agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Tolga Özmeral / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27478.htm)

Tolga Özmeral 27-05-2021 22:45

2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

Eklenti 719412

Eklenti 719413

TCM 28-05-2021 07:59

Pek güzeller... Oradan da aşağı sarktılar mı mmmm... Yağmur oluklarını tıkamazlarsa sorun olmaz herhalde.

Portakal Rengi 28-05-2021 08:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral (Mesaj 1607642)
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

Eklenti 719412

Eklenti 719413

Çatı malzemesi metal sanırım. Orada nasıl tutunuyorlar ve beslenebiliyorlar ? Bir aralık bulup, içeri sızmazlarsa eve zarar gelmez. Ancak ilginç. :)

Tolga Özmeral 28-05-2021 14:02

Sayın Portakal Rengi,
Evet, çatı malzemesi tamamen metal. Çatı boşluğuna da baktım içeri sızmamış.
Orada nasıl yaşayabiliyor ben de anlayamadım.

TCM 28-05-2021 14:23

Aşağıya bağlı değil mi onlar, beslenmede niye sıkıntı çeksinler.

Tolga Özmeral 28-05-2021 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1607670)
Aşağıya bağlı değil mi onlar, beslenmede niye sıkıntı çeksinler.

Sayın TCM,
Aşağıda öncesinde kırmızı sarmaşık gül vardı fakat beyaz olan baskın geldi ve gelişmesine izin vermedi. Ama belkide dediğiniz gibi bir şekilde kendine yol buldu ve çatıda açmaya fırsatı oldu. O köşe o kadar karman çorman ki ne nereye gidiyor hiç belli değil.

Tolga Özmeral 18-06-2021 09:57

4 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bu işlerden hiç anlamasak da bu sene bahçemizde tavuk olsun diye heves ettik. 4 tavuk 1 horozumuz var;

Eklenti 719956

Eklenti 719957

Sebze bahçemizi ağ ile çevirerek koruma altına almaya çalıştım. Umarım işe yarar;

Eklenti 719958

Bonus :) ;

Eklenti 719959

Güzel günler dilerim.

Portakal Rengi 20-06-2021 08:24

Ağ işe yarıyor. Sınırın üst bölümünün yumuşak olması iyi oluyor. Tavuğun sıçrayarak tüneyememesi gerek. En üste tel çekseniz bile üzerine konabiliyor.

Tolga Özmeral 09-08-2021 11:15

1 Eklenti(ler)
Her sene aynı durum.
Sert rüzgar ve armutların yarıdan çoğu tam olgunlaşamadan yerde...;

Eklenti 720859

Tolga Özmeral 26-09-2021 15:57

3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bu sene bahçemizdeki üzümlerin bir miktarıyla şarap yapmayı denemek istedim. Umarım becerebilirim.
Ayrıca, bana konu ile alakalı pek çok döküman gönderme nezaketinde bulunan Sayın Portakal Rengi'ne buradan tekrar teşekkür ederim. Gerçekten çok faydalandım.

Siyah kokulu üzüm;
Eklenti 721789


Taneleri ayıklayıp ezdim;
Eklenti 721790


Ortadaki kova umarım ki şarap olacak, diğerleri sirke;
Eklenti 721791

Güzel günler dilerim.

Tolga Özmeral 25-10-2021 13:03

Şarap Denemesi.
 
3 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,

Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım.
Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum;

Eklenti 722432

Eklenti 722433

Eklenti 722434

İyi günler dilerim.

TCM 25-10-2021 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral (Mesaj 1611330)
Tekrar merhaba,

Bir üstteki karışım 1 ay boyunca kabuk ve çekirdekleri ile beraber fermente oldu. Sonrasında 3 defa süzdüm ve 3 hafta boyunca 2. fermentasyona bıraktım.
Nihayet dün akşam son defa süzüp bu gün şişeledim. 2 ay sonra tadına bakacağız. 21 kilogram üzümden 9.5 litre çıktı. Nasıl olacak acaba çok merak ediyorum;...

Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.

Tolga Özmeral 25-10-2021 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1611335)
Tolga Bey; üzümleri patlatarak yaptığınız ilk açık fermantasyonu uzun tutmuşsunuz, en fazla 10 gün yeterliydi. Sonrakileri de kısa tutmuşsunuz. Kapalı olarak hava kilidi altında gaz çıkışı bitene kadar tutulması gerekirdi. Gaz çıkışı tamamen bitince bir hafta daha bekleyip ilk aktarım yapılmalıydı. Sonrasında da birer aylık iki tur bekleyiş ve tortudan kurtulmak için iki aktarım daha ve şişeleme. Bu tip şişelemeyi şarapta ilk kez gördüm, inşallah gaz çıkışı devam etmez.

Benim de süreç devam ediyor; şarap oranı aynı olacak, her yıl iki katına çıkıyorum, bu yıl da 39 kilo üzüm kullandım.

Kullandığınız malzemeler, ortam temizliği 10 numara bu arada, elinize sağlık.

Sayın TCM,
Galiba pek açıklayıcı anlatamamışım haklısınız. Şöyle ki;

İlk fermentasyonu açık yapmadım. Sanırım siz maserasyondan bahsediyorsunuz. 5 gün maserasyonun ardından 1 ay ilk fermentasyon oldu. Bu sürenin ilk 3 haftasında sürekli gaz çıkışı oldu son haftada ise hava kilidindeki su eşitlendi ve bende süzüp 2. fermentasyona geçtim. 2. fermentasyonda hiç gaz çıkışı olmadı.

Kapaklamada ise daha önce defalarca bira şişelediğim kalın depozitolu şişeleri kullandım. Sonuçta şarap nispeten daha gazsız bir içecek olduğu için şişelerde patlama çatlama olacağını sanmıyorum. Biraz mantar, yeni şişe vs uğraşmamak için biraz da elimdeki malzemeleri değerlendirmek için böyle bir yöntem tercih ettim.

Teşekkürler. Kontaminasyon riski tüm emeği heba edebiliyor bildiğiniz gibi.

Umarım çok lezzetli şaraplarınız olur. Ben ilk defa denediğim için sonucu merakla bekliyorum. Eğer becerebilirsem sizin gibi peyderpey miktarı artırma niyetim var :)

Portakal Rengi 26-10-2021 09:32

Şişeler ışık görmese daha güvenli olur.
Bezle süzme iyi fikir değilse şişelerin dibinde tortu birikir. (Genelde sifonlama olarak hortum ile aktarma yapılıyor.) Ölen bakteriler dibe çöktüğü için. Sifon hortumundan gelen sıvıyı filtrelemek daha iyi çözüm olabilir.
Bira yaparken dibe çökenler kullanılmıyor ama şişeye atılan şekerleri alkol ve gaza çeviren bakteri kalıntıları çalışıyor. Bu demektir ki şişelediğiniz şarapta bakteri varlığı büyük olasılık. Eğer şişede fermantasyon sürerse tad değişecektir. Düzenli aralıklar ile tüketerek gözlemenizde yarar var. Fermantasyonu durdurmak için kükürt kullananların bir bildiği olabilir. :)

Tolga Özmeral 26-10-2021 12:24

Sayın Portakal Rengi,
Kova dibindeki son 1 litreyi şişelemedim. (Kovanın musluğu dibinden biraz yukarıda). Arkadaki sirke olacak kavanozların içine döktüm.
Öncesinde üç kat tülbentle defalarca süzdüğüm için epey duru bir görüntüsü vardı ama bilemiyorum tabii. Şişeleri kilere yatırdım orada bekliyorlar. Sizin ve sayın TCM'nin yazdıklarından anladığım kadarıyla 'keşke kovada 1 ay daha bekleseydi' diyorum şimdi.
Neyse, öğreneceğim inşallah :)

Portakal Rengi 27-10-2021 07:32

Kovada beklemesi gerekmeyebilir.
Fermantasyon sürecini tadını beğendiğiniz noktada kesebilirsiniz. Bu size bağlı.
Başlangıçta elde etmek istediğiniz alkol oranına göre şeker eklemek te olası. (Yoğunluk ölçerek eksiği tamamlıyorsunuz. )
İki konuya dikkat çekmek istiyordum. İlki, berraklık için tülbent süzgeç yeterli olmuyor. Süzme sırasında, kova çalkalandığı için, dibe çöken maddeler içinde tadı bozabilecek olanlar ortama karışıyor. Bu nedenle sifon kullanılıyor. Sifondan gelen sıvıyı tülbent ile süzebilirsiniz.
İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı.
Kolaylıklar.

chelik26 16-06-2022 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1611377)
İkincisi, fermantasyon şişede de sürebilir. (Şişelenen birada olduğu gibi.) Bu durum istenmeyen tatlara neden olabilir. Fermantasyonu durdurmak için kükürtlü bileşikler kullanılıyor. Belirlediğiniz tat kaybolmasın amaçlı.
Kolaylıklar.

berraklaştırmak için tülbent fln hiç işe yaramıyor, kahve filtresi belki ama onda da zaman uzuadıüı için alkol uçuyor. En güzeli dinlendirmek, ve sallamadan aktarmak.
Fermantasyonu durdurmak için pms(potasyum metabisülfa)t kullanabirisiniz, oranlar nette mevcut.

chelik26 16-06-2022 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tolga Özmeral (Mesaj 1607642)
Merhaba,
Sarmaşık güller çatıyı sarmış. Çok hoş görünüyorlar ama eve bir zararı olur mu bilemedim;

Eklenti 719412

Eklenti 719413

Ben özellikle verandanın çatısına yönlendirdim sarmaşıkları, çatıyı tam kapladığında altında serin serin oturmak için.

Tolga Özmeral 17-06-2022 23:23

1 Eklenti(ler)
Tadım uzmanı değilim tabii ama.. Vay canına!! Çok güzel olmuş bence. Misafirliğe gelen eşe dosta ikram etmek keyifli olacak;

Eklenti 725587


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025