agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   İsmail Kuzucu / Bahçe, Sera (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33546.htm)

İsmail Kuzucu 15-02-2015 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1356525)
Saksı yerine plastik bardaklar daha hesaplı olacaktır. En küçük boylarının 100 tanesi 1,5 tl. Daha büyük olanları çelik için uygun olur.

Bu tercih size kalmış, fide poşetleri dahi olur. Çeliklerin hepsini bir alana ekince köklendiği zaman tek tek ekmesi zor oluyor. Asıl yerine alınca hemen alışmıyor.

Küçük bir alana ekildiği zaman bitki burada kendini iyi besliyor. Kök tamamen ortamı sardığı için yer değiştirince alışma sorunu olmuyor.

İsmail Kuzucu 15-02-2015 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erol21 (Mesaj 1356530)
Bir yerde çelikle üretim yapılan gül vb bitkilerin hem daha dayanıksız hem de daha kısa ömürlü olduğu okumuştum Bu nedenle özellikle bazı satıcıların çelik değil aşılı vurgularına denk gelmiştim Sizce bu durum ne kadar doğru?

Aşılanacak anacı nasıl üretiyorlar acaba. :) Durum şu şekilde olabilir;

Bölgedeki iklim bitki için olumsuzdur ve bu gülü yetiştirmek için daha dayanıklı bir anaca aşı yapılır. Böylece o gül değişinik anaç ile yaşamaya devam eder.

Bu yüzden elma, erik gibi bitkilerde anaç seçimi çok önemlidir. Kuru yerlerde başka anaç, fazla yağış alan yerlerde değişik anaç çeşidi kullanırlar.

TCM 15-02-2015 19:23

Biocan pellet

1 Eklenti(ler)
İsmail Bey, biocan pelletleri dün aldım. Satıcı tanıdıktı üstte bahsettim; elinde daha varmış, altı-yedi tanesini tarttı, hepsi 15,5-16,5 kilo aralığında geldi. Ben "iki tane alayım, firmaya mail atar sorarım bu nedir diye" deyince arkadaş ben arayıp sorayım şimdiye kadar tartmak aklıma gelmemişti hiç dedi. Arabayı dükkanın önünen çekene kadar aramış. Oradan ne dediler bilmiyorum. Bana 50 kiloyu tamamlayacak üç torbayı verdi ve iki torba parası aldı. İki torbasını kayınpedere verdim, 3 dekar patates ekeceği alanın yarısına yetirdi eski usül el ile savurarak. İyi olursa yazın yaylaya da atarız dedi. Bir torbayı kendime ayırdım, benim tarlaya (ekeceğim alan sebze için 500 m. kare civarı, herhalde çiçekleri ekeceğim alana atmama gerek yok) yeter de artar bile. Diğer muadil dediği torbaların 25 kilosu 20 tl idi ancak üzerinde dekara 125 kg. atılır yazıyordu ki torba üzerindeki bilgiler arasında fazla dikkat etmesem de pek fark yok gibiydi. Almadan önce araştırdığım birkaç dükkanda ise kilosu 10 tl ye kdar çıkan toz vermikülit vardı. Ancak onlarında dekara az miktarda atılacağını düşünürsek maliyet olarak biocan pelletler ile aynı oluyor. Torba aşağıda bakın bakalım sizinkiyle bir fark varmı uzaktan...

sakdag 15-02-2015 19:25

Aşılanan güllerde anacın vahşi kuşburnu bitkisi olduğunu okumuştum bir yerlerde.

İsmail Kuzucu 15-02-2015 19:29

Sayın MeyveliTepe'nin burada anlattığı gübreyi denemek için bugün bahçede gezindim. Organik gübre kullanmak isteyenler bu konuyu takip etmeyi unutmasınlar. Organik gübrenin adı: İrfan Çayı

Bahçede bulduğum otlar; karakafes, hodan, ısırgan, kuşotu, hindiba. Baharla birlikte de sirken ve tilki kuyruğu otu çıkıyor. Bahçe ham madde kaynağıymış, işlemek lazım. :)

İsmail Kuzucu 15-02-2015 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1356552)
İsmail Bey, biocan pelletleri dün aldım. Satıcı tanıdıktı üstte bahsettim; elinde daha varmış, altı-yedi tanesini tarttı, hepsi 15,5-16,5 kilo aralığında geldi. Ben "iki tane alayım, firmaya mail atar sorarım bu nedir diye" deyince arkadaş ben arayıp sorayım şimdiye kadar tartmak aklıma gelmemişti hiç dedi. Arabayı dükkanın önünen çekene kadar aramış. Oradan ne dediler bilmiyorum.

Sayın TCM genel başkanın cevabıdır, patron cevabı hemen verdi. :)

Ambalajın üzerinde yüZde otuzbeş nem yazar
25 kğ uzun süre beklediği zaman kurumaya başlar
Yüzde otuz beşe kadar kğ kaybı olabilir
Eğer kilo kaybı yüzde otuzbeşin üstünde ise çuvalları açmadan derhal değiştirelim
Ya da bi çuval daha ücretsiz gönderelim

Bu konu aklınazda olsun, ürün aynı ürün bir fark yok. :)

İsmail Kuzucu 15-02-2015 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1356553)
Aşılanan güllerde anacın vahşi kuşburnu bitkisi olduğunu okumuştum bir yerlerde.

Kaynağını buldum, kuşburnuya benziyormuş ama değilmiş. :p

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/25179.htm

TCM 15-02-2015 23:29

İsmail Bey o zaman ben az da olsa kardayım :D Nemini kaybedip çuval ağırlık olarak yarıya düşsede etkinlik açısından yine bir dekara atılmayacak mı...

İsmail Kuzucu 16-02-2015 07:54

Bana kalırsa iyi bir kârınız olmuş. :) İçerik olarak değişeceğini zannetmiyorum. İnşallah faydasını görüp bereketli ürünler alırsınız..

Muda 16-02-2015 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1356540)
Aşılanacak anacı nasıl üretiyorlar acaba. :) Durum şu şekilde olabilir;

Bölgedeki iklim bitki için olumsuzdur ve bu gülü yetiştirmek için daha dayanıklı bir anaca aşı yapılır. Böylece o gül değişinik anaç ile yaşamaya devam eder.

Bu yüzden elma, erik gibi bitkilerde anaç seçimi çok önemlidir. Kuru yerlerde başka anaç, fazla yağış alan yerlerde değişik anaç çeşidi kullanırlar.

Daha önce gördüğüm bir linki aşılama bölümüne kopyalamıştım.
Nihayet videoyu kullanma klavuzunu kullanarak hemen açılacak şekilde yapabildim. Buraya da atayım. Çok güzel bir video.

https://www.youtube.com/watch?v=RSKFHUtRZQk

Muda 16-02-2015 08:52

Benim bahçede oldukça büyük kuşburnular var. Budanmadığı için çok fazla sık durumdalar.
İki yıldır gelen bülbül nedeni ile onları budamayı hiç düşünmüyorum. Ancak bir kısım kuşburnulara göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bakalım baston gül gibi olacaklar mı?

İsmail Kuzucu 16-02-2015 11:42

Gül işinde Hollanda olunca zaten kalite ortada oluyor. Bu işi sistemli ve harika şekilde yapıyorlar. Tek seferde hem köklendirme hem de aşılama.

Güller daha uyanmamışken çelik alıp ters çevirip dolapta saklayın. Havalar ısındığı zaman kuşburnuna aşı yaparsınız. Yaz sonuna kadar beklemenize gerek kalmaz.

İsmail Kuzucu 18-02-2015 21:33

Geçen hafta hanımeli ve yasemin çelikleri yapıp diktim. Yarın ise nar çelikleri dikeceğim. Bunlar bittikten sonra incir, ayva ve asma çelikleri dikeceğim.

Daha sonra bulabilirsem gül ve ortanca çelikleri dikilecek..

samur 18-02-2015 21:50

Ismail bey hanimeli ve yasemin celikleri ic ortamda mi sera ortmi yaptiniz mi

İsmail Kuzucu 18-02-2015 22:00

Çelikler sera içinde, dışarısı ve seranın içi - derecelerde pek fark etmiyor. Cumartesiden itibaren gece sıcaklığı yükseliyor. Gözler uyanmadan çelikleri dikmek gerekli.

TCM 19-02-2015 08:36

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1357552)
Geçen hafta hanımeli ve yasemin çelikleri yapıp diktim. Yarın ise nar çelikleri dikeceğim. Bunlar bittikten sonra incir, ayva ve asma çelikleri dikeceğim.

Daha sonra bulabilirsem gül ve ortanca çelikleri dikilecek..

Buralarda (resim net olmasa da sanırım fark edilir) ortancaların gözleri patladı yaprak çıkarmaya başladılar bile. Yayladakiler ise anca harekete geçecek gibi. Yavaş yavaş olay bitmiyor mu artık çelik alma için.

erol21 19-02-2015 12:16

İsmail bey Yasemin derken arap yasemininden mi bahsediyorsunuz? İstanbul'da balkonda saksıda (açık balkon) var ve baya da soğuk bir semtte olmama rağmen yapraklarını tamamen dökmediler. Bu halde çelik alabilir miyim? Alabilirsem kaç cm ve/veya göz olacak şekilde ve hangi çapta çelikler almalıyım...

İsmail Kuzucu 19-02-2015 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1357669)
Buralarda (resim net olmasa da sanırım fark edilir) ortancaların gözleri patladı yaprak çıkarmaya başladılar bile. Yayladakiler ise anca harekete geçecek gibi. Yavaş yavaş olay bitmiyor mu artık çelik alma için.

Elinizde torf-perlitgibi ürün var ise 2 göz saksı içine 2 göz de dışarıda kalacak şekilde dikim yapabilirsiniz. Isıyı fazla düşmediği sürece çok güzel köklenmeler olacaktır.

Yaprak çıkmaya başladıysa ve illa çelik almak istiyorsanız, fazla derine inmeden gözleri kesebilirsiniz. Bu gözler körlendiği için alt kısımdan yeni gözler çıkacaktır. :rolleyes:

İsmail Kuzucu 19-02-2015 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erol21 (Mesaj 1357735)
İsmail bey Yasemin derken arap yasemininden mi bahsediyorsunuz? İstanbul'da balkonda saksıda (açık balkon) var ve baya da soğuk bir semtte olmama rağmen yapraklarını tamamen dökmediler. Bu halde çelik alabilir miyim? Alabilirsem kaç cm ve/veya göz olacak şekilde ve hangi çapta çelikler almalıyım...

Evet, önceden fotoğrafını eklemiştim sanırım. Diğer çelikleri aldığım gibi bir işlem yaptım. 3-4 göz kesip yarı oranda saksılara diktim. Yaseminde ilk denemem olduğu için köklenme nasıl olur hiç bir fikrim yok. Çap olarak ayırmadım uç kısımlarını dahi diktim. :p Yapraklar üstünde olduğu için en üstte 1 veya 2 yaprak bıraktım.

erol21 19-02-2015 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1357772)
Evet, önceden fotoğrafını eklemiştim sanırım. Diğer çelikleri aldığım gibi bir işlem yaptım. 3-4 göz kesip yarı oranda saksılara diktim. Yaseminde ilk denemem olduğu için köklenme nasıl olur hiç bir fikrim yok. Çap olarak ayırmadım uç kısımlarını dahi diktim. :p Yapraklar üstünde olduğu için en üstte 1 veya 2 yaprak bıraktım.

Teşekkürler deneyeceğim perlit vb alırsam

İsmail Kuzucu 19-02-2015 16:10

2 Eklenti(ler)
Eklenti 537769

Eklenti 537770

İsmail Kuzucu 20-02-2015 16:17

1 Eklenti(ler)
Havalar ısınmaya başlar. :rolleyes:
Eklenti 537905

İsmail Kuzucu 21-02-2015 19:24

Bugün hava harikaydı. Kışın arkasından sanki direk yaza geçtik. :) Bu havayı fırsat bilip köklendirme ve çimlendirme serası yeri hazırladım. Yoksa fidelere yer yetmeyecek.

Uzunluk 13 metre genişlik ise 4 metre olacak. Bunun 9 metrelik alanını file ile örtüp köklendirme alanı olarak kullanacağım. Diğer 4 metrelik alan ise tohumları çimlendirmek için kullanılacak.

Alanları ip ile belirledim ve yanlarına örtüyü gömmek için 50-60 cmlik çukur açtım. Çarşamba günü herşeyi bitirmeyi düşünüyorum.

Kullanacağım malzemeler;

1/2 su borusu, 12lik inşaat demiri, eski seradaki örtü. (Güneşi tam geçirmediği için köklendirme için ideal.)

Su borularını 2 metre olacak şekilde kesip 75-100 cm toprağa çakacağım. İnşaat demirlerinin uçlarını 90 derece eğip su borularının içine geçireceğim. Her bir demir arası 1,65 cm olacak. Üst bölüme ve yan taraflara destek için demir koyacağım.

Sera içine ısıtıcı ve nemlendirme içinde sisleme sistemi kuracağım. Böyle olunca diğer işlere daha çok zaman kalacak. Basit ama kullanışlı bir sera olacak gibi. :)

İsmail Kuzucu 23-02-2015 17:40

3 Eklenti(ler)
Çiğdem, sümbül, gül..

Eklenti 538233

Eklenti 538236

Eklenti 538235

İsmail Kuzucu 23-02-2015 17:53

2 Eklenti(ler)
Baklalar ve çilekler çiçekte..

Eklenti 538239 Eklenti 538238

YeniGine 23-02-2015 23:34

Çiğdem, sümbül, lale yani en sevdiğim çiçekler soğanlılar, maşallah Sevgili İsmail; hele çiğdem fotoğrafında hemen önünde minicik büyümeye çalışana bayıldım. Harikalar...

Güllerini budadın mı?

İsmail Kuzucu 24-02-2015 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1358930)
Çiğdem, sümbül, lale yani en sevdiğim çiçekler soğanlılar, maşallah Sevgili İsmail; hele çiğdem fotoğrafında hemen önünde minicik büyümeye çalışana bayıldım. Harikalar...

Güllerini budadın mı?

O küçük filiz sonradan benim dikkatimi çekti. :) Çoğu bu şekilde çoklu çıktı. Tek soğanın yanlarında da kardeşleride vardı sanırım.

Bizim hemşire gülleri sonbaharda derin budadı. Bana çelik yaparsın dedi, onlarda haftada 1-2 tanekökleniyor. :) Satın aldığımız güllerin parasını çıkardık sanırım. :p

İsmail Kuzucu 25-02-2015 15:16

Domates tohumlarını gerçek yapraklarını göstermeye başlamış. Biber tohumları ise anca torf üzerine çıkmaya başladı.

Etkinlkten gelen gül hatmi, yer açelyesı, rezene, idil salkım domates, ezan çiçeği, hazeyan, ganzanya ve aster tohumları başarılı bir şekilde fide haline gelmiş. Tüm tohumlar eksiksiz çimlenmiş.

Bugün tekrardan tohum ekimi yaptık. Bu ekimle birlikte 100 m2lik alan tohum ve çelikler ile dolmuş oldu.

Köklendirme ve çimlendirme serasının borularını çaktık, sadece inşaat demirlerini eklemek kaldı.

aleydi 25-02-2015 15:39

Umarım havalar iyi gider . Emekleriniz karşılığını alırsınız sn Kuzucu . İnanın kendimden çok sizi düşünüyorum . Bizimkisi hobi , siz profesyonelce ,işinizi yapıyorsunuz . Bu sayede deneyimlerinizden de yararlanıyoruz.Gül hatmi tohumları bizim sokaklarda çokça var . Hep tohumunu alıyım dedim Yağmurlardan gözümüzü açamadık geçen yıl .Bu yıl toplayabilirsem ilk sözüm size olsun , isterseniz . Ürününüz bol olsun kolay gelsin .

İsmail Kuzucu 25-02-2015 20:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1359286)
Umarım havalar iyi gider . Emekleriniz karşılığını alırsınız sn Kuzucu . İnanın kendimden çok sizi düşünüyorum . Bizimkisi hobi , siz profesyonelce ,işinizi yapıyorsunuz . Bu sayede deneyimlerinizden de yararlanıyoruz.Gül hatmi tohumları bizim sokaklarda çokça var . Hep tohumunu alıyım dedim Yağmurlardan gözümüzü açamadık geçen yıl .Bu yıl toplayabilirsem ilk sözüm size olsun , isterseniz . Ürününüz bol olsun kolay gelsin .

Sayın aleydi, nisan ayının ilk haftasında kar yağışı var. :) Kar yağmaz belki ama soğuğu gelecektir. Nisan ayı sonunda ekim yaptığımız için bizi fazla etkilemiyor.

Yardımım oluyorsa ne mutlu bana. Bahçede yazın renk olması için çiçekler iyi oluyor, birde rengarenkse bir başka oluyor. :) Şimdiden teşekkür ederim.

Çok sağolun, hepimiz için bereketli bir sezon dilerim.

İsmail Kuzucu 25-02-2015 20:15

4 Eklenti(ler)
Ökçeli çelik köklendirme. Sonbaharda alınan çelikler.

Eklenti 538443 Eklenti 538444

Eklenti 538445 Eklenti 538446

İsmail Kuzucu 27-02-2015 18:09

Geçen sene yapılan şeftali göz aşıları uyanmaya başlamış. Tutma oranı yüksek gibi duruyor. Fideleri dikmeden önce taban örtüsü şart, aşırı otlanma var.

Aşılı kısmın altında kalan filizleri koparmaya başladım. Üst kısımlar ise gözler uyandıktan sonra kesilecek.

Bu sene ek olarak ayva, incir ve dut köklendirip değişik aşılar yapmayı düşünüyorum.

İsmail Kuzucu 27-02-2015 19:43

1 Eklenti(ler)
Haseki küpeleri, ekilen tüm tohumlar çıkmış. :)

Eklenti 538679

İsmail Kuzucu 27-02-2015 19:48

2 Eklenti(ler)
Dikensiz böğürtlenlerde %100 tutma oranına çok az kaldı. Haftaya hepsi belli olacak gibi, çürüyen filizlerin altından tekrar yeni filizler çıkmış. :p

Eklenti 538682

Eklenti 538683

cetiner 27-02-2015 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1359780)
Dikensiz böğürtlenlerde %100 tutma oranına çok az kaldı. Haftaya hepsi belli olacak gibi, çürüyen filizlerin altından tekrar yeni filizler çıkmış. :p

Eklenti 538682

Eklenti 538683

Dikensiz böğürtlenin meyveli fotosu varsa paylaşır mısınız?

İsmail Kuzucu 27-02-2015 20:03

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1359782)
dikensiz böğürtlenin meyveli fotosu varsa paylaşır mısınız?

Eklenti 538686

İsmail Kuzucu 27-02-2015 20:04

2 Eklenti(ler)
Fidelerdeki kök sistemi şimdilik harika. Yan kökleri geçtim, kılcal yani emici kökler bile çıkmaya başlamış.

Eklenti 538687

Eklenti 538688

İsmail Kuzucu 27-02-2015 20:26

3 Eklenti(ler)
Sayın Benol Hazaroğlu'nun gönderdiği tohumlardan fideler. Rossa ve taglio marul, çin lahanası. Kök rezeneler sanırım daha çıkmamış. Fideler şuan gayet güzel, tohum oluşumu olursa etkinliğe eklenecek.

Eklenti 538693

Eklenti 538692

Eklenti 538691

İsmail Kuzucu 27-02-2015 20:35

1 Eklenti(ler)
Köklendirme ve çimlendirme serası alanı, tahmin ettiğimden daha yüksek olacak. :)

Eklenti 538694

İsmail Kuzucu 27-02-2015 20:39

2 Eklenti(ler)
Gübre denemesi yaptığım kırmızı pancarlar, kışın dahi kök gelişimi gösterdi. Geç ekilmesine rağmen çok iyi bir sonuç var.

Eklenti 538695

Eklenti 538696

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025