siz bordo bulamacını budama yaptıktan sonramı yapıyorsunuz yoksa budama öncesimi. Şundan soruyorum hani siz diyorsunuz ya ilk baharda budama yapıyorum diye o zaman bordo bulamacınıda mantıken ilk baharda atıyorsunuz, eğer öyleyse bana göre yanlış. Ben sizin yerinizde olsam son bahar sonu güzel bir budama yapıp ardından şubat ayında güzel bir havada ( yağmursuz ve rüzgarsız ) Bordo bulamacı kesinlikle değil Göztaşı ve sönmemiş kirec alıp kendim hazırlar onu atardım, emin olun eğer oranları uygunsa kıvrık hastalığı kesinlikle olmuyacaktır, belki yaz girişinde bazı ağaç yapraklarında kıvrık lıklar görürsünüz onlarda göztaşı değmemiş yerlerdir onlarda güneşle beraber düzelecektir yeterki dediğim gibi oranı uygun olsun. Bir tek şey daha söylüyeyim sonra sizin ilerde deneyimlerinizden bilgi alırım. Göztaşını en gec şubat ayı sonuna kadar mutlaka atın, mart ayı na bırakmayın derim. Sağlıcakla kalın. |
Sevgili Adalet Hanım
Böğürtlenleriniz çok güzel hatta mükemmel. Çelikle yetiştiğini suya bayıldığını ve çok cabuk büyüdüğünü duydum, gercekten celiklemi yetişiyor uygun celik zamanında sizden celik almam mümkünmü. Sağlıcakla kalın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025