agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Lonicera / Bahçe (avlu) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/40666.htm)

Lonicera 12-05-2017 17:01

1 Eklenti(ler)
Yılan kaktüs tek dalında 3-5 çiçekle kendince show yapıyor:)))

Lonicera 12-05-2017 17:05

1 Eklenti(ler)
Honeyberry meyveleri hasat edilip tadına bakıldı. Tadı bence güzel, yaban mersinine çok benziyor. İnşallah bitkiyi öldürmeyiz. İlk işim bitkiyi yarı gölgeye taşımak olacak. Yarından sonra hava sıcaklığı (bir kaç gün) gölgede 35 derece olacakmış.

Zekoş 12-05-2017 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1506057)
Yine bir arkadaşımızdan edindiğimiz atadan kalma şifalı selam otu(LOVEAGE Levisticum officinalis). Taze tohum olunca sorunsuz çimlendi. Bitki hakkında internette sınırlı ve birbirini tekrarı olan bilgiler mevcut. Çok yıllık olan bu bitki maydanozun atası.

''İdrar söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, mikrop öldürücüdür. Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılır. İdrar yollarındaki iltihapları önlediği bilinmektedir. Böbrek kumlarını ve kanı temizlediğinden de oldukça değerli şifalı bir bitkidir.'' deniyor. Bilinen en eski salata yeşilliklerinden biri imiş. Çok yıllık olması, soğuklara dayanması da cazibesini artırıyor hani.

Sayın Lonicera , öncelikle bu kadar bitkinin bakımına nasıl yetisiyorsunuz maşallah size:)
Ve sizden ricam bu kıymetli otu cogaltıp paylasıma sunmanız;) Ben gecen sene tohumunu aldim cimlendirememistim.

Lonicera 13-05-2017 06:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1506827)
Sayın Lonicera , öncelikle bu kadar bitkinin bakımına nasıl yetisiyorsunuz maşallah size:)
Ve sizden ricam bu kıymetli otu cogaltıp paylasıma sunmanız;) Ben gecen sene tohumunu aldim cimlendirememistim.

Gerçekten de çok zor oluyor bakım işleri.'' O '' da olsun '' bu '' da olsun deyince bir bakmışsınız yüzlerce bitki elinize bakmaya başlıyor. Yorucu da olsa çok güzel ve dinlendirici bir uğraş bildiğiniz gibi.

Selam otu şimdilik yarı gölgede. Biraz daha boylanınca direkt güneşe alacağım. İnşallah tohum elde edebiliriz. Nadir bulunduğu için tohumunu paylaşmayı ben de çok isterim.

hozat 13-05-2017 08:29

Sayın Lonicera,
Bu sabah ben de bahçenizi dolaştım ve yeni güzellikler gördüm yine.Elinize sağlık.

Benim pandora yasemin ilk yıllarda çok güzel açardı son iki senedir hiç keyfi yok
sebebini anlar gibiyim.Eşim sağına soluna onun alanını kısıtlayan bitkiler dikince hava sirikülsyonu olmuyor galiba,bitkinin nefes alamadığını fark ettim teşekkürler.

Lonicera 13-05-2017 14:27

1 Eklenti(ler)
Brokoli tohum kapsülleri yavaş yavaş renk değiştirmeye başlamış. Bir iki hafta sonra iyice sıcaklar basar, tohumlar olgunlaşır. Tohum paylaşım etkinliğine koymak istiyorum ama tohumun köken konusu belirsiz olunca sıkıntı oluyor. Ben de bu yüzden karasızım, hele o gün bir gelsin de...Bakarız artık bir hal çaresine.

Lonicera 13-05-2017 14:33

1 Eklenti(ler)
Etkinlikte Sn MeyveliTepe' nin paylaşmış olduğu soya fasulyesi küçücük boyu ile çiçek vermiş( biz boşuna ipe almışız demek ki). Çiçeği de öyle minik ve sevimli ki... Belli belirsiz bir şey, çiçek demeye bin şahit ister. Ama soya fasulyesi için söylenen bir söz kesin doğru galiba. O da soya fasulyesinin sebze grubu içerisinde en verimli bitkiler sıralamasında ilk üçte yer aldığı. Her yaprak koltuğunda yan dal...Her yan dal üzerinde bir sürü çiçek. Bu kadar çiçeğin yarısı bakla yapsa ....diye uzar gider bu hesap:))

Lonicera 13-05-2017 14:35

1 Eklenti(ler)
Ovalis saskatoon...Üzeri meyve dolu, tek dalında bu kadar meyve..Ve saksıda..

Lonicera 13-05-2017 14:42

1 Eklenti(ler)
Aronia melanocarpa meyveleri irileşiyor. Niyetim hem saskatoon hem de aronia tohumlarını bir şekilde muhafaza edip paylaşıma sokmak.( hemen ekilmeyecekse kurumalarına müsaade edilmemeli, hafif nemli bir ortam ayarlayacağım)

Ne yapayım, nadir tür bitki tohumlarını paylaşmak da benim tarzım oldu. Şimdi ''tarz deyılsın '' diyen de olur ne yapalım '' elin ağzı torba değil ki büzesin'':))

Lonicera 13-05-2017 14:49

1 Eklenti(ler)
Önce tohumunu 24 saat suda bekletip( tabii ön aşındırma işleminden sonra) sonra kurutup, sonra yeniden ıslatıp zip poşet içerisinde güç bela çimlendirebildiğim gözüm gibi baktığım ''hawai orman gülü''(Argyreia Nervosa) Tohumunu elde edebilirsem bunu da etkinliğe sokacağım. Herhangi bir saldırıya karşı 7/24 üzerinde ızgaralı sebze kasası var.:))

Lonicera 14-05-2017 12:59

1 Eklenti(ler)
Feijoa , kaymak ağacı çiçekleri bir bir açmaya başladı. Yan yana iki bitkim var ama ben garanti olsun diye el ile tozlama da yapıyorum.

Lonicera 14-05-2017 13:01

1 Eklenti(ler)
Ortanca bir el büyüklüğünü geçti. Bunun gibi 7 tane daha iri çiçeği var. Yakında başlar aşağı doğru sarkmaya.

Lonicera 14-05-2017 13:03

1 Eklenti(ler)
Pepino da bugün yarın açar. Bu yıl fide sayısını 3 ' e çıkardık. Her biri 20 litrelik saksılarda. Ve sadece compost çayı ile beslenecekler. Ancak bu şekilde lezzeti tavan yapıyor. Hele biraz da güvercin gübresi bulabilirsem çok iyi olacak.

Lonicera 14-05-2017 13:06

1 Eklenti(ler)
Zıpçıktı başladı zıp zıp çıkmaya:)) Beyaz olanı soğuklarda yitirdik büyük ihtimal, ses seda yok saksısında.

Lonicera 15-05-2017 13:06

1 Eklenti(ler)
Bidonda çilek uygulamasının ilk meyveleri:))) Tamamı tohumdan yetişme 3 farklı çeşit. Mükemmel kokuyorlar..

Lonicera 15-05-2017 13:14

1 Eklenti(ler)
Loganberry hasadının ilk partisi...Sanki tüm meyvelerin üstüne özellikle toz atılmış gibi bir görünüme sahip. Hafif mayhoş, tam reçellik yani.

Lonicera 15-05-2017 13:16

1 Eklenti(ler)
Biz logan en erkenci diye ahkam keserken tayberry' nin bu ilk meyvesi sardunyanın yaprakları arasına gizlenmiş.

Lonicera 15-05-2017 13:18

1 Eklenti(ler)
Heritage cinsi ahududu da olgunlaşmaya başladı. Meyveleri biraz küçük ama tadı çok güzel.

Lonicera 15-05-2017 13:20

1 Eklenti(ler)
Tulameen yediveren ahududulardan biri. İlk meyveleri İzmir şartlarında bu zamanlarda olgunlaşırken ikinci meyveler yaz sonuna doğru kendini gösteriyor. Tadı süper...

akçabardak 15-05-2017 13:51

Sn. Lonicera, ellerinize emeklerinize sağlık, çok değişik türlerde bitki ve meyveler yetiştiriyorsunuz, hayranlıkla takip ediyorum, nasıl başarabiliyorsunuz bu kadar hiç görmediğim, duymadığım bitki ve meyveler sunuyorsunuz bizlere.

Frenk üzümü ve franboğaz yetiştirmeye kalktım ama başarılı olamadım, bildiğim kadarıyla sıcak iklimleri sevmiyorlar, o yüzden başarılı olamadığımı düşünüyorum fakat sizin bulunduğunuz bölge de sıcak iklim, bunun sırrı nedir? :) özellikle ahududu çok seviyorum ki Ankara'da çok rahat yetiştiriyordum ama burada 4-5 defa denememe rağmen olmadı, bir de kirazı yetiştiremedim.

Acaba yanlış çeşitler mi yetiştirmeye çalışıyorum onu da anlamış değilim, sıcak, soğuk iklimlere dayanıklı çeşitler mi var... bizi aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Hepsi de biri birinde güzel çeşitler, ağız tadıyla tüketin, sevgiler.

Lonicera 15-05-2017 14:34

Sevgili akçabardak, öncelikle iyi dilekleriniz ve övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.

Yıllar yılı ben de o kadar çok bitkiyi yitirdim ki. Bunun bir çok nedeni vardı, saymaya kalksam sayfalar dolar.

Benim hep yakındığım şey bir bahçemin olmaması. Bahçem olmayınca evin dış avlusunu saksı bahçesi haline getirerek bir nebze olsun bu arzumu törpülemiş oldum. Avlu da en fazla 50-60 metrekare bir yer tutar. Yüzü aşkın bitki çeşidine sahibim hala. Çok sıcak olan İzmir' de güneşi gölgeleme tülü ve sulama sıklığı ile engellemeye çalışıyorum. Neredeyse tüm saksı harçlarımın tamamını en iyi drenaja sahip harçlardan oluşturdum. Sulama sıklığı ile gelebilecek kök çürüklüğü de bu şekilde minimum düzeyde tutulmuş oldu. Ortanca, gardenya, honeyberry vb. adını şimdi sayamayacağım ama genel özelliği serin yer seven tüm bitkilerimi haziran ayı başlarında kuzey cephesine taşıyorum. Tam tersi durumda olan yani soğuk sevmeyen bitkilerimizi de evin alt katına. Orada kiracı yok.( depo olarak düşünülmüş tek göz oda + tuvalet) Bugün yarın imar geldi gelecek derken neredeyse 7-8 yıldır boş. Bu durum benim de işime geldi, soğuk sevmeyen bitkilerimi kiracı olarak buraya aldım:))Soğuk sorununu da bu şekilde çözdük. Bahçemin olmadığına hayıflanırken bunu avantaja çevirmiş ve bu sayede pek çok bitkiyi hayatta tutmuş olduk. Bahçem olsaydı bu bitkilerin pek çoğunu ben de yitirmiştim.

Yani bitkilerimizle göçebe hayatı yaşıyoruz.:))

Elbette belirttiğiniz gibi sıcak ve soğuk iklimlere göre aynı bitkinin değişik varyeteleri var. Ama inanın ben de bunlara hiç dikkat etmeden alıyorum bitkiyi. Aslında bu özelliğine bakmak lazım, çünkü aksi halde randıman alamıyor veya bitkiyi kaybediyorsunuz. Ben bitkileri öldüre öldüre dillerini çözdüm diyebilirim.

Hemen aklıma gelen ve en sık verdiğim örneği vereyim. Şimdiye kadar abartısız en az 20 tane likapayı kaybettim. İşi öğrendikten sonra( asitli ortam, yarı gölge, kuzey cephesi vb) yaklaşık 4 yıldır bluecrop cinsini sorunsuz yaşatmayı başardım. Bir de sabahtan akşama kadar değnekçi gibi bitkilerimin arasında dolaşıp kontrol ediyorum hep. Gözden kaçırdıklarım mutlaka oluyor ama herhangi bir hastalık başlangıcı veya besin eksikliğine hemen müdahale edebiliyorum. Böyle böyle bir sürü bitkiyi yaşatabildim ama ben yaşlanmışım haberim olmadı:)))

Lonicera 15-05-2017 14:46

1 Eklenti(ler)
Neredeyse tüm narenciyelerin aşılık anacı olan Poncirus trifoliata.. Toplamda 7 adet fidanım var. Bunları yarım santim boylarındayken sevgili redbullah' tan almıştım. Şimdi kocaman oldular. Dikenleri serçe parmağım boyuna geldi. Bu yıl bunları aksilik olmaz ise elimdeki washington portakal ve kumkuat ' la aşılamak niyetindeyim. Böylece iyice bodur tür bitkilerim olacak.

Lonicera 15-05-2017 14:49

1 Eklenti(ler)
Yıldız çiçekli yasemin aşağıdan yukarıdaki balkona kadar çıkıp oradan da çatıya kadar çıktı. Alaca yapraklısı o kadar hızlı büyümüyor. Ama koku olarak her ikisi de balkonumuzun değişmez ikilisi.

Lonicera 15-05-2017 14:52

1 Eklenti(ler)
Etkinlikte Sn mücevher çalısı 'ından gelen aşk mercanı sarmaşığının 5 tohumundan 4 tanesi çimlendi. Bu yıl saksıda iyice pişkinleşsin, sonra bahçe toprağının bir kenarına koyacağım.

Lonicera 15-05-2017 14:57

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl yapraklarından ürettiğim bardak menekşelerden sadece 2 tanesi kalmış. Toplamda 7 rizom olmuştu, saksıyı boşalttığımda 2 rizom ve bir de faili olarak 4 tane ''tel kurdu'' na rastladım. Artık yola bunlarla devam edeceğiz. Ta ki Haziran ayı ortasına kadar. O zaman en az 20 rizom hedefim olacak:)) Tel kurtlarının da beni tüm kalpleriyle desteklediklerini şimdiden duyar gibiyim.

Lonicera 15-05-2017 14:59

1 Eklenti(ler)
Ocak ayı sonunda çeliklediğim bluecrop cinsi likapaların 2 tanesi köklenmiş. Diğerlerinden de köklenme olacağını tahmin ettiğim için şimdilik ( sonbahara kadar) saksısına dokunmayacağım.

akçabardak 15-05-2017 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1507107)
Sevgili akçabardak, öncelikle iyi dilekleriniz ve övgü dolu sözleriniz için teşekkür ederim.

Elbette belirttiğiniz gibi sıcak ve soğuk iklimlere göre aynı bitkinin değişik varyeteleri var. Ama inanın ben de bunlara hiç dikkat etmeden alıyorum bitkiyi. Aslında bu özelliğine bakmak lazım, çünkü aksi halde randıman alamıyor veya bitkiyi kaybediyorsunuz. Ben bitkileri öldüre öldüre dillerini çözdüm diyebilirim.

Bir de sabahtan akşama kadar değnekçi gibi bitkilerimin arasında dolaşıp kontrol ediyorum hep. Gözden kaçırdıklarım mutlaka oluyor ama herhangi bir hastalık başlangıcı veya besin eksikliğine hemen müdahale edebiliyorum. Böyle böyle bir sürü bitkiyi yaşatabildim ama ben yaşlanmışım haberim olmadı:)))

Sevgili Lonicera, ilginiz için çok teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi böyle böyle bir çok bitkiyi öldürdük orada size katılıyorum ama yaşlanmışım haberim olmadı cümlenize katılmıyorum :) daha durun bakalım bilmediğimiz bir çok bitkiler var, daha onları edinip öldüreceğiz :D :D

Şaka bir yana gerçekten seneler nasıl da hızlı geçmiş ben de bu hayattan bir şey anlayamadım :)

Lonicera 16-05-2017 07:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1507132)
daha durun bakalım bilmediğimiz bir çok bitkiler var, daha onları edinip öldüreceğiz :D :D

Ne güldüm sabah sabah, siz çok yaşayın e mi...İçime su serptiniz.

Lonicera 16-05-2017 07:08

1 Eklenti(ler)
Şeker kamışı tohumu taze olunca 1 hafta içerisinde son hızla çimlenmişler.. Nasipse bu sene tohumunu bitki üzerindeyken tül kese içerisine alıp güveden koruyacağım. Geçen yıl paylaşamayınca bekleyen arkadaşları üzmüş kendim de bu yüzden çok üzülmüştüm.

Lonicera 16-05-2017 07:13

1 Eklenti(ler)
Washington navel portakal mesajı almış olmalı ...Korku dağları beklermiş:)))

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025