agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 01-03-2024 09:41

_ _ Kasım sonunda bel fıtığından operasyon geçirdim, şu an iyiyim şükür... STOP!

_ _ Bahçede hiç bir şey yapmadım olduğu gibi duruyor, damlama boruları bile toplanmadı... STOP!

_ _ Ama 'ONARICI TARIM' a geçiş yapıyorum. Aslında toplamadığım iyi olmuş ... STOP!

_ _ Onarıcı tarım ile ilgili güzel bilgi arıyorum, tam tembel işi gibi duruyor; çapalama yok, satılık çapa makinesi var... STOP!

_ _ İlk önüme aşağıdaki link çıktı, güzel bilgiler bulduğumda ilave edip paylaşırım, takılın peşime, uzatın ayakları... STOP!

Melih Bakırlıoğlu 02-03-2024 06:28

Gelmiş, geçmiş olsun.

Portakal Rengi 05-03-2024 06:37

Geçmiş olsun.

chelik26 10-03-2024 10:52

Geçmiş olsun sn TCM. kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız temennisi ile, linke bakalım bakalım

OSMAN45 10-03-2024 12:55

Bel fıtığı

Geçmiş olsun Doktor. Aynı çatıdan 15 sene önce düştüm bilirim.
Verdiğiniz link gerçekten çok yararlı. Özellikle yağ oranları yüksek bizim gibilere:) Ancak bahçe işlerini hiç azaltamadım. Sağolsun Prof. Dr. Sabri Narman ın verdiği eksersizler sayesinde.
Herşey gönlünce olsun.

Dutlubahçe 11-03-2024 09:45

Geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum.

halcur 11-03-2024 15:37

Geçmiş olsun, Allah şifa versin.

TCM 12-03-2024 12:19

ONARICI TARIM ile ilgili güzel belgesel&film tadında bir yapım var. Hatta bir kaç sene önce forumun film önerileri bölümünde önerilmiş..

yavuz10 12-03-2024 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1623656)
_ _ Kasım sonunda bel fıtığından operasyon geçirdim, şu an iyiyim şükür... STOP!

_ _ Bahçede hiç bir şey yapmadım olduğu gibi duruyor, damlama boruları bile toplanmadı... STOP!

_ _ Ama 'ONARICI TARIM' a geçiş yapıyorum. Aslında toplamadığım iyi olmuş ... STOP!

_ _ Onarıcı tarım ile ilgili güzel bilgi arıyorum, tam tembel işi gibi duruyor; çapalama yok, satılık çapa makinesi var... STOP!

_ _ İlk önüme aşağıdaki link çıktı, güzel bilgiler bulduğumda ilave edip paylaşırım, takılın peşime, uzatın ayakları... STOP!

https://www.youtube.com/watch?v=UhaGCzl_z_A

Çok geçmiş olsun.

Onarıcı tarımda en zor ilk yıllardır. İlk yılları atlatınca gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Şimdiden kolaylıklar diliyorum

kırkdilim 13-03-2024 18:27

Geçmiş olsun sayın TCM. Tez zamanda iyileşip bahçenizle ilgili paylaşımlara devam etmenizi dilerim.

Sezerakk 28-03-2024 20:23

Kıymetli Ağabeyim çok çok geçmiş olsun. Ben de bahçe işlerine fazla kaptırdım sanırım. Belimde 2 tane boynumda 1 tane olmak üzere 3 tane fıtık başlangıcım var..

TCM 01-04-2024 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sezerakk (Mesaj 1623863)
Kıymetli Ağabeyim çok çok geçmiş olsun. Ben de bahçe işlerine fazla kaptırdım sanırım. Belimde 2 tane boynumda 1 tane olmak üzere 3 tane fıtık başlangıcım var..

Sağolasın kardeşim. Kaptırdığın işleri bize de göstersen, yoksun buralarda.

Fıtık herkeste az - çok var. Bahçede çalışırken oturarak çalışmak lazım, oğlanın bozulan bilgisayarda kullandığı oyun sandalyesinin üstünü söktüm üzerine oturup yürüterek kullanıyorum. Ağır şeyleri eşimle taşıyoruz. Dikkat edecez artık başlasın ama ilerlemesin. :)

TCM 24-04-2024 11:03

2 Eklenti(ler)
Mevsim anormallikleri devam ediyor. Kimi yaylacı çiftçiler ekim-dikime başladı bile. Eskiden mayıs ortası olmadan hatta mayıs sonuna doğru işlemlere başlarlardı. Ettiğimizi çekiyoruz, çekmeye de devam edeceğiz sanki, önlemi bırakın bahsi bile geçmiyor neredeyse. İnsanoğlu yok olmadan dünyamıza rahat yok...

Neyse biz elimizden geleni yapmaya çalışalım... Mart sonu patlıcan biber, bir hafta 10 gün önce de domatesleri suya koyduk. Geçen sene çatıya çıkarmaya üşenmiş ve fide üretimini balkonda yapmıştık, yapmıştım diyeyim de hanımın suçu yok bunda, kendi tembelliğim. Muhtemel güneş ve havalanma azlığına bağlı fideler gelişmemişti. Bu yıl çatıya aktardım, küçük bir sera aldım bakalım nasıl olacak..

Eklenti 730185

Yıllardır tohum paylaşıyorum. Maddi olarak ilk kazancım agaclar.net in verdiği şarjlı vidalama aletiydi. Önceki sene de @bahcedenn bi arazi aracı hediye etmişti sağolsun. Bu yıl da plaket aldım...

Eklenti 730186

Üstte belirttiğim onarıcı tarım dan vazgeçmiş değilim. Bahçeye makine girmedi geçen sezondan beri. Bu hafta sonu 15 kök kadar oturak barbunya ektim otların arasına bakalım nasıl olacak...

feyzi_48 24-04-2024 12:17

Bereketli bi sezon dilerim

İSAK 26-04-2024 19:05

Bahçenin şuanki halinin resimleri var mı? Bir de ben Malatya daki depremden dolayı bahçemi sürdüremedim il dışında olduğumdan dolayı. Acaba ağaçların altını da otlu mu bırakıyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum.

TCM 29-04-2024 09:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İSAK (Mesaj 1624089)
Bahçenin şuanki halinin resimleri var mı? Bir de ben Malatya daki depremden dolayı bahçemi sürdüremedim il dışında olduğumdan dolayı. Acaba ağaçların altını da otlu mu bırakıyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum.

Video çekmiştim onarıcı tarım facebook grubu için, haftaya resimleri çeker eklerim ancak yapılan bir şey yok pek bahçe için. Dün sırt tırpanı ile çoğunluk otlarını biçip öylece bıraktım. Bahçemiz ağaç ağırlıklı değil, beş çeşit elma ağacı, bir erik, iki armut ve birer vişne - kiraz var sadece. Ağaçların altını ellemiyorum, zaten her yıl bir ağaç gidiyor :( Geçen yıl kırmızı erik hastaydı, bu yıl sizlere ömür, sırada vişne - kiraz var, her yıl kurt ayıklamaktan bıktık, kirazı anlarız da vişne de kurt mu olurmuş.

Onarıcı tarım açısından soruyorsanız; tohum ekim dikim yaparken bile sağı solu çok ellemiyorlar, ağaçları siz düşünün artık. Otları biç - bırak taktiği, son zamanlarda özellikle yüzeysel köklere zarar vermemek için zeytin ağaçlarında da önerilen taktik.

Onarıcı tarım için ayrı bir başlık yok forumda, ben de çok yeniyim. Aslında bir bilen başlık açsa iyi olacak.

TCM 07-05-2024 10:59

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İSAK (Mesaj 1624089)

Bahçeden resimler...

Eklenti 730222

Eklenti 730223

TCM 03-06-2024 13:46

Onarıcı tarım

5 Eklenti(ler)
Salı günü (28.05.2024) domates, biber, patlıcan fidelerini, önceki gün (01.06.2024)karpuz fidelerini, dün de (02.06.2024) bakliyat tohumlarını hallettik. Uzun süre yağışın olmaması sebebiyle otların çoğu kurumuştu. Ekip dikerken onları biçtik, duruma göre ellemedik. Resimlerde göreceğiniz ucu sivri büyük kazığı balyozla yere çaktık (çoğunu kayınpeder halletti) dip kısmına iki yıllık küçük baş hayvan gübresi koyup plastik bardaklarda yetiştirdiğimiz fideyi üzerine yerleştirip suladık. Tohumları ekerken de küçük çapayla hala tavında olan toprağı kaldırıp tohumları yerleştirdik, üzerine bir avuç dolusu gübre ve tarım perliti (suyu muhafaza etmesi için) koyup sulayarak, kaldırdığımız toprak kısmını üzerine örttük. Son bir kaç sırada kayınpeder (eski çiftçi ve doğal tarıma hiç sıcak değil) olaya dahil oldu, biraz daha geniş çukurlarla nispeten yapmak istediğimizi yaparak olayı sağ salim bitirdik. Bu arada geçen tazecik büyümüş gürbüz otların arasına ektiğim 10 kök oturak barbunyanın tamamı yağmurlarla birlikte firesiz olarak kendini göstermiş.

Bahçenin çapalanmadığını, sürülmediğini duyan, otların arasındaki fideleri gören herkes Almanya dan köye gelen metalci Şaban mışım gibi acıyan gözlerle bakıyor. En cüretkar da kayınpeder, 'sulamaya başlayınca dizlerine gelecek otları görünce ne yapacaksın bakalım' diyor. ;)

Bakalım zaman ne gösterecek.

Eklenti 730380

Eklenti 730377

Eklenti 730378

Biberler

Eklenti 730379

Domates fideleri

Eklenti 730376

Bakliyatlar...

chelik26 03-06-2024 20:40

Almanya dan köye gelen metalci Şaban mışım gibi acıyan gözlerle bakıyor. En cüretkar da kayınpeder, 'sulamaya başlayınca dizlerine gelecek otları görünce ne yapacaksın bakalım'
Çok güldüm
Kazık etrafını sertleştirdiği için muhtemelen kökler genişleyemeyecektir, ağaç dikerken bile o burgulu şeyi tavsiye etmiyorlar kökler yüzünden.
Deneyin bakalım ne çıkacak. Bereketli olsun

Musa Gündoğan 05-06-2024 16:22

abi inşallah güzel sonuçlar olacak. bir bahçenin olmazsa olmazı malç yapmak. Ancak her malçta doğru olmuyor tabi. örneğin her yere saman serince bazı ışı sevmeyen bitkilerde sorun oluyor zira saman güneşi çok fazla yansıytıyor.
en güzeli karışık kuru otları sene sonuna doğru her yerden toplayıp daha sonra siyah poşetlere bahara kadar bekletip fideleri diktikten sonra da fide aralarına o malçı doldurmak. ondan sonra toprak kendi kendine gelişiyor. her yıl bunu yapmış olsak abartmıyorum 3-5 yıl arasında toprak istenilen ölçeğe geliyor.

TCM 01-07-2024 08:57

2 Eklenti(ler)
@chelik26; toprak yapısı uygun olduğu sürece, iddia etmesem ve mutlaka az da olsa engel teşkil edeceğini düşünsem de bunun sorun olacağını sanmıyorum. Toprağı mümkün olduğunca nemli tutmaya, kurutmamaya çalışıyorum. Her yıl işlenmeyen bahçe toprağının daha verimli olacağını düşünüyorum. Bu yıl dörtte bir verim kaybına razıyım ama ömrümüz olursa 2026 da her şey daha güzel olacak, olmalı ;) Yoksa rezil olduk eş - dost - akrabaya...

09.06.2024 bahçeden iki görüntü.. Bulun bakalım domatesler - karpuzlar nerede.

Eklenti 730485

Eklenti 730486

TCM 01-07-2024 09:36

4 Eklenti(ler)
@ Musa Gündoğan, beş yıla sarkmaz inşallah.. ;)

27.06.2024 bahçesinden..

Biber

Eklenti 730487

Eklenti 730490

Eklenti 730489

Domates

Eklenti 730488

Musa Gündoğan 05-07-2024 09:36

abi yok sarkmaz ben bahçenin bir bölgesinde tecrübe ettim otları kestikten sonra oraya attım hepsini 1 sene de çürüdüler kendileri toprağa malç yaptı alttan da çürüdü toprak hem nemli duruyor ve toprak sertliği değişmişti.

Musa Gündoğan 08-07-2024 10:42

benim tek kurtulamadım şey ayrık otu ondan nasıl kurtulurum bilmiyorum temizliyorum bitmiyor hep çıkıyor

AlimHakan 12-07-2024 18:08

buğday ve arpa nın ayrık otunu baskıladığına dair yazı okumuştum.Denemek gerek.

chelik26 12-07-2024 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1624656)
benim tek kurtulamadım şey ayrık otu ondan nasıl kurtulurum bilmiyorum temizliyorum bitmiyor hep çıkıyor

Pulluk ile derin sürüp toplamak. Kaynar su döküp yakmak, randuf atmak.

CornusMas 13-07-2024 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1624681)
Pulluk ile derin sürüp toplamak. Kaynar su döküp yakmak, randuf atmak.

Ayrıktan Roundup (herbisit) ile kurtulmak yerine ayrık ile yaşamak çok daha iyi
https://en.wikipedia.org/wiki/Roundup_(herbicide)

One international scientific organization, the International Agency for Research on Cancer (IARC), classified glyphosate in Group 2A, "probably carcinogenic to humans" in 2015. ... In 2017, California environmental regulators listed glyphosate as “known to the state to cause cancer.” The state's Office of Environmental Health Hazard Assessment made the decision based in part on the report from the IARC. State Proposition 65 requires the state office to add substances the international agency deems carcinogenic in humans or laboratory animals to a state list of cancer-causing items

TCM 16-07-2024 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas (Mesaj 1624684)

One international scientific organization, the International Agency for Research on Cancer (IARC), classified glyphosate in Group 2A, "probably carcinogenic to humans" in 2015. ... In 2017, California environmental regulators listed glyphosate as “known to the state to cause cancer.” The state's Office of Environmental Health Hazard Assessment made the decision based in part on the report from the IARC. State Proposition 65 requires the state office to add substances the international agency deems carcinogenic in humans or laboratory animals to a state list of cancer-causing items

Geçen bir meslektaşımızla domateste mantar hastalığında ilaç kullanımı hakkında yazışıyoruz sosyal medyada. Dedim ki sistemik mantar ilacı kullanılması gerek iki hafta arayla en az iki kere ve kısa sürede müdahale olmazsa (ki önceki sayfalarda da görebilirsiniz bu hastalıkla ilgili deneyimlerimi) domates yiyemezsiniz. Arkadaş ta dedi ki, "haklısınız ama kullanacağınız sistemik etkili mantar ilacı (üstteki ROUNDUP gibi) glifosat benzeri etki gösterir, dolayısıyla o ilacı kullanacağıma domatesi söker atar, üzerine de çay demler içerim"...Kendi adıma; hiç bilmediğim domatesi alacağıma iki kere ilaçladığım bildiğim domatesi yerim. Ama esas olay insanoğlunun elinin değdiği hiç bir şey tamamen zararsız değil. Kaçabildiğimiz kadar kaçmalıyız, tabi o da bir yere kadar.

s.serdar 17-07-2024 03:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas (Mesaj 1624684)

Vikipedia kendi sayfasında kendisini "Güvenilir bir referans değildir." şeklinde tanımlamakta ve devamında "Hiç kimse Vikipedi'ye referans kaynağı olarak güvenmemelidir. Bunun nedeni Vikipedi'deki bilgilerin tamamen güvenilmez olmasıdır. Vikipedi'de beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, katıldığınız veya katılmadığınız pek çok içerik mevcuttur." diye noktalamaktadır.

Buna rağmen Vikipedia'yı referans olarak kabul ediyor iseniz bir de şu sayfaya göz atmanızda yarar olacaktır.

Roundup'ın içeriğinde bulunan ve kanserojen özelliği taşıdığı düşünülen Glifosat için dünya genelinde henüz bir fikir birliği sağlanamamıştır. Bazı kurumlar Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2015 yılında glifosatı Grup 2A'da "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak sınıflandırmıştı.

Ancak büyük tarım işletmelerinde, büyük miktarda glifosat kullanımının insanlarda kanser riskinin artabileceğine dair son derece sınırlı kanıt varken, ev içi bahçecilik gibi kullanımlarda böyle bir risk olduğuna dair güvenilir ve sağlıklı bir kanıt henüz yoktur. Ulusal pestisit düzenleme kurumları ve bilimsel örgütler arasındaki fikir birliği, glifosatın etiketli kullanımlarının insan kanserojenliğine dair hiçbir kanıt göstermediğidir.

Dolayısıyla GDO'lu ürünlerde son derece yaygın kullanım gösteren Glifosat'ı içeriğinde bulunduran Roundup'ı, eğer doğrudan yemiyecekseniz, içmeyecekseniz, üzerinize dökmeyecekseniz panik yapmanıza şimdilik pek gerek yok gibi. :)

Musa Gündoğan 17-07-2024 07:49

yine en iyisi toplamak gibi görünüyor. sayın chelik kaynar suyu denemedim fakat bir de onu deneyeceğim bakalım. ayrık otu ile beraber yaşıyoruz bundan kaçış yok ancak zurnanın zırt dediği yerden çıkıveriyorlar. bahçenin tam ortasından çıkmak nedir. :):)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025