agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 30-05-2019 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevgi Durul (Mesaj 1569477)
İşte bunu duymamış olalım. :)
Hanım sözü dinleyen zarar etmez. :rolleyes:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1569362)
...
Hân ımın yaptığı temizlik sonrası yedi sekiz ay önce diktiğimiz ortancalar, kekikler ortaya çıktı.

Kesinlikle haklısınız, her zaman dediğim gibi, O bizim Hân 'ımızdır, ne dese haklıdır, bize ancak Fok yemek düşer.. ;)

TCM 31-05-2019 15:57

4 Eklenti(ler)
Önümüzden akıp giden, ölüp giden, eskiyip silinen, kaybolan güzelliklerin farkında olmamak, görmemek onların değerlerini bilmemek ne kadar kötü.

Eklenti 694330

Eklenti 694331

Eklenti 694332

Eklenti 694333

TCM 31-05-2019 22:52

Yol boyu yaylanın zirvesine yakın yamaçlar farklı renklerde resimdeki gibi kekiklerle dolu. Kaç kişi bu güzelliklerin farkında bilmiyorum. Adına yaşam dediğimiz ve gittikçe zorlaştırdığımız süreç, zamanını bilemediğimiz sona doğru hızla çekiyor bizleri. Etrafımızdaki onca güzelliği göremeden, hissedemeden, bir garip nefret, şiddet ve öfkeyle ilerliyoruz biz de. Kalplere dokunabilecek fırsatları bulmak, yaratmak güzel şey..

Bize bağlı hastalardandı, sürekli kullandığı yıllardır değişmeyen ilaçlarını yazdırmaya gelirdi. Arkamdaki hediye edilen sepeti görmüş, geçen hafta kendi yaptığını getirdi, kargı ve hayıttan yapılmış pek güzel yayvanca bir sepet. Üç kişi vardı bu sepetlerden yapan, ikisi rahmetli oldu 10 yıl içinde, bu abimiz kaldı şu an. Küçük süs sepetlerinden büyük sırtta odun-sebze taşınan küfelere kadar boy boy.

Bir başka abimiz. Emekli, ayaklarından özürlü.. Sanayide küçük bir dükkanı vardı, geçenlerde yanına uğradım, baktım eciş-bücüş bir şeylerle uğraşıyor. Ortalık toz içinde, kabak kemane yapıyormuş meğer bizimki, ama kabaktan değil, kabak yerine ağaçları oyuyor, bu kadar mı güzel olur işçilik. Kabaktan yapılanların sesi bir tık daha güzel oluyormuş ve daha hesaplıymış. Bizimki yurt dışına satıyormuş tek tük, bu işi yapan beş - 10 kişiden biriymiş ülkemizde. Bu adamın böyle gariplikler yapacağını yıllar önce anlamalıydım. Belki 20 yıl önceydi, krem rengi serçesine doldurdu bizi, şehrin dışında ağaçların altına bir yere götürdü. Bagajından bir kutu çıkardı; küçük bir mangal, birkaç domates, biber, soğan, tereyağ, bir paket te soyulmuş karides. Bizim kartonla, saç kurutma makinesiyle zor yaktığımız mangalı tek kibritle yaktı, kısacık sürede öyle güzel bir şey hazırladıki, hala o tat damaklarımdadır..

İki ay kadar önce muayene esnasında nereden çıktıysa bahçedeki aşılayamadığım kestane ağacından bahsettim. Mayıs ortalarında aşılayalım abi beş dakikada dedi. Meğer Birgi – Bozdağ ın en becerikli aşıcılarındanmış. İş çıkışı aldım arabayla, Bozdağ dan aşı kalemlerini aldık, küçük çantasını aldı bizim bahçeye gittik. Ağacı altına oturdu, kalınlığı bacak kadar olan dallı budaklı ağacı zirvesinden saniyeler içinde testeresiyle kesti ve devrilmesine fırsat vermeden yere paralel omuzladığı gibi kaldırıp kenara koydu. Kalemleri çıkardı, boylarını ayarladı, ağacın kenarlarını gevşetti, yerleştirdi, aşı bandıyla sardı, macunladı, etrafını tekrar kalın kartonla sardı, içine toprak doldurdu ve tamam dedi. Yapılan iş ne kadar basit gibi görünse de ‘ustalık’ ayrı bir şey, hele yetenekle birleşirse seyretmeye doyamıyor insan..

TCM 19-06-2019 15:43

2 Eklenti(ler)
Fasulyeleri ekmiştik bir kaç hafta önce. Üzerine torf-talaş-perlit karışımı koymuştum kaymak yapmasın diye. Aşırı yağmurlar karşısında kaymak tutmadı ama bu kez de eridi gitti tohumlar. Seneye tepe yapıp ortadaki boşluğa tohumları ektikten sonra üzerine ince naylon çekmeyi düşünüyorum. O kadar uğraşmaya gerek var mı derseniz, her ekim sonrası çıkmayan yerlere tekrar tohum koymaktan başka iş yapamaz oldum. Bu yağmurların da insanlar gibi artan dengesizliklerle sonraki senelerde de devam edeceği aşikar. Tek tük çıkanların yanına bir kaç tohum koymak için şeffaf bardaklar da etkili çözüm oluyor.

Eklenti 695351

Aradaki mesafe fazla olduğu için fide zarar görmüyor bir kaç gün geç gittiğinizde karşınıza böyle ilginç görüntüler çıkabiliyor. Azmin elinden bir şey kurtulamaz, bardağı topraktan çıkartıp kendine kalkan yapmış bizimki.

Eklenti 695352

TCM 03-07-2019 15:43

4 Eklenti(ler)
Bahçeden haberler;

Domateslerin organikliğini bozduk; koltuk alırken baktım bir kaçının gövde dallarında siyahlaşmalar başlamış, mantara yakalanmışlar. Geçen sene de aynısı olmuştu ve kükürt atayım bakır atayım derken ilerletmiş üçte birini kaybetmiştim. Bu yıl sistemik etkili mancozeb beklemeden kullandım. Bir kısmında da yine geçen sene ki gibi meyve altlarında hafiften kararmalar var. Daha sulamaya başlamadığıma göre fazla sudan olamaz, muhtemel kalsiyum eksikliğine bağlı. Nasılsa organiklik gitti dün de kalsiyum nitrat aldım yarım kilo, sulandırıp yapraktan atayım, sıvı olmadığı için emilimi fazla olmazmış, biraz da damlamayı açıp su ile beraber gitmesi için damlamanın olduğu toprak kısımlarına dökeyim. 10 lt. suya 50 gr. katılacak.

Taze fasulye ekimi için yaylalarda son günler, haftaya kalırsanız yiyemeyebilirsiniz, çıkmamış ekilmemiş yeriniz varsa acele edin. (Çok soğuk yaylalar hariç, bizim tarafa yakın 1.000 rakım için söylenen böyle)

50 kere sormuştum sizlere nasıl olacak diye ya; sonunda damlama sistemine geçtik.. Büyük rahatlık ancak salma sulama gibi çok dayanmıyor, üç dört günde bir sulamak gerekecek gibi duruyor. Kimi yerlere de çok gidiyor gibi, mesela aşağıdaki biberler;

Eklenti 696216

Marullar;

Eklenti 696217

Taze fasulye;

Eklenti 696218

Bahçenin girişi; Kuru fasulyeleri bu kez girişe aldık, bu tarafa hiç azot birikmemişti. Çoğunluk ilk kez denediğimiz ve bu taraflarda çok sevilen küçük taneli sırık fasulye. Sırık başına üç tane tohum koy diyen oldu, dört diyen oldu, en son biri beş koy dedi :) Ben en fazla dört bıraktım. Sırıklar kışın aldığım 180 cm. lik ince bambular. Uçlarından yana yatmamaları ve fasulyelerin sarılması için ip çektim.

Eklenti 696219

Sağ tarafta ustası tarafından kalem aşı yapılan (yukarıda bahsetmiştim) kestanenin sünnet edilmiş hali var. :D Aşılar tutmadı maalesef, geçen görüştüm çoğunluk böyle olmuş bu sene. Kalemlerin olduğu yerlerden süğmüş yeşillikler çıkmıştı önceki haftalarda ama baktım hayat yok. Sadece resimde gözükmeyen daha küçük kestanenin yanından çıkan dalına göz aşısı gibi bir şey yapmıştı, o tutmuş.

Eklenti 696219

TCM 03-07-2019 15:50

3 Eklenti(ler)
Çiçeklerimiz; 10 gün kadar önce gübreci komşumun verdiği karışık sentetik gübreden attım sulandırarak.

Bu arada üstte yazmayı unuttum tüm sebzelere geçen sene elime geçen sıvı solucan gübresi attım bir kez. Öncesinden de sulandırılan kükürt atmıştım.

İlk sarışın açtı, kırpık sarışın..

Eklenti 696220

Bu yıl da ortancalar süper, budayamadık bir türlü (çiçeklenme bitince budayalım ki seneye de açsın, baharda budarsak o yıl çiçeklenmez unutmayın) üzeri küçük küçük çiçek dolu.

Eklenti 696221

Bahçemizin tatlı belası, bakım istemeyen, çok doğuk bir kaç ay harici mutlaka bir taraflarda çiçek açmışı bulunan hercai menekşelerimiz..

Eklenti 696222

Dutlubahçe 03-07-2019 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1571556)
Bahçeden haberler;

.................
50 kere sormuştum sizlere nasıl olacak diye ya; sonunda damlama sistemine geçtik.. Büyük rahatlık ancak salma sulama gibi çok dayanmıyor, üç dört günde bir sulamak gerekecek gibi duruyor. Kimi yerlere de çok gidiyor gibi, mesela aşağıdaki biberler;

Su çok giden hattın başında vana varsa biraz kısarsanız, yoksa oraya bir vana koyarsanız problem çözülür diye düşünüyorum.

Portakal Rengi 04-07-2019 07:47

50 kere sormuştum sizlere nasıl olacak diye ya; sonunda damlama sistemine geçtik.. Büyük rahatlık ancak salma sulama gibi çok dayanmıyor, üç dört günde bir sulamak gerekecek gibi duruyor. Kimi yerlere de çok gidiyor gibi, mesela aşağıdaki biberler;

Salma sulamada her arık'a kaç ton su veriyordunuz ? Burada saatte 2 lt veriyoruz.
Bitkiler büyüdükçe sulama süresi uzamalı. Hem kök derinde olduğu için suyun aşağıya ulaşması gerekiyor hemde bitkinin su gereksinimi artıyor. Nem ölçer ile kontrol ettiğim için yazabiliyorum.
Akdeniz iklimindeyim. Havalar çok sıcak. Domatesler 3 günde, biber-patlıcan 2 günde, fasulye salatalık-börülce hergün su istiyor.
Fasulyeler umarım ölmezler. Çok güzel verimi varken, sıcak dalgası sonrası sarartıp sarartıp yaprak dökmeye başladı.
Sulamayı aynı zamanda kurduk ama benim bitkiler meyvede. Büyümede geciken fideler sorun oluyor. Sulamayı azaltsam büyümüyorlar ama meyveye zorlayamıyorum. Ona çözüm arıyorum.

TCM 04-07-2019 10:28

@ Portakal Rengi, sizin resmi görünce sincabın renginden korksam da, kulaklarından iki elimle tutup sallaya sallaya sevesim geliyor. :D

Baktım size ait bahçe sayfası göremedim. Düzenleyin de arada oturmaya gelelim.

Bahçemiz yaylada, tam barbunya, fasulye zamanı şimdi yaylalar için. Ama ovada olmaz, çiçek olur meyve dökmez, o da olsa verimli olmaz, hastalık vs.vs.

Benim 16 mm. damlamalardan delik başına muhtemelen 2 lt. ye yakın su geliyormuş. Üç günde bir 1,5 saat sulamak gerekecek diye düşünüyorum. Nem ölçer şöyle bir şey mi? Veya daha ideali nasılsa ve nasıl kullanılacaksa anlatın ben de alayım bakalım. Bilgiler için teşekkürler.

TCM 04-07-2019 10:47

5 Eklenti(ler)
Yaylada bamya olmazmış güya; gerçi kaç yıldır ekiyoruz az olduğu için randıman alamıyoruz. Bu yıl daha iyi olacak gibi.

Eklenti 696237

Muhat acı dolmalık biber..

Eklenti 696239

Bu nasıl bunea mulata, siyaha kaçmış iyice.

Eklenti 696238

Börülceler kötü başlamıştı ama şu an fena değil. Üstte minik bir kuş ölmüş kalmış, resmi çekerken değil de şimdi bakarken gördüm.

Eklenti 696235

hosseda 04-07-2019 10:53

Damla sulamayı gün aşırı 45 dakikaya ayarlıyorum. Bunu yıllardır uygulamaktayım. Sabah 05.30 gibi başlıyor sulamaya. Çok sıcaklara gelince süreye yarım saat ilave etmek iyi oluyor. Nem ölçmek için alete gerek yok gözle toprak ne durumda anlaşılıyor olmadı parmakla kontrol ediverin.

(sebzelerinizin hiçbir eksikliği yok maşallahları var....)

TCM 04-07-2019 15:36

5 Eklenti(ler)
@ hosseda nın maşallahından sonra pek yakışmayacak ama, 'maşallah dediğiniz üç gün yaşamıyor' deyip suçu ona atarak mantar olmuş domatesleri göstereyim, bahçeyi de boş boş gezmemiş oluruz, görmemiş arkadaşlara ders olur diyecem ama sonuçta hastalıklı domateslerin sahibi ben olduğum için 'ders vermek' benim neyime :p Domateslerin solundakiler tigernut bu arada.

Önce toplamda iki buçuk uzun sıra 115 kökten oluşan domateslerimiz. Soldaki çoğunluk iki tam sıraya yaklaşanlar sırık domatesler. Dört kökte bir demire gerdirilen önlü arkalı ipin arasında duruyorlar. Sağdakiler de oturak domatesler; onları nasıl ağırlayacağıma hala karar verebilmiş değilim yıllardır. Bu sene kimsinin altına mukavva koyup üzerine yatırdım, kimisinin altına naylon sele, selenin üzerine budadığım leylandi dallarını koydum, kimisinin altına çuval çuval üstüne naylon delikli kasa ve yine üzerine dal parçaları koydum ki toprağa değmesinler.

Eklenti 696245

Yakın çekim sırık domateste mantar; siyahlaşan dallar ve meyveler, kuruyan dallar, sararan yapraklar vs. Bunları söküp atmak lazım bahçeden ama üzerindeki meyveler şu an iyi, sistemik ilaç ta attığım için bir kaç gün bakayım diyorum, gerçi düzeleceğini sanmıyorum. Bana katılmayan arkadaş olur mu bilmiyorum ama bu saatten sonra kükürt-bakır gibi yüzeysel ilaçlarla düzelmez, mancozeb (bildiğim ve geçen seneden elimde olan bu) gibi sistemik ilaçlar kullanmalı. Kimi saçma sapan, at gözlüğüyle olaylara bakan, facebook gruplarındaki öneriler gibi; odun külü, oksijenli bu aşamada fayda etmez. Bu sene çok da geç kalmadık ama demek ki yağmurlarla birlikte düzenli kükürt uygulamasına başlamamız gerekiyormuş, yine geç kalmışız.

Eklenti 696246

Çoğu hastalık oturak domateslerde daha sık görülüyor temas fazla olduğu için.

Eklenti 696247

Sıranın hemen başındaki oturak domateste (Bayındır ın dağ köyünde önceki sene edindiğim mavi omuzlu domates) özellikle sol taraftaki kurumuş rengi koyulaşmış dallara dikkat edin.

Eklenti 696248

Bu da son etkinlikte forumdan aldığım küçük, söbe pembe Ali nin domatesi miydi adı :) Dalları seyrek oldu, (sıra başındakilerin hafiften vişne ağacının gölgesinde kalmasının da etkisiyle sanırım) meyvelerini görünce sevinmiştim ancak kalsiyum eksikliğini andıran (mantara da benzeyen) meyve altlarındaki kararma (bir kaç sırık domateste daha var) canımı sıktı.

Eklenti 696249

Dün 10 lt. suya 50 gr. kalsiyum nitrat atarak erittim ve 115 kök domatesin diplerine damlama deliklerinin üzerine döktüm..

obabilgesi 04-07-2019 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1571583)
@ Portakal Rengi, sizin resmi görünce sincabın renginden korksam da, kulaklarından iki elimle tutup sallaya sallaya sevesim geliyor. :D

Baktım size ait bahçe sayfası göremedim. Düzenleyin de arada oturmaya gelelim.

Bahçemiz yaylada, tam barbunya, fasulye zamanı şimdi yaylalar için. Ama ovada olmaz, çiçek olur meyve dökmez, o da olsa verimli olmaz, hastalık vs.vs.

Benim 16 mm. damlamalardan delik başına muhtemelen 2 lt. ye yakın su geliyormuş. Üç günde bir 1,5 saat sulamak gerekecek diye düşünüyorum. Nem ölçer şöyle bir şey mi? Veya daha ideali nasılsa ve nasıl kullanılacaksa anlatın ben de alayım bakalım. Bilgiler için teşekkürler.

Tabi toprak yapısı ve iklim önemli elbet, ama ben tüm sebzelere 4 lt damlatıcı memelerle gün aşırı iki saat sulama yapıyorum. Tabi memeler bu iki saat içinde tam kaç lt boşaltım yapıyor ölçmedim. Ama sebzelerin keyfi yerinde görünüyor. Domates, biber, patlıcan çiçekteler...

hosseda 04-07-2019 19:54

Çok sıklar ayrıca gölgelik alanda fazla gibi bahçenizde. Tam gün güneş görenlere dokunmadan bazı fidanları acımayın sökün atın. Bahçe rahatlasın güneş ve su var, yaylayı da bulmuşlar daha ne isteyeceklermiş...toparlamazlarsa bulun beni....

TCM 04-07-2019 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1571615)
Çok sıklar ayrıca gölgelik alanda fazla gibi bahçenizde. Tam gün güneş görenlere dokunmadan bazı fidanları acımayın sökün atın. Bahçe rahatlasın güneş ve su var, yaylayı da bulmuşlar daha ne isteyeceklermiş...toparlamazlarsa bulun beni....

Bu yıl geçen seneye göre sıra aralarını 90 ar cm. e çıkardık, aralarını çapa makinesiyle sürebilmek için. Domateslerin araları ise sırıklarda 40, oturaklarda 50 cm. Sırıklarda budama da olduğu için iyice ferahladılar. Bahçede pek ağaç ta kalmadı. Arka taraflardaki gölge alanlar sabah erken saatler olduğu için evin gölgesi, yoksa gayet güneşlik bahçe. Fotoğrafların daha net gözükmesi için özellikle gölgedekiler çekmeye çalıştığım için size öyle gelmiş. Akşam üzeri ön taraftaki hasta oturakların dört kökü ile iki kök sırık domatesi kökledim. İnşallah mancozeb içeren ilaç iyi gelir. İlginçtir geçen sene hastalık yüzü görmeyen blue beauty de bile iki kök hasta, bulgar domateslerinde de tek tük hasta olan var. Demek ki diker dikmez 10 güne bir kükürt atıp, çiçeklenme artıncaya kadar da bakır atıcaz seneye. Toparlamazlarsa ibibikler öter ötmez ordayım..

TCM 14-07-2019 17:30

3 Eklenti(ler)
Yaz yağmuru...14.07.2019

Bahçenin doğudan başlayarak dikey panoramik görüntüleri.. Ön tarafta bir sıra dahliya, tek tük açmaya başladılar, sarışınlar bir hafta oldu kendilerini göstereli. Yürüme yolundan sonra iki sıra biber, yanında börülce ve yanında iki sıra bamya. Devamında arkadaya doğru üç sıra barbunya, iki buçuk sıra domates, iki yarım sıra yer bademi, üç sıra patates ve en arka bahçe sınırında şekil yapsın diye yemeklik ayçiçekleri.

Eklenti 696637

Yan tarafa geçersek biberlerin devamında marul ve salatalıklar, hemen arkalarında 3 yarım sıra taze fasulye, arkasında barbunyaların devamı ve arkada sırayla patlıcan (domatesin devamı) domateslerin arkasında da kabak ve karpuzlar geliyor.

Eklenti 696638

Bahçenin kuzey tarafında ise dalyalar, arkasında oturak ve sırık kuru fasulyeler, arkalarında ise mısırlar var.

Eklenti 696639

TCM 14-07-2019 17:48

5 Eklenti(ler)
Oturak kuru fasulyeler.

Eklenti 696641

İlk ekilenler epey büyüdü, daha büyüyecekler, sararacaklar ve toplanıp kurutulacaklar. Bu yıl ilk kez ektiğimiz sırık kuru fasulyelerde ise hala meyve görülmedi. Sanırım genel kural; oturak cinsler daha erken olur ama lezzet olarak bir kaç tık daha geriden gelirler.

Eklenti 696642

Forumdan gelen boşnak biberi. İri ceviz büyüklüğünde hafif acı, düzgün hatlı, sert yapıda.

Eklenti 696640

Barbunyalar, aralarında şu an ot yok ama az önce yağan yağmurlar sonrası bir haftaya ot dolar herhalde.

Eklenti 696643

Bu yıl beş çeşit patlıcan var.. İlk bayrak açan bu arkadaş.

Eklenti 696644

TCM 14-07-2019 17:57

5 Eklenti(ler)
Kabak - karpuz - (diğer taraftaki salatalıklar da) bu yıl mantarsız gidiyor. Sorunsuz bir şekilde dört beş ayrı kök salatalığın meyvesini dahi yedik. Salatalıklara bir kez sistemik mantar ilacı attım, sonrasında da iki kez kükürt ve en son oksijenli su uyguladım koruma amaçlı. Karpuz kabaklara ise kükürt ve oksijenli su.

Eklenti 696645

Patatesleri kayınpeder ekti. Aralarında arıklar bıraktığı için sadece o bölüme vahşi sulama uyguluyoruz.

Eklenti 696646

Ayçiçeklerimiz, bir kısmı @ Zekoş tan, çok büyük kafa yapacakmış, bakalım.. Ortadaki örtülü 'şey' yerin altındaki küçük 'tandır'ım :D

Eklenti 696647

Çiçeklendiklerinde oldukça güzel duracaklarını düşünüyorum. Bahçenin arka tarafını 70 cm sıra arası ve 20-25 cm. aralıklarla komple doldurdum.

Eklenti 696648

Bahçenin arka taraftan çekilmiş son resmi.

Eklenti 696649

chelik26 14-07-2019 21:31

5 Eklenti(ler)
Harika bir bahçeniz olmuş. Benim salatalıkları mantar mahvetti hala da kurtaramadım. Yeni sürgünleri çok parlak ancak günler geçtikçe mantar öldürüyor. meyveler 5 6 cm den sonra sararıp kuruyor. Fasulyelerim zaten doğuştan yaprakları kurudu. haziran başı 10 gün yağan yağmur mantar yaptı. Bal kabaklarım bir kısmı çok iyi oldu. şu an 10- 15 kilo olanllar var. Domateslerim cılız kaldı. EN iyi biberler ile patlıcanlarım. Seneye sadece patlıcan ekeceğim. Hastalık falan hiç bir şey etkilemiyor. Karpuzlarım fena değil.
Çok fazla ot ve ayrık var bahçede. Bu sene hiç bir şey yapamadım.
1. si evle uğraşmaktan bahçeye zaman ayıramadık, 2. si hava o kadar sıcak oluyorki saat 7 buçıktan sonra iş yapamıyorsunuz. taaki saat akşam 6 buçuğa kadar. Ev etrafında hiç ağaç vs olmadığı için ev bile çok sıcak ve oturulamaz durumda. Seneye yeni tedbirler düşünüyorum. Bu sene tecrübe oldu.

TCM 14-07-2019 23:17

@ chelik26, bulunduğunuz yerin bu kadar sıcak olması ilginç. Netten hızlıca bilgi arandım rakım bilgisi bulamadım. Resimlerinize bakınca yukarılarda gibi duruyor ama. Neyse, daha yolun başındasınız, evin içine oturabilmeniz bile büyük başarı. Her sene daha iyi olacaktır bahçe emin olun. Eksikler bitmiyor, zaten içimizdeki aşkı yaşatan, taze tutan da o değil mi. Bahçenin çoğuna buğday (sulama, fazla bakım istemiyor bildiğim kadarıyla, yine etrafınıza bir sorun) ekip kendinize seneye için 500 m.kare yer bırakın, duruma göre her sene çoğaltırsınız. Mantara yakalanan bitkilere sistemik ilaçlar atmayınca düzelmiyorlar. Biraz ilerlemiş olursa onlar da fayda etmiyor kendi tecrübelerim. Özellikle kabakgiller kötü etkileniyor. Daha önce de yazdım (geçen sene de yazmıştım ama uygulamaya erken başlayamadık) nasip olursa seneye sebzeleri diktikten sonra (özellikle domateslere) beş günde bir kükürt - oksijenli su - arada da bakır dönüşümlü atmayı düşünüyorum. Netten lt. si 6 liraya üç lt. oksijenli su aldım, 1/100 oranında sulandırıp kullanıcam sezon bitene kadar.

Kestane kabağı sanırım pek güzel büyümüş. Ayrık otlarına çare düşünmek gerek herhalde öncelikli olarak. Kullanmasını sevmiyorum ama çim ekmeyi düşündüğüm yerdeki (20-25 m.kare kadar) ot ilacı attım, beş günde epey sarardılar, bugün yağan yağmur sonrası yarın makineyle çapalıyayım diyorum, bakalım nasıl olacak.

g.c. 16-07-2019 08:09

Hocam bahçenizde panaromik olarak tura çıkarmışsınız ben ancak katılabildim. Küçük tandırınız dikkatimi çekti. Ekmek mi yoksa kebap yapımı için mi kullanılıyor? İçine giren lezzetlerin yapım aşamaları ve sonrasında gömme aşamalarından detay isteriz :)

TCM 19-07-2019 14:28

5 Eklenti(ler)
Resimleri atayım da 'bıdı bıdısı' nı sonra yapalım, kalıp gidiyor sonra..

Salatalıklar tüm resimler birkaç gün önceden..

Eklenti 696826

Buena mulata,

Eklenti 696828

Adını unuttum,

Eklenti 696829

Cosmos, kekik ve sarı ıtırlı bitki karışımı

Eklenti 696827

Itırlı kalıcı aromatik otomatik

Eklenti 696830

TCM 19-07-2019 14:53

5 Eklenti(ler)
Tırnak çiçeği,

Eklenti 696831

Mısırlarımız,

Eklenti 696833

Kimisi (forumdan almıştım) daha boyunu uzatmadan püsküllenmeye başladı.

Eklenti 696834

Mısırı oluşturmaya çalışan bile var, ancak püsküle, boya ve meyvesine baktığımızda pek başaracak gibi durmuyor, cinsi mi öyle acep

Eklenti 696835

TCM 19-07-2019 15:59

5 Eklenti(ler)
...Kendimden kaçak
Yarim keskin bıçak
Nerde bende o yürek
Yardan cayacak
Hep köşe bucak ...

Tamamı olmasa da bazen bir tını, bir kaç kelime yakışıveriyor o zamana...

Yağmur damlalarının dalyaya yakıştığı gibi..

Eklenti 696837

Çim ekeceğimiz alanı (şimdilik 40-50 m. kare) hazırladık üç dört gün önce.

Eklenti 696838

Papatyalar,

Eklenti 696839

Her tondan ortanca, yok asit olunca şöyle olurmuş, yok bazik olunca böyle olurmuş... Peaahhh, hepsi yan yana :D

Eklenti 696840

Eklenti 696841

Arka tarafta BMW X6 cipim arada çıkıyor, kusura bakmayın artık, yeni aldım biraz pahalıca, nereye sokacağımı bilemiyorum bazen..

TCM 19-07-2019 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1572118)
Hocam bahçenizde panaromik olarak tura çıkarmışsınız ben ancak katılabildim. Küçük tandırınız dikkatimi çekti. Ekmek mi yoksa kebap yapımı için mi kullanılıyor? İçine giren lezzetlerin yapım aşamaları ve sonrasında gömme aşamalarından detay isteriz :)

İki gündür resimleriyle bir yere yazdım nasıl olduğunu diyordum ki sonunda buldum. Linkteki düzen, iki kat yapınca olmadı; hava almadı için, eti koyduk bir saat sonra baktım içi soğumuş :D Sonra tek kat yaptım, bu kez oldu; içerisinde ateşi yakıp köz olunca içerisine tavuk koydum ve saatini hatırlamıyorum herhalde 1,5 saat sonra gayet güzel aldık. Bu yıl daha denemedik. Pek severim yemek yapmayı, özellikle et ürünleri.. Ancak ev halkının dördü de ayrı tellerden çaldığı için zevkle mangalın, fırının, ocağın başına geçilmiyor. Gömecek güzel bir şeyler bulursak zevkle paylaşırız. Dondurma nasıl yapılır başlığına geçen sene bir yazı yazmıştım, bir yıldır dört beş kez denememe rağmen hala buzlu yapıyorum. İlk yaptığım kazara güzel olmuştu ancak onu da nasıl öyle yaptığımı anlayamadığımdan hala yazının devamı gelmedi, ona benzerse gömme işi seneye kalabilir. :p

Muda 20-07-2019 23:17

Adını hatırlayamadığınız bitki http://www.agaclar.net/forum/bahce-s...leri/15846.htm

Dondurma yapmayı ben de denemiştim. Dediğiniz gibi biraz buzlu oluyor. Buz olmasını engellemenin yolu mümkünse keçi sütü kullanıp süt içindeki su oranını düşürmek. Tabi gerçek salep kullanmak da gerekiyor. Uzun süre kaynatıp sütü salep kıvamına getirmek gerekiyor. Daha sonra da sürekli olarak karıştırıp soğutmak için dolaba koyup yeniden çıkarıp karıştırıp donuncaya kadar bu işlemi tekrarlamak gerekiyor. Tabi bir süre sonra bu işten insan bıkıyor. İki litre sıvıyı bir litreye kadar suyunu buharlaştırabilirseniz istediğiniz gibi bir dondurmaya sahip olursunuz.

Biz krem şanti biraz çilek ile marketlerde satılan dondurmayı elde ettik. Gerçek salep ile yapılan kadar olmasa da sanırım benzer bir teknikle yapıyorlar. Salep ile yapıp krem şanti ile daha güzel olur herhalde. Gerçek salep kalmayınca deneyemedik.

TCM 20-07-2019 23:24

@ Muda, ilk yaptığımda sonrakilere göre daha çok kaynatmış ama kaynatırken ve buzluktayken daha az karıştırmıştım. Tariflerde daha çok karıştırmaya odaklandıkları için kerametin onda olduğunu düşünmüştüm. Geçenlerde pastane imalathanesinde çalışan biri geldi, konuşurken özel geniş tencerede hem çevirip hem karıştırıp hem de ısıttıklarını ve suyun üçte dörtte bir kadar kaybettirilmesi gerektiğini söyledi. Kendileri sütün özdeşleşmesi için 'emulgatör' kullanıyorlarmış. Son kez ben de bolca kaynatıp deneyeceğim, yine olmazsa ben de kötü yola sapmayı düşünüyorum. Gerçek salep kullanıyorum lt. ye 5 gr. kadar.

g.c. 22-07-2019 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1572302)

Arka tarafta BMW X6 cipim arada çıkıyor, kusura bakmayın artık, yeni aldım biraz pahalıca, nereye sokacağımı bilemiyorum bazen..

BMW X6 2018 Ağustos ayındaki fiyatı 2 milyon TL

:eek:

TCM 22-07-2019 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1572405)
BMW X6 2018 Ağustos ayındaki fiyatı 2 milyon TL

:eek:

İnandığınıza inanmak istemiyorum. Eğer benim dahi inanamayacağım ifademe inandıysanız yarın da hanıma Mercedes-Maybach S 650 almayı düşünüyorum. ;)

Bu arada çimlerin ekimine sonunda başladık. Az önce deneme amaçlı (malzemelerin yetip yetmeyeceğini anlamak için) 5 m.kare yeri ekip suladık, kaldı 45 m.kare.

TCM 22-07-2019 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1572447)
Bizim hiç duymadığımız, hayal bile etmediğimiz şeyleri buraya yazmak, sizin aklınıza nereden geliyor acaba diye düşünmeden edemiyor insan.

Sizce ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025