![]() |
Oradan Buradan
5 Eklenti(ler)
Fidelerimizin bir kısmını bu bahçeye diktik . Deşti ve Pembe domates , mor soğan tohumları , fesleğenler scorpion pepper ve daha diğer çeşitlerim .. ;)
Nazım abinin bahçesine ortak olduk, birlikte bazı çalışmalar yapıyoruz. Daha sonra bahçe resimlerini detaylı paylaşmayı düşünüyorum. Eklenti 651347 Cenovalar hasata yaklaşıyor. 2 kök tohuma bırakılacak .. Eklenti 651348 Eklenti 651349 Latin çiçeklerinden bir miktar hasat edildikten sonra , artık kendi haline bıraktık tohumlarını sunmasını bekliyoruz. Eklenti 651350 Bizim çılgın ali'sler çiçekleriyle seramızın en dikkat çekeni :cool: Eklenti 651351 |
Sayın Resulgur tavuk konusu dikkatimi cekti ve yumurtalarin tek sayı olmasina takıldim;)Neden acaba?
|
Tavuklar ve Civcivler
4 Eklenti(ler)
Gurk yatırdığımız yumurtalardan 5 adet civciv çıkmıştı daha ilk günlerde kalan 4 civcivden 1 paçalı beyaz 3 adet siyah civciv çıktı daha sonra paçalı beyaz civcivide kaybettik :( Paçalı civcivim oldu diye sevinirken bu sevincimiz çok kısa sürdü.
Bu olaydan sonra gurk tavuğun altına 6 adet kepezli civciv satın alıp koyduk. Bu çılgın tavukların yumurtalarını almıştık. Anaçları RIR (Rhode Island Red) Horoz ve Atak-s tavuklar Eklenti 651541 Horoz diye tahmin ediyoruz. Eklenti 651542 Kepezliler Eklenti 651543 Eklenti 651544 |
Alıntı:
|
Gözdelerimiz
4 Eklenti(ler)
Yeni çeşidimiz , yeni gözdemiz. ;)
Yaprak Marul tohumluk bırakmayı düşünüyorum. Eklenti 651554 Merakla kızarmasını bekliyoruz. Eklenti 651555 Nazım abinin kivileride onun gözdesi , Niksar 'da başka bir yerde görmedim. Eklenti 651556 Eklenti 651557 |
Kabak Hasatı
3 Eklenti(ler)
Kabakları da toplanmaya başladık . Gün aşırı toplanmazsa çok büyüyorlar.
Bu ikinci parti topladığımız kabaklar. Daha önce toplamış yemeğini yapmıştık. O kadar lezzetli oldu ki hayatımda bu kadar lezzetli kabağı ne zaman yediğimi hatırlamıyorum. :cool: Eklenti 651897 Bir kaç meyve tohumluk bırakıldı. Eklenti 651898 Eklenti 651899 |
Kırmızı Pancar Marmelatı
4 Eklenti(ler)
Yetiştirdiğimiz ürünlerden farklı lezzetler deniyoruz. Bizimkiler çok beğendiler afiyetle yedik. Ekmek üstü lezzet şöleni ;)
Ortalama 300 gr gelen pancar hasatımızı yaptık. Eklenti 651900 Kırmızı Pancar yumuşayıncaya kadar haşlandı , kabukları soyuldu ve tencere içerisinde blenderden geçirildi. Eklenti 651901 Derin tencerede bulunan pancarlara yarım çay bardağı su ve bir çay bardağı toz şeker ekleyip, kısık ateşte yaklaşık yarım saat koyulaşana kadar kaynattık. Yarım limon suyu ve 1 paket vanilya ekleyip , bir kaç taşım daha kaynattık. Eklenti 651902 Afiyet olsun. :D Eklenti 651903 |
Bu tür bir tarif ilk defa duyuyorum, turşusunu ve salatasını yapıyorum ama içine şeker koyulduğuna göre bu reçel falan mı nedir anlayamadım... güzel bir şeye benziyor, görünümü çok güzel.
Sn. Resulgur umarım o pancarın yaprak ve saplarını atmamışsınızdır, ben onları soğanla kavurup yumurtalı yapıyorum, çok lezzetli oluyor. Ellerinize emeklerinize sağlık, kabaklar da çok güzel görünüyorlar afiyetler olsun. |
Eyvah deprem oluyor tam da şu an deprem oluyor tam da size ellerinize sağlık yazıyordum sallanmaya başladı bu verdiğiz tarif pancar marmelat mı
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi pancar yapraklarını daha önce yumurtalı yapmıştık pazı ve kırmızı pancar yapraklarını kavurup üzerine 2 yumurta kırdık çok ta güzel oldu. Bu pancarın yaprağını da salataya doğradık , salata da pek beğenmedim. ;) Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Alıntı:
Kırmızı Pancarlar Marmelat oldular. Siz de deneyin mutlaka çok güzel oldu. ;) |
Sevgili Resulgur, bahçenizde dolaşmaktan anlatımınızı dinlemekten keyif alıyorum. Umarım tariflerinize ve paylaşımlarınıza devam edersiniz. Sizden öğrenecek pek çok şeyim olduğunu düşünüyorum.
|
Alıntı:
Dediğiniz gibi tatlı ve renkli paylaşımlar devam edecek .. Saygılar ;) |
Bezelye Hasatı
5 Eklenti(ler)
Sonunda bezelyelerimizi de hasat ettik ..
12.03.2017 tarihinde pamuk arasında 4 günde çimlenen bezelye tohumlarından 13 kök bezelye 18.06.2017 de hasat edildi. 2-3 kg civarında bir mahsul elde ettik. Eklenti 652121 Seranın bir kenarına ektiğimiz bezelyeler file sistemi ile desteklendiler. Eklenti 652122 Tatlı bezelyelerden kalan atıkları Eklenti 652123 bahçemizin diğer sakinleri -2 tanesi 2 gün önce buzağılayan- ineklerle paylaştık, çok ta sevdiler. :D Eklenti 652124 Eklenti 652125 |
Hasata Devam
5 Eklenti(ler)
Çalıştığımdan 3 4 gündür seraya gidemedim. Dursun abi aradı nerdesin merak ettik dedi, sağolsun. Yarın geleceğimi söylemiştim. Dursun abiler serasındaki mahsülleri - biber, patlıcan ve salatalıklar - peyderpey hasat edip pazara satışa götürüyorlar.
Her gittiğimde biber topla götür, patlıcan topluyoruz sende al biraz diyorlar. Bende var ihtiyaç olursa alırım dediğimde , "kendisi organik yetiştiriyor bak bak bizim yetiştirdiklerimizi yemiyor " diyorlar. Eve giderken baktım poşetle elime biber patlıcan tutuşturdular. Diğer ürünler kendi seramdan .. Bir kaç gün gecikince salatalıklar büyümüş uzamış .. Eklenti 652126 Domates salkımlarımız kendini göstermeye başladı da kızarmalarını bekliyoruz. Eklenti 652127 Red Romaine marul da ilk defa yetiştirdiklerimiz arasında .. Tadı daha iyi sanki biraz da yağlı .. ;) Eklenti 652130 Eklenti 652128 Eklenti 652129 |
Sizin nasıl böyle erken oluyor herkes hasat ediyor biz daha çiçekiz
|
Alıntı:
|
Reyhan Şerbeti
4 Eklenti(ler)
Sera içerisine 5 kök reyhan fidesi dikmiştim. Çok kısa sürede hasata gelen mor reyhanlardan ilk olarak salatalarda kullandık. Daha sonra Reyhan Şerbeti yapmaya karar verdik. ;) Tarifi mutlaka deneyin.
Bir demet reyhan Eklenti 652461 tencerede yerini aldı - içerisine 1 adet çubuk tarçın , 2 3 adet karanfil ve bir kaç tane limon tuzunu ilave edip Eklenti 652462 içerisine 1 litre kaynar su döküp ağzı kapalı şekilde 1 gün dinlenmeye bıraktığımız şerbetimiz Eklenti 652463 servise hazır hale geldi :D Eklenti 652464 |
Havuç Hasatı
4 Eklenti(ler)
21.06.2017 tarihinde yeşil aksamının yeterince geliştiğini gördüğümüz havuçlarımızı hasat ettik. İlk tecrübem :p
Sera da baya bir yer kaplayan havuçlar bir taraftan da geçiş yolumuzu kapatmaya yönelmişti ki hasat etmeye karar verdim. Eklenti 652466 dipten hafif açtığımızda siyah şekerler ortaya çıkmaya başladı ;) Eklenti 652467 sökümü de çok hoşuma gitti çektikçe geliyor maşallah :D Eklenti 652468 bu şekerleri turşu yapımında kullandım. :cool: Eklenti 652469 |
Hodan (Ispıt, Kaldirik, Zılbırık, Zembil çiçeği) Özütü
4 Eklenti(ler)
Yaprakları kalın, sert, tüylü ve çiçekleri mor açan mucize bitki bünyesinde potasyum barındıran lezzet deposu Hodan.
Daha önce hodan özütü yapmayı düşündüğümü söylemiştim. Karadeniz de bol miktarda bulunan kavrulup üzerine yumurta kırılıp yenebilen ve sarması yapılan bu lezzet deposu hodanı araştımaya başladım. Fide dikimi yaptığım bahçede bir kaç kök buldum, tohuma kalmasını beklerken malesef bahçe sakinleri otlarla birlikte hodanları da biçmişler. Burada yöresel adında kaldırık diyorlar. Sonra bir yerde daha olduğunu öğrendim , geçen yıl pazarda da satışını yaparlarmış fakat bu yıl dokunmamışlar. Çok makbule geçti sağ olsunlar :D Hodan tarlasını keşfettik ;) Eklenti 652470 2 poşeti doldurduk Eklenti 652471 yaprak ve sapları bir güzel doğrayıp Eklenti 652472 25 lt lik bir fıçıya doldurduk yarıdan biraz az koyduğumuz hodanların üzerini suyla doldurup 1 hafta kadar demlenmeye bıraktık Eklenti 652473 |
Bamyalar da dikildi
4 Eklenti(ler)
23.06.2017 tarihinde bahçemize toplamda 24 adet 2 çeşit bamya fidesi dikip 50 kök mısır ekimi yaptık.
Çeşitler ; Sultan bamya -cetincerezci den- köy bamyası ve közlemelik şeker mısır -ticari tohum- Eklenti 652486 Eklenti 652487 Eklenti 652488 Eklenti 652489 |
Biz bu tadı çok sevdik
5 Eklenti(ler)
Daha önce yaptığımız marmelatı çok sevdik ve tekrar yapalım dedik
http://www.agaclar.net/forum/1511131-post167.htm burada tarifini paylaşmıştık. Eklenti 652902 baya irileşen pancarlar toplandı. Eklenti 652903 iki kavanoz bir kase marmelat elde ettik .. Kaynattığınız sütün kaymağını bir kaba alıp 1 gün dolapta bekletip bu ikiliyi mutlaka deneyin lezzet ötesi :D Eklenti 652904 çok fazla büyüyen kara lahanaları da hasat ettik Eklenti 652905 Latin çiçeği uçtu resmen her kolda onlarca çiçek var. Eklenti 652906 |
Haşhaş Tarlası Gezmesi
3 Eklenti(ler)
Bayram gezmelerinden bir kaç paylaşım yapmak istiyorum.
Bayramın 3. günü Amasya Taşova ilçesine -çiftçi ailesi- tanıdıklara gezmeye gittik. Bağ bahçe bostanları gezdiğimiz sırada araçla giderken bu tarla gözüme çarptı sordum, haşhaş dediler araçtakilerden 1 dk izin istedim. Daha önce görmediğim haşhaş bitkisini , yerinde gözlemlemek kısmet oldu ve haşhaş nasıl kırılır onu öğrendim. Eklenti 652907 haşhaş taneleri ayrı kalan kabukları ayrı olarak satışı yapılmaktaymış :cool: Eklenti 652908 tepe kısmında zamanı geldiğinde kendiliğinden açılan odacıklardan dökülen taze haşhaş tanelerini atıştırarak gezmeye devam ettim ;) Eklenti 652909 |
Karışık Turşu Tarifi
4 Eklenti(ler)
Hasat ettiğimiz 1 kg kadar kırmızı havucu ilk aşamada Adana şalgamı yapmayı düşünmüştüm. İçini gördüğümde kararım değişti , turşu oldular :D
Eklenti 652913 ölçerek büyük bir kaba aldığımız sirke, su , tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve 3 5 tane limon tuzunu eriyene kadar bir güzel karıştırdık Eklenti 652914 içerisinde neler yok ki hepsi taze hasat edilen sebzelerden yapıldı. 3 bidon 5 er litrelik turşumuz oldu. Eklenti 652915 taze fasulye , kornişon salatalık , üç burunlu köy biberi, siyah havuç , dereotu , nane , yeşil domates , nohut ve bol bol sarımsak kullandık :cool: Eklenti 652916 |
Sayın Resulgur,
Eminim turşunuz da harika olacaktır ama havuçları şalgamda da kullanabilirdiniz. Ben de burada pazardan bir heves aldım ve eve gelince içinin sarı olduğunu gördüm. Yine de şalgam yapmaktan vazgeçmedim ve oldu. Tabi sonra Adana'dan asıl havuçlardan getirtip yaptım o çok daha güzel oldu ama özlem duyduğumuzda bu havuçtan da yapabiliriz :) |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Hatta bugün resim çekmiştim. Onu da atayım size, tabakta bulunan domates Blue Beuty :cool: Eklenti 653059 Seradan hasat ettiğimiz biber patlıcan ve kabaklardan türlü bir yemek yaptım yanında keçi yoğurdu ve tarifini yukarıda paylaştığım taze turşumuz çok ta nefis bir öğün oldu. Eklenti 653060 |
Misk Adaçayı - Salvia sclarea
3 Eklenti(ler)
Bulunduğumuz yerde doğal olarak yetişen bir çok şifalı otla tanışma şansımız oldu. Yeri geldikçe araştırıp merak ettiğim türler hakkında bilgi edinmekteyim.
ilk defa karşılaştığımız kokusu esans gibi çok güzel olan hoşuma giden bir bitkiyi sizinle de tanıştırmak istiyorum. Yenilebilir Kullanım Alanları Yenilebilir Parçalar: Çiçekler ; Yapraklar ; Yağ . Yenilebilir Kullanılanlar: Baharat ; Yağ . Yapraklar - çiğ veya pişirilmiş. Güçlü, sıcak, aromalı bir tat ve koku [244]. Çoğunlukla pişmiş gıdalarda aroma olarak kullanılır [2, 27, 37, 105], adaçayı (S. officinalis) [1] 'e benzemektedirler. Yapraklar, meyilli olarak batırılabilir ve lezzetli börekler yapmak için pişirilebilir [183, 244]. Çiçekler - çiğ Hoş bir tat, doğranmış salata [183, 238] üzerine serpilebilir ya da bir çay haline getirilebilir [238]. Bitki bazen biranın tadına bakmada önemli bir acı ve sarhoş edici özellik kazandıran [4] bir atlama yerine kullanılır [4] - ya insanlara ölü ya sarhoş ya da delicesine heyecanlı davranıyor [244]. Tıbbi Kullanımlar Bir Gelecek İçin Bitkiler, bitki kullanımından kaynaklanacak olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Tıbbi bir bitki kullanmadan önce daima profesyonellerden tavsiyeler alın. Antispazmodik ; Meze ; Aromaterapi ; Aromatik ; Sıkıştırıcı ; Balzamik ; Rüzgar enerjisi ; Oftalmik ; Pektoral ; Tonik . Clary hem bilgece (Salvia officinalis) zayıf bir biçimi olarak hem de önemli bir bitki olarak algılanmıştır [254]. Antispazmodik ve aromatik bir bitki, esasen rüzgar ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için kullanılır [254]. Aynı zamanda bir tonik olarak kabul edilir, Sakinleştirici ot, dönem ağrısı ve menstrüel öncesi sorunları hafifletmeye yardımcı olur. Östrojen uyarıcı etkisi nedeniyle, bu hormon seviyeleri düşük olduğunda en etkilidir [254]. Tüm bitki ve özellikle yapraklar, antispazmodik, iştah açıcı, aromatik, sıkıcı, balzamik, karminatif, pektoral ve toniktir [4]. Mide ve böbrek bozukluklarının tedavisinde yararlıdır ve menopozla ilişkili şikayetlerin, özellikle sıcak yıkamada, değerli bir çare olduğu için yararlıdır [4, 254]. Hamile kadınlar için reçete edilmemelidir [238]. Yapraklar taze veya kurutulur, kuruması için bitki çiçeklenmeden hasat edilir [238]. Tohum, suda birkaç dakika batırıldığında kalın bir esans oluşturur. Bu, gözlerden küçük toz parçacıklarının alınmasında etkilidir [4, 238]. Uçucu yağ, aromaterapide kullanılır. Detaylı bilgileri bu kaynaktan alabilirsiniz. Salvia sclarea Clary, Europe sage, Clary Sage PFAF Plant Database Hazır bilgi edinmişken bir çay yapalım dedik topladığım çiçeklerin üzerine kaynar su döküp içerisine bir iki limon dilimi attım ve 3 5 saat demlenmeye bıraktım. Eklenti 653066 Eklenti 653067 Çok yoğun kokulu hafif acımtrak esans gibi güçlü bir aromaya sahip , bitki üzerinde araştırmalarıma devam etmeyi düşümüyorum. Soğuk içiniz :) Eklenti 653068 |
Yapraktan Gübreleme
3 Eklenti(ler)
Sera içindeki ve dışındaki sebzelerimize yapraktan gübreleme uygulaması yaptık . ;)
Tarifini daha önce paylaştığım. Hodan özütü ile Eklenti 653072 hümik asit içerikli yaprak gübresini karıştırıp Eklenti 653073 uygulama yaptık. Bu ilaçlama pompasını ilk defa omuzladım. :D Eklenti 653074 |
Tohumluklarımız
3 Eklenti(ler)
Yeşillik tohumlarımızı yavaştan depolamaktayız. :cool:
İlk olarak elde ettiğimiz tere tohumu olmuştu , şu anda dereotu tohumlarımızda hazır oldular. marul , kalıcı ıspanak tohumlarının toplanması da yakındır. Eklenti 653076 Mizunalar tohum kapsüllerini oluşturdular. Eklenti 653077 Kuzukulağı tohumlarımız da kurumayı bekliyor. Eklenti 653078 |
Alıntı:
Nasıl canım çekti şimdi o turşudan :( Bizde daha yetişen hiç bir şey yok ki; bırakın turşuyu, yemeği kokusunu alsak yetecek :) Ellerinize sağlık hepsi de nefis görünüyor. |
Alıntı:
Çok teşekkür ederim. Saygılar |
Hodan özütü çalışmanız güzel. Tarif ettiğiniz gibi yaptıysanız 2 hafta sonra elde ettiğiniz sıvıda hodan yapraklarındaki minerallerin sıvıya geçmiş olmasının yanısıra kötü kokulu olması ihtimali var. Bunun sebebi anaerob ortamda patojen bakterilerin üremesidir. Bunu önlemek ve bakterilerin de faydalı bakteri olmasını sağlamak için iki metod önerebilirim.
Biri, aynen yaptığınız gibi yapın ancak içine laktik asit bakterisi (lactobacillus), çok az da melas veya pekmez ilave edin. Bunu laktik asit bakteri serumu hazırlayarak veya EMA kullanarak yapabilirsiniz. Bu durumda 2 hafta boyunca hava almasını da engellemelisiniz. Diğeri, kuvvetli bir akvaryum pompasıyla sürekli havalandırın. Çözünmüş oksijen sebebiyle anaerob patojenler üreyemezler, bunun yerine faydalı bakteriler ürerler. Ayrıca bu yöntemde 2 hafta beklemenizde gerek yok, 4-5 gün içinde hazırdır. |
Alıntı:
Siz afiyetle yeyin, bizimle de resimleri ve tarifleri paylaşmaya devam edin. Bir gün yaptığınız turşulardan bir kap alacağım olsun :) Bu düşünce bile bana yeter. |
@ Resulgur, her şey pek güzel, imrendim doğrusu, ellerinize sağlık...
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
:d |
Sn. Milla sizin bende yeriniz başka, sayenizde tesadüfen tanıştığım foruma beni kazandıran nadir kimselerdensiniz çok teşekkür ederim.
Sayın Resulgur o günlerden bu yana yaşadığınız gerlişmeleri hep keyifle takip ediyorum. İnanılmaz bir hızla yol aldınız. Asıl ben sizi başarılarınızdan ötürü kutluyorum. |
Bahçede Son Durumlar
4 Eklenti(ler)
Koyu Yeşil Sakız Kabağı Sn. Zekoş tan gelmişti , kendisine çok teşekkür ederim.
3 kök kabak ekmiştim ortadaki kabak sarı renkte çıktı çapraz tozlaşma olduğunu düşünüyoruz. Eklenti 653304 Yine Sn. Zekoş tan gelen tohumlardan .. ;) Uzun Barbunya Eklenti 653305 Lavatera Trimestris- Pamuk çiçeği Sn. Akçabardak buradan selamlar :cool: Eklenti 653306 Eklenti 653307 |
Patateste Başak Toplama
5 Eklenti(ler)
Komşu tarlada 40 dönümlük bir alanda ilk parti patates yetiştirildi. Bugün toplanan patatesler çuvallandıktan sonra bizde başak olarak patates toplamaya koyulduk . ;)
Tarla sahibi patatesleri çuvallayıp kamyona yükletmiş bile ;) Eklenti 653315 dün tarla sahibi ile tanışma imkanımız oldu bugün gelip toplamamızı söyledi bizde bu cazip davete hayır diyemedik tabi , daldık tarlaya toprağın yüzünde patates dolu topla toplayabildiğin kadar :D Eklenti 653316 Eklenti 653317 patates toplamaktan yorulsakta çok güzel bir gündü hava kapalı serin :rolleyes: Eklenti 653318 biraz abartmışız 150 kg kadar olduğunu düşünüyoruz. :cool: Eklenti 653319 |
Büyük Serada Verim
5 Eklenti(ler)
Dursun abinin serasında işle tıkırında gidiyor. Günlük kasa kasa patlıcan hıyar domates biber toplanıyor. Dursun abi açık kasa transitiyle pazara çıkıyor ve köylere eşe dosta tanıdıklara manavlara satıyor. ;)
Alsancak Rn Domates kalın kabuk yapısı uzun raf ömrü sağlıyor. Eklenti 653320 Eklenti 653321 Hıyarlar Eklenti 653322 Aşılı Patlıcanlar Eklenti 653323 Bu kasa da bizim istihkakımız :cool: Eklenti 653324 |
Maşallah maşallah, bereketi bol olsun inşallah Sayın Resulgur... Ama o domateslerin hiç yaprağı yok...
Yani hani ben çok sık diktim ya domates fidelerini, şimdi çare arıyorum açıkçası... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025