agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Lilium / Bahçe (Balıkesir-Gönen) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/20954.htm)

Lilium 28-01-2012 14:57

Beğeninize teşekkür ederim sayın akgul1a, Her ne kadar cennet olmasa da benim cennetim gerçekten, yerleşim yerinden biraz uzak ve sakin olması çok hoşuma gidiyor, kuş sesleri yaprak hışırtıları gürültüden uzak sessiz ve sakin, büyük keyif aldığım bir yer, zaman zaman hamak'a uzanıp hayallere dalar giderim.

Güler 28-01-2012 15:28

Sevgili lilium, Doğasever Web Siteleri başlığımızda açmış olduğun bu başlık açılmıyor.

Arkadaşımız akgul1a'nın mesajında belirttiği Vadideki Cennet yeni açtığın bir blog galiba. Ama bunu bizimle bu başlıkta paylaşmalısın ki herkes faydalanabilsin.

Lilium 28-01-2012 16:44

Düzelttim güler abla, yalnız başlığı değiştiremiyorum, başlığı da "Vadideki cennet" olarak değiştirebilirmiyiz.

(Değiştirdim sevgili Lilium, hayırlı olsun)

Ozi'nin Bahçesi 28-01-2012 20:16

Abi ne yaptın sen..Eline koluna sağlık.Güle güle kullan.

Uzaylı 29-01-2012 10:53

Sayın Lilium; Blogunuz hayırlı, uğurlu gelsin dilerim. İki gündür eşim de, ben de inceliyoruz. Eşimi inceledikçe, aldı bir heyecan... Bizde sizle aynı kafadanız, elimizden gelen her şeyi kendimiz yapmayı seviyoruz.

Akıl yaşta değil baştadır fıkrası da ilginçmiş.;)

Sizi merak ve ilgi ile takip ediyoruz. Kolaylıklar dilerim...

Lilium 29-01-2012 15:15

Teşekkür ederim sayın uzaylı, kendimin bir şeyler yapmasından büyük keyif ve haz alıyorum, güler ablamın güneş enerjimi görünce nasıl güldüğünü şaşırdığını bir görseydiniz sizde gülerdiniz. :)

Bahçem biraz küçük olduğu için bazı şeylerin maliyetleri de yüksek geliyor (değmez) bende daha ucuza mal aderek aynı işi görüyorum kendim yaptığım için de oldukça keyif alıyorum, ceviz soyma makinamın görücüleri bitmiyor :) ille görelim bizde yapalım (görümlük mü istesem acaba) :)
Keza ilaçlama makinam da öyle, koca traktörle çalıştırılan pompayı bir motor bağlayarak aynı işi görür duruma getirdim ve her zaman elimin altında sök bağla getir götür yok, koy ilacı çek ipi yeri göğü duman yapsın.

Küçük bahçeler için ilaçlama motorları var fakat 1.5-2 bin tl, basınçlarıda az, ben bin tl ye mal ettim ama basıncı 50 bar tankı 400 litre ağaçlarım büyüdükce 400 litrelik tank anca yetecek, ilaçlama zamanı kısıtlı akşam üstü bir saatlik bir zaman 100-200 litrelik tanklar yetmiyecek ilaç bitti git suyu doldur ilacı yap derken hava kararıyor iş yarım ertesi güne kalıyor, bu şekilde başladımmı hem bitireceğim hem elde etmiş olduğum basıncla ağaçların en tepelerine ve yapraklarının altını üstünü ilaçlamam daha iyi olacak.

Alıntı:

İki gündür eşim de, ben de inceliyoruz. Eşimi inceledikçe, aldı bir heyecan..
Dünyalıya fazla takip ettirme sonra seni geçer :) benden söylemesi lilium dediydi dersin sonra. :)

Sizlerede kolaylıklar doğa sevginizin hiç bitmemesini dilerim.

Mesut Karakaş 05-02-2012 16:09

http://c1202.hizliresim.com/u/5/2g6tu.jpg

Abi ceviz dallarında resimdeki gibi beyaz küçük benekler var. Sence bunlar kabuklu bit mi? Başka birşey mi? Mücadele için bu günlerde yapmam gereken ilaçlama var mı?
Teşekkürler.

Lilium 05-02-2012 18:59

Resim çok net değil, beyaz unsu bir şeyseler bit olması büyük bir ihtimal, üzerlerine bir cisimle bastırın canlıysalar patlayacaklardır.

Bitin var olduğuna eminseniz Vinterwash ya da hektewash ile ilaçlayınız şubat ayı icerisinde.
Ben yarın hava yağışlı olmazsa kış ilacını atacağım.

Mesut Karakaş 05-02-2012 20:51

Abi kış ilaçlamalarını inceledim. Kışlık yağlarla yapıldığını cevizin dallarının ve gövdelerinin yağla kaplandığı için içerdeki zararlı böceklerin dışarıya çıkamayıp öldüklerini yazıyo. Ama yararlı böceklerin de dışarı çıkmasını engellediği için pek tavsiye edilmiyo. Şimdi ya da mayıs ayında dursban 4 ec atsak nasıl olur??? Bi de bu bitleri bildiğimiz uğur böcekleri ve aynı familyadan olan diğer böcekler yiyolarlarmış. Yani doğal yoldan mücadele... Bu böceklerin sayısını artırmak için ne yapmalı acaba... Bu beyaz lekeler elle bastırılınca bi şi çıkmıyo altından ve de diğer elma badem kiraz erik kayısı armut ve asmalarda görmedim. Sadece cevizlerde var... Teşekkürler...

Lilium 05-02-2012 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Karakaş (Mesaj 908218)
Şimdi ya da mayıs ayında dursban 4 ec atsak nasıl olur??? .

Şimdi dursbanın hiç bir faydası olmaz, ayrıca dursban yararlı böcekleri öldürmüyor mu?

Kabuklu bitten kurtulmanın en iyi yolu kış ilaçlamasıdır, Yazında doğal yollardan mücadele sürdürülmeli.

Bahçenizde kabuklu bit yoksa kış ilacını kullanmayınız, kullanmak yanlıştır hatadır zarardır.

Alıntı:

Yani doğal yoldan mücadele..
Doğal mücadelenin hep yanındayım da zehirlerle faydalı böcekleri yok ettik, faydalı böcekleri üretip doğaya salınmadığı sürece doğal üretimden de söz etmek çok zor, Doğal mücadelede nemazalla bir çok haşereyle mücedele edilebilinir, iç kurdunda da Madex'le iyi sonuçlar aldığımı söyleyebilirim..

eczcihad 06-02-2012 11:58

Cevizlerin arasında sebze

Sn Lilium ceviz bahçenizin resimlerini gördüm.Gerçekten harika.Benim de 400 ağaçlık 2 yaşında 8*6 m aralıkla dikilmiş bir bahçem var.Fidanlar henüz küçük olduğu için acaba ara tarımı (kavunşkarpuzşdomates biber v.b)yapabilirmiyim.?Sİz bu fikri hiç tecrübe ettinizmi? teşekkürler

Mesut Karakaş 06-02-2012 14:08

Teşekkürler Abi...

Lilium 06-02-2012 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eczcihad (Mesaj 908386)
ara tarımı (kavunşkarpuzşdomates biber v.b)yapabilirmiyim.?Sİz bu fikri hiç tecrübe ettinizmi? teşekkürler

Tabi ki olur, ben 4 yıl kavun karpuz fasulye biber domates olarak ara tarımı yaptım, yalnız ağaçları ilaçlamada zorlandım, ilaçlama motorumun hortumu 50 metre olunca ekili alanda gezdirmek ve ağaçların etrafında dönmek zor oluyor.

Mesut Karakaş 06-02-2012 19:47

Abi ceviz resmim bu. Hangi dallarını budamalıyım sence?

http://a1202.hizliresim.com/u/6/2h9ls.jpg

Lilium 07-02-2012 00:55

1 Eklenti(ler)
Böyle bir şey olamaz, bu fidanları kim dikti ? aşı yeri nerede? Hiç mi budama yapılmadı? budamaya çok geç kalınmış, önceki yıllarda düzgün bir budama yapılsaymış lider dalın daha gelişip yan dallar oluşturacaktı, üzgünüm yıl kaybetmişsin.

Bak şimdi resimle anlatacağım hadi ya diyeceksin.

Eklenti 267817

1-2-3-4 alınması gereken dallar 5 kalıcı lider dalın, bu lider üzerinde yan ana dalları oluşturmalısın. Birinci yan ana dal yerden en az 60 cm yükseklikte olmalıdır.

Safranlı 07-02-2012 07:51

çok enteresan bır buyutme seklı olmuş bu agaç
ekıldıgınde hemen meyve versın dıye düşünüldü galıba....
ama gercektende derın bır sekıl budamasına ihtıyacı var ....

Mesut Karakaş 07-02-2012 08:49

Yandık desene abi...

Mesut Karakaş 07-02-2012 08:54

İlk yıl fidanlar 70 cm den kesildi . Kesildikten sonra üstten 50 cm i kurudu. Geriye kalan 20 cm den çıkan sürgünler bunlar. Fidancıyı aradım kesme kalsın dedi. Ben de öyle bıraktım. Hayırlısı artık. Rabbim ne eylerse güzel eyler...

Lilium 07-02-2012 12:41

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Karakaş (Mesaj 908666)
İlk yıl fidanlar 70 cm den kesildi . Kesildikten sonra üstten 50 cm i kurudu. Geriye kalan 20 cm den çıkan sürgünler bunlar. Fidancıyı aradım kesme kalsın dedi. Ben de öyle bıraktım. Hayırlısı artık. Rabbim ne eylerse güzel eyler...

Tamam fidancı doğru söylemiş ama bu ilk yıl için geçerli bir söz, ikinci yıl alınacak dalları alman gerekirdi. İkinci bir şey galiba aşı yerinin altından patlayanlar olmuş hiç eğilse onları alsaydın.

Kırmızıyla işaretlediklerimi bu yıl, maviyle işarediklerimi de bir daha ki yıl al.

Eklenti 267851

nazlı06 07-02-2012 13:30

Sayın Lilium, bizim yine aşılanacak cevizlerimiz var Güler ablamın sayfasında bişey yazmışsınız şimdiden aşılanacak dalların kesilmesi mi gerekir aşılanan dalların mı kesilmesi gerekiyor anlamadım

Lilium 07-02-2012 15:02

Aşılanacak ağaç, Ya da dallar,

Şubat sonu kesilirse, mart 10-15 gibi de aşıları yapılır, kesilmesinin nedeni akacak olan açı suyunun akması, hemen kesilip aşı yapılırsa akacak suyundan dolayı aşının tutma oranı çok düşer.

nuro1956 07-02-2012 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 908803)
Aşılanacak ağaç, Ya da dallar,

Şubat sonu kesilirse, mart 10-15 gibi de aşıları yapılır, kesilmesinin nedeni akacak olan açı suyunun akması, hemen kesilip aşı yapılırsa akacak suyundan dolayı aşının tutma oranı çok düşer.

Sayın Lilıum özelime verdiğiniz cavap için teşekkür ederim.

Mesut Karakaş 07-02-2012 17:28

http://d1202.hizliresim.com/u/7/2hztu.jpg

Abi bu da başka ceviz... Daha önceki resimin altında 2 bilek kalınlığında gövde var. Çapa makinası sürerken o bölgeler toprakla kapanmış. Yaza doğru çepinle açacam inşallah. Yanlız dediğin gibi sol alttakini alsam olur ama bu çıkanların hepsi aşı yerlerinin üzerinden çıkanlar. Burdan yeni ceviz ekecek arkadaşlara da tavsiye edelim. İlk yıl tepe vurması yapacak arkadaşlar ya hiç yapmasınlar **** nisan 20 den sonra havalar ısınınca tepe vurması yapsınlar. Ben 70 cm den tepe vurması yaptım ağaçların üstten 50 cm i kurudu...
Abi bu resim için yorumların neler... Teşekkürler....

ykaya194 07-02-2012 18:01

sn.Lilium,
elimde bulunan domates,kapya biber,yer kirazı,kavun ve balkabağı tohumlarını İstanbul'daki evimde fidelerini yetiştirip köyümdeki bahçeme mayıs ayında asıl yerlerine dikmeyi planlıyorum çimlendirme işlemi için hangi tarihlerde tohumları viyollere ekmeliyim.
teşekkür ederim,

Lilium 07-02-2012 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Karakaş (Mesaj 908850)
Abi bu resim için yorumların neler... Teşekkürler....

Bu resim için yorumumu şu başlıkta yaptım. Budamayla ilgili sorularınızı o başlığa yazarsanız daha uygun olacak.

Lilium 07-02-2012 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 908866)
sn.Lilium,
elimde bulunan domates,kapya biber,yer kirazı,kavun ve balkabağı tohumlarını İstanbul'daki evimde fidelerini yetiştirip köyümdeki bahçeme mayıs ayında asıl yerlerine dikmeyi planlıyorum çimlendirme işlemi için hangi tarihlerde tohumları viyollere ekmeliyim.
teşekkür ederim,

Sayın ykaya194, bu bölgelere göre değişir, mayısta ekecekseniz mart 15 gibi viollere ekiniz. Üstlerini sera gibi örterseniz çimlenmeleri ve gelişmeleri daha iyi olacaktır.

tk646 20-02-2012 20:41

Bahçenize ve tüm yaptıklarınıza hayran kaldık. Kısmet olursa bu sene oralara yerleşmeyi düşünüyoruz inşallah sizinki gibi bir bahçemiz olur.

akgul1a 20-02-2012 21:24

Nail bey:
Harikalar yaratıyorsunuz.tebrik ederim.
Bahçenizi ,çalışmalarınızı ve yorumlarınızı takip etmeye çalışıyorum.
Çalışma ve yorumlarınız mantıklı geliyor.
Başarılarınızın devamını dilerim

akgul1a 20-02-2012 21:37

Nail bey
Biz ler ilaçlama makinesi yapacak kadar becerekli değiliz.benimde ilaçlama makinesini büyütmeye ihtiyacım oldu.
SSorma?geçen hafta bahçe evine hırsız girmiş.Ne varsa [taral 20 çapa makinesi,ot biçme makinesi....vb]çalmış.
Şimdi biçapa makinesi ve ilaçlama makinesinine ihtiyacım olacak.
Ustaya söylediğimde taral22 ve bunla çalışacak bir ilaçlama makinesi önerdi.Hemde devlet desteğinden faydalanacağımı söyledi.
Sizin de düşüncelerinizi almak isterim.
Düşüncelerinizi burdan veya özelden bildirirseniz sevinirim.
saygılar

akgul1a 04-03-2012 23:12

sn nail bey
lilium un bahçesini uğramıyormusunuz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025