![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu yıl küçük bir ceviz bahçesi kurdum, mesleğim gereği mak.müh.yim, sn Lilium'dan esinlenerek ceviz soyma makinası proje aşamasındayım. Resimde görünen traktör arkasına bağlanabilen ceviz silkme aparatınızın (her nekadar resimde olsa) yaptığım beyin jimnastiği sonucunda uygulamadaki zorlukları şöyle sıralayabiliriz. -kapalı ceviz bahçelerinde (8x6 veya8x4)gibi ağaç dalları genişlediğinde araya traktör zor girer. -traktör girebildiğini varsayalım;traktörün arkasını ağaç istikametinde (ağacın kuyruk miline düz şekilde) yanaştırmak zor yani manevra yapmak - sallama foksiyonunu kayış yaptığı için gövdesi farklı kalınlıktaki ağaçların esnemesi (ileri geri hareketi)ile traktör kuyruk milinin devrinin uyumlu olması beklenemez. benim şu anda aklıma gelen çözümler ise şöyle; -en küçük bahçe traktörü kullanmak. -sallama hareketi yapan kayış yerine ucunda hem eksantrikli ayarlanabilen hemde uzunluğu ayarlanabilen mil kuyruk miline dik gelecek şekilde yataklı olarak monte edilirse bu sayede traktör ceviz ağaçların arasında düm düz ilerler manevra yapmaya gerek kalmaz. bu konuda istenirse yardımcı olmaya çalışırım. saygılar |
Sayın musculus bu sene geçen seneye göre verim düşük.Hastalıklar ve sıcaklardan dolayı cevizde randıman yoktu.Yinede Allah bereket versin masrafları çıkardık.
|
Alıntı:
|
Ben yanlış anlamışım sayın ykaya194 ceviz soyma makinasını traktörden çalışacağını anlamışım :( ona istinaden de musculus'a cevap yazmışım. Mesajı siliyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Analiniz raporlarında Topraklarımız genelde organik maddece zayıf çıkıyor, bunun en kolay yolu, bulabildiğimiz iyi yanmış (Ya da bir yıl beklemiş) hayvan gübrelerini toprağa ilave ederek eksikliği giderebiliriz. Bir yıl beklemiş dedim, iyi femantasyonunu sağlayamamış tam bir çürüme yapmamış gübreleri kullanırken daha dikkatli olmalıyız daha az ve fazla bekletmeden toprak altı yapmalıyız. Tam çürümemiş gübrede azot oranı daha yüksek olduğu için besin değeri de yüksektir, ben bu gübreyi kullanılmasından yanayım ama yanlış da bir şeyler söylemek ya da yanlış anlaşılmak istemiyorum, zira bu kullanımda oranı iyi tutturmak lazım, azının zararı olmaz ama fazlasının çok zararı olur, ağaçları (bitkileri) yakar kurutur. Bazı yabancı yayınlarda görmüştüm, taze gübreyi sulandırıp taralla toprağa veriyorlar, asıl en faydalısı bu ama bunu da yapmak bizlere zor geliyor, ve ya imkan meselesi. |
Sayın Lilium merhaba; valla sizin sayfanıza ne zaman baksam hep demir yığınları ile karşılaşıyorum tekerlekler, zincirler, demirler, vidalar, kayışlar daha bir sürü ismini bilmediğim aksanlar. Bu gece de geldiğimi, sayfanızı ziyaret ettiğimi belirtmek istedim.
|
Alıntı:
Mesajımdaki vurgu, O'nun, yabancıların 10 sene sonra aradan ağaç çıkarma yapmadıklarını söylemesi üzerinedir. Anlatım bozuklu yapmış olabilirim. Yanlış hatırlamıyorsam, baktığı bir bahçenin poyrazında ağaçlar sık dikili. O'nunla tanışmanızı ve 5 yaşında çeşit değişimi ile chandler'e çevirilen (sanırım şu an 8 yaşlarındalar) fidanları görmenizi, ve sohbetinizi dinlemeyi ben de çok isterim. Hayırlısı. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Büyük ceviz bahçelerinde izlediğimiz,ağaçların gözdesini tamamen kavrayıp titreten ve sadece hasat için yapılmış özel makineler var.Videolardan izlediğim kadarıyla,bu makineler hem çok daha ağır ve oturaklı hem de sizin üzerinde düşündüğünüz titretme sistemine göre 1 saniyede belkide 2-3 misli daha fazla titreşim verme gücüne sahip.Umarım bu kolay yöntem işe yarar,ama eğer yaramazsa,( en azından 4-5 büyük bahçe sahibi bir araya gelip ) Bursa tarım fuarında tanıtılan ve fiyatı 75.000 TL olan makineden almak zorunda kalacaktır.Şu da bir gerçek ki,bu kadar parayı ödeyebilicek güce sahip ceviz üreticileri ülkemizde henüz yoktur.
|
Alıntı:
izlerken hep kafama takılıyordu ağacı köklerden itibaren oyantan bu alet meyvaya zarar vermezmi diye ceviz ile ilğili güzel bir program da izledimki bu yönem çok verimli arazilerde ve derin köklü bol alüvyonlu arazilerde uygun imiş bizdeki toprağa kıt kanaat tutunan ağaçları kökten sarsmak bana mantıklı gelmıyor onun yerine ülkemin ekol olmuş konyalı ustalarına JCB arkasına veya traktöre takılabilen titreşim kolları mühendis desteginde ürettirilebilir |
Bu tür makineler; (ağaç silkme) badem hasadı için daha uygun zira hasat yeşil kabuğu iyice yarılınca yapılıyor ayrıca gövdesi cevize göre daha ince dolayısıyla daha az titreşimle meyveler dökülebilir.
sn mitat10 önce küçük basit bi aleti bademde deneyin.sn. Lilium haklı, ceviz kavda iken hasat etmenin doğru olacağını uzman akademisyenlerde söylemektedirler. |
Alıntı:
Üreticiden toplu ceviz alıp %400-500 kâr marjı ile satan marketlerimize de en derin hürmetlerimizi sunuyoruz :) Yaş meyvede fire oranı göze alındığında uçuk kâr marjları biraz anlaşılabiliyor ama ceviz gibi fire riski düşük meyvelerin bu derecede kâr marjıyla satılması gerçekten alın terini akıtan çiftçiyi isyan ettirir. |
Ben de ceviz bahçesi fizibilitesi yapıyordum...
Abi ceviz işine hiç girmeyip arıda mı kalsam ;) ? |
Alıntı:
Bu sitede arkadaşlar daha çok bilgi paylaşımına ve verimli ve kaliteli ceviz yetiştirmeye odaklanmalıyız. saygılar |
Ben bu sene şebinleri 10 tl iri olan bileçik ve yalovaları 12,5 tl den sattım.Toptan satarsanız 6-8 tl arası alıyorlar.Bence 10tl altında satılmaması lazım.Yapılan işçilik yapılan emek masraf malum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Yoksa bakır çubukların dediğine göre benim 8 dönümde iki noktadan yeterli su çıkabilecek (çubukçunun bu güne kadar yanılmadığını söylüyorlar). Ayrıca, benim cevizci arkadaş, eğer kendim alaka gösterirsem (ki Allah bir aksilik vermezse buna pek şüphem yok) ve masrafını ödersem, lojistik destek vereceğini beyan etti. Ama önce arı işini bir rayına koymam gerek. Depo ve atölye işi, sabit ve değişken ve belirsiz masraflarımın (arabanın arızası gibi) azaltılmasının yanında, en önemli kaynağım olan zamandan tasarruf sağlamama neden olacaktır. Bu nedenle ceviz işi bu sene de yatar...:( Nadasa devam :D |
Alıntı:
Benimle tanıştıysan girmeme gibi şansın yok. :) kenarından köşesinden bulaşırsın. :D |
Sizinle tanışmayanlar bile bulaştı ;)
Ben de Kalp Ceviz'e taktım kafayı. Sn. Lilium bundan sizde var mıydı? Bahsedildiği gibi kısa sürede mi meyve veriyor? http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/26795.htm |
Malesef ki, bundan bende yok sayın selis:(
İklimimize uyarmı? hiç bir bilgim yok, araştıracağım. sevgilerimle.. |
Ceviz kurutma
3 Eklenti(ler)
Kardeşim ve hemşehrim Lilium,
Sana yapacağım bir denemeden bahsetmiş ve sonucunu paylaşacağımı söylemiştim, yazmakta biraz geciktim. Kusura bakma. Gelelim yaptığım basit denemeye. Bizim meslekde derin soğuk ve derin vakumda kurutma diye bir işlem vardır. Oradan esinlenerek gönderdiğin ıslak cevizleri BUZDOLABINDA KURUTMAyı denedim. Ve 3 hafta içinde tamamen kuruduğunu gördüm. Bizim işlemimiz, çözünmüş bir tozu amorf toz hale getirir. Cevizde öyle bir durumun olmasına ihtiyaç yok. Neticede %5-6 civarındaki nem ceviz için istenen bir kuruluk. Zaten senin cevizlerin %8-10 civarında bir neme sahipti.O nem de çoğunlukla kalan yeşil kabuklarında ve sert kabuğunda idi. Bu deneme ile: 1-Omega 3 ve 6 yağlarının oksitlenmesini polimerleşmesini ve bunun sonunda acımasını engelledim. 2-Sıcaklığı AFLATOKSİN üreten mantarların yaşayamayacağı bir derecede tutarak mantarlaşma(küflenme)yı önledim. Gerçi bilimsel araştırmalarda cevizin uzun süreli muhafazasında soğuk depoların kullanımı tavsiye ediliyor ama kurutmanın soğukta yapılabileceği konusundaki araştırmaya rastlamadım. Sadece 15,5 derecede tercihen oksijenin az olduğu yerlerde yapılması tavsiye ediliyor. Sakın ola ki "bu benim buluşum, çok önemli bir bilimsel araştırma" dediğim düşünülmesin. Çok basit bir deneme ve büyük ihtimalle birileri bunu araştırıp bulmuştur. Ama ben rastlamadım. Denemeyi cevizin bir kısmının sert kabuğunu çatlatarak, bir kısmını ise kırmadan dolaba yerleştirdim. İkisi arasında kuruluk açısından fark göremedim. Denemenin sonunda kırdığım ceviz içlerinin aynı başlangıçdaki beyaz lığı muhafaza ettiğini ,hiç acımanın olmadığını ailece gördük. Mukayeseli renk denemesini yapmadım ancak fotoğrafladım. Aşağıda görebilirsin. Selam ve sevgilerimle. Cevizlerin bir kısmı hala dolapta. Diğerleri midemize girdi bile. |
Alıntı:
Sıcaklama söyleyebileceğim ilk şey deneyim ve tecrübe başka bir şey. Sizden bu konuda öğreneceğimiz çok şeyler var, konuyla ilgili başınızı çok ağırtacağımız için şimdiden bolca ağrı kesici almanız gerekir. :) |
sn. osman45
Yaptığınız çalışmalardan dolayı elinize sağlık derim. Cevizleri sıcak odalarda (frınlama gibi şey) kurutma işlemi nasıl yapılıyor bilginiz varmı? eğer deneme yaptıysanız iç cevizde herhangi bir değişim oluyormu? gerek tat gerek renk gibi eğer olmuyorsa maliyet yönünden fırınlamak daha ekonomik gibi geliyor bana, sebebi; bir odayı yazın ısıtmak ile +4 derecede uzun süre soğuk tutmanın farklı maliyeti vardır ayrıca yaş sebze meyveler gibi şoklamada yapılabilirmi? saygılar, |
sn lilium ben uzun süredir sizi takip ediyorum.konya da polis memuruyum.7 bin metre dağlık bir yerde arazi aldım içerisini i ş makinasıyla tesviye yaptırım derin bir pulluk ile sürdürüdüm.Kendim orman fidanlığından almış olduğum ceviz fidelerine chandler göz aşışısı yaptım .80 fideden 35 adeti tuttu,aşılarım tüplü olarak muhafaza ediyorum,nasip olursa kasım ayı gibi dikmeyi düşünüyorum fakat arazimin tabanında por tabir edilen kayasımsı bir toprak ile karşılaştım bu sorunumu iş makinası ile 1.5x1m ebatında çukur kazarak ve içerisini toprak ve yanmış gübre karışımı ile doldurarak aşmayı düşünüyorum,ayrıca az da olsa su sorunu yaşayabilirim,fidanlar kaç gün ara ile sulanmalı,sulamayı geciktirmek için ecosorb kullanarak sulama zamanını uzatabilirmiyim,7x7 aralığında 120 adet fidan dikeceğim desteğinize ve bilginize ihtiyacım var selamlar
|
Sayın popeye42, öncelikle kurban bayramınızı kutlar sağlıklı bir yaşam dilerim.
Öncelikle toprağınızı analiz ettirin cevize elverişliyse ekim yapınız, Sorununuzu iş makinasıyla çözeceğinizi sanmıyorum, geçici bir süre (3-4 yıl) çözüm sağlayabilirsiniz daha sonraki yıllar nasıl sağlayacaksınız? şayet toprağınız cevize elverişli değilse ekmenizi de önermem, emekleriniz boşa gider. Öncelikle analiz, tüm fidan dikilen yerler öncelikle toprağını analiz ettirmeli ve buna göre bakım gübreleme programı uygulamalı, bilhassa toprağın uygunluğundan endişe edenler buna daha önem vermeliler dikkate almalılar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025