agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   sinbas / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/37755.htm)

Dr - beyazzz 28-08-2015 12:20

inşallah syn sinbas

sinbas 28-08-2015 20:22

Patlıcanlar

2 Eklenti(ler)
2013 yılı patlıcan yılı olmuştu.
Patlıcanların yaşlı alt yapraklarında ful budama yapmıştım ve sonu mantar olmuştu, budamadan sonra mantar ilacı yapsaydım daha akılcı olurdu.

Oysa şimdi hiç dokunmuyorum ama yine de külleme, bakır,mantar, kırmızı örümcek, yaprak biti ilaçlarını yapıyorum peşinden de iz elementlerini yapraktan vermeye devam ediyorum.

sinbas 29-08-2015 00:59

1 Eklenti(ler)
Domateslerimizi bugün topladım 20 kök domatesten yaklaşık 30-40 kg civarında domates çıktı...

sinbas 29-08-2015 11:40

1 Eklenti(ler)
Bahçe içerisinde sigara içmiyor ve de içirmiyordum zira üzeri kapalı sera şeklinde idi daha çok zararlanacaktı, şimdi yerlere izmarit atmamaları konusunda uyarıyorum.

sinbas 29-08-2015 11:59

1 Eklenti(ler)
Fasulyeleri tek tek ipe çekiyorum; her damlama (20 cm) deliğine bir kök fasulye her köke bir ip olacak şekilde, fakat yinede sık oluyor onun için 33 lük damlama kullanıp daha seyrek yapmak gerekiyor zira aşırı dallanıyor ve yine bir birine giriyor hastalık riski artıyor,hastalıkla mücadelesi ve toplaması zorlaşıyor.

Tabi bu fasulyenin cinsine göre değişir bu sene Osmanlı ektim 50-60 cm ara ile tek sıra ve bir kök tek başına bir orman oluyor, eylül ayına kadar da tek fasulye veremiyor hava sıcaklıklarından dolayı. önemli olan eylül ayına kadar sağ tutabilmek.
Osmanlının fotoğraflarını çekersem eklerim şu an ilaçlama yapmama rağmen yaprak bitlerinden dolayı can çekişiyorlar.

Mücevher Çalısı 29-08-2015 12:07

Fasulyede alt taraf yaprakları azaltarak hava almaları sağlanıyor mu acaba? Bir bilginiz var mı? Ben amatörce uygulardım, birşey bilmeden:)

sinbas 29-08-2015 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1404855)
Fasulyede alt taraf yaprakları azaltarak hava almaları sağlanıyor mu acaba? Bir bilginiz var mı? Ben amatörce uygulardım, birşey bilmeden:)

Olabilir ancak bitkinin mantar, virüs vs. riskini artırır ayrıca fasulyede bir miktar nemin her zaman bitkiye faydası olacaktır.

Yaşlanmış yapraklar zaten kendiliğinden dökülecektir.

sinbas 29-08-2015 23:16

köz biberler ve Osmanlı fasulye

3 Eklenti(ler)
Köz biberlerimiz kışa hazırlanıyor.
Bahçeden taze taze topladık doğru ateşin üstüne, Közden sonra turşu olacaklar.
ve Osmanlı fasulyesi bir tek fasulye bile yedirmeden perişan halde.

sinbas 30-08-2015 00:12

farelerin yeme olasılığı olan patlıcan.

1 Eklenti(ler)
Bu patlıcanı neyin yediğini bir türlü tespit edemedik bahçelerde fare ve kablumbağa görüldü, fareden şüphelendik.

05 Temmuz 2015 de Sezonun ilk patlıcanı diye sevinmiştim büyümediğini farkettiğim de iş işten geçmişti. :)

Resulgur 30-08-2015 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1404956)
Köz biberlerimiz kışa hazırlanıyor.
Bahçeden taze taze topladık doğru ateşin üstüne, Közden sonra turşu olacaklar.
ve Osmanlı fasulyesi bir tek fasulye bile yedirmeden perişan halde.

Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)

sinbas 30-08-2015 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1405014)
Selam sn. sinbas közlenmiş biber ve patlıcanlardan nasıl turşu yaptığınızı merak ettim. Resimlerle anlatabilir misiniz . Teşekkür ederim. ;)

Benden közlemesi oldu gerisini bilmiyorum, yapılırken bahçedeydim :) yalnız duyduğum köz biberler, Sarımsak, sirke, zeytin yağı, şeker, tuz ve maydanoz, hanım google amcadan bakmış yapmış, oda ilk defa yapıyor. Üzgünüm.... :(

YeniGine 30-08-2015 23:09

Kendi mahsulünüz, köz biber, turşu harika... Maşallah, ağız tadı ile tüketesiniz inşallah.

sinbas 30-08-2015 23:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1405110)
Kendi mahsulünüz, köz biber, turşu harika... Maşallah, ağız tadı ile tüketesiniz inşallah.

Aminnn...
Teşekkürler sayın @YeniGine....
O gün misafir patlaması oldu, finali mangal keyfi ile yaptık ve bir kısmını köz bitiminde hallettik. Turşusunu da 3-5 güne yemeye başlarız. harika bir turşu oluyor hafta sonları kahvaltıda güzel bir çeşit oluyor.
Malzemelerin içine sarımsağı yazmayı unutmuşum şimdi editlerim.:)

YeniGine 30-08-2015 23:33

:) Şimdi ben hepten imrendim :D Sayın sinbas eşinizden tam olarak tarifini öğrenseniz de bizlere ilgili sayfasında aktarsanız zahmet olmaz ise lütfen.

Resulgur 30-08-2015 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1405109)
Benden közlemesi oldu gerisini bilmiyorum, yapılırken bahçedeydim :) yalnız duyduğum köz biberler, Sarımsak, sirke, zeytin yağı, şeker, tuz ve maydanoz, hanım google amcadan bakmış yapmış, oda ilk defa yapıyor. Üzgünüm.... :(

Sağlık olsun hocam bizde araştırıp öğreniriz güzel olursa yazarsınız :)

sinbas 31-08-2015 00:07

Köz Biber Turşusu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1405014)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1405115)
:) Şimdi ben hepten imrendim :D Sayın sinbas eşinizden tam olarak tarifini öğrenseniz de bizlere ilgili sayfasında aktarsanız zahmet olmaz ise lütfen.

Tarif birebir eşimin bana anlatığı gibi.

Ekledim:

http://www.agaclar.net/forum/kiler/3...tm#post1405128

sinbas 03-09-2015 22:57

1 Eklenti(ler)
Tokat yöresinde Salça kaynatılırdı.
Bizim çocukluğumuzda domatesleri yıkadıktan sonra iyice erginleşinceye kadar kasalarda bekletirler sonra da telis çuval dedikleri kendirden yapılmış çuvallara doldurur çiğnerlerdi takii çuvalın içinde sadece kabuk ve çekirdek kalana kadar.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...hmentid=573770
daha sonra suyunu ince elekten süzerek büyük leğenlere doldururlar ve akşama kadar karıştırarak kaynatırlardı,
Eklenti 573772
http://www.agaclar.net/forum/attachm...hmentid=573771
biz de altında mısır közlerdik.
Sayın TCM nin bahçesinde salça muhabbetini görünce aklıma geldi yazayım dedim. ;)

YeniGine 03-09-2015 23:34

:) Ah ah Sayın sinbas beni çok eskilere, çocukluğuma götürdünüz valla. Hele kaynamaya başlayınca o etrafa yayılan koku hiç unutamam, ne kadar güzelmiş herşey eskiden. Tabi ateşin közüne mısır, patates, patlıcan, biber...
Ne güzel günlermiş, eskiyi çok arar olduk çok.

sinbas 06-09-2015 01:16

Güllerimiz

5 Eklenti(ler)
Güllerimiz Yaz boyunca külleme ile boğuştuktan sonra tekrar yeni yeni toparlandılar ve tomurcuklandılar.

Çok güçlü bir bünyeye sahip sarı gül. 2 m ye kadar yükseliyor ve vazoda çok uzun ömürlü ve sonuna kadar açarak soluyor.
Eklenti 574004

Boyu uzamayan sürekli sağa sola genişleyen bir tip kırmızımsı bir rengi var gülleri vazoda uzun ömürlü açmadan soluyor.
Eklenti 574005

Mercanı andıran bir rengi hoş kokulu ve narin, mis gibi kokuyor. vazoda kısa ömrü var mis kokusu ile ortamın havasını değiştirmeyi başarıyor.
Eklenti 574006
ve beyaz gül karşıdan gören 4-5 kök sanır.
görünen kısmı belli bir kesiti, vazoda çeşit olarak aralara serpiştirilir pek gösterişli değil
Eklenti 574007

bahçenin gediklisi pembe ve mor şebboy, hemen yanı başında pepino iki kök diktim tek dal büyüteyim dedim ben budadıkça inadına dallandı budaklandı en sonunda ben budamaktan vazgeçtim bulunduğu alanı ormana çevirdi, kuluçkaya yatan tavuk gibi meyvelerini gizliyor.

Eklenti 574008

sinbas 13-09-2015 22:24

pepino

5 Eklenti(ler)
Eklenti 574917
Eklenti 574918
Eklenti 574919
Bahçe sezon sonuna hızla giderken güller yeniden hayat buldular bizi bahçeyi sokmama gibi niyetleri var sanki.

Eklenti 574920
pepino yaptığım araştırmalarda genelde tek dal üzerinde yetiştirmesi gerekir olarak yazılmıştı ancak bunlar yere yayıldılar daha öncede yazdığım gibi kuluçkaya yatmış kaz gibi altlarını kaldırdığımda bir sepet yumurta var gibi :) her biri kaz yumurtasından büyük olmuşlar. Ayrıca toprağa her değdiği yerden kök salmışlar bu da demek oluyor ki yerde yetiştirmek daha avantajlı daha çok beslenecekler demektir.

Domatesler küllemenin pençesine düştü ve hala direniyorlar.
Eklenti 574916

sinbas 13-09-2015 22:34

taç yaprakları dokulu dışı beyaz içi kırmızı gül.

1 Eklenti(ler)
Bu gülü bir kuaförün önünde görmüş çok beğenmiştim çelik isteyecektim ki gerek kalmadı pazar da gezerken bizimki bana bakıyordu fiyatını bile sormadan hemen alıverdim.

Taç yaprakları kalın dokulu dış yüzü beyaz iç yüzü kırmızı çok ilginç bir tür, vazoda çok uzun ömrü var açmadan bıraktığın şekliyle buruşup kuruyorlar.

aleydi 13-09-2015 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1407500)
Bu gülü bir kuaförün önünde görmüş çok beğenmiştim çelik isteyecektim ki gerek kalmadı pazar da gezerken bizimki bana bakıyordu fiyatını bile sormadan hemen alıverdim.

Taç yaprakları kalın dokulu dışı beyaz içleri kırmızı çok ilginç bir tür, vazoda çok uzun ömrü var açmadan bıraktığın şekliyle buruşup kuruyorlar.

Bu gül, yapma çiçek olarak halamlar da bir vazoda vardı. Yurt dışı kaynaklı bir site de tohumlarını görmüştüm bir süre önce. Yıllar önce ki hatıralarım canlandı. . Gerçeğini görmek çok hoş.

Dr - beyazzz 13-09-2015 23:18

güller gerçekten çok güzel görünüyorlar.keşke bahçem olsa da ben de eksem rengarenk o güzelim gülleri.

ellerinize sağlık sayın sinbas

sinbas 13-09-2015 23:49

vazoya gül kurutma

1 Eklenti(ler)
Canlı bir gülü kurutmak istiyorsanız sapından ters olarak asın şekli bozulmadan kuruyorlar ve kış boyunca vazonuzu süslüyorlar. renkleri biraz pastelleşiyor ama yinede güzel bir vazo oluşturuyorsunuz.

Bu yöntemle kurutulmuş güllerden oluşan otantik bir köşe oluşturabilirsiniz.

Geçen yıl kalorifer borusuna asarak kuruttuğumuz güz gülleri.

sinbas 13-09-2015 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dr - beyazzz (Mesaj 1407515)
güller gerçekten çok güzel görünüyorlar.keşke bahçem olsa da ben de eksem rengarenk o güzelim gülleri.

ellerinize sağlık sayın sinbas

Teşekkürler sayın Dr - beyazzz istemek başarmanın yarısı derler, eğer istiyorsanız bir gün mutlaka bahçeniz olacaktır. benim de bahçem yok ama bir gün mutlaka olacak. :)

sinbas 14-09-2015 00:11

gondolda gül kuruları

1 Eklenti(ler)
Gondollar da ki gül kuruları
Eklenti 574936
Denemelerimden birisi.
Gül kurusu üzerine yazmıştım.

Daha kaç gül kurutma mevsimi gelecek,
Gelsin! Bekleriz güllerin açmasını,
Yine toplar yine kuruturuz.
Biriktirir,Biriktirir.
Yorgan yaparız üstümüze,
Yastık doldururuz başımıza.
Daha da olmadı,
Gül kurusundan ev yaparız,
Gül kurusu çocuklarımız olur,
Kavuşamadan ölürsek birbirimize,
Gül kurusundan kefenimiz,
Gül kurusundan mezarımız,
Gül kurusundan toprağımız olur.
Gül dikerler başımıza.
Sarı sarı güller açar,
Senli benli kokarlar.
Aşıkların vazosunu süsler,
Ne olduğunu bilmezler ama!
Olsun biz biliriz ya yeter.

S.Başarır 01.01.2013

Dr - beyazzz 16-09-2015 14:40

inşallah syn sinbas

Dr - beyazzz 16-09-2015 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1407519)
Canlı bir gülü kurutmak istiyorsanız sapından ters olarak asın şekli bozulmadan kuruyorlar ve kış boyunca vazonuzu süslüyorlar. renkleri biraz pastelleşiyor ama yinede güzel bir vazo oluşturuyorsunuz.

Bu yöntemle kurutulmuş güllerden oluşan otantik bir köşe oluşturabilirsiniz.

Geçen yıl kalorifer borusuna asarak kuruttuğumuz güz gülleri.

tam yağlı boyalık görünüyorlar;););)

sinbas 11-10-2015 22:03

1 Eklenti(ler)
Kaçınılmaz son ve sezon finali derken;
inadına 1,5 kova patlıcan, inadına 2 kova kapya biberi ve inadına 2 kova dolmalık biber.
Dolmalık biberlerin fotosunu çekmedim.

Kırağı düşümüne kadar hasılat devam edecek gibi domatesler tepe budaması yaptığım için üzerindekiler bir taraftan büyürken bir taraftan olgunlaşıyorlar.

Patlıcanlar ve kıl biberler daha da bir gayretlendiler.

Bilahare daha ayrıntılı fotoğraflar çekersem eklerim.

YeniGine 12-10-2015 01:17

Öncelikle, maşallah maşallah!.. Sonra, nerelerdesiniz?

malina 14-10-2015 15:42

http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...tm#post1414282

Mesajları taşıdım :)

sinbas 15-10-2015 20:03

5 Eklenti(ler)
Bahçenin son durumu; 12 Ekim 2015
Patlıcanlar çiçek ve tomurcukta.
Pepino sonbaharın gelişinden habersiz gibi çiçek veremeye ve yemyeşil kol atmaya devam ediyor son salatalığı bugün kopardım, yine bir kova patlıcan topladım.

Biberler yine bol çiçekteler.

Karanfillerim bu sene açamadı sanırım karın altında açmaya çalışacaklar, yoksa kışın dona kesilmezlerse bahara kalıyor.

Yine bugün domateslerin beyaza yaklaşmış olan meyvelerini aldım sadece küçük meyvelerini bıraktım.

Bahçenin Son sulamasına yaklaşık 4 su bardağı melas ve bir çorba kaşığı kadar fosforik asit katarak gübreleme yaptım.

sinbas 15-10-2015 20:07

5 Eklenti(ler)
Güllerim yine yeni kırmızıya yakın yapraklar çıkarıyorlar güz goncaları çok hızlı gelecek.

Beyaz gülümü geçtiğimiz Kasım ayında diktiğim çeliklerden ve yoldan geçenler tarafından çiğnenmeden kurtulan kalan tek gül, büyük kaliteli goncası uzun ve kokulu.

ve 48 numara yine kışı yalnız geçirecek bahara kadar bizi bekleyecek.

Tüm eşyalarımı taşıdım ben taşımazsam başkaları taşıyorlar.

sinbas 15-10-2015 20:14

2 Eklenti(ler)
Arkadaşın annesinden almış olduğum Kırmızı kına çiçeğim nihayet tohum tutmaya başladı.

Alttakiler de komşunun bahçesine diktiğim güzeller.

sevgihoca 16-10-2015 22:56

Keşke bizim de bahçemize uğrasanız.Adını bilemedim ama renk tonları harika.

sinbas 16-10-2015 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1414950)
Keşke bizim de bahçemize uğrasanız.Adını bilemedim ama renk tonları harika.

Alttaki çiçekten söz ediyorsanız ismi cosmos.
Elbistan'da olsaydım uğrardım. :)

sevgihoca 17-10-2015 00:10

Hemşehri miyiz yoksa?:p

sinbas 17-10-2015 01:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca (Mesaj 1414957)
Hemşehri miyiz yoksa?:p

Değil :)
Elbistan'da 4-5 yıl çalıştım.

sevgihoca 17-10-2015 11:17

Ben de buralı değilim.İlk tayin yerimiz ve 29 yıl oldu.Elbistan'ı bilmiyorum.Ama gene de yolunuz düşerse tohumları serpiverin.:p

sinbas 17-10-2015 23:13

Şebboyda tohum alımı

4 Eklenti(ler)
Bahçede Şebboylarım fazla gübreleme ve sulama ile fazla şımardılar ve çiçekte çok cimri davrandılar bazıları hala açmadı, sanırım tohumun tohumunun tohumu şeklinde olunca tohumda bozulma olabilir diye biliyorum fakat! emin olamadım.

Eklenti 581414

Bazıları 2012 yılı ekimi bazıları da 2012 ekiminin tohumundan olanlar.
Eklenti 581415
Kuruyan tohumları kuruma bölgesinden kestikçe altlardan yeni yeni sürgün çıkardılar ve çiçek açtılar.
Eklenti 581416
İlk açan çiçeklerin tohumunu aldım ve tekrar ektim bu hale geldiler.
Eklenti 581417
İlk çiçek açımından tohum alıp ektiklerim de çiçek oranı hayli yüksek oldu fakat son açan çiçeklerin tohumları uzun süre yaprakta kalıyorlar ve hatta bu sene bazıları çiçek açmadan balkonda öldüler.

Demek ki her bitkide olduğu gibi ayırmamız gereken tohumluk bitkinin ilk ve en sağlıklı çiçeklerinden olmalı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025