agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm)

gilan 31-03-2016 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1450928)
Söyleyecek söz bulamadım, puan vereyim dedim, önüme bu çıktı. Unutmuşum, keşke tekrar tekrar puan verebilme hakkımız olsaydı.:)

Her şey mükemmel. Paylaşımlar bilgilendirici. Ailenizle; ağız tadıyla, huzurla, sağlıkla çoook paylaşımlar dilerim.:)

Teşekkürler, çok mutlu oldum. :)
Arkası yarın... ;)

abk 01-04-2016 08:13

Bahce gittikce guzellesiyor. :) Ben de mor salkım aldım gecen ay. Ama dikebilecek bir yer bulamadım bahcemde. İstedigim yere gecen yaz Yasemin ekmiştim. İkisi yanyana olsa birbiriyle yarışır mı diye dusunuyorum. Biri digerini boğar mı acaba? Sizin bahçede cok guzel bir ikili oluşturmuş. Ama benimkinde kökler de yanyana olacak.

dongyul 01-04-2016 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1450927)
Meyve ağaçları ve hercaileri saymazsak bahçeye ilk bitkimi aldım. Daha önce balkonda yaşatamamıştım. Siyah renkli fil kulağı (Colocasia esculenta 'Black Magic'). Saksı aranjmanlarında çok beğendiğim bir çarpıcı bitki.

Uygun fiyata hem de üçlü bulunca kaçırmadım. Yeni büyük seramik saksılardan birine 3 soğanı yanyana diktim. Zamanla büyüdükçe ayırırım, bu sene dolgun bir görüntü versin istedim.

Önceki balkon başlığımı tararken öğrendiğim ders üzerine, saksının ortasına değil en arkasına diktim. Ön taraflara doldurucu ve sarkıcı bitkiler gelecek.
(Kastettiğim ders: http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...htm#post968218)

Eklenti 602779

Eklenti 602780

Eklenti 602781

Sayın Gilan; bu resimdeki bitki taro değil mi ? yenilebilir bir çeşit olduğunu biliyorum emin olmak için yazıyorum aslında..

Bu arada bahçeniz muhteşemleşiyor. Sizin oralarda iklimin verdiği ılımanlıkla her şey çok ideal yetişiyor.

- Bu arada pervane yaseminleriniz de varmış gerçekten çok şirin dolu dolu bir bahçeye sahipsiniz ^^

- Domatesler ne durumdalar?

çiçeksever 01-04-2016 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1450928)
Söyleyecek söz bulamadım, puan vereyim dedim, önüme bu çıktı. Unutmuşum, keşke tekrar tekrar puan verebilme hakkımız olsaydı.:)

Eklenti 602785

Her şey mükemmel. Paylaşımlar bilgilendirici. Ailenizle; ağız tadıyla, huzurla, sağlıkla çoook paylaşımlar dilerim.:)

Puan nasıl veriliyor? Burayı anlayamadım.

çakıll 01-04-2016 15:27

Bahceniz cok güzel emeklerinize saglık

gilan 01-04-2016 19:37

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çakıll (Mesaj 1451047)
Bahceniz cok güzel emeklerinize saglık

Teşekkür ederim. Bahçem çok yeni, o nedenle içindekilerin çoğunda hazıra kondum. Ama yavaş yavaş ”benim bahçem” olma yolunda ilerliyor. :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1451022)
Puan nasıl veriliyor? Burayı anlayamadım.

Konulara şuradan puan verebiliyorsunuz:

Eklenti 602924

Verilen puanların ortalaması şurada görülüyor:

Eklenti 602925

gilan 01-04-2016 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1450954)
Bahce gittikce guzellesiyor. :) Ben de mor salkım aldım gecen ay. Ama dikebilecek bir yer bulamadım bahcemde. İstedigim yere gecen yaz Yasemin ekmiştim. İkisi yanyana olsa birbiriyle yarışır mı diye dusunuyorum. Biri digerini boğar mı acaba? Sizin bahçede cok guzel bir ikili oluşturmuş. Ama benimkinde kökler de yanyana olacak.

Sardıracağınız yerin birini sağına, birini soluna dikip birbirlerine doğru yönlendirseniz?

Gerçi yanyana dikimde bile sorun olmaz bence. İkisi de çok yayılıcı bitkiler, biraz yarışma iyi bile gelebilir. :rolleyes:

gilan 01-04-2016 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1451007)
Sayın Gilan; bu resimdeki bitki taro değil mi ? yenilebilir bir çeşit olduğunu biliyorum emin olmak için yazıyorum aslında..

Bu arada bahçeniz muhteşemleşiyor. Sizin oralarda iklimin verdiği ılımanlıkla her şey çok ideal yetişiyor.

- Bu arada pervane yaseminleriniz de varmış gerçekten çok şirin dolu dolu bir bahçeye sahipsiniz ^^

- Domatesler ne durumdalar?

Teşekkürler. ;)

Taroyu da colocasia'yı da biliyordum ama aynı şey olduklarını bilmiyordum, öyleymiş gerçekten. :) Yalnız bu siyah için davesgarden zehirli diyor. Her çeşidi yenmiyor demek ki.
Elephant Ear, Taro Colocasia esculenta 'Black Magic'

Sebzeler de geliyor... ;)

dongyul 01-04-2016 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1451116)
Teşekkürler. ;)

Taroyu da colocasia'yı da biliyordum ama aynı şey olduklarını bilmiyordum, öyleymiş gerçekten. :) Yalnız bu siyah için davesgarden zehirli diyor. Her çeşidi yenmiyor demek ki.
Elephant Ear, Taro Colocasia esculenta 'Black Magic'

Sebzeler de geliyor... ;)

Zehirli olabilir zaten taroda az da olsa kristal şeklinde alkoloid içerdiğini okumuştum ama tadı mükemmel keşke olsa da yesek :rolleyes:

gilan 01-04-2016 23:15

4 Eklenti(ler)
Dünden devam edelim...

Orta öbek:
Sağ tarafta bodur ve normal nandina, ortada saksıda sardunya, solda da agapanthuslar ve gül.

Eklenti 602940

Nandina hiç aklımda olan bir bitki değildi. Büyük ihtimalle dikmezdim. İyi ki bahçemde hazır olarak buldum da bu güzellikle tanıştım. Kışın kırmızı meyveleri bahçeye renk veriyor. Baharda da dalların yarısı açık yeşil, yarısı bordo. Arada da hala kırmızı meyveler. Güzelliğini fotoğrafa yansıtamıyorum.

Eklenti 602941

Bu da bodur nandina. Bunda meyve yok. Yaz sonunda kuraklıktan yaprakları kızarıp pespembe olmuştu. Yağmurları yedikçe yeşerdi.

Eklenti 602942

Eski ev sahibinin bıraktığı sardunyanın rengi belli oldu. Tam bir çiçeklensin bakalım. Ben asıl saksısına bayıldığım için ”Acaba bırakacak mı” diye bekliyordum ama sardunyasının da aşağı kalır yanı olmayacak galiba. ;)

Eklenti 602943

gilan 01-04-2016 23:17

2 Eklenti(ler)
Orta öbeğin arka tarafındaki Digitalis açtı. Rengi beyazmış. :)
Toplam 3-4 çiçek sapı çıkardı. Uzun boylu. Topluca arka fonda güzel olabilir.

Eklenti 602944

Eklenti 602945

gilan 01-04-2016 23:20

4 Eklenti(ler)
Meyve salatası ağacında şeftaliler, nektarin ve erik meyve tuttu. ;) Kayısıda bu sene yok.
İlk yılında meyve almayı hiç beklemiyordum. Gerçi alabilecek miyiz henüz belli değil. Sincaplar pek bırakmıyormuş...

Eklenti 602946

Eklenti 602947

Eklenti 602948

Eklenti 602949

YeniGine 01-04-2016 23:23

:) Gözümüz de doymuyor valla. İnşallah o saksıyı almazlar, ohhh çok şükür almamışlar ve içinde de bonusu çok güzel renkte bir sardunya...

gilan 01-04-2016 23:23

2 Eklenti(ler)
4 aşılı elma ağacı şu an çiçekte. Bakalım onda tüm türler meyve tutacak mı...
Elma çiçekleri çok güzel kokuyor. ;)

Eklenti 602950

Eklenti 602951

gilan 01-04-2016 23:32

2 Eklenti(ler)
Portakallar verdikçe veriyor. :)
Türlerini bilmiyorum ama tahminim birinin Washington, birinin Valencia olduğu yönünde. Washington olan kışın olgunlaşıyor, kalın kabuklu, elle mandalina gibi soyuluyor ve çok lezzetli. Valencia olan baharda olgunlaşıyor, kabuğu ince olduğu için portakal suyu yapmaya iyi oluyormuş.
Mevsimlerinin farklı olması sayesinde portakala doyduk. ;)

Eklenti 602953

Bunlar da ufak birer kartla birlikte komşulara gitti. :)
Çin asıllı Amerikalı olan yan komşumuz, sepeti iade ederken içine bizim ufaklık için aldığı yastık ve oyuncağı koymuş. Kabı boş göndermeme adeti burada da var demek ki. :p

Eklenti 602954

gilan 01-04-2016 23:37

2 Eklenti(ler)
Üçlü diktiğim hurmalar güzel gidiyor. Sağdaki hachiya en erken atağa geçti. Peşinden soldaki chocolate (çikolatalı) geliyor. Arkadaki fuyu en geç geliyor.

Bu üçlü ön bahçede. Kaldırımdan her geçen bir durup bakıyor. :) Sert budama yaptığım için ”Bu üç tane sopa da ne?” diye mi bakıyorlar, yoksa ”Niye bunları dipdibe dikmişler?” diye mi bakıyorlar bilmiyorum. :D

Eklenti 602956

Hachiya bir karış boyuna bakmadan bir de tomurcuk verdi. ;)

Eklenti 602957

Mücevher Çalısı 01-04-2016 23:44

Merhaba Sevgili Gilan. Bahçen harika görünüyor. "Gizli Bahçe" için Sukulentleri hiç düşünmüş müydün? Yarı gölge sevenler biraz içeride, güneş sevenler biraz dışarıda hoş olur gibi;)

Bu arada her açıdan öğretici bir sayfan var. Ben üye olalı bir yıl olacak neredeyse ne tuhaf ki puanlama sisteminin yolunu yordamını, aynı abone olunan konular gibi, senin sayfan sayesinde öğrenmiş oldum. Ne diyelim, geç olsun da güç olmasın:o

gilan 02-04-2016 00:42

1 yıl ne ki. :) Benim 9 yıl olmuş, hala daha bilmediğim özellikler var. :)

Sukulentleri en çok ön bahçe için düşünüyorum. Kaldırım ile yolun arasında ince bir şerit var. Şurada ucu görünüyor: http://www.agaclar.net/forum/attachm...9-img_0900.jpg
Şu an çim var ama bence çok anlamsız. Oraya sukulentler ve dekoratif kayalar çok yakışır diye düşünüyorum. Gelecek sene girişirim sanırım.

Aslında gizli bahçede girişin iç yanlarına da güzel olur. Ama yarı gölge isteyen sukulentler diyince aklıma bir şey gelmedi. :o

gilan 02-04-2016 00:47

4 Eklenti(ler)
Karışık renkli zinnia tohumları aldım. 20 Mart'ta bahçeye ektim, parmağımla üstlerine hafifçe bastırarak toprağa soktum. 29 Mart'ta çimlendi.

Çok kolay zahmetsiz bir çiçek. Bahçeye renk katmanın kolay bir yolunu arayanlara tavsiye ederim. Tek yıllık olduğu için uzun vadeli plan yapmaya da gerek yok. ;)

Eklenti 602959

Eklenti 602960

Ferforje çit parçalarıyla gelişi güzel korumaya aldım. Bir zaman bulunca düzgünce dizeceğim. :o

Eklenti 602961

Çimlenen minikler:

Eklenti 602962

Mücevher Çalısı 02-04-2016 01:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1451182)
... Sukulentleri en çok ön bahçe için düşünüyorum. Kaldırım ile yolun arasında ince bir şerit var. Şurada ucu görünüyor: http://www.agaclar.net/forum/attachm...9-img_0900.jpg
Şu an çim var ama bence çok anlamsız. Oraya sukulentler ve dekoratif kayalar çok yakışır diye düşünüyorum. Gelecek sene girişirim sanırım.

Aslında gizli bahçede girişin iç yanlarına da güzel olur. Ama yarı gölge isteyen sukulentler diyince aklıma bir şey gelmedi. :o

Ön bahçe için kaya bahçesi güzel fikir, tek endişe dışa açık olması (Amerika nasıl bilmiyorum ama bizim memlekette olmaz sanki:))

Yarı gölge isteyen sukulentler benim kendi tecrübeme göre; Sedumlar, Sempervivumlar, Telgraf Çiçekleri. Ben balkonda yetiştirdiğim için daha çok etkileniyorlar bu bir gerçek tabii ama anladığım kadarıyla yazın tam güneşte bunlar bozuluyor. Telgraf çiçeklerinin bir çoğu yeter ki aydınlık olsun gölgede yetişebiliyor...

gilan 02-04-2016 02:05

3 Eklenti(ler)
Bunları hatırlıyor musun Adalet Abla? :)
Sonunda bir bahçem oldu da ekebiliyorum. Oturma alanının tam yanında yarı gölge tam onlara göre bir yere ektim. Üstten turuncu melek boruları, alttan çılgın akşam sefalarıyla çok güzel bir köşe olacak umarım. ;)

Üzerinden 4 yıl geçtiği için tohumlar çimlenmez mi acaba diye korkuyordum ama denemek için evde bardağa ektiğim biri çimlendi. Bahçedekiler de çimlenir o halde. :rolleyes:

Eklenti 602963

Eklenti 602964

Eklenti 602965

gilan 02-04-2016 02:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1451184)
Ön bahçe için kaya bahçesi güzel fikir, tek endişe dışa açık olması (Amerika nasıl bilmiyorum ama bizim memlekette olmaz sanki:))

Yarı gölge isteyen sukulentler benim kendi tecrübeme göre; Sedumlar, Sempervivumlar, Telgraf Çiçekleri. Ben balkonda yetiştirdiğim için daha çok etkileniyorlar bu bir gerçek tabii ama anladığım kadarıyla yazın tam güneşte bunlar bozuluyor. Telgraf çiçeklerinin bir çoğu yeter ki aydınlık olsun gölgede yetişebiliyor...

Burada böyle bir endişe yok. :) Kargo şirketleri bile paketleri kapının önüne koyup gidiyor, akşam eve gelince alıyoruz. Batı çok ahlaksız ya sözde...

Öneriler için teşekkürler. Yıllar önce evde bir telgraf çiçeğim vardı. O zamanlar bitkiden de hiç anlamıyordum. Yetersiz ışık, kötü toprak, fazla sulama derken ölmüyordu ama cıpcılız ince uzun bir dal olarak yaşıyordu. Şimdi telgraf deyince hep o geliyor aklıma. Aslında güzel bakıldığında ne güzel bir çiçek. :o

Ben bir de en çok echeveria ve graptopetalum türlerini seviyorum, onları da uydurabiliyor muyum bir bakarım.

Bu arada az önce gizli bahçede bir dolaşayım dedim de, iç taraflar ”Buraya hosta lazım!” diye bağırıyordu. :D

gilan 02-04-2016 02:18

1 Eklenti(ler)
Bir de Rudbeckia tohumu aldım. Üzerinde ”iç mekanda başlatın, bir süre sonra viyollere şaşırtın, sonra bahçeye geçirin” diyor. Biraz nazlı sanki. Çimlendirme torfuna ektim bakalım. :rolleyes:

Eklenti 602966

gilan 02-04-2016 02:19

1 Eklenti(ler)
Gizli bahçenin önündeki solanum açtı. Gizli bahçe iyice gizlendi. :)

Eklenti 602967

gilan 02-04-2016 02:24

4 Eklenti(ler)
Favorim Acer palmatum 'Fireglow'.

Geçen sene balkonda çok yıpranmıştı. Balkonda kurutma makinesinin çıkışı vardı, onun üflediği sıcak hava bozdu diye düşünüyorum. Bazı dalları kurumuş. Ama coşkulu bir şekilde kendini topluyor. Kuruyan dalların altından öbek öbek yeşerdi (kızardı mı demeliyim yoksa :D).

Şimdilik arka bahçede duruyor, neredeyse hiç direk güneş almıyor ama çok aydınlık. Ön bahçedeki çimi daraltınca öne dikilecek.

Eklenti 602968

Eklenti 602969

Eklenti 602970

Fireglow türü yapraklarının arasından güneş ışınlarını geçirmesiyle meşhur. O zaman biz de gün batımında bakalım. :cool:

Eklenti 602971

gilan 02-04-2016 02:33

1 Eklenti(ler)
Bunlar 3 sene önce San Francisco Garden Show fuarından, tek haneli rakamlara satın aldığım Acer palmatum 'Emperor 1' ve Acer palmatum 'Sango kaku'.

İncecik tüp gibi bir şeyde dikililerdi. Bu sene güzel büyüdüler. Yere geçince daha da serpilirler. Geçen sene balkonda yer olmadığından hala ufak birer saksıdalar. Yoksa daha da hızlı büyürlerdi. Onlar da ön tarafta planladığım Acer köşesine dikilecekler.

Bu sene de 2 hafta önce aynı fuara gittim. Yine böyle bir fırsat bulabilir miyim diye aynı satıcıya baktım ama bu sene getirdiği minik boylardakiler hep tohumdan çıkan, varyetesi olmayan fidanlardı. :o

Eklenti 602972

gilan 02-04-2016 02:36

2 Eklenti(ler)
Acer'in saksısındaki heucheralar. Bahardaki renklerine doyum olmuyor. ;) (Diğer mevsimlerde bu kadar cıvıl cıvıl değiller.)

Eklenti 602973

Yeşil desenli yapraklı olanın çiçekleri de çok tatlı. ;)

Eklenti 602974

Sebzeler de yarına... :)

Sevgi Durul 02-04-2016 09:40

Sevgili gilan, solanum bile varmış.:p Sizin bilgili ve bilinçli eklemelerinizle bu bahçe çok güzel olacak. Sabah gözümü açtığımda, gilan bahçede alıyorum soluğu, ferahlıyorum.:)

Acerler, heucheralar harika. Renkli yapraklı bitkileri daha mı çok seviyorum ne?

Hele şu günlerde bizim bahçede bir karışıklık, bir inşaat sürüyor ki yakında aklımı kaybedebilirim. Çiçek adası diye kendime ayırdığım bölümün bile kenarlarına döküntüler koyulmuş.:mad: Sıkıntı ve stresimi bu bahçe alıyor neyse ki.:)

Bir de sincaplar, en çok saydığınız meyvelerden, kayısıya dadanıyorlar. Şekil A'da görüldüğü gibi.:rolleyes: Şeftali, nektarin, erik için sorun yok.

Daha bizi bekleyen çok şey olduğunu tahmin ediyor ve sabırsızlıkla bekliyorum.;)

Mücevher Çalısı 02-04-2016 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1451190)
Gizli bahçenin önündeki solanum açtı. Gizli bahçe iyice gizlendi. :)

Eklenti 602967

'Solanum' dediğiniz 'Solanum rantonettii' ise, sizinkinin sanki çiçekleri benim bildiğimden daha iri gibi, güzelmiş maşaallah. :rolleyes: Eğer doğru bitkiden bahsediyorsam, Türkçe isimleri de çokmuş; Mavi Patates Çalısı, Ağaç Maviş ve 'Çılgın Kız'. Yaz boyu büyüyerek güzel çiçeklerini sergileyen 'Ağaç Maviş'iniz (ben en çok bu ismini beğendim;)) Gizli Bahçeyi daha da gizleyecek, gölge alanlar çoğalacak gibi. Bu durumda 'Hosta' iyi bir seçim olabilir, iç taraflar bağırmakta haklı. :p

Sevgiler...

abk 02-04-2016 17:16

Bahçedeki bitkiler serpilmis, buyumus sanki daha bir kendini göstermiş. İlk andan itibaren bahçeni takip ettigim halde görmediğim bir suru bitki ortaya cikti. Nandinalar bodur ve boylu olarak iki tane mı ekili? Yoksa adetleri birden fazla mı? Ben de bahçeme diktim ama bir tanesi bu kadar gelişiyorsa isim zor olacak. :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025