agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm)

Adalet Yağcı 21-02-2016 17:58

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1441299)
Ne güzel sözler bunlar Adalet Abla. Çok sağ ol, çok duygulandırdın beni.

Sevgili gilan, sana cevap yazmayı unutmuşum, bilirsin hiç bir yorumu cevapsız bırakmamak gibi bir takıntım var :)

Oturduğum apartmanın 150 m² kadar L şeklinde bir bahçesi var, oraya el atmaya çalışıyorum usul usul.
Çimlerin bir kenarına ya da ortaya doğru bir el arabası dolusu bitki öbeği yapmak istiyorum.
Bunun için birkaç örnek buldum, eminim senin aklında daha güzel fikirler vardır, belki sen de böyle bir öbek düşünürsün bir kenara diye paylaşıyorum.

Aslında çok güzel örnekler var, Calibrochia Hazeran Allissium ve dekoratif yapraklı bitkilerden oluşan.

Eklenti 596777

gilan 22-02-2016 05:53

Benim de aklımda kuyu ya da bisiklet gibi bir düzenleme vardı. Bu da güzel bir fikir. :)

abk 22-02-2016 10:27

Off, of! Nasıl el arabasıdır o. Çok güzel duruyor. Çiçekleri saksılarla koymak daha mantıklı herhalde böyle bir düzenlemede. Çiçeği geçeni başka bir saksıyla değiştirebiliriz o zaman. :)

abk 22-02-2016 10:57

Sevgili gilan;
bisiklet, el arabası yerine Güler Hanımın paylaştığı kum havuzu daha güzel olmaz mı sizin bahçede?
http://www.agaclar.net/forum/384151-post56.htm

gilan 22-02-2016 19:10

Kum havuzunu da bir ara aklımdan geçirmiştim, sonra unutmuşum. :) Portakalların altındaki gölge alanda olabilir. Linkini verdiğin mesajdaki çok güzelmiş. Salıncağa da bayıldım. Ben balkona ya da ağaca asabilir miyiz diye bakınmıştım ama bu şekilde tek başına duran bir uygulama da çok güzel.

Ama neden el arabası yerine? :p İkisinin amaçları farklı, ikisini de yapsak olmaz mı? :D

Forumdaki peyzaj uygulamaları başlıklarını bir kez daha taramalıyım.:rolleyes:

Benol Hazaroğlu 22-02-2016 22:25

Sayfan hayırlı olsun canım. Yeni evinde sağlık ve mutlulukla güle güle otur.
Ben de sıkı bir takipçin olacağım.
Çok zevkli bir bahçeye çevireceğine inanıyorum.

gilan 22-02-2016 22:49

Çok teşekkürler sevgili Benol Hazaroğlu. :)

abk 23-02-2016 08:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1441964)
Ama neden el arabası yerine? :p İkisinin amaçları farklı, ikisini de yapsak olmaz mı? :D

Forumdaki peyzaj uygulamaları başlıklarını bir kez daha taramalıyım.:rolleyes:

Tabii ki olur, olmaz mı hic. ;) Ben kendi kucuk bahçeme oyle alisigim ki, yapacagim her sey icin bir kac seyden vazgeçmem gerekiyor. Sartlanmisim herhalde, herkesin ayni durumda oldugunu sanıyorum. :)

gilan 26-02-2016 19:57

3 Eklenti(ler)
Domateslerim çimlendi! :)
Nasıl mutlu oldum. Demek ki hibrit bir tür olmayabilir. Ama bakalım ürün alabilecek miyiz? Ya da aldığımız ürün önceki nesli gibi yediğim en harika domates olacak mı?

Biberlerde hareket yok ama. Ya tohumlar birkaç yıllık diye olmadı, ya da internette okuduğum üzere biber tohumları cocopeat'te çimlenmeyi sevmiyor. Farklı bir toprakta tekrar deneyeceğim bakalım.

Domateslerin büyüme hızına bakar mısınız? İlk iki fotoğraf arasında 3 saat var. İlkinde hayal meyal çıkmaya çalışıyorlar. Bu hızla haftaya meyve alırız diyorduk ama sonradan yavaşladı. :D

Şimdi 3 gün şehir dışında olacağım. Kurumasın diye güneşten alsam cılız uzarlar. Ne yapacağıma karar veremedim. Ben de hafifçe sulayıp streç filmle kapattım ki tüm nemi birden kaybolmasın. Bu sefer de çürümesinler diye de hafif aralık bıraktım.

Eklenti 597404

Eklenti 597405

Eklenti 597406

akçabardak 26-02-2016 21:31

Sevgili gilan çok güzel çimlenmişler güle güle büyüsünler ve bol domatesleri olsun dilerim, biberler domateslere göre daha geç çimleniyor, domates bir haftada çimleniyorsa biber iki hafta gibi bir zamanda çimlenme gösteriyor, sıcaklık derecesine göre değişiyor.

Adalet Yağcı 27-02-2016 18:46

Kocaman bir alkış sana sevgili gilan :)

Domatesler çabuk çimlenir çabuk büyürler, biberlerden de umudunu kesme bence.
Minikleri direk güneş almayan ama bol aydınlık bir yerde tutarsan sağlıklı gelişirler.
Beş altı gerçek yaprak çıkardığında köklerinin yeterince geliştiğini anlarsın, sonra viyollere geçir.
Viyollerde ilk üç dört gün dış ortamda yine gölgede bırak, sonra yavaş yavaş güneşe alıştır.

gilan 01-03-2016 06:59

2 Eklenti(ler)
Domateslerim ayrı geçen zamanı başarıyla atlatmışlar. :) Gerçek yapraklar belirmiş.
Yalnız biraz fazla uzamışlar gibi geldi. :confused: Işık eksiği kesinlikle yok. Güneye bakan cumbada duruyorlar, tüm gün güneş alıyor. Ama ben yokken kurumasınlar diye biraz fazla sulamış olabilirim. Ondan mı fazla uzadılar acaba. Domatesi şaşırtırken gövdesinin de biraz gömüldüğünü okudum, o şekilde düzeltilebilirler.

Eklenti 597847

Biberlerim de bana sürpriz hazırlamışlar. Görünce çok sevindim. ;)

Eklenti 597848

gilan 01-03-2016 07:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1443047)
Sevgili gilan çok güzel çimlenmişler güle güle büyüsünler ve bol domatesleri olsun dilerim, biberler domateslere göre daha geç çimleniyor, domates bir haftada çimleniyorsa biber iki hafta gibi bir zamanda çimlenme gösteriyor, sıcaklık derecesine göre değişiyor.

Sevgili akçabardak, tam dediğiniz gibi domatesler 1 hafta, biberler 2 hafta aldı. :) Benimki acemilik işte. :p

gilan 01-03-2016 07:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1443204)
Kocaman bir alkış sana sevgili gilan :)

Domatesler çabuk çimlenir çabuk büyürler, biberlerden de umudunu kesme bence.
Minikleri direk güneş almayan ama bol aydınlık bir yerde tutarsan sağlıklı gelişirler.
Beş altı gerçek yaprak çıkardığında köklerinin yeterince geliştiğini anlarsın, sonra viyollere geçir.
Viyollerde ilk üç dört gün dış ortamda yine gölgede bırak, sonra yavaş yavaş güneşe alıştır.

Benimkiler güneşe alışık büyüdüler. :D Ben hep ”fidecikler çok güneş almalı yoksa cılız uzar” diye bilirdim, o nedenle böyle yapmıştım. Yanlışmış demek ki. Neyse ki sorun olmadı. :)

Seni selam vermişken borçlu çıkarıp bir soru sorayım sevgili Adalet Abla. :) Bu minikleri ayırırken tek tek tutup sökecek miyim yoksa biraz çevresindeki toprağıyla mı almam lazım?

YeniGine 01-03-2016 23:26

1 Eklenti(ler)
Sevgili Adalet Hanım, böyle almış sevgili gilan...

Eklenti 598053

dongyul 02-03-2016 08:30

Gilan; domates fideleriniz çok güzel olmuş, artık viyollere alabilirsiniz. Benim izlediğim yol şu şekilde domatesleri inciltmeden topraktan cıkartın ve uzun kazık köklerini %80'i kopartın ve 10 dakika hümik asitli suda tuttup yeni viyollerine ekebilirsiniz. Görüceksiniz tamamı sorunsuz çok güzel kök gelişimi gösterecektir. Bu şaşırtmada ilk viyolünüz küçük olsun, bu sayede kök, gövde gelişimi güzel olacak gövde kalınlaşacak ama boy uzaması çok aşırı olmayacak, 2 hafta burada dinlendikten sonra 2 kat büyük viyole şaşırtma yaparsan kökler daha iyi gelişip hafif uzama gösterecektir. Bu sayede sağlıklı kalın gövdeli, ideal boylu, kök gelişimi güzel bireyler elde edebilirsin ^^

Adalet Yağcı 02-03-2016 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1443694)
Benimkiler güneşe alışık büyüdüler. :D Ben hep ”fidecikler çok güneş almalı yoksa cılız uzar” diye bilirdim, o nedenle böyle yapmıştım. Yanlışmış demek ki. Neyse ki sorun olmadı. :)

Seni selam vermişken borçlu çıkarıp bir soru sorayım sevgili Adalet Abla. :) Bu minikleri ayırırken tek tek tutup sökecek miyim yoksa biraz çevresindeki toprağıyla mı almam lazım?

Gilan'cığım, mesajına uzun bir cevap yazmıştım dün, tam gönderecekken hooop elektrik uçtu, tabii mesaj da :)
Neyse durum düzeldiğinde tekrar yazdım, elektrik yine gitti mesaj yine uçtu.
Var bunda bir hayır dedim, bu sabah ilk işim uçmadan soruna cevap yazmak oldu, paylaşmadan önce kopyalayıp sağlama alacağım ;)

Domates fideleri gövde kısımlarından da kök yaparlar, bahçeye dikerken ileri zamanda fidenin gövdesini o tarafa doğru yatırmak için toprağı yükseltirdim, bu şekilde toprağa yatan kısım da köklenir böylece topraktan daha fazla besin alır.
Tabii bu yöntem yöresel deyimi ile, "oturak" veya "yerli" dediğimiz domatesler için geçerli.
Salkım domates cinsi için yatırmaya gerek yok, senin fideler hangi cins bilmiyorum.
Ama, boylarını fazla uzun bulduğun fidelerinin diplerine 2-3 cm. toprak ilâve edebilirsin, bundan hoşlanacaklardır.

Fideleri çıplak kök şaşırtabilir ya da esas yerlerine dikebilirsin, şaşırtırsan daha kolay büyürler.
Ben fideleri 15-20 cm. boyunda çıplak kök alıp direk toprağa esas yerlerine dikerdim.
Senin fidelerin saksıda olduğu için o kadar gelişmesini bekleme, gerçek 5-6 yaprak olduğunda viyollere şaşırt, 15-20 cm. olduklarında topraklarıyla birlikte bahçene dikersin.
İlk şaşırtmada sevgili YeniGine'nin gösterdiği gibi topraksız dikebilirsin.

Umarım kafanı karıştırmadım ama sen zeki kızsın anlamışsındır :)

nurcanaybay 02-03-2016 17:19

Merhaba ,
biraz uzak kaldım , hayatınız tamamen değişmiş :)

Evlenmişsiniz , bebeğiniz olmuş...tebrik ediyorum.Üstelik bir de bahçeniz olmuş ,
çok sevindim.Sayeniz de yine birsürü şey öğreneceğiz.
Zevkle takip edeceğim , kolay gelsin :)

gilan 04-03-2016 01:15

Sevgili nurcanaybay, sizi gördüğüme çok memnun oldum. :)
Daha birkaç gün önce foruma artık girmiyor musunuz acaba diye merak edip profilinize bakmıştım, ama son giriş tarihinizi görememiştim.

Çok teşekkür ederim.
Önerilerinizi de bol bol paylaşırsanız çok memnun olurum. Tasarım konusunda hepimize faydalı olacak tecrübeleriniz ve de çok güzel bir zevkiniz var. :)

gilan 04-03-2016 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1443957)
Gilan; domates fideleriniz çok güzel olmuş, artık viyollere alabilirsiniz. Benim izlediğim yol şu şekilde domatesleri inciltmeden topraktan cıkartın ve uzun kazık köklerini %80'i kopartın ve 10 dakika hümik asitli suda tuttup yeni viyollerine ekebilirsiniz. Görüceksiniz tamamı sorunsuz çok güzel kök gelişimi gösterecektir. Bu şaşırtmada ilk viyolünüz küçük olsun, bu sayede kök, gövde gelişimi güzel olacak gövde kalınlaşacak ama boy uzaması çok aşırı olmayacak, 2 hafta burada dinlendikten sonra 2 kat büyük viyole şaşırtma yaparsan kökler daha iyi gelişip hafif uzama gösterecektir. Bu sayede sağlıklı kalın gövdeli, ideal boylu, kök gelişimi güzel bireyler elde edebilirsin ^^

Teşekkürler sevgili dongyul. İki kere şaşırtacak kadar zaman bulmam zor. Ben en iyisi birazcık daha büyütüp sonra normal viyole geçireyim. Söylediğiniz gibi kökünü hafifçe koparırım. :)

gilan 04-03-2016 01:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1443958)
Gilan'cığım, mesajına uzun bir cevap yazmıştım dün, tam gönderecekken hooop elektrik uçtu, tabii mesaj da :)
Neyse durum düzeldiğinde tekrar yazdım, elektrik yine gitti mesaj yine uçtu.
Var bunda bir hayır dedim, bu sabah ilk işim uçmadan soruna cevap yazmak oldu, paylaşmadan önce kopyalayıp sağlama alacağım ;)

Ne çok uğraştırmışım istemeden. :) Çok sağ ol cevabın için.
Benim domates türü kirazdan büyük, normal domatesten küçük, böyle yumurta boyutlarında bir tür. Biraz daha büyüsünler, viyollere geçecekler minikler.

nurcanaybay 04-03-2016 10:40

Sevgili Gilan ,
foruma uzun süredir nadiren girebildim.Bu süre içinde seramiğe gönül verdim ve neredeyse tüm vaktimi alıyor .

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim , işinize yarayacak bir fikir aklıma gelirse zevkle

paylaşırım. Herşey gönlünüzce olsun.

gilan 05-03-2016 02:03

1 Eklenti(ler)
Biberlerin neredeyse tamamı çimlendi. Bu kadar fideyi ne yapacağım bakalım. :p

Eklenti 598582

gilan 05-03-2016 02:09

4 Eklenti(ler)
Tabii tohumlarımın çıkmasıyla hemen şımardım. :D Gittim başka tohumlar da aldım. :D

Burada lezzetli salatalık bulmak çok zor oluyor. 2 çeşit salatalık tohumu aldım. Birisi İran salatalığı birisi de Akdeniz salatalığı diye geçiyor. Birinden biri alıştığımız güzel salatalıklara benziyordur diye umdum.

Eklenti 598583

Karışık renkli bebek marullar ve karışık renkli pancarlar.

Eklenti 598584

Karışık renkli havuçlar ve turplar.

Eklenti 598585

Yine de kendimi durdurmakta başarılı olduğumu iddia ediyorum. :) Şu sebze tohumu reyonuna bakar mısınız? İnsanın her şeyi alası geliyor.
Renkli karpuzlarda çok aklım kaldı... :rolleyes:

Eklenti 598586

gilan 05-03-2016 02:18

5 Eklenti(ler)
Bahçeye de bahar tüm hızıyla geldi.

Meyve salatası ağacı çok güzel çiçeklendi. Meyve alabiliriz belki.

Eklenti 598587

Erik dalları:

Eklenti 598588

Şeftali ve nektarin çiçekleri:

Eklenti 598589 Eklenti 598590

Kayısı dalları:
Söylendiği gibi en hızlı gelişen taraf kayısı dalları. 1 ay içinde ilk budamayı yapmak gerekebilir.

Eklenti 598591

gilan 05-03-2016 02:23

2 Eklenti(ler)
Pergoladaki mor salkım açmaya başlıyor. Arılar vızır vızır çevresinde... ;)

Eklenti 598592

Eklenti 598593

gilan 05-03-2016 02:26

2 Eklenti(ler)
Sebze bahçesi olacak yerin hemen sınırında bir açelya var. Bahçenin en güneşli yerinde gölge seven bir bitkinin olması çok ilginç. Yerini değiştirmeyi düşünüyordum ama öyle güzel çiçeklenmeye başladı ki acaba yerinden memnun mu diye düşünüyorum. Bu sene dursun bakalım, belki sonbaharda yerini değiştiririm.

Birkaç gün sonra üstü çiçekten görünmez olacak gibi. ;)

Eklenti 598594

Eklenti 598595

gilan 05-03-2016 02:33

4 Eklenti(ler)
Balkondan gelen sümbül ve lalenin 3. yılı. Sümbül mis gibi kokuyor...

Eklenti 598596

Eklenti 598597

Yine balkondan gelen çuhaların da 3. yılı. Bu sene coştukça coştular. ;)

Eklenti 598598

Kırmızı muzum da donma hasarını atlattı. Yeni yapraklar sürüyor. :)

Eklenti 598599

gilan 05-03-2016 02:37

3 Eklenti(ler)
Bacopa da çiçeklendi. :)

Eklenti 598602

Sıklamenler de baharla birlikte coştular. Zavallılar 2 senedir küçücük saksıdalar. Onları da çiçekleri geçince yere geçireceğim.

Eklenti 598601

Eklenti 598600

gilan 05-03-2016 02:38

2 Eklenti(ler)
Hercailer de yavaş yavaş kıpırdanıyorlar. :)

Eklenti 598603

Eklenti 598604

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025