![]() |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim; Eklenti 719412 Eklenti 719413 |
Pek güzeller... Oradan da aşağı sarktılar mı mmmm... Yağmur oluklarını tıkamazlarsa sorun olmaz herhalde.
|
Alıntı:
|
Sayın Portakal Rengi,
Evet, çatı malzemesi tamamen metal. Çatı boşluğuna da baktım içeri sızmamış. Orada nasıl yaşayabiliyor ben de anlayamadım. |
Aşağıya bağlı değil mi onlar, beslenmede niye sıkıntı çeksinler.
|
Alıntı:
Aşağıda öncesinde kırmızı sarmaşık gül vardı fakat beyaz olan baskın geldi ve gelişmesine izin vermedi. Ama belkide dediğiniz gibi bir şekilde kendine yol buldu ve çatıda açmaya fırsatı oldu. O köşe o kadar karman çorman ki ne nereye gidiyor hiç belli değil. |
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bu işlerden hiç anlamasak da bu sene bahçemizde tavuk olsun diye heves ettik. 4 tavuk 1 horozumuz var; Eklenti 719956 Eklenti 719957 Sebze bahçemizi ağ ile çevirerek koruma altına almaya çalıştım. Umarım işe yarar; Eklenti 719958 Bonus :) ; Eklenti 719959 Güzel günler dilerim. |
Ağ işe yarıyor. Sınırın üst bölümünün yumuşak olması iyi oluyor. Tavuğun sıçrayarak tüneyememesi gerek. En üste tel çekseniz bile üzerine konabiliyor.
|
1 Eklenti(ler)
Her sene aynı durum.
Sert rüzgar ve armutların yarıdan çoğu tam olgunlaşamadan yerde...; Eklenti 720859 |
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bu sene bahçemizdeki üzümlerin bir miktarıyla şarap yapmayı denemek istedim. Umarım becerebilirim. Ayrıca, bana konu ile alakalı pek çok döküman gönderme nezaketinde bulunan Sayın Portakal Rengi'ne buradan tekrar teşekkür ederim. Gerçekten çok faydalandım. Siyah kokulu üzüm; Eklenti 721789 Taneleri ayıklayıp ezdim; Eklenti 721790 Ortadaki kova umarım ki şarap olacak, diğerleri sirke; Eklenti 721791 Güzel günler dilerim. |
Şarap Denemesi.
3 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,
Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım. Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum; Eklenti 722432 Eklenti 722433 Eklenti 722434 İyi günler dilerim. |
Alıntı:
Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım. Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık. |
Alıntı:
Galiba pek açıklayıcı anlatamamışım haklısınız. Şöyle ki; İlk fermentasyonu açık yapmadım. Sanırım siz maserasyondan bahsediyorsunuz. 5 gün maserasyonun ardından 1 ay ilk fermentasyon oldu. Bu sürenin ilk 3 haftasında sürekli gaz çıkışı oldu son haftada ise hava kilidindeki su eşitlendi ve bende süzüp 2. fermentasyona geçtim. 2. fermentasyonda hiç gaz çıkışı olmadı. Kapaklamada ise daha önce defalarca bira şişelediğim kalın depozitolu şişeleri kullandım. Sonuçta şarap nispeten daha gazsız bir içecek olduğu için şişelerde patlama çatlama olacağını sanmıyorum. Biraz mantar, yeni şişe vs uğraşmamak için biraz da elimdeki malzemeleri değerlendirmek için böyle bir yöntem tercih ettim. Teşekkürler. Kontaminasyon riski tüm emeği heba edebiliyor bildiğiniz gibi. Umarım çok lezzetli şaraplarınız olur. Ben ilk defa denediğim için sonucu merakla bekliyorum. Eğer becerebilirsem sizin gibi peyderpey miktarı artırma niyetim var :) |
Şişeler ışık görmese daha güvenli olur.
Bezle süzme iyi fikir değilse şişelerin dibinde tortu birikir. (Genelde sifonlama olarak hortum ile aktarma yapılıyor.) Ölen bakteriler dibe çöktüğü için. Sifon hortumundan gelen sıvıyı filtrelemek daha iyi çözüm olabilir. Bira yaparken dibe çökenler kullanılmıyor ama şişeye atılan şekerleri alkol ve gaza çeviren bakteri kalıntıları çalışıyor. Bu demektir ki şişelediğiniz şarapta bakteri varlığı büyük olasılık. Eğer şişede fermantasyon sürerse tad değişecektir. Düzenli aralıklar ile tüketerek gözlemenizde yarar var. Fermantasyonu durdurmak için kükürt kullananların bir bildiği olabilir. :) |
Sayın Portakal Rengi,
Kova dibindeki son 1 litreyi şişelemedim. (Kovanın musluğu dibinden biraz yukarıda). Arkadaki sirke olacak kavanozların içine döktüm. Öncesinde üç kat tülbentle defalarca süzdüğüm için epey duru bir görüntüsü vardı ama bilemiyorum tabii. Şişeleri kilere yatırdım orada bekliyorlar. Sizin ve sayın TCM'nin yazdıklarından anladığım kadarıyla 'keşke kovada 1 ay daha bekleseydi' diyorum şimdi. Neyse, öğreneceğim inşallah :) |
Kovada beklemesi gerekmeyebilir.
Fermantasyon sürecini tadını beğendiğiniz noktada kesebilirsiniz. Bu size bağlı. Başlangıçta elde etmek istediğiniz alkol oranına göre şeker eklemek te olası. (Yoğunluk ölçerek eksiği tamamlıyorsunuz. ) İki konuya dikkat çekmek istiyordum. İlki, berraklık için tülbent süzgeç yeterli olmuyor. Süzme sırasında, kova çalkalandığı için, dibe çöken maddeler içinde tadı bozabilecek olanlar ortama karışıyor. Bu nedenle sifon kullanılıyor. Sifondan gelen sıvıyı tülbent ile süzebilirsiniz. İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı. Kolaylıklar. |
Alıntı:
Fermantasyonu durdurmak için pms(potasyum metabisülfa)t kullanabirisiniz, oranlar nette mevcut. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Tadım uzmanı değilim tabii ama.. Vay canına!! Çok güzel olmuş bence. Misafirliğe gelen eşe dosta ikram etmek keyifli olacak;
Eklenti 725587 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025