![]() |
2 Eklenti(ler)
İzmir'de dün geceden başlayıp hiç ara vermeden hala yağan yağmur hiç kimseye iş güç yaptırmamıştır herhalde. Ben de biraz saksı harçlarınla oyalandım.
Benim için altın değerinde olan leaf mould 2010 yılında tesadüfen internette rastlayıp o günden beri aralıksız her yıl yapıp kullandığım bir malzeme haline geldi. Saksı harçlarına çaya çorbaya koyar gibi azar azar koyup sonuçlarını da görünce karakafes çayı gibi başucu malzemem oldu. Eklenti 640309 Bu da her türlü organik atıklardan yaptığımız özellikle karakafes otu çayından sonra arta kalan yaprakları karıştırdığımız kompost. Elenmiş hali ile kaba malzemelerden oluşan bu harç saksı üstlerine malç olarak çok işe yarıyor. Elenmiş ince kısmı da saksı harcı malzemelerinden biri olarak yerini alıyor. |
Kolay gelsin Sayın Lonicera,
Ve yine bana soru sorma fırsatı çıktı iyiki de acmıssiniz bu sayfayı:) Sayın Lonicera benim de frenk üzümü var nerdeyse 5 yasında ..iki senedir de az da olsa meyvesini yiyoruz.Budandığını bilmiyordum ne zaman budamak gerekiyor acaba? |
Sn Zekoş, sizin orada gözler uyanmamıştır herhalde. Gerçi uyanmış olsa bile yine de budayabilirsiniz. Sizin 5 yaşındaki frenk üzümünüzün meyveden yıkılıyor olması lazımdı. Tabii budama yapsaydınız:)))
Her yıl düzenli budama yapılırsa iyi verim oluyor. Özellikle kalın, eski anaç gövdeden çıkarılıp genç sürgünlerle devam edilmeli. Az da olsa şurada bilgi vermiş, bir bakın isterseniz. Yine bizlerden tecrübe etmiş arkadaşlar da var. Biraz uzun olsa da daha çok bilgi için forumumuzu inceleyebilirsiniz. Sayfayı açma konusundaki fikrime gelince, sanki yavaş yavaş değişiyor gibi:))) |
Tesekkür ederim Sayın Lonicera insallah fikriniz iyi yönde degismeye baslamıstır ögrenmeye daha yeni basladım çünkü takipteyim ;)
|
1 Eklenti(ler)
Bu yılki etkinlikte paylaştığım yabani kuşkonmaz tohumlarının çok düzensiz ve en geç çimlenen tohumlardan biri olduğunu ilgili sayfada belirtmiştim. 2016 kışında ekmiş olduğum tohumlardan 2 tanesi 1ay içerisinde çimlenmiş diğerlerinden haber yoktu. Bugün haber geldi:)))Şaka gibi, bir yılı geçti tohumları ekeli. Tüp kenarlarında ve ortalarda dikkatlice bakılınca ince uzun filizlenmeler farkedilebiliyor. Benden tohumunu talep edip soğuklamaya alanlara, ekenlere veya ekeceklere duyurulur:))
|
1 Eklenti(ler)
Steviayı (şeker otu)geçen yıl çelikleyip köklenmesi için ana kökün etrafına dikmiştim. Epey tohum verip etkinlikte sahiplerini bulmuşlardı. Sonbahar sonlarında yaptığım bu çelikleme işlemi işe yaramış olmalı ki her birinin dibinden yavrular çıkmaya başlamış.
|
1 Eklenti(ler)
En lezzetli nektarin çeşitlerinden star red gold çiçeğini artık dökmek üzre. Bir dalını resimledim biraz yakın olsun diye. Mutlaka meyve seyreltmesi yapmak gerekiyor. Ceviz büyüklüğüne gelince seyreltme yapılıyor. Hatta İstanbul'a civar kent ve köylerden bu koparılmış şeftali çağlaları gönderilip( geçen yıl kilosu 20 lira idi) oldukça iyi para kazananlar bile olmuştu.
|
3 Eklenti(ler)
Üretimlere yeniden dönecek olursak,
sıfır dikenli kuşburnu çelikleri Eklenti 640426 İri meyveli gojiberry çelikleri Eklenti 640427 Kalikanthus çelikleri de uyanmaya başlamışlar.... Eklenti 640428 |
Sayın Lonicera, bigun frenk üzümüne baktım gözler yeni uyanıyordu.Meyveler genc dallarda oluyor diye okudum bu yüzden 10 kadar kahverengiye donusmus dalı dipten kestim..acaba bu dallardan üretiliyor mu?
Bir de dikensiz kuşburnu bende de vardı ikinci senesinde dikenler çıktı..Sayın Lonicera celikleme yaptiginiz bögürtlenleri ne zaman bahceye alıyorsunuz onu ögrenebilirmiyim? Simdiden tesekkurler;) |
Sn Zekoş, frenk üzümünü taze sürgünlerden sonbahar ortalarında kesip hemen yarıya kadar bulunduğu yere saplasanız bile bahara kadar köklenmiş olurlar.
Dikensiz kuşburnunun bir resmini görsek, özellikle diken olarak bahsettiğiniz kısmının görüntüsünü. Neden soruyorum, rosa canina türü gül gibi kıvrık dikenli olur. Rosa rogusa ise ahududunun dikenlerine benzer, sert değildir. Avuç içiyle gövdeyi sıyırdığınızda ele pek batmaz yumuşaktır. Dikensiz dediğimiz tür ise rosa canina' dan türetilmiş. Meyveleri biraz uzunumsu ve sert olur. Diken belki bir veya iki adet belli belirsiz çıkabilir. Böğürtlenleri genellikle uç daldırması ile üretiyorum. Loganberry bir melez, o yüzden çelikten denemek istedim. Ama her durumda iyice köklenmesini bekleyip ondan sonra her zaman toprağa alınabilir. Yeter ki çıplak köklü olmasın. |
Cok tesekkür ediyorum Sayın Lonicera...telefondan girdigim icin resimleyemiyorum malesef..ama yarın onu da alıcı gözüyle inceleyecegim:)
Bögürtlen ve ahududuları sonbaharda celikden dikmistim daha yeni yesermeye baslamis..ben yine sonbaharda yerlerine alayim o zaman... |
Balkon sayfanız hayırlı olsun..
Bilgilendirici, bir balkon sayfası olmuş. Hep böyle devam etmesini dilerim. Takipteyim;) |
Sn telato, çok teşekkür ederim. Sizin sayfanız yanında benimkinin lafı bile edilmez. Asıl ben sizi takipteyim ona göre:)))
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Güvem eriği( çakal eriği) saksıdan toprağa alındıktan sonra daha güzel gelişim gösterdi normal olarak. Mayıs sonu Haziran başı gibi şeftali çöğürüne bu erikten göz aşısı yaparak yedeklemek istiyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Nihayet tadını en çok sevdiğim üzümsülerden kırmızı bektaşi üzümü de uyandı. Geçen yıl daldırma ile tek anaçtan iki bitki daha elde etmiştim. Bulabilirseniz tavsiye edeceğim bir üzümsü.
|
1 Eklenti(ler)
Yukarıda da değinmiştim, honeyberry yolcu diye. Kendisine bir şans daha vermek istedim:))) Ne yaptım? Kış hanımelisi de aynı zamanda çiçekli olduğu için onun çiçeğini tozlanması için elle honeyberry' nin çiçeklerine dokundurdum. İnşallah bu yöntemle meyve oluşur. Bakalım, bekleyip göreceğiz. Meyve bağlarsa kış hanımelisi satışı patlar artık:)) Bu arada kış hanımelisi de yine müthiş kokuyordu.
|
1 Eklenti(ler)
Reuben yediveren böğürtlen yine önden önden gidiyor. Logan' da da çiçek tomurcuğu yeni oluşuyor. Boysen, karaka ve tayberry aynı şimdilik.
|
1 Eklenti(ler)
Quisqualis indica' dan geçen yıl air layering yöntemi ile 2 bitki daha elde etmiştim. Bir tanesini komşuya verdik. Diğerini de İzmir kışında ne yapacak diye dışarıda bıraktık. Malum 10 günlük aşırı soğuklarda donmuş. Saksılar arasında gezinirken yaptığı sürpriz dünyalara bedel oldu:))Adamlar doğru söylüyormuş. Bitki kışın üst aksamını donarak kaybetse bile baharda dipten yeniden sürebiliyormuş.
|
1 Eklenti(ler)
Üretimde olan daha pek çok bitki var. Gözler uyandıkça ekliyorum:))) Ortancalar şimdilik iyi durumda. Fire pek olmayacak gibi.
|
1 Eklenti(ler)
Gözüm gibi baktığım saskatoonlar uyanmaya başladı artık. Çiçeklenmesinde sorun olacağını düşünüp enseyi karartmaya başlamıştım ki ilk bodur tür olan ovalis yüzümü güldürdü. Spicata da ondan geri durmayacak gibi ama henüz çiçek gözleri uyuyor. Lamarcii ise hiç oralı değil.
Toprak ph' ı yüksek yerler için önerilen tür ovalis imiş. Diğerlerine göre bodur olması, erkenci olması ve enfazla çiçeklenen türlerden biri olmasıyla öne çıkıyor benim nazarımda. Lamarcii ise hepsinden daha boylu olup iyi bir şekil budamasıyla ıslah edilebilecek bir tür diyorlar. Spicata' nın da aroması çok iyi. Daha adını bile bilmediğim o kadar fazla türü var ki. Kimbilir onların özellikleri nasıldır? Gelde hepsinden edinme şimdi:))) |
1 Eklenti(ler)
Avustralya karadut da epey yüklü bu sezon:))
|
1 Eklenti(ler)
Defnenin çiçeği o kadar güzel kokuyor ki. Parfüm kutusu çiçeğine yakın bir esansı var. Bahçem olsa kesin birkaç tane dikerdim sırf kokusu için.
|
Sn Lonicera. Maşallah bahçeniz çok güzel. Bende bu sene çelik ile ortanca ve üzüm çeşitleri edindim. Çeliklerden gözleri uyananlar oldu. Sizin ortanca çelikleri gibi sıkı sıkı dikilmişler. Bunların henüz köklenip köklenmediğini bilmiyorum . Bu çelikleri ne zaman ve hangi şartlarda ayırıyoruz.? kasım aralık ayına kadar bu şekilde kalacaklar mı ?
|
Sn saleri, kısmet olursa ortanca çeliklerini Nisan ayı sonlarına doğru serin saatlerde saksıdan boşaltıp tüplere alacağım. Çok sıcaklarda sıkıntı oluyor.
Ortanca kolay köklenen bir bitki. Doğru zamanda alınırsa sorunsuzca kökleniyor. Bu yıl sonbahara doğru çiçek bile verebilir:)) |
1 Eklenti(ler)
Goumi yakında nefis kokulu çiçeklerini açar. Bu yıl meyve oluşacak diye umut ediyorum. Resimdeki tomurcuk kümelerinden yüzlerce var. Bitki yanlış hatırlamıyorsam 4 yaşında ve yaklaşık 2.5 metre boyunda.
|
Sayın Lonicera; gerçekten maşallah....
Siz çok yeteneklisiniz bu konularda size bir sorum olacak şuan ahududular yeşermiş durumda acaba 10 cm'lik çelikler alsam daldırma yöntemi ile köklendirme yapabilirmiyim? |
Sn dongyul, keşke gözler uyanmadan yapabilseydiniz. Köklenme ihtimali çok zayıf bu saatten sonra. Şimdi çelik alıp meyvelerden de olmayın. Dip sürgünü için iyi besleme yapmaya çalışın, sezon sonu yeniden bakarız duruma.
|
1 Eklenti(ler)
Kırmızı japon elması çiçeklendi. Bir yerlerde görmüştüm, meyvesinden güzel turşu oluyor diye. Denemedim, taze tüketmekten turşuluk mu kalır. Kendine has hafif mayhoş bir lezzete sahip. Bahçe toprağında oldukça güzel form alıyor ve çiçekleniyor.
|
1 Eklenti(ler)
Sarımsak otu yine coştu bu aralar. Ne kadar dayanıklı çıktı bu bitki, anlatamam. Aşırı sıcaklarda bile hiç sorunsuz gelişip yaprak verdi. Tohumunu da paylaştım, yaprağını da tükettim. Daha ne olsun ki...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025