agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   sinbas / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/37755.htm)

sevgihoca 16-12-2015 23:15

Canınız sağolsun Sinbas.Normal toprağa dikseydiniz daha iyi olabilir miydi acaba?

sinbas 17-12-2015 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1426885)
Canınız sağolsun Sinbas.Normal toprağa dikseydiniz daha iyi olabilir miydi acaba?

Vatandaş yağ yoğurt kabına dolduruyor bahçe toprağını banamısın demiyor hepsi tutuyor, bizimkilerin de toprağını zenginleştirdik şımarıklıklarından ölüyorlar. :mad: :D

Sırada bahçe toprağı ve kum karışımı var onunla deneyeceğim.

sevgihoca 17-12-2015 19:31

Yani altı üstü sardunya,şımartmaya gerek yok.:p

A_NOMAD 17-12-2015 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1427075)
...şımarıklıklarından ölüyorlar...

Şımarıklıklarından ziyade bu dönem dinlenme dönemleri olduğu için ölüyor olabilirler bence...

Greant64 17-12-2015 19:38

Özenilmeyecek gibi değil ki :)

sinbas 17-12-2015 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1427081)
Şımarıklıklarından ziyade bu dönem dinlenme dönemleri olduğu için ölüyor olabilirler bence...

Sorun toprakta, dolayısıyla da bende.

Diktiğim den beri 8 gün geçmesine rağmen hala vıcık vıcık yaş bu karışımda olsa olsa japon şemsiyesi olur.

Sardunya nasıl dayansın. bir daha ki sefere 1/4 toprak, 3/4 kum yaparım bakalım nasıl olacak.

İsmail Kuzucu 17-12-2015 19:44

Karışım oturuşsun diye sulamanıza hiç gerek yoktu. :( Bitkinin toprağı az nemli olsa yeterli olur, oda sıcaklığı 25 derecede ise fıs fıs ile nemlendirme yeterli olacaktır.

Çürümeler fazla değil ise alt kısımlarını kesip sadece kuma veya perlit ortamına ekebilirsiniz.

sinbas 17-12-2015 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1427088)
Karışım otursun diye sulamanıza hiç gerek yoktu. :( Bitkinin toprağı az nemli olsa yeterli olur, oda sıcaklığı 25 derecede ise fıs fıs ile nemlendirme yeterli olacaktır.

Çürümeler fazla değil ise alt kısımlarını kesip sadece kuma veya perlit ortamına ekebilirsiniz.

Haklısınız karışım otursun diye sulamamam gerekliydi, dikim öncesi zaten sulamış idim, bir de diktikten sonra suladım suyun fazlası tabanda yığıldı kaldı alamadım kendi haline bıraktım 3-4 günde anca buharlaştı.

Kurtarılacak gibi değil hepsi sırat köprüsüne gelmiş suratları ekşimiş, belli ki geçemeyecekler karşıya.

Önemli değil bir deneydi bitti gitti. :(

En azından sayfamı okuyanlar aynı hataya düşmezler.

sinbas 17-12-2015 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berrinb (Mesaj 1427085)
Sayın sinbaş.....Sardunya çeliklerinizin üzerine örtmeden saklayınız...Çok su ve nem sardunyaları çürütür....Toprak tam kurudukça az sulayınız çelikleri..:) Selam ve sevgiler....

Teşekkürler sayın @berrinb; olan oldu artık bir daha ki sefere. :)
Saygılar...

sevgihoca 17-12-2015 20:49

Aslında A-NOMAD'a katılmamak mümkün değil.Mevsim de uygun değil,karakıştayız.Sardunyalar ne yapsın.

İsmail Kuzucu 17-12-2015 21:13

Sıcaklık ve nemi ayarladıktan sonra mevsimin önemli olmadığını düşünüyorum. Ağaçlarda su çekilmesi olduğu için bu durum olabilir fakat çiçeklerde olacağını hiç düşünmüyorum.

Hatta geçen sene denemelerim olmuştu, güller ile bu tarihlerde almıştım. Sardunyalar sağlıklı şekilde köklenmişti. Fotoğraflarını bulabilirsem ekleme yaparım.

sinbas 17-12-2015 21:50

Dediğim gibi sorun hazırladığım karışım ve fazla sulama.

Bitkiler uyuma döneminde çeliklendikleri zaman daha iyi netice veriyorlar zira uyanma başlayınca yerlerine de hazır alışmış gibi bir durum ortaya çıkıyor.

sinbas 18-02-2016 15:04

Fide hazırlıkları başladı

2 Eklenti(ler)
Bu kez kendi fidelerimi kendim yetiştirmeye çalışacağım, hazır torfta hümik asit, deniz yosunu ve NPK katkılı püskürtme sulama yapacağım.
Tohumlarını henüz atmadım, sabredebilirsem Mart ayının ilk haftasında atmayı düşünüyorum.

Eklenti 596289

Maydanozları da aynı şekilde köpük bardaklarda fide olarak yetiştireceğim vakti geldiğinde bahçedeki yerini alacaklar.

Çoktandır pazardan fidesini alıyordum, geçen sene bardak başına bir lira verdim on bardak on lira olunca; bu yöntem daha ekonomik olacak dikerken isterseniz bardakları ayırabiliyorsunuz. her bardaktan üçer beşer adetlik iki fide çıkmış olacak.

Bu yöntem hoşuma gitti ot derdi, çıktı çıkmadı, karınca taşıdı derdi olmayacak.

Eklenti 596290

Maydanoz tohumları 5-6 yıldır beklemedeydi inşallah bozulmamışlardır. tohum bozuldu ise pazardan almaya devam diyeceğiz. :)

dongyul 18-02-2016 16:29

Sayın Sinbas; burada çimlendirdikten sonra viyolleremi aktaracaksınız?

sinbas 18-02-2016 18:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1440979)
Sayın Sinbas; burada çimlendirdikten sonra viyolleremi aktaracaksınız?

Domatesler 3 yaprak olduktan sonra, hava ve toprak uygun ısıya gelinceye kadar bardaklara aktarılacaklar ve orada kalacaklar, hava şartları hala düzelmedi ise kök ve gelişme sorunu yaşamamaları için toprak ve yanmış hayvan gübresi veya solucan gübresi karışımı ile 10-12 cm lik saksılara geçerler.

Biberlerde aynı işlemi yapılsa da olur yapılmasa da idare ederler zira onları kök sorunu olmaz.

Tümünde bilhassa yerinde kalacaklar için gelişme süreci aynı kapta olacağından alt yanlardan tahliye delikleri açılacak, üstteki boşluğa yanmış hayvan gübresi ilave edilerek, damlama gübresi ve hümik asitle sulama devam edecek.

Maydanozları zaten bardaklara ektiğim için onlarda sorun yok, uygun şartlar oluştuktan sonra direk dikilmesi gereken yerlerine gidecekler.

sinbas 18-02-2016 18:53

Maydanozlar hariç diğer tohumları ekmediğim için deneyimli tüm arkadaşların önerilerini almak isterim.

dongyul 18-02-2016 21:19

Sayın Sinbas; sulamasını çok yapıp o saklama kaplarında uzun süre kalırlarsa ve ışık yeterli gelmezse sağlıksız fide oluşturacağınızı söyleyebilirim.

O kaplar bence ideal değil kök kısmı ışık almayan kaplar kullansanız ve ayrıca 2 3 haftalıkken viyollere tekli şekilde aktarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Eğer o kaplarda uzun süre kalırsa uzun zayıf çelimsiz fideler oluşacak gibime geliyor. Çünkü bir kaç üyenin paylaşımlarında gördüğüm ve bu konuda bir kaç kez tecrübe edindim ^^

sinbas 18-02-2016 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1441048)
Sayın Sinbas; sulamasını çok yapıp o saklama kaplarında uzun süre kalırlarsa ve ışık yeterli gelmezse sağlıksız fide oluşturacağınızı söyleyebilirim.

O kaplar bence ideal değil kök kısmı ışık almayan kaplar kullansanız ve ayrıca 2 3 haftalıkken viyollere tekli şekilde aktarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Eğer o kaplarda uzun süre kalırsa uzun zayıf çelimsiz fideler oluşacak gibime geliyor. Çünkü bir kaç üyenin paylaşımlarında gördüğüm ve bu konuda bir kaç kez tecrübe edindim ^^

Çok haklısın bende aynı fikirdeyim.
Işık bol olacak sulamayı kurudukça fısfıslama yapacağım.
Kök kısmını izole edebilirim sorun olmaz. Zaten 2-3 haftada 3. yaprağı çıkarırlar o zaman da köpük bardaklara aktaracağım.

Bardakları hazır, 80 adedi ne 2 lira verdim bardak aldım, ihtiyaca göre 80 daha alırım.

topraktan çıkma süreci tamamlandıktan sonra seyreltme yapmam lazım bunu yaparken de çelimsiz olanlar alınır güçlü olanlar bardağa geçme sürecine kadar gelişmeye devam edecekler.
Kökler bir birine sarılmadan ve dibe değmeden nakil işlemini bitirmem lazım.

Bitkiler Toprak yüzeyinde göründükten sonra alıştıra alıştıra güneş görmeye başlayacaklar. Güneş görmeye başladıktan sonra yosun tutmayı önlemek için kapların altlarını ışıktan izole etmek zorundayım. Gerekirse kaplarını küçük siyah poşetlerin içine oturturum, daha pratik olur.

Onlar çıktıkça fotoğraflarını eklerim hep birlikte gözlemleriz.

kerkenez 19-02-2016 08:33

Sayın Sinbas kısmetse maydonazları bu yıl bende evde fideleyip sonra yerlerine aktaracağım. Bahçede bir türlü çıkmıyorlar.

sinbas 19-02-2016 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1441097)
Sayın Sinbas kısmetse maydonazları bu yıl bende evde fideleyip sonra yerlerine aktaracağım. Bahçede bir türlü çıkmıyorlar.

Otlar maydanozdan daha hızlı gelişiyor, 3-5 gün ilgilenmesen otun arasında kaybolup gidiyorlar.
Çıkan otları alırken beraberinde sökülüyorlar.
Bir sürü olumsuzluktan kurtulmuş oluyoruz bu yöntemle.:)

sinbas 19-02-2016 18:51

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1419321)
Temizlik bitti çapalama yapıldı,
Toprak çok güzel oldu pamuk gibi, öyle ki bir battaniye al üstünde yat uyu :D
Eklenti 584662

Yaz boyu bizim oturduğumuz çardak şimdi bahara kadar yanmış hayvan gübrelerini barındıracak. Yağmurdan ıslanmasın göze batıp birileri götürmesin.
Eklenti 584663
Sarımsakları mı itina ile seçtim ve yerine ektim. yeteri kadar suladıktan sonra, Topraktaki çatlamaya,soğuktan korunmaya yardımcı ve aroması güzel olsun diye üzerilerine bolca hayvan gübresi serptim.
4 metrelik 2,5 sıra oldu kalan boşluğa da evde küçük soğanlar var idi yeşermeye durmuşlardı onları diktim.
Eklenti 584664
Kastamonu Taşköprü'den getirtdiğim Sarımsakların dış dişlerinin irilerini seçtim yaklaşık 62 tane oldular damlama hortumunun iki tarafına gelecek şekilde 10'ar cm ara ile diktim baharda taze iken aralardan birer birer alıp yediğimizi düşünsek sıra üzeri mesafesi 20 cm e çıkacak çapalama ve ot alma işlemi için harika bir durum olacak.

Eklenti 596459
Fotoğraf alıntı

"SARIMSAK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Sarımsak, süzek, milli-kumlu, orta ağırlıkta verimli toprakları tercih eder. Sarımsak ılımlı iklimden hoşlanır. Sıcaklığın 15 – 20 oC olması yeterlidir. Sarımsaklarda çiçeklenme 15 – 20 C arasında olur. Bu çiçekler tohum bağlamaz.

Bitkinin yeşil aksamı, 15 C üzerindeki sıcaklıklar gelişmeyi yavaşlatır. Sarımsak diş halinde iken –10 C ye kadar dayanabilir. Bitki halinde ise ancak -3, –4 C ye kadar zarar görmez. Düşük sıcaklıklar uzun süre devam ederse 0 C nin hemen altında donma başlar.

İklim yanında sarımsağın toprak istekleri de önem taşır. Fazla ağır, killi ve su tutan topraklarda başlar güzel teşekkül etmez. Sarımsak, toprakta bir miktar organik madde istemesine rağmen, organik gübrelemeden hoşlanmaz. Bu yüzden çiftlik gübresi bir önceki ürüne atılırsa daha iyi sonuç alınır. Sarımsağın tercih ettiği topraklar, az miktarda humus ihtiva eden kumlu-tınlı topraklar olup, toprak asitliğinin nötr olması gerekir. Sarımsak ticari gübrelerden hoşlanan bir sebzedir. Gelişmenin ilk dönemlerinde fazla olan azot ihtiyacı giderek azalarak son dönemde potasyuma olan ihtiyaç artar. İyi bir ürün için tınlı-kumlu bir toprağa 20 kg/da azotlu 25 kg/da potaslı ve 10 kg/da da fosforlu gübre atılmalıdır. Besin maddeleri yetersiz olunca dişler küçük kalıp, sayıları çoğalır ve depolama müddeti kısalır.

TOPRAK HAZIRLIĞI:
Taze çiftlik gübresi kullanmaktan kaçınılmalıdır. Dikimden en az 3 ay önce yanmış çiftlik gübresi ile dekara 3-4 ton gelecek şekilde gübrelenmesi ve gübrenin 25 cm derinliğe sürümle karıştırılması gerekir. Kış döneminde mümkünse ikinci bir sürüm yapılmalıdır.

Başarılı bir yetiştiricilik için dikim öncesi yapılan toprak işlemesiyle dekara saf olarak 7-8 kg Azot, 10 kg Fosfor ve 20-25 kg Potasyum toprağın 10-12 cm derinliğine karıştırılmalıdır. Bitkiler 30-40 cm boy aldıktan sonra dekara 12-13 kg Potasyum nitrat verilmelidir.

DİKİM:
Dikimde kullanılacak dişlerin bulunduğu sarımsak başları genel özelliklerine bakılarak seçilir ve dişleri ayrılır. Daha sonra iriliklerine göre 2-3 grupta toplanır. Dişleri ayırma esnasında zarar görenleri çıkartılır ve kullanılmazlar. Gruplandırılan dişler ayrı partiler halinde dikilmelidir. Bu yapılmazsa gelişme ve olgunlaşma yeknesak olmaz, üretilen başlar irili ufaklı olur.
Dişler kapama olarak veya ya da 120 cm genişliğinde hazırlanan ve aralarında 30 cm gezinti yolu bırakılan tahtalara dişlerin uçları görülecek şekilde elle tek tek dikilirler. Dişlerin ters dikilmemesine özen gösterilmelidir
1 m² alana baş sarımsak üretiminde 80-100 adet diş dikilir. Bu değerle dekara kullanılacak diş miktarı diş iriliğine bağlı olarak 60-80 kgarasında değişir.
Yabancı otlardan temiz bir tarlada dişler arasındaki dikim mesafesi 10-12 cm olarak verilir. Yabancı ot sorunu olan tarlalarda sıravari dikim yapmak ve sıralar arasında yabancı otla mücadelenin kolaylaştırılması için 25-30 cmsıra arasına 6-8 cm sıra üzeri mesafe ile dikim yapmak gerekir
Sarimsak Antibiyotik

ÇAPALAMA:
Dikimden sonra dişler hemen kök ve sürgün meydana getirerek gelişirler. Bitkiler 15-20 cm boy aldıklarında yabancı ot gelişmesini önlemek ve bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlamak için 3-4 cm derinliği geçmeyecek şekilde yüzeysel bir çapa yapılır.
Hafif karakterli topraklar ile yabancı ot sorunu olmayan tarlalarda çapalamaya da gerek kalmaz. Çapalama oldukça emek isteyen bir iştir. Sarımsakta maliyeti etkileyen en önemli unsur üretim materyali (dişler), dikim ve çapalama işçilikleridir. Bu kalemde yapılacak tasarruflar maliyeti önemli ölçüde azaltacaktır.

SULAMA:
Yetiştiricilik döneminde yağan yağış su ihtiyacını karşılamaz ise, sızdırma metodu ile sulama yapılmalıdır. Sızdırma amacı ile boğaz doldurma işlemi yapılması gerekir

GÜBRELEME:

Bitkiler 30-40 cm boy aldıklarında 7-8 kg azotla beraber verilmesi gereken potasyum, potasyum nitrat olarak yapraklara değmeyecek şekilde 2-3 parti halinde toprak yüzeyine serilerek üzerinden su verilir.

HASAT:
Sarımsaklar da hasat bitkinin yapraklarının iyice kurumaya başladığı dönemde yapılır. Sarımsaklar hevenkler halinde asılarak depolanacaksa hasatta yaprakların tam olarak kuruması beklenmez, bitkilerde örmeye imkan verecek şekilde solduğu dönemde yapılır.
Hasat genellikle çapa ile yapılmaktadır. Sıravari dikim yapılmış ise soğan hasat makineleri ile de hasat yapılabilir. Hasat edilen sarımsaklar kurumak üzere birkaç gün süre iel tarlada bırakılır. Sonra yapraklar ovularak uzaklaştırılıp depolanır veya pazarlanır.
Hasat miktarına etki eden faktörlerin başında diş seçimi gelmektedir. Mümkün olduğu kadar az sayıda ve daha iri diş meydana getiren, düzgün şekilli, çeşidin özelliğini taşıyan başlar tohumluk materyal olarak alınmalı ve 18-20 ºC sıcaklıklarda saklanmalıdır." Makale Alıntı

sinbas 20-02-2016 19:04

sarımsakların 20 şubat 2016 durumları

4 Eklenti(ler)
Bugün bahçeye gittim, 10 Kasım 2015'te diktiğim sarımsakların otunu aldım, çapaladım, NPK 20 20 20 ve toz hümik asit karışımı bitkilere değmeyecek şekilde atıp karıştırdım.
Bundan sonrası yarınki yağmura bağlı. :)

Çapadan Önceki otlu hali

Eklenti 596604
Eklenti 596597

Çapalandıktan sonra ki hali.

Eklenti 596598
Sıranın sonunda ortada görünenler soğan.
Eklenti 596599

sinbas 20-02-2016 19:33

Güllerin budama zamanı

1 Eklenti(ler)
Güller şimdi den filiz vermeye başlamışlar, arkadaşlara çelik vermek amaçlı budama yaptım, bundan sonra düzgün bir budama ve dip temizliği yapıldıktan sonra bellemek gerekecek.

Eklenti 596606

sevgihoca 20-02-2016 19:40

Sn.Sinbas,kolay gelsin.Sarımsaklar çok güzel olmuş.Eşim de bugün dikmiş,bağa.Yarın ben de gidip bakacağım.Hiç patates diktiniz mi?Daha erken de bağda denemek istiyorum.

sinbas 20-02-2016 20:12

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1441471)
Sn.Sinbas,kolay gelsin.Sarımsaklar çok güzel olmuş.Eşim de bugün dikmiş,bağa.Yarın ben de gidip bakacağım.Hiç patates diktiniz mi?Daha erken de bağda denemek istiyorum.

Patates ekmedim benim yerim musait değil ve de ilk yıl komşular ektiler tüm bahçeleri patates böceği istila etti.
Patates böceği yüzünden pek sıcak bakmıyorum ama eken arkadaşlar var.
toprak ısısı 8-10° ulaştığı zaman ekebilirsiniz en iyisi ikinci cemreyi bekleyin.

Patates böceği

Eklenti 596613

sevgihoca 20-02-2016 20:26

Eşim hastalık oluyormuş dedi bana.Ben de toprakla filan alakalıdır,istediği bir toprak cinsi vardır dedim ama siz de böcek diyorsunuz.Daha vakit var zaten,iyisi mi biraz araştırayım.Olmadı bahçenin en ücra köşesine dikeyim.Teşekkürler.

sinbas 20-02-2016 20:30

1 Eklenti(ler)
Bundan 3-4 hafta önce benim küçük tansiyon 10-11 lerde geziyordu bayağı bir panikledim, doktora gittim takibe alalım gerekirse tansiyon ilacı veririz dediler, 3-4 gün ölçüm yaptım tansiyonun düşmediğini görünce haftanın 3 günü akşam yemeklerinde 3-4 diş sarımsak yemeye başladım ve benim tansiyon 6-7 lere düştü o günden bu güne kadar tansiyonum normal sınırlarda geziyor ve sarımsak yediğim günün sabahı kendimi daha zinde hissetmeye başladım. :)

Sarımsak bitince geçen hafta manava gittim sarımsak sordum ve Cumhuriyet tarihinin rekor fiyatını söylediler Kastamonu sarımsağının kilosu tam 30 TL idi, bu fiyatı duyduktan sonra bahçeye sarımsak değil altın ektiğimin farkına vardım ve bu gün gittim gerekeni yaptım.

Eklenti 596623

O halde mucize bitki olan sarımsağı kokusuna aldırmadan yemeklerimizden ve soframızdan eksik etmememiz gerekiyor.

sinbas 04-04-2016 10:30

2 Eklenti(ler)
Toprak hazırlığı ve ekim işlerine başladık.

50 m² alana 8 çuval büyük baş, 7 çuval koyun gübresi yaklaşık 750 kg gübre serdik, 100 gram kadar NPK 20 20 20 , 30 gram kadar toz hümik asit, 250-300 gram da sarı kükürt toprağa serpildi sonra 2-3 kez çapa makinesi ile tekrardan çapalandı.

Çapalama esnasında 7 beygir dizel çapa makinesi kullanıldı, makine toprakta ilerlemekte hayli zorlandı.

Durum aşağıdaki gibi.

Eklenti 603552

Eyüp zaman zaman çapa makinesini topraktan çıkarmakta hayli zorlandı.

Eklenti 603553

sinbas 04-04-2016 15:04

Fasulye ekildi

2 Eklenti(ler)
Havaların sıcak gitmesi nedeniyle fasulyeleri de aradan çıkardık.
Toprağı isteğe uygun hazırladıktan sonra, damlama hortumlarına uygun olacak şekilde sıra arası yaklaşık 30-40 cm olacak şekilde çizimizi belirledik,

Eklenti 603556

Hazırlanan çiziye bolca sulama yaptıktan sonra, bir gün önceden aspirinli su ile ıslatılmış olan fasulyeleri sıra üzeri 10 ar santim ara ile islak toprağa yarıya kadar bastırmak sureti ile gömdük, daha sonra yanlarda kalan nemli toprağı fasulyelerin üzerinde küçük (5-10 cm lik) bir sırt oluşturacak şekilde örttük.

Eklenti 603557

Tabana verdiğimiz su bitkinin toprak yüzeyine çıkıncaya kadar olan ihtiyacına yeterli olacaktır.

tohumlar üzerinde oluşturduğumuz 10-15 cm lik sırt yağışlar nedeniyle toprağın kaysak bağlamasını önlemiş olacak.

sinbas 04-04-2016 15:31

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık 15-20 gün önce ekmiş olduğum arpacık yuvarlak tip soğanlar kendini göstermeye başladı, havaların kurak gitmesi nedeniyle sulama yapmak zorunda kaldım ve üzerlerine nemini muhafaza etmesi için yanmış büyük baş hayvan gübresi serildi. Takviye olarak ta sulamadan önce çok az miktarda iz element karışımlı NPK 20 20 20 atıldı.

Yaklaşık sıra üzeri 10 cm e toplam 250 adet arpacık ekildi, sıra arası yine yaklaşık olarak 25 - 30 cm, damlama hortumunun her iki tarafına gelecek şekilde ikili sistem ekimi yapıldı. (10*10*30)

Eklenti 603559

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025